Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odabir osciloskopa i aktivne diff. sonde
#1
Ljudi trebam savjete, prijedloge mišljenja....

Dakle u prilici sam da kupim osciloskop i diferencijalna sondu (a možda i utrpam i kakvu strujnu). 

Budget je do 6.5k€ ili 5.3k€ ovisi o drugim ljudima. Ali za ovaj manji iznos sam siguran da prolazi. Posjedujem Rigola DS1052E s njegove 2 sonde i jedna 100/1 100Mhz pasivnu sondu.

Za oko mi je zapeo osciloskop od keysight DSOX3024T (četverokanalni, 200Mhz, 5Gsps sampling, 4Mpts memory length )i diferencijalna aktivna sonda TT-SI 9010A (1:100, 1:1000, 70Mhz do 5kVrms ili ac+dc 7kV, CMRR -80dB @50Hz, -60dB @20kHz) koju posjeduje TME.
Ili nešto jeftinija HV aktivna diferencijalna sonda GDP-100 od GW Instek (do 50/100Mhz ovisno o djelitelju i do 6.5kVrms,CMRR 60Hz>80dB, 1Mhz>50dB)

E sad, osciloskop i HV aktivna sonda bi mi prvenstveno služila za SMPS (popravke i pravljenje), zato sam i odabrao navedenu sondu.

Tražim ovdje mišljenje jer moram u kratkom roku odlučiti, a nisam stručnjak od SMPS-a, daleko sam od dizajniranja na keca. Siguran sam da bi mi uvelike olakšao učenje dizajniranja i ne bi ponekad napamet mijenjao dijelove pri popravljanju sklopova. Imam osjećaj da Rigol DS1052E nema dovoljno veliku memoriju za neke single trigger snimanja start-up sklopa.

Pratim Macoline postove i načine mjerenja, i dosta tih mjerenja vidim da ih izvodi sa pravljenim transformatorima (i drugim trikovima). Mislim da bi mi u početku bolje bilo da uzmem osciloskop i HV diferencijalnu sondu nego da motam transformatore za koje nisam siguran da li su dobro namotani, a i izvođenje takvih trafoa bi bilo olakšano uz osciloskop i diferencijalnu.

Dakle, ukoliko imate bolje prijedloge ili mišljenja recite slobodno. Pa čak i prijedlog da se odustane od kupovine je dobar uz dobro objašnjenje.
Svakako bih uzeo diferencijalnu sondu, ali kupovina osciloskopa je odloživa na cca 1 godinu a ostatak novca mogu potrošiti na drugi alat ili uložiti u strujnu sondu. Može i prijedlog jeftinije opcije osciloskopa koja bi zadovoljila sve kriterije. Isto tako ne mora biti iz TME, njega sam naveo kao primjer. Gledam da li bi trebao možda ići na osciloskop s većom memory depth.
Pa eto...
Reply
#2
Dovoljna ti je 100:1 sonda koja moze da izdrzi 2kV, i ide do 500MHz
http://literature.cdn.keysight.com/litwe...6162EN.pdf
Bolje bi bilo da odaberes aktivnu DC strujnu sondu i dvokanalni osciloskop, sasvim dovoljan za SMPS.
Ako je jeftinije nije nuzan tac skrin, bolje imati vise opreme nego taj tip konfora na skopu.
Reply
#3
Ako san dobro svatija, ti krečeš u tu materiju oko SMPS, za sad učiš. Velike su pare u pitanju, pa ako moraš iskoristit odma iskoristi, ako se love može može iskoristit i kasnije, možda bi bilo bolje malo pričekat. U radu ćeš svatit šta ti sve triba, šta je nužno a šta možda i nije, i kupit nešto drugo šta ti bude potribnije tada.
Več imaš solidan osciloskop, kolege koji se bavu sa time će sigurno imat dobrih savjeta, a ja bi svakako pričeka ako nije hitno...
Reply
#4
Znam dovoljno da popravim, neke jednostavnije krugove smps. Skoro sve potrebno imam, lab psu, sve za lemljenje smd/tht (izuzev bga jer ne vidim kako otplatiti tako nešto u mojoj sredini), voltmetar/ohmmetar (7 decimala), funkcijski genrator, rastavni trafo 700VA i još kojekakvih sitnica.
Ako bih obnavljao alate ili eventualno dopunjavao, onda pretačem od ovog što bi sad uzeo, a isti iznos će biti i za godinu dana.
Inače sve volim mjeriti, ništa ne volim nagađati. Naravno da moram znati što i kako mjeriti i što smijem mjeriti. Nije niti aktivna diferencijalna sonda svemoguća, ali rješava probleme koji se dešavaju s pasivnim sondama.
Prilika mi je, jer sve ostalo mi je ili obnavljanje alata ili nešto što mi manje treba nego aktivna diferencijalna sonda do koje sada mogu doći.

Da i ja čekam nekog tko je tu puno bolji jer moram brzo odlučiti
Reply
#5
@vedran,

Kod SMPS u HV delu malo šta može "skočiti" strminom kraćom od 10nS sa par stotina V, čak ni sa trenutno najbržim GaN tranzistorima. Jednostavno, protiv nekoliko parazitnih pF i desetina nH se još uvek ne može ništa preduzeti...
U niskonaponskom delu naravno može, ali ti je tu HV diferencijalna sonda sasvim beskorisna je loše "vidi" napone reda volta.

Dakle, ono što bih ja kupio da sam na tvom mestu je:

- HV diff. sonda do sigurnih CM 2KV i bar 1KV diff i sa slew rate 5-10nS, ili bolje ako imaš viška novca za bacanje.
Ne treba ti ništa ni brže ni bolje bolje od toga, jer ne ispituješ varnične pojave na HV, mislim, pu, pu, pu, daleko bilo da ti se događaju kad praviš SMPS :-).
Te performanse još dugo neće probiti limit koji je dovoljan, sve dok ne izmisle neke ultra male sklopove na 600V koji staju u kockicu za jamb (kao onaj kanister od 20L te veličine, kog su Japanci specijalno izmislili :-).
Dakle, takva sonda će ti potpuno zadovoljiti za sve topolgije koje se trenutno koriste, od 1KHz-1MHz i sa naponima od 100-600V napajanja i od 5W-50KW, jer se u tim opsezima i ne može brže od 1MHz na HV.
Ono što treba da vidiš na HV, videćeš dovoljno dobro tom sondom. Tamo gde ne smeš da pipneš nikakvom sondom, ni mnogo bolja ne pomaže...
Sasvim pasuje na osciloskop koji već imaš, a i na bolje koje kasnije budeš imao će savršeno pasovati.

- još jednu, ali vrlo ozbiljnu, LV diff. sondu, koja će ti mnogo češće biti važnija od prve visoko naponske.
Tu već ne treba žaliti novca i nju kupuješ što možeš više da se protegneš, jer će ti biti upotrebljiva za sve buduće osciloskope, a i za ovaj sad.
Ta sonda treba da bude "zverka" i da dohvati do možda 250V max, sa što manjim parazitima na vrhovima i što bržu možeš platiti.
Mali niskonaponski SMPS već znaju biti jako strmi i brzi i tu treba stvarno ozbiljna sonda, kao i za merenje ripple i EMI na izlazima.
Kako ti u praksi kasnije budu rasli apetiti ka boljem osciloskopu, sve manje će ti biti žao noca za tu sondu, koja će lepo pasovati na svaki od tih novih skopova, kao i sad na postojeći.


- jednu strujnu sondu, aktivnu AC/DC do bar 50MHz, ne mora brža, osim ako ne praviš radiodifuzne predajnike.
Takva je korisna tamo gde smeš dopustiti umetanje induktiviteta reda 20-500nH, jer joj je obično neophodan komadić žice od par cm, oko koga možeš obuhvatiti tom sondom, a kod SMD sečeš pcb pa opet stavljaš taj komad žice da bi mogao njom meriti). To je dovoljno za lepih prvih 10 godina rada sa SMPS, posle ćeš lako na bolju, ali tek ako ti zatreba.

