Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LED sijalice
#1
Dakle, ne led svetla, lampioni, plafonjere - baš sijalice.

Pošto sam u starom porodičnom stanu, svašta nešto mora da se menja. Kako klinkica ima boginje, a na bolovanju sa njom sam ostao ja, teško mi pada da sedim i ne radim ništa - krenuo sam da prečačkam osvetljenje u stanu. 

Od led sijalica, za koje sam našao da imaju najprirodniji rendering boja (CRI indeks preko 90) tu su Ikea ledare od 11W, 2700 Kelvina. Nailazio sam na druge led sijalice ali uglavnom ne mogu da trpim boju, neprirodno je i jako mi smeta na duge staze. U kupatilu i hodnicima mogu te "pijačne" led od 200 dinara, ali sam se za sada izuo 4000 dinara za 4 Ikeine ledare. Što se kvaliteta svetla tiče, bukvalno ne primećujem da nije žarulja ušrafljena u grlo - a na svim mestima se sijalica vidi, nije iza stakla kao kod klasične plafonjere. Tako da što se mene tiče, vrede svaku paru. Na stranu što na perverzan način uživam u činjenici da sa 44W trenutno osvetljavam ono za šta je bilo potrebno 425W, a ista količina svetla. Maltene jednom "minjonkom", i to ne najjačom, osvetljavam kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Iz istog razloga se ložim na D class ampove (:

Elem, ona priča o porodičnom stanu - moji su smatrali da su, ili možda tada i jesu bili, lusteri mnooogo kul. U dnevnoj i dve spavaće sobe su lusteri. Stakleni, porcelanski, a u dnevnom boravku naravno kristalni. Upravo juče sam skinuo taj kristalni sa 5 grla E14 i stavio malo neuobičajenu plafonjeru sa 4 komada E27 grla. Posle generalke nove plafonjere (izbacivanje šrafova koji preseku žicu kad se zavrnu te lemljenjem provodnika u tu rupu, nalivanje epoksija na spoj keramike i prstena na kom je navoj u koji se šrafi sijalica, lemljenje spoja jezička koji dodiruje sijalicu i stubića koji vodi do rupe za provodnik) montirao sam je i gledam u dodatnih 4000 troška za 4 led sijalice od 1000 lumena iz ikee. 

Pitanje je - zna li iko za kvalitetnu poput Ikea led, a jeftiniju varijantu ?

Ja sam svakako nameravao da kupim sijalice iz ikee jer mi jako znači kvalitet svetlosti pod kojim živim ali ako je neko pretražio opcije i našao nešto sa jednako dobrim CRI indeksom i da ima 2700-3000K cenio bih takvu informaciju.
Reply
#2
Ja ti nisam nešto zahtjevan što se osvjetljenja tiče,iako znam što volim i toga se držim.

Prije 3-4 godine sam počeo da kupujem one kineske jeftine "corn bulb" LED žarulje na ebayu za koje kažu da imaju toplo svjetlo. Tada sam kupovao takve žarulje od 3-10W po cijenama od nekih 1.5-3$ i mogu reći da do sada niti jedna nije izgorjela. Imaju za moje zahtjeve najbližu boju svjetla kao sa žarnom niti, jedino što su ružne za popizditi ali mene to uopće ne tangira. Uglavnom kao što kažeš sa nekih 100W tih LED osvjetljavam cijeli stan, tri sobe,kuhinja, špajza,hodnik i kupaona. Naravno to nije dovoljno svjetla za radionu ali za normalno noćno svjetlo, čitati neku knjigu ili nešto trećega sasvim dovoljno.

Malo offtopica,vezano za neku radioničku rasvjetu.
U zadnje vrijeme sam kupio nešto COB LEDica od 20W(rade na 220VAC) i sada treba da mi stignu od 10W. 20Wne trebaju dosta dobro hlađenje jer se dosta griju tako da sam ih montirao na hladnjak od CPUa sa ventilatorom koji radi na 5V i radi samo tako, a svjetla je dovoljno da osvjetlim cijelo susjedstvo.
Reply
#3
Daj link za te kineze da vidim/naručim par komada.
Reply
#4
Nemam niti jednu u "watch" listi a i svi oni spremljeni prodavači su već odavno promijenili robu sa kojom trguju tako da nemam nikakav "pouzdan" izvor.

Ali evo recimo na brzinu nađenog linka sa oblikom žarulja koje sam ja kupovao https://www.ebay.com/itm/E27-High-Power-...rk:28:pf:0 Ukucaj u ebay "corn bulb e27" i biraj što ti se dopada. Inače one koje imaju oko sebe plastični prozirni "omotač" bi radije izbjegao jer pitanje kakvo im je hlađenje. Istina da kod tih otvorenih možeš dodirnuti lemna mjesta koja su pod naponom ali šarafio sam ih pod naponom i niti jedna me nije zdrmala, a ako su u plafonjeri ili i nekom lusteru onda nemaš neke prevelike brige.

Kod ovih žarulja imaš jedno očitu manu koji lako ispraviš. Žičice koje idu do PCBa su spojene u grlu samo tako da je grlo nataknuto na plastično tijelo i onda je žičica samo uglavljena između grla i plastičnog tijela. Taj kontakt nije nešto najbolji tako da sam ja probušio rupice u grlu,provukao žicu i zalemio ju i sada to drži bez problema.
Reply
#5
Hvala ti na linku. Što se tiče tih sa plastičnom zaštitom, kupio sam ja nekoliko pre par godina - sad se setim. Poumirale su jedna za drugom vrlo brzo. Neke od njih su bile i napolju - svetlo za terasu, pa ipak crklo.

