Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SMPS 230VAC na 12VDC 60 A
#1
Pozdrav dobri ljudi.

Postoji li kakva provjerena šema za diy SMPS napajanje s gradske mreže (230VAC) na 12 VDC ali da može dati bar 60 A u svrhu napajanja auto pojačala kod kuće ? Nekad sam koristio stara atx napajanja od kompjutora, ali za jača pojačala su preslabi. Ima li kakvo rješenje da je tko radio  ?


LP
Reply
#2
mogu misliti kakvu muziku imaš u automobilu... Smile jeftinije i sigurnije ti je kupiti PA pojačalo sa oglasa velike snage. ti sad menjaš 220 ac na 12dc da bi auto pojačalo samo u sebi podiglo tih 12dc na recimo 2x50Vdc koje zatim napaja izlazni stepen pojačala. imaš konverziju viška koja nikako ne doprinosi iskorišćenju naročito jer su izlazni stepeni najčešće u ab ili b klasi.
ludo 1kW smps je često pravljen po forumima, postoje i detaljni opisi kako šta gde,i to bi ti odradilo posao samo bi morao preraditi ispravljački deo da ne bude simetričan uz korišćenje jačih dioda. kad bi već išao na diy umesto kupovine pa pojačala,radio bi ludo 1kW smps napajanje a za izlazne stepene koristio APEX D200. u d-klasi sa 200W po kanalu... četiri izlazna ukupno,dva u most za bas i dva za srednje-visoke,dobio bi baš snažan zemljotres od pojačala sa odličnim iskorišćenjem - malo grejanja i lagano,a 800W prave snage u izlazu. imao sam,i imam u planu da to za sebe ostvarim, čak imam kutiju pojačala spremnu.
treba razmisliti o bonusima i minusima...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#3
Ako treba bas 12V i mnogo ampera najbolja varijanta je serversko HP napajanje, bolje od toga za te novce nema Smile

Ovako nesto:
http://colintd.blogspot.com/2016/10/hack...plies.html

Ima toga gomila po oglasima, polovni uglavnom ali u dobrom stanju (repariraju i menjaju ventilatore), ja sam jedno od 1000W probao, radi to odlicno, to je ozbiljno napajanje sa svim mogucim zastitama i raznim sistemima za pouzdan i siguran rad, to STVARNO ima do zadnjeg deklarisanog Ampera! Big Grin

PS: Vise se greje kada je neopterecen nego kada je opterecen sa preko 50% snage 24h SmileReply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)