Par decenija nisam imao ništa od te opreme i posredno sam merio i dokazivao pojave, pa vidiš da ipak umem pomalo i ponešto da napravim.
Sad kad imam puno toga, ponekad me jako mrzi da razvlačim sve te kablove, pa i ne upotrebim u većini slučajeva, osim kad me nešto baš za*ebava... :-)

Glavni alat je u tvojoj glavi, a oprema će samo jednim manjim delom pomoći da prevaziđeš neke probleme.
SMPS je jedna vrlo simpatična igračka, koja ne da dovoljno vremena da izmeriš zbog čega imaš BUM :-)
To se simulatorom u glavi rešava i razmišljanjem, dok merna oprema tu slabije pomaže.
Više bi ti tu pomogao jedan podesivi strujni protektor sa soft turn off zaštitom i podesivim klamp naponom, sa nekim moćnim IGBT ili moćnim SiC, nego sav taj lom od opreme (taj bi već morao da napraviš jer ne postoji u prodaji, i to bi trebalo da bude prapočetak bavljenja sa SMPS)...

Dovoljno pristojan osciloskop već imaš i sve se te sonde mogu priključiti na njega.
Što se tiče startup perioda, dovoljno je to memorije jer sigurno nećeš zumirati svaki impuls pojedinačno kad snimiš neki startup od par desetinki sekunde.
To snimanje se obično obavlja tako što single shoot triger postaviš na poziciju amplitude gde sumnjaš da ti se događa nešto neregularno (ako ti uređaj preživi startup :-) i to nije ceo startup period, već samo potreban isečak.
U praksi ćeš videti da preduboka memorija nije baš od neke koristi jer verovatno nećeš brojati impulse i utvrditi da ti je 1521. impuls malo "falš".
Taj skop koji imaš je sasvim odvoljan za većinu uobičajenih topologija sve dok ne dođeš do SiC i GaN.

Tako bih ja za sad raspodelio kupovinu i bio u okviru manjem od tog budžeta i dodatno kupio jednu moćnu indukcionu Metcal lemnu stanicu, za koju ti neće biti žao ni jednog centa (koju ću inače do jeseni obavezno i kupiti, jer je odavno nišanim :-).

Kod SMPS se često prave pomoćne naprave u razne svrhe i one često budu korisnije od mnogo moćne merne opreme.

Pozdrav drugar,
Macola

P.S.

Takođe je mnogo bitno u kom opsegu snaga ćeš se vrteti. Ako je to zona od 1W do 1KW, onda ti treba nešto brža oprema, ako je to iznad 1KW, tu se retko kad ide preko stotinak KHZ i sa porastom snage to ide sve niže i niže i može i sporija merna oprema.

I još nešto: Svaka sonda koja ima neki BW od XXMHZ sa -3dB, naravno da vidi i duplo brže od toga samo sa manjom amplitudom.
Neke odzvanjajuće pojave je sasvim dovoljno samo da nazreš da postoje i da ih treba prigušiti i to se može i relativno sporijom sondom.
Reply
#6
@Macola

hvala na odgovoru, sad sam daleko bliže odabiru. Tko bi rekao da je tako teško potrošiti tolike novce  Smile

Od jučer kopam po web trgovinama.

-HV diff. sonda zapele su mi za oko dvije i to već navedene. Muči me što je GDP-100 u pola cijene, a nikako naći nekakvu drastičnu razliku. Jedino GW Instek nema snimljenu karakteristiku BW u odnosu na amplitudu. Pa ako nađete vremena, ispod ću postaviti linkove na obje sonde, jer ja nikako da nađem razliku da cijena bude u duplo veća.

Testec TT-SI 9010A (skuplja sonda) cca 1500€
https://www.tme.eu/Document/834cfbbe4b0b...-9010A.PDF

GW Instek cca 700€
https://www.tme.eu/Document/0d76dad31fb8.../GDP-E.pdf
https://www.gwinstek.com/en-global/produ...New/418/82
_______________________________________________________________________

-LV diff. sonda kažete da gledam do 250V, najveća je koja se proizvodi može izdržati 60-70V i onda je idući korak od 600-700V kako gdje i kako koja, a za visoke frekvencije >200MHz ne idu iznad 30-ak Volti
Iznenađujuće, ali samostalne LV diferencijalne sonde su daleko skuplje od HV sondi. Jako je mali izbor sondi koje ne zahtijevaju napajanje koje je recimo za Tectronix koliko i sama sonda.

Jedini izbor koji ja vidim ovdje su dvije 

Pico TA046 cca 1100€ (800MHz je do 4V ili 40V za do 200MHz)
https://docs-emea.rs-online.com/webdocs/...46332a.pdf

RS-AF 1200 cca 816€  (1.2GHz i do 40V max napona za 100MHz, ili 4V do 1.2GHz )
https://docs-emea.rs-online.com/webdocs/...62e9af.pdf

Mislim da ću vjerojatno od ove opcije odustati. Jedino ako imate kakav savjet oko ovog problema.
_______________________________________________________________________

-Strujna sonda AC/DC, nevjerojatno je koliko treba paziti pri odabiru. Tektronix ima svakakvih načina napajanja. Jedno specijalno napajanje koje košta koliko i sama sonda. Valja obratiti pozornost da se neke napajaju direktno s osciloskopa, kao npr keysightove. Lecroy ima specijalni priključak samo na njihove instrumente.

Odabir je pao na Tektronix  TCP2020 cca 3400€
http://www.farnell.com/datasheets/1639153.pdf
Maksimalna struja 20Arms
100 A peak
10 mA/mV osjetljivost
BW >50MHz
I ono jako bitno napaja se ac adapterom, treba obratiti za EU plug model negdje ima oznaku TCP2020 EU

Nekako sam mišljenja da je dovoljno 20Arms za sve? Rijetko kada imam smps većih snaga od 1kW do 5kW, možda ako budem popravljao kakve invertere za varenje, ali za tako nešto ću vjerojatno tada već imati znanja da mjerim posredno

_______________________________________________________________________

Sad preostaje skontati dostavu i plaćanja, jer ne smije biti nikakvih greški. Još ću koji dan gledati sonde, sve mi je friško za jedan dan. Osciloskop onda definitivno ne ide u kupovinu. 

Znam da ću si vjerojatno morati slagati sam alate za mjerenja, ali sad je ovakva prilika. Vjerujem da će mi dosta toga olakšati. Lemnu stanicu moram pogledati kakva je to, ako ostane love, jer za sada imam dobru, gotovo novu.
Znam za BW i gledam odmah krivulju. 
Iznad nisam navodio detaljno specifikacije, već su više smjernice. Na linkovima je cijeli datasheet
Reply
#7
Quote:hvala na odgovoru, sad sam daleko bliže odabiru. Tko bi rekao da je tako teško potrošiti tolike novce  Smile

Od jučer kopam po web trgovinama.

Nema na čemu. Drago mi je ako sam pomogao.

Quote:-HV diff. sonda zapele su mi za oko dvije i to već navedene. Muči me što je GDP-100 u pola cijene, a nikako naći nekakvu drastičnu razliku. Jedino GW Instek nema snimljenu karakteristiku BW u odnosu na amplitudu. Pa ako nađete vremena, ispod ću postaviti linkove na obje sonde, jer ja nikako da nađem razliku da cijena bude u duplo veća.

Testec TT-SI 9010A (skuplja sonda) cca 1500€
https://www.tme.eu/Document/834cfbbe4b0b...-9010A.PDF

GW Instek cca 700€
https://www.tme.eu/Document/0d76dad31fb8.../GDP-E.pdf
https://www.gwinstek.com/en-global/produ...New/418/82
_______________________________________________________________________

-LV diff. sonda kažete da gledam do 250V, najveća je koja se proizvodi može izdržati 60-70V i onda je idući korak od 600-700V kako gdje i kako koja, a za visoke frekvencije >200MHz ne idu iznad 30-ak Volti
Iznenađujuće, ali samostalne LV diferencijalne sonde su daleko skuplje od HV sondi. Jako je mali izbor sondi koje ne zahtijevaju napajanje koje je recimo za Tectronix koliko i sama sonda.