Color Rendering Index (CRI): (prigodno bog sunca) Ra80. Žarulja ima Ra100, a ledare što bliže-to bolje. Skontam da očigledno mora Ra90 ili više da bi meni valjalo.

Probao sam sa takvim Ra80 i definitivno mi na duže staze smeta. Prve koje mi ne smetaju su ove ikeine. Videću šta još može da se iskopa.
Reply
#6
https://bblink.rs/pretraga/kategorije/led-sijalice2
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply
#7
ja kupio ove, tri godine garancija
https://www.gigatron.rs/sijalice/lumax_k...=quarticon
Reply
#8
Imam dve takve. Njih sam ušrafio u plafonjeru u kupatilu. U istoj plafonjeri su bile dve od 75W, a sad su dve te od 9W. Sve se vidi kao na raketnoj lansirnoj rampi ali svetlost ima taj -zing-???. Ne smeta mi tamo gde jesu jer se najduže zadržim možda pola sata u kupatilu, ali nije za prostorije u kojima dugo boravim.

Ne mogu to da definišem drugačije nego kao onaj zvuk starih televizora kad je uključen, a smanjen. Nedvojbeno se čuje ali nekome smeta, nekome ne. Videću ove BBLINK da kontaktiram da mi pošalju specifikacije jer im na sajtu ne piše ništa osim da su led.
Reply
#9
Ta Ikea sijalica od 11W košta u CH nešto preko 11CHF, što je samo malo više od cene u Srbiji Huh . Ako bih je kupio u Nemačkoj, koštala bi me 5 evra (puna cena 5,99evra minus 16% PDV).

Osramove lampe iz serije STAR E27 pri istoj snazi (11W) imaju za oko 50% veći svetlosni fluks (1420 do 1520 lumena, zavisno od boje svetla) pri Ra=80%, i koštaju kod firme Reichelt 10 evra (PDV uključen). Za mene imaju prednost jer mogu da biram temperauru svetla - više mi odgovara 4000K (neutralno belo) nego 2700K (toplo belo).

Pozdrav
Reply
#10
Postoje i troškovi poštarine od Nemačke do Švajcarske ?

Ikea, Jusk, DM, Lidl, Deichmann itd. da ne nabrajam sada - nisu došli u Srbiju da bi srbima bilo bolje.

Ikea sijalice koje kupujem u Srbiji koštaju 900 dinara: https://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/00365735/

U Nemačkoj koštaju 6 evra (oko 700 dinara): https://www.ikea.com/de/de/catalog/products/00365735/

Koliko god to deluje kao velika razlika (u odnosima standard-cena), treba pogledati cene u Americi - naravno ne za Ikeu nego za druge Ultra high CRI LED sijalice. Kreće se oko 4-5 dolara. Odmah sve postane jasno.

No, lament nad sudbom nam neće pomoći ni u kom smislu (:
Reply
#11
Mislio sam da je problem sa svetlom a ono sa zvukom. i ja imam taj problem jer ih cujem kao i stedljive sijalice. Sad sam saznao od vas za te ikea, probacu ih jer u radionici koristim obicnu bas iz razloga suma koji proizvodi
Reply
#12
@Jevrem - nije sa zvukom ali mi je to najbliže po analogiji. 

Podstaknu me Braca da napišem nešto što isprva nisam hteo.

Sređivanje osvetljenja po kući za mene obuhvata skidanje svih plafonjera, zamena neispravnih grla, instalacija, delova instalacija, čišćenje, pranje i prelazak na LED osvetljenje sa žarnih niti. Meni je to sve neverovatno dosadno ali, kao što napomenuh ranije, poklopile se okolnosti sa potrebama pa sam odlučio da se izborim time sada kada mi je najmanje dosadno da se gnjavim sa bilo čim. 

U dnevnoj i spavaćoj sobi sam skinuo lustere, u kupatilu zamenio plafonjeru, u kuhinji i trpezariji sam popravio visilice. Ostaju još hodnici i toalet. Priča kreće u kupatilu, a nastavlja se sa visilicama u kuhinji i trpezariji. 

Elem, u kupatilu je poslednjih 20-ak godina plafonjera kojoj stalno jedna sijalica žmirka. Godinama to nije radilo kako treba, ćaleta nije zanimalo, a ja nisam živeo u ovom stanu jedno 8-10 godina. Kad sam bio u srednjoj školi voleo sam da nešto uradim za kuću, da ne moraju da se zovu koje kakvi majstori koji urade tako da se obezbede da ćeš ponovo da ih pozoveš. Kako sam par godina u stanu, a zbog tek skoro rešenog imovinsko-pravnog pitanja, skoro sam i odlučio da se aktiviram povodom kakvog takvog sređivanja stana. Dakle, u tom kupatilu promenim plafonjeru. Kupim onu sa dva grla, nšta specijalno. Pošto volim jako svetlo, stavim 2 sijalice od 75W kako i piše na plafonjeri da je maksimum. Ne koristim luster kleme već žicu iz plafonjere lemim na one koje izlaze iz zida. Kod nas očigledno nisu izmislili luster kleme sa pločicom koja pritiska nego sa šrafom koji bukvalno preseče provodnik, pa kako sam se opekao dosta puta o takvu montažu i nagledao blago otopljenih klema, izbacujem ih iz svega na čemu radim. Ugradim, stavim sijalice - radilo je 7-8 dana bez problema, a onda se pojavi isto to žmirkanje od ranije. Samo jedna sijalica žmirka, druga normalno radi. Pomislio sam da je instalacija u zidu negde u prekidu pa kad se to mesto zagreje, počne da gