Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kef LS50 igralište - quasi anechoic merenja
#21
Trenutno se sluša ova skretnica:Drugi zvučnik ima par manjih izmena i jednu značajnu:Vešanje tog zvučnika nije dobilo dovoljnu količinu premaza koji treba da umiri rezonanciju samog vešanja te se ta rezonancija jasno uočava. Rešio sam to LC filterom. 2x4.7uF na red i kalem od 7.5mH koji ima Rdc=12.5 oma. Zapravo na tu poziciju ide 2.2uF ali ih je meni nestalo. Kalem je Jantzen, kataloški broj 000-1541 i može se nabaviti u MarsAudio ili u HiFiCollective po ceni od oko 3 evra po komadu. Kalem je dimenzijama mali, prečnik 26mm, a visina je 15mm pa ne zauzima mnogo mesta na skretnici, a bez njega je odziv sledeći:

Reply
#22
Kačim simulacione fajlove za Kef LS50 koje možete skinuti sa mog DB naloga. Fajlovi su u ekstenzijama .txt ali ih možete samo menjanjem ekstenzije pretvarati u .frd ili .zma ukoliko simulatori koje koristite ne prepoznaju .txt fajl. Simulacioni fajlovi koje sam izvukao iz programa za merenje imaju oko 10ms gejt što znači da je frekventni odziv validan do oko 120Hz. Ovaj put nisam radio spajanje odziva nearfield sa merenim farfield kako bih dobio pun kvazi anechoic 20Hz-22kHz odziv jer mi nije predmet interesovanja. Ko želi, može to sam da uradi. U okviru .zip fajla koji skinete nalazi se još jedan .zip fajl koji se može učitati u HolmImpulse kako bi ste mogli sami da izradite svoje simulacione fajlove ukoliko smatrate da nešto treba uraditi drugačije ili bolje. Izvukao sam simulacione fajlove za oba zvučnika na i van ose što se pokazalo kao dobar potez, iz posta iznad vidi se i zašto. Sva merenja su napravljena sa daljine otprilike oko 108cm na osi i otprilike 30 stepeni van ose. Nije rezolutno kao što bi bilo da sam uradio merenja 0-180 stepeni u podeocima na svakih 10 stepeni ali ukoliko simulirate ukrštanje između 2000Hz i 2800Hz ne bi trebalo da dospete u nevolju jer su direktivnosti slične na tim frekvencijama. Preporučujem da se svako sledeće fino podešavanje uradi sa svojim primerkom LS50 uz obavezno slušanje i doterivanje na uho. Ako vam je potrebno bilo šta (osim merenja TS parametara za midbas jer mi ne pada na pamet to da radim Smile ) slobodno recite.

https://www.dropbox.com/s/zni55ujjo8yzgh...s.zip?dl=0
Reply
#23
Izmerio sam malopre odziv od 0 do 90 stepeni van ose.

Imajte na umu da ako izgleda malo ružnjikavo, ipak je to 1dB grid

0, 10 i 20 stepeni


30, 40, i 50 stepeni


60, 70 i 80 stepeni


Ovde sam morao da vratim grid na 2dB kako bi se video odnos odziva na osi u odnosu na 90 stepeni

Dakle 0, 80 i 90 stepeni


Sad će malo potrajati podešavanje na uho ali ugrubo je to to.
Reply
#24
Evo ukupne izračene energije u 180 stepeni po horizontali (+/-90 stepeni u odnosu na odziv na osi):Evo i pojedinačnih odziva:

Reply
#25
Simulirani vs izmereni odziv. Crno sim, crveno mereno.

Na osi


Trideset stepeni van ose


Razlike koje se uočavaju su proizvod različitih mernih uslova jer sam za sim fajlove imao preko 10ms gejt dok kući mogu da izvučem 5ms u najboljem slučaju.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)