Jedini izbor koji ja vidim ovdje su dvije 

Pico TA046 cca 1100€ (800MHz je do 4V ili 40V za do 200MHz)
https://docs-emea.rs-online.com/webdocs/...46332a.pdf

RS-AF 1200 cca 816€  (1.2GHz i do 40V max napona za 100MHz, ili 4V do 1.2GHz )
https://docs-emea.rs-online.com/webdocs/...62e9af.pdf

Mislim da ću vjerojatno od ove opcije odustati. Jedino ako imate kakav savjet oko ovog problema.
_______________________________________________________________________

Tu je pao moj lapsus. Mislio sam na 25V a napisao 250V...

Što se tiče LV diff. sonde, sasvim je normalno da je skuplja od HV sonde, posebno obzirom na brzinu i parazite na pipcima.

Quote:-Strujna sonda AC/DC, nevjerojatno je koliko treba paziti pri odabiru. Tektronix ima svakakvih načina napajanja. Jedno specijalno napajanje koje košta koliko i sama sonda. Valja obratiti pozornost da se neke napajaju direktno s osciloskopa, kao npr keysightove. Lecroy ima specijalni priključak samo na njihove instrumente.

Odabir je pao na Tektronix  TCP2020 cca 3400€
http://www.farnell.com/datasheets/1639153.pdf
Maksimalna struja 20Arms
100 A peak
10 mA/mV osjetljivost
BW >50MHz
I ono jako bitno napaja se ac adapterom, treba obratiti za EU plug model negdje ima oznaku TCP2020 EU

Nekako sam mišljenja da je dovoljno 20Arms za sve? Rijetko kada imam smps većih snaga od 1kW do 5kW, možda ako budem popravljao kakve invertere za varenje, ali za tako nešto ću vjerojatno tada već imati znanja da mjerim posredno

_______________________________________________________________________

Ono što ti je poslednja stavka je 3400 eura. Ta poslednja stavka je toliko i bespotrebno skupa da će pokriti mnogo što šta za nabavku...

Probaću sada piroćansku (štedljivu verziju) koja može zadovoljiti tvoje potrebe za servis, a i za većinu konstrukcija SMPS.

Što se tiče HV i LV diferencijalne sonde, ja bih tu ubio jednim udarcem dve muve:
https://www.picotech.com/accessories/hig...tial-probe

Opseg x100 i dohvata do nepunih 400V pri čak 300KHz, kontinualno.
Ne verujem da ćeš na 560Vdc napajanja (snažni invertori i uređaji za varenje) zateći bilo šta što radi preko 100KHz, a na 100KHz ta sonda dohvata kontinualnih 1KV.
Na 325Vdc napajanja, ono što može premašiti 400V je flajbek, a teško da ćeš uloviti neki preko 150KHz.
Međutim, tu imaš na raspolaganju čitavih 700V kontinualno, i ne treba ti više.
Sve ostale topologije koje mogu biti brže od tih 100-150KHz su HB i FB tipa i ne premašuju 350Vpk, a tu već stojiš sa preko 300KHz.
Opseg od x10 je dobar koliko i klasične sonde x10, tj. sasvim lepo mogu dohvatiti napone reda 50-100mV

4 megaohm i 7pF nisu loše opterećenje za SMPS (ne baviš se HF tehnikom niti brzim prenosom podataka) izavršiće ti super posao za ono što ti kod SMPS treba: merenje izlaznog ripple i naznaka o količini EMI na izlazu (za stvarno merenje EMI ne pomažu previše osciloskopi, već čitav lab za merenje toga).
Kada se osciloskopom napravi neka procena za što manji EMI, onda se već mora platiti merenje u nekom labu za to i to je to.
Dalje, tamo gde ne smeš pipnuti sa tih 4mohm i 7pF su obično neki high side gejtovi, kod nekih od naprava gde može biti ugrožen rad sprave, a tamo ne smeš ni sa 10M i 3pF i napon je HV, te ti ne bi pomogla ni skupa LV diff sonda...
Treće, ono od parazita koje dobiješ na problematično distribuiranim vodovima, teško ćeš izmeriti i najboljom LV diff sondom, odnosno i to merenje će biti više informativno, a problem moraš rešavati glavom.

