Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bezolovno lemljenje kako i zašto?
#1
Postoji mogućnost da me potreba prinudi da potražim rješenje za lemljenje THT komponenti u "kućnoj radinosti". Ako se to dogodi trebalo bi na već postojeće module na koje je strojno nalemljeno sve u SMD-u i bezolovno, zalemiti preostale THT komponente. To su uglavnom konektori, TO-220, LEDice, i sl.
E sad, dobio sam informaciju da na PCBovima na kojima već postoje komponente koje su bezolovno lemljene, ne smije se dodavati ništa s olovom. Dobro, pomislih i odmah se sjetim koliko je teže lemiti bezolovno. Imate li kakvih sugestija na ovu temu: možda kakvu lemilicu koristiti (snaga i sl), koju/čiju lemnu žicu, nešto općenito o proceduri, itd.
Reply
#2
Ako je za tvoju ličnu upotrebu, slobodno možeš da koristiš SnPb kalaj.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#3
(07-20-2019, 06:49 PM)ZASto Wrote: Ako je za tvoju ličnu upotrebu, slobodno možeš da koristiš SnPb kalaj.

Da, ali nije, zato sam i otvorio temu.
Reply
#4
Pošto nije Sad
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#5
Sticajem okolnosti, dobio sam od mog bivšeg učenika i kolege (@mveselic) gomilu merne opreme i alata na poklon (na čemu sam mu bezgranično zahvalan).

Između ostalog, dobio sam i lemnu stanicu "Goot RX-802AS", za koju do sad nisam ni čuo :-).
Japanske je proizvodnje i takvog kvaliteta.
Posle probe sam ostao impresioniran raznim performansama i za PB i za PB free lemljenje, kao i vrlo korisnim dodatnim funkcijama!

Sama ručka je malecka (baš taman kako treba) i vrlo laka za ruku sa kratkim vrhom od čitavih 72W snage, a pri tom ni malo ne greje ručku (što me je posebno oduševilo).
Naprava postiže sa sobne temperature do 330*C za oko 6-7 sekundi i istog momenta je spremna za rad.
Oporavak temperature je izuzetno brz.
Ima odličan izbor vrhova i njih je moguće menjati u radu, bez isključenja stanice.

Rastojanje od ručke do vrha je 45mm i sve leži u ruci identično kao kad pišete kvalitetnim penkalom

Postoji zastupnik u Srbiji (nisam tražio za druge biše Ex Yu) i ima ponudu svih vrhova.

Moćna sprava!
Reply
#6
Lemim od prvog razreda osnovne škole, a sada imam 54 godine i dobro znam šta pričam o tome...
Reply
#7
Jedna jako korisna funkcija na RX-802AS je da ima detekciju kad se započne lem i zvučnu indikaciju o protoku vremena držanja lemilice na lemu.
Vreme se može podesiti.
Kada spustite lemilicu na lem, ona detektuje pad temperature vrha (čija se margina može podesiti), onda meri vreme i na zadato vreme se čuje biper.

Shvatio sam da je to izuzetno dobra funkcija za asolutne početnike i odmah sam to isprobao na rođenoj supruzi, koja nije držala lemilicu nikad.

Podesio sam lemilicu na 330*C, vreme lema na 1.3 sekunde, dao joj Pb kalaj i pokazao joj kako da nanosi kalaj i da čeka bip.

Za 15 minuta je počela da pravi profi lemove :-)
Igleda da ću morati da upotrebim taj potencijal (dosta je mlađa pa odlično vidi :-).

Odlična funkcija za radnike sa malo iskustva!
Reply
#8
@prasimix, malo informacija:
https://abtehnik.si/sr/inovativni-materi...lemljenje/
cisto da znas sta traziti.-
pOz
Reply
#9
(07-21-2019, 03:41 PM)emiSAr Wrote: @prasimix, malo informacija:
https://abtehnik.si/sr/inovativni-materi...lemljenje/
cisto da znas sta traziti.-
pOz

Hvala, ovaj Almit mi se čini da ima zanimljivu leguru koja uključuje bizmut. Posebno prikladna bih mi mogla biti žica iz serije SJM-03 S i SJM-10 S. Odlikuje ih visoka čvrstoća spoja i ono što oni zovu anti tip-wastage što nije zanemarivo ako se dosta lemi, a kada svaki vrh košta preko 20 EUR. Dobro je što imaju i online dućan pa ako bude trebalo moći ću direktno od njih i nabaviti što mi treba. Pretpostavljam da bi nešto tipa GUMMIX 21 Zeta SJM-03-S moglo odraditi dobar posao. Naravno valjati će nabaviti i dobru lemilicu, nešto ala čudo kojim je Macola upravo dobio.
Reply
#10
"odmah sam to isprobao na rođenoj supruzi"
iprobavas lemilicu na rodjenoj supruzi...
sreca pa si odmah objasnio i na koji nacin inace bi ljudi znajuci kol'ko si nastran svasta mogli da zakljuce

Sad Exclamation
Reply
#11
Tebi ću da instaliram hladan kraj lemilice tamo gde se ne nadaš!
A znaš li zašto hladan kraj?
Da ne možeš da izvadiš :-)

Zezam se dečak :-)

Došlo vreme da deca zezaju starije ljude, pa onda može i obrnuto :-)
Reply
#12
Macola, a i ostali sa ovim lemilicama "nove generacije" jel vi to nas sa wellericama hoćete prebaciti na nove lemilice? Tongue 
Moja još nije ušla u tinejđerske godine pa da ju mijenjam!! NIKADA!! Big Grin
Reply
#13
'Došlo vreme da deca zezaju starije ljude, pa onda može i obrnuto :-)'
ako, i red je Big Grin
Reply
#14
Weller je zakon, i to "škljocara" Smile
Moja odavno punoletna (upazarena 1981. god u Trs') Big Grin
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#15
Ima ih i starijih. Nazire se 02.79. Upravo Autotehna postala zastupnik za YU-dvije dobijene kao kompenzacija za neke radove. Poslije su nastampali i naziv Autotehna-Weller.
Za @prasimix nesto snaznije -150W-drzi temperaturu +/- 2*C.-
pOz


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   Datasheet__2site__54399_en__21-07-2019.pdf (Size: 522,79 KB / Downloads: 7)
Reply
#16
(07-21-2019, 08:33 PM)emiSAr Wrote: Ima ih i starijih. Nazire se 02.79. Upravo Autotehna postala zastupnik za YU-dvije dobijene kao kompenzacija za neke radove. Poslije su nastampali i naziv Autotehna-Weller.
Za @prasimix nesto snaznije -150W-drzi temperaturu +/- 2*C.-
pOz

Evo što na mojoj piše, kupljena u Ofenbahu pokraj Frankfurta, berba 1986.:

[Image: uKOirNv.jpg]
Reply
#17
Pola života "vozim" dve Ersa stanice i nekoliko Weller (tri upokojena magnastat i jedna upokojena analogna sa potenciometrom).
I sada imam i jednu i drugu "sortu" i znam koliko i kada i koja od njih vredi za neki od poslova, a i koliko mogu da "žive" i ručke i vrhovi.

Od tih stanica mi je najduže trajala stara Ersa MS6000 sa neverovatnom zloupotrebom u ukupnom pogonu (približno 20 godina dok nije vruća pala na beton i otkinula grejač, te sam odlučio da ne kupim ručku već da dodam novca za novu generaciju).

Najviše su mi crkavale Weller magnastat (3 komada) i u svaku u njih sam odmah po kupovini nove ručke stavljao pomoćni relej umesto internog kontakta.
Njih moraš da ubacuješ u stalak kao pikado, da im se ne zalepi onaj kontakt... Takođe nemaju podesivu temperaturu, što me jako nervira i ako mogu savršeno da lemim vrućom kutlačom za supu.
Puno bolje su mi se pokazale Weller sa termoparom i podesivom temperaturom, ako se malo pričuva stanje kabla i konektora  (samo jedna takva mi je crkla iz nepoznatih razloga).


Od obe vrste (po pitanu ručke i vrha) je bila daleko bolja neka ružnjikava industrijska ručka iz pogona bivše Ei Niš, kratka zdepasta i sa moćnim konusom na vrhu koji je ceo primao kalaj i mogao da radi od lemljenja zavrtnja M12 do 1206 bez problema.
Bila je na 24V, 80W i nije imala termo element.
Neko mi je to, devedeset i neke, bio doneo na poklon, vrlo, vrlo polovnu, ne sećam se više ko (i verovatno je bila ukradena iz pogona Ei i neznanim putevima stigla do tog lika, pa do mene...).
Probao sam je onako bezveze sa nekim ispravljačem i jako se iznenadio performansama.
Onda sam seo i ugradio joj K termo par i napravio PID i to me je ludo dobro služilo oko 5 godina sa tim istim polovnim  vrhom koji je bio na njoj, uključena po 16 sati dnevno i to svaki dan.
To je bio najdugotrajniji vrh koji sam ikada koristio, ujedno neverovatno praktičan.
Posle njenog isteka veka više nikad nisam mogao pronaći još koju takvu, a nemam pojma ni ko je to proizvodio pošto baš ništa nije pisalo na njoj.. Najviše mi je ličila na ruske lemilice ili možda rumunske, osim vrlo ergonomske kratke drške i opako kvalitetnog vrha.
Kabl je bio s*anje pa sam odmah gurnuo silikonski...
To je bila ručka za poštovanje, ma čije proizvodnje je bila!  Nije joj trebao ni stalak. Teška drška, kratak vrh i sama stoji lepo gde god da je spustiš...

Dakle ovako stoje stvari sa praksom oko stanica koje imam (poput mnogih od nas koji gaje matorije sorte stanica):

- Ersa:
Analog 60 ili Analog 80 (u stanici trafo za 80W i dve ručke: 60W i 80W):
Imaju jako moćan, vrlo trajan i masivan vrh i malo koja stanica može raditi istovremeno i masivne i sitne stvari istim vrhom kao Ersa, posebno ona od 80W.
Uporedivo je vreme lemljenja prosečne TH komponente i "štangliranja" krila od TO-220 za masivnu pcb, sa istim vrhom, kratkim konusom sa R1mm na vrhu.
1206 ide malo brže, a može i 0805 sa istim tim kratkim konusom.
Njom sam inače, sa prigodnim vrhom. pre petnestak godina, lemio i 0402 na nekim zig-bee transiverima gde je bio masivan termalni pad na transiverskom čipu.
Baš ako se negde zavlači između nečeg, onda mora tanji vrh.
Temperaturu nema potrebe menjati ni za jedan od tih slučajeva, npr. 330*C sa Sn38Pb60Cu2.
Vrhovi se lako i brzo menjaju u hodu, bez isključenja, pomoću špicastih klešta ( oko 5 sekundi posla).

Ali je noviji tip stalka neverovatno i teško s*anje, za razliku od praistorijskog sa Ersa MS6000 koji je bio odličan!
Kod starog stalka ubaciš kao pikado, bez gladanja, kao i kod Weller, dok kod ovog moraš nišaniti kao po jajima i uvek se "obesi" pa stoji blago koso. Jedino što je dobro na novom stalku su lepo smeštenih 8 rupa za ostale vrhove. Visoko i pistupačno.
Da se ja pitam, zakonom bih naterao inženjere da svoj dizajn koriste svakodnevno po 8h u periodu od najmanje 6 meseci, pa tek onda da se pusti to u proizvodnju. Posebno za radne stolice i alate.
Zaposlili su brđansko govedo koje je unakazilo prethodno odličan stalak i od njega napravio obično đubre sa lepšim izgledom!!!

Stara Ersa MS6000 je imala kontrolu merenjem otpora PTC grejača i odatle saznavala temperaturu. Ove novije iz Analog serije imaju termo par koji ulazi u koren vrha i stabilnije drže i brže oporavljaju temperaturu (mada je na Analog 80 izuzetna veština napraviti masivan podbačaj, možda da se gurne u čašu vode...)
Stara je bila samooganičavajuća na pregrevanje, kao i svaki PTC, dok kod novijih "život" grejača može zavisiti od stanja termo para, konektora i kabla (kao i kod Weller sa termo parom). To su jaki grejači i ginu za dvadesetak sekundi po otkazu termo para il njegovih žica u kablu ili konektoru, a ručke su reda trećine cene cele stanice.
Odlično im je podešen PID (Ersa) i overšut im je reda do 10*C posle vrlo jakog opterećenja, čemu posebno mogu da zahvale jakom grejaču koji boravi unutar vrlo masivnog vrha.
Kod Ersa se sunđer može napuniti vodom da pliva u njoj i radi se normalno.
Ručka je osetno tanja od Weller i manje se greje.

- Weller:
(nikako ovoj da zapamtim ime i ako je imam 7-8 godina, ima LED displej, prekidač SV-PV i potenciometar, 50W, neka slova pa čini mi se 51)
Ima daleko bolji stalak od Ersa za samu ručku, ali manje rupa za ostale vrhove i glupavo su smeštene te rupe.
Zamena vrhova u hodu je teško i katastrofalno s*anje, kao i kod ostalih Weller te generacije.
Nešto malo kraća od Ersa i možda malo preciznija za sitne stvari, ali deblja i više greje ručku,
Originalni vrhovi imaju kraći vek od Ersa originalnih (Retko kad radim preko 330*C, obično na 315 sa Sn38Pb60Cu2, što nije problem za vrh, za razliku od uvek pregrejanog magnastat).

Pristojan PID, overšut oko 15*C pri naglom rasterećenju i nije baš za najmasivnije radove.
Za tako nešto se mora ili smanjiti temperatura ili isključiti, pa mađioničarski odšrafiti kleštima i istresti vrh na nešto vatrootporno, potom staviti deblji i odraditi masivniju stvar.
Kad mi treba da zalemim krilo od TO-220 ili sličnu masivnu komponentu, moram da stavim najdeblji vrh i da dignem na 360*C pa da sačekam, pa da zalemim, pa onda ponovo vraćanje manjeg vrha za sitne radove, podešavanje na 330 i čekanje da padne... Dakle, to je teško s*anje oko vrhova, ma šta ko rekao o tome, ništa bolje od kineske kopije Solomon koja košta kao hamburger.
Ako se previše nakvasi sunđer, po brisanju je nesposobna par sekundi za rad... 

Dakle, Weller nije ni malo specijalno-posebna naprava za svoje novce, čak naprotiv.
Trećinom novca je plaćeno čuveno ime iz prošlosti, koje je izmislilo dobre legure za vrhove...

Tako da meni ne prolazi pričica: "Weller napravio". Četiri crknute Weller stanice su meni korpus delikti.
Od dve Ersa jedna mrtva ručka i to što je tresnula vrela na beton sa metar visine i to pravo na šiljak, po Marfiju.

Kao ni da je Golf 2 bio najbolji auto. Ni to mi ne prolazi :-)

I jedno i drugo su prilično naduvane priče, bez dovoljno, posebno danas, opravdanih ralzloga.

Pre 20-30 godina je stvarno bilo opravdanih razloga za poneka od takvih mišljenja, ali danas to više ne važi.
Postoji na stotine vrsta lemnih stanica koje sve te matore stanice mogu da pojedu za doručak sa performansama!
Direktno ih adresiraju u muzej ili na otpad (samo kad nam ne bi bilo žao njihove decenijama, uslovno, verne službe :-)

Izbor između približno uporedivih matorki (50-60W):
Weller analogna 50W  ili   Ersa analogna 60W  =  Ersa analogna 60W sa stalkom od Weller i magacinom za vrhove od Ersa, kad smo već kod Nemaca.

Razlozi za Ersa su i pored lošeg stalka:

Brza promena vrha,
I pored prethodnog,  retka potreba za zamenom vrha, a uprkos  tome veliki magacin za vrhove (nema potrebe za držanje po nekim fijokama, sve je odmah tu, na licu mesta),
Dohvata dugim kablom i na drugi sto ili nešto što je preveliko za na sto,
Laganija, tanja, udobnija i hladnija ručka.
Masivna akumulacija snage u vrhu, tj. moć za brzo lemljenje masivnih "štangli", kao i sićušnih stvari bez promene temperature i vrha.
Traju jako dugo: stanica, vrhovi i kabl, tj. sve.
Provereno duže nego Weller.
-------------------------------------------

- Upravo testirana "Goot RX-802AS":

