Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LM317/337 denoiser
#1
Danas sam na brzinu nacrtao jednostavnu pločicu za onaj denoiser sklopić koji je Braca našao na velikom diyaudio formu. Do sada sam koristio kombinaciju LM317/337 sa jednostavnim multiplikatorom kapaciteta kao jeftino napajanje ali rekoh si da probam i ovu varijantu možda je bolja od onog što sam koristio.

Šema denoisera nije ništa modificirana već je najjednostavnija što je moguće, radi veličine PCBa i jeftinoće izrade. Možda ako će mi se dati i ako u simulaciji se pokaže napredak uguram multiplikator kapaciteta prije stabilizatora.

Stavio sam ulaz u denoiser i Vout na odvojene pinove, da se može upresti parica od Vout i denoiser pina do sklopa koji se napaja ili samo prebrikati ta dva pina i upotrijebiti jedna žica. Na pcbu su mjesta za čak 50V kondenzatore iz razloga ako se koristi neki mali print trafo oni znaju imati dosta veći napon od nazivnoga pa da ne treba raditi neki "predregulator" zbog naponskog ograničenja kondenzatora. Imao sam slučaj da 24VAC print trafo nakon ispravljanja ima čak 45V pa sam morao ugurati još jedan pcb u uređaj..brd   LM3x7 denoiser.brd (Size: 93,69 KB / Downloads: 2)


.sch   LM3x7 denoiser.sch (Size: 477,52 KB / Downloads: 17)
Reply
#2
Bc tranzistor sa povratnom spregom koriguje napon na P1. Ako dodje do promene izlaznog napona promenice se i struja potrosaca. Ako se promeni struja potrosaca promenice se i pad napona na vodu od P1 do referentne mase BC tranzistora. Time ce se promeniti i napon na P1 u odnosu na mereni i napajanje ce uci u sum. P1 mora biti na istoj tacki mase gde i BC ili ga izmestiti sa energetskog voda.
Reply
#3
Evo prepravke. Trimer i emiter tranzistora sada idu u jedan vod kojim ne teče izlazna struja pa na izlazni elektrolit.

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)