Kasnije, kroz koju godinu, kad dođeš do situacija da imaš potrebe meriti ultrabrzom LV sondom, onda je i kupi.

Dakle, imamo rešenu HV i LV diff sondu za svega 650$, na sasvim zadovoljavajućem nivou oko pravljenja i servisa skoro svih SMPS koje nameravaš raditi.

Ostaje strujna sonda, gde nameravaš baciti strahovitu količinu novca (slovima 3400e) za sondu TEK, koja ti već na osnovi imena TEK uzima preko pola novca od svoje cene...

Što se tiče struje sonde, razmotrio sam opet čim tačno nameravaš da se baviš i mislim da ne moraš juriti bolju priču od ovoga:
https://www.picotech.com/accessories/cur...-probe-bnc
ili možda ovog, ako ti trebaju veće struje, a ne verujem da ćeš skorije raditi sa preko 30A na HV delu...
https://eu.mouser.com/ProductDetail/BK-P...FPWg%3D%3D

Verujem da će te struja interesovati na izlaznim stepenima, tj. na power delu. Ono što možeš tim izmeriti je sasvim dovoljno u te svrhe. Umesto 2cm žice za TEK od 3400eura, ovde bi morao staviti 3-4cm žice za 500-600 eura, a inače moraš birati gde možeš staviti tu žicu i tamo gde je možeš staviti nećeš imati baš preke potrebe za nekim megahercima...
Videćeš manje "zmija" u talasnom obliku struje, ali dosta često je dovoljno da vidiš da postoje i da imaju značajnu amplitudu kou treba rešavati.
Daleko više će ti u konstrukciji pomoći da naučiš da kontrolišeš tokove struja i recovery struje, nego da vidiš precizno kako gadno igledaju...
Takođe možeš meriti struje stavljanjem neinduktivnog shunt i diff sondom...

Dakle, potrebne stvari, koje su dovoljne, se mogu zatvoriti sa oko 1000-1200 eura i za planirani ostatak možda dokupiti čitav jedan diferencijalni Pico 4444 koji možda može biti vrlo koristan kao dodatna naprava i neka akvizicija:
https://www.picotech.com/oscilloscope/44...4-overview
(pitaj Denisa, @prasimix, ima iskustva sa jednim takvim, pa ako ti se svide njegova iskustva...)

Ostatak novca nije teško potrošiti na jedno opasno napajanje sa preciznim strujnim limitom, a da dohvati možda 400Vdc.
Nisam kopao po internetu, ali vredelo bi potražiti nešto takvo ako ima na ponudi. To kod SMPS može uštedeti puno troškova kod grešaka.
Ili možda da sam napraviš zaštitni, prekostrujni uređaj na HV, a ja ti tu mogu puno nomoći kad dohvatim vremena.
A možda ti ostane novca i za još nekih stvari koje si želeo imati...

Eto, to bi bila piroćanska verzija koja bi donela veću količinu opreme za sličan novac.
Drugačiji mod razmišljanja koji  nije loše razmotriti, a u veštim rukama razna oprema može završiti dobar posao.

Generalno sam pošao od toga da nemaš nameru da otvaraš merni lab, već da se baviš sa SMPS u okvirima servisa i konstrukcije, a EMI lab ti na kraju ne gine, imao opremu od 100K eura ili od 2K eura...

Pozdrav drugar,
Macola

P.S.

Na brzinu nađoh nešto zanimljivo i ne puno skupo:
https://www.scientificlabs.co.uk/product/ELE9102
Reply
#8
Eh, @Macola,

dotaknuo si MCLR reset. Sad ću razmisliti o tome svemu da vidim na čemu sam. Vjerojatno ću prihvatiti savjete, s obzirom na vašu količinu znanja. Niti meni se ne baca novac, jednostavno sad je prilika koju treba iskoristiti. Nemam niti približno znanja da znam što trebam i što je dobro, a što loše od alata. Novac kao novac, bez njega se ne može ali ne živim radi njega. Bacit ću pogled i na napajanje, ali i na lemnu stanicu koju nisam jučer stigao pogledati.