Startuje za oko 6-7 sekundi do 330*C.
Brže oporavlja temperaturu od moćne Erse koja ima masu vrha kao mali prst na ruci. Oporavak je u okviru delova sekunde.
Pretpostavljam da je tih 72W neobično dobro gurnuto u sam konus vrha što se i vidi po boji promene na grejnom delu (ZUT). Iz tog razloga uopšte ne greje ručku (hladna je kao taštine grudi).
Lakše se u hodu menjaju vrhovi nego na Ersa (tu Weller nije ni za pominjanje), jer se kod RX vrhovi menjaju golom rukom za tren oka.
Ponaša se munjevito sa svih 72W na samom kraju vrha pa može raditi i masivne stvari sa tankim vrhom, uporedivo čak sa snagom Ersa Analog 80.
Ima sleep mod, podesiv po vremenu i temperaturi.
Ima zvučnu indikaciju trajanja lema, podesivu po vremenu i marginama odstupanje (tipično +-2*C za to vreme).
Ima overšut od svega par stepeni i to vrlo kratko.
Ima automatski OFF, na podesivo vreme, tj. ne može se zaboraviti uključenom.
Iz sleep moda se oporavlja za par sekundi (korak od 200-330*C), dakle za nijansu sporije od indukcione Metcal, dlaku duže nego što treba da se obriše o sunđer i prinese do mesta lemljenja. Iz sleep moda se vraća uobičajenim potezom pred lemljenje, brisanjem o sunđer ili samo kratki dodirom istog (detekcija se može podesiti od diferencije +-1*C pa do par desetina *C, po default je na +-2*C).
Taj sleep mod obećava višestruki vek vrha i primetio sam da ne stigne da oksidiše kalaj kad namestim sleep na 2-5 minuta. Tj. vrh bude jako lep i čist i ako je veoma dugo u stalku.
Dobio sam tri vrha koji su korišćeni nekoliko godina već, i kao novi su, što takođe obećava izuzetan vek istih.
Ručka je nalik prosečnom flomasteru: tanka, divno leži u ruci, hladna i drži se poput penkala, vrlo mek, tanak i 1.5m dugačak kabl (silikonski naravno).
Kratko rastojanje od ruke do vrha (45mm) i upravo se lemi kao da pišete olovkom jer se tako i drži ručka. Bez gimnastike naslonite mali i domali prst i fino lemite kao olovkom.
Odličan izbor vrhova (27 vrsta).
Ima korekciju stvarne temperature na samom vrhu. Ako imate merni uređej koji meri temperaturu samog lema, možete precizno podesiti ofset na lemilici da strogo zadovoljite preporučenu tehnologiju lemljenja.
Ima prekondicionirane PID parametre za svaki od svojih vrhova posebno. Ako se želi visoka preciznost, po zameni vrha se unese njegov karakteristični jednocifreni kod. Onda PID stekne parametre koji su upravo za tu provodnost i inerciju konkretnog vrha i radi besno dobro (brz je kao raketa i nerovatno malo odstupa na samom lemu). Probao sam to i mogu reći da je vrlo korisno kao rešenje. Bukvalno se vrlo različiti vrhovi (vrlo tanak konus, masivniji konus i koso sečen od 2mm sa rezervoarom) ponašaju potpuno isto oko osećaja lemljenja i vremena držanja na lemu. Jako lepa osobina, posebno kad treba često menjati vrhove (a rekao bih da za tim nema potrebe...)
Koliko sam primetio, osim nekih noževa i vrlo debelih ravnih za neke ekstremno masivne lemove, skoro sve uobičajene poslove mogu završiti dva ili tri vrha.
Zaključavanje šifrom protiv budale koja može promeniti temperaturu (u sredinama gde je koristi više osoba).
Podesivi alarmi na overšut i underšut, po želji.
Lep stalak sa 4 mesta za ostale vrhove, što je dovoljno jer za većinu poslova ne treba više od tri vrha.
Dodatak za žicu za čišćenje koji može stajati posebno ili u rupi za sunđer.
-------------------------------------------

Dakle, do poslednjeg slova je sve iz DS tačno!
To su za mene takođe korpus delikti i pored starih navika iz prošlih vremena i cenjenja nemačke tehnologije.

Pitao sam se zašto je moj prepametni kolega kupio baš tu stanicu, a znam da on ništa ne radi bez vrlo ozbiljnih argumenata.
Testrao sam i saznao zašto.

Posle jednodnevne i intenzivne probe (uz merenja eksternim termo parom) sa potpunim pravom kažem da ova japanska "olovka" trenutno i bespovratno šalje u penziju obe moje postojeće lemne stanice "matorke".
Ostaće tu za neke grublje radove...

To jednostavno nije za poređenje, ni po kom parametru, ni sa jednom od njih, osim možda snage sa Analog 80.
Generalno, lemna stanica koja je za dan obrisala pod sa obe moje stanice: Ersa i Weller i pored toga što ih je "Nemac napravio".

Eto vam mog skromnog mišljenja posle testranja, poput onih "transparentnih, lepršavih i baršunastih" u audiofilskim časopisima.

Pozdrav,
Macola
Reply
#18
Te matore Ei su "loterice" imale na stolovima u pogonima "Pupin" i "Pionir" u Zemun polju, kada su sve komponente
bile TH. Kad je bilo posla za sve tri smjene nisu se gasile. Masivan konusni vrh je moga zalemiti sve sto se radilo i bio je velicinom podesen za kalajnu leguru kojom se radilo.-
-----------------
@prasimix-u predlozih onih 150W, ne sto je Weller, nego da se moze ravnati sta traziti. I ja dajem prednost japancima.
Sada su kvalitetniji od sadasnjeg Weller-a.-
pOz
Reply
#19
Macolin izbor gde kupiti...
Reply
#20
https://www.hakkousa.com/products/solder...ystem.html

Weller je imao svoje mesto u proslosti i epohi kvaliteta izrade...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)