Hvala i Lp,
Vedran

P.S.
Kao ograničavanje struje do sad je služio niz žarulja od 25W do 800W, sa puno mogućih kombinacija. Ali sviđa mi se precizni strujni limit i svakako ću potrošiti vremena da vidim što postoji na tržištu
Reply
#9
Postoji metoda koja se koristi u industriji za zaštitu skupih IGBT. Tu metodu je nekada davno, već sa pojavom druge ili treće generacije IGBT, izmislila firma Semikron. Npr. drajver SKHI22 i slični...

Oni to obično koriste na drajveru za IGBT.
Međutim, metoda se, uz dodatne mere koje su neophodne kod SMPS, može delom upotrebiti za univerzalnu zaštitu kod pustanja SMPS u rad.
Naravno, kao limit se namesti ispod SOA prekidača u SMPS. Ta metoda samostalno ne vredi previše ukoliko se ne napravi i podesiv Vclamp.
Sada, kad se mogu kupiti odlične i vrlo snažne SiC komponente (mosfeti i diode), precizan i izuzetno brz protektor se može napraviti u rangu do par desetaka ampera, što je i više nego dovoljno.
Kad smognem vremena, pokrenuću temu o tome.

Pozdrav
Reply
#10
Vedrane ako dobijate bespovratna sredstva iz drzavnih fondova onda iskoristite odmah da nabavite sve sto mislite da ce Vam trebati
Reply
#11
@Jevrem, bespovratna su sredstva. S obzirom da nisam znao koliko će me sonde za osciloskop koštati, nisam razmatrao što uzeti. U nastavku će biti opisano. Inače ne morate me persirati (niti mlađi), uključiti ću godine u profilu.

@Macola

zaboravih prokomentirati Tek-ovu skupu sondu. Radi toga što ste rekli da gledam da ide do 50Mhz zato je tolika cijena jer sam se na to bio bazirao

Pico-ve sonde su onda odabrane (30A, neće biti skoro veće struje).

Napajanje za sada (jer ne stižem pregledati sve trgovine, ali pregledati ću svakako) bi uzeo GW Instek PSW 800-2.88 (Pri 800VDC kontinuirano opterećenje je 0.9ADC, a pri 250VDC 2.88ADC, odnosno 760W izlazne). Cijena 1600€
https://www.gwinstek.com/en-global/produ.../6636/1330

DC Elektroničko opterećenje (0 do 150VDC, struja do 60A odnosno 600W izlazne) cca 720€
https://www.tme.eu/Document/99545403cb74...W%20EN.pdf

Ostane još novaca, ali da ne gušim temu s time znam kako ću ga potrošiti,... dakle opet naravno ukoliko imate prijedloga slobodno natipkajte. Ovo ionako nije konačno, ali pišem što ću kupiti da me korigirate ako u krivom smjeru razmišljam.

Piko osciloskop za sada ne, ionako je sve do sada završilo kod mene na stolu, nisam morao na teren. Ali ukoliko se ukaže potreba neće biti problem kupiti u sljedećoj turi. Rigol ima svoj odvojni trafo, a i svi SMPS koje spajam, spojim na 700VA rastavni trafo.

Što se tiče zaštite, vjerojatno bi si sklepao nešto da ne kupujem na vaš prijedlog HV lab psu (ne bi se tog sjetio) . A onda za jače kW elektronike možda sklepati neku zaštitu kod puštanja u rad. Kvaka je što ne mogu kupovati potrošni materijal, tako da ne mogu recimo kupiti npr. Semikronov IGBT. Samo mogu uzeti gotov alat.
Reply
#12
Ako vec preostaje novca mogao bi da razmislis o nekom RLC metru
https://uk.farnell.com/b-k-precision/bk8...dp/2499673
generatoru funkcija 
https://uk.farnell.com/keysight-technolo...dp/2142999
i o nekom bench multimetru
https://uk.farnell.com/keysight-technolo...dp/2311062
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#13
@Gosha

hvala na posjetniku i prijedlozima, na listi mi je i htio sam pitati za LCR metar i zaboravih. Ja sam namjeravao kupiti ovo:
https://www.tme.eu/hr/details/lcr-916/mo...gw-instek/

Ja koliko vidim razlika između vašeg prijedloga i ovog što sam ja razmišljao uzeti je promjenjiva frekvencija (ovako na brzinu, neka mi se gužva stvorila). Pa evo slobodno recite svoje mišljenje. Ne znam koliko je kritično da imam promjenjivu frekvenciju za SMPS popravke i dizajn. Ovaj ručni multimetar ima D, ESR, fazni pomak, Q faktor i LCR naravno i to sve na 100Hz/120Hz/1kHz/10kHz/100kHz.

Generator funkcija i bench multimetar imam.
Reply
#14
Ja bi ti preporučio ako misliš uzimati prijenosni LRC da uzmeš od voltcrafta lcr-300, on ti ima četverožilno mjerenje i još k tome kabeli pipalica su oklopljeni. Imaš ih raznih cijena ovisno kako su kalibrirani. Ja sam za svoje potrebe uzeo onaj po CAT I za 1800kn jer nemam potrebe za boljim a razlika u cijeni nije mala. Također sam uzeo prema preporuci kolege sa drugog foruma koji ima isti instrument i jako je zadovoljan.

https://www.conrad.hr/websale8/?Ctx=%257...search.htm

Da dodam što se promijenjive frekvencije tiče, Goshin prijedlog ima sigurno promijenjivu frekvenciju jer kaže maksimalna je 300kHz. Sada ovo prelazi moje znanje u SMPSovima, ali koliko znam bitno je da kond na sekundaru bude low ESR i to na višim frekvencijama jer se one moraju dobro filtrirati,veći ESR znači i veći gubici na kondu, znači veća toplina i otkazivanje konda. Vjerujem da je uzrok najčešćoj grešci(napuhanim kondenzatorima) upravo loš ESR na višim frekvencijama. E sada kako ja baš ne koristim neke posebnije kondenzatore za SMPS i većinom se bavim linearnom tehnikom većina tih kondova već na 10kHz počinje da posustaju(a i na 1kHz nisu baš svoji), ESR im se poveća tko zna koliko puta.  Na 100kHz kond više nije kond već ti instrument pokazuje da je induktivitet. Tongue  

Tako da ne znam koliko je potrebno imati taj 300kHz opseg. E sada ako trebaš da spiskaš lovu koju si dobio i ne treba ti prijenosni, onda uzmi Goshin prijedlog. A ako ti je zgodno da imaš i prijenosni uz stolni onda uzmi još i Voltcrafta.
Reply
#15
(07-17-2019, 05:02 PM)vedran Wrote: @Gosha

hvala na posjetniku i prijedlozima, na listi mi je i htio sam pitati za LCR metar i zaboravih. Ja sam namjeravao kupiti ovo:
https://www.tme.eu/hr/details/lcr-916/mo...gw-instek/

Ja koliko vidim razlika između vašeg prijedloga i ovog što sam ja razmišljao uzeti je promjenjiva frekvencija (ovako na brzinu, neka mi se gužva stvorila). Pa evo slobodno recite svoje mišljenje. Ne znam koliko je kritično da imam promjenjivu frekvenciju za SMPS popravke i dizajn. Ovaj ručni multimetar ima D, ESR, fazni pomak, Q faktor i LCR naravno i to sve na 100Hz/120Hz/1kHz/10kHz/100kHz.

Generator funkcija i bench multimetar imam.

Glavna razlika je u tacnosti. BK ima tacnost od 0.05% a GW oko 0.5% pa navise zavisno od opsega i frekfencije.
Ako ti nije od znacaja (a verujem da nije) tolika tacnost, slobodno uzmi GW Instek LCR916 ali i opcioni dodatak za cetvorozicno merenje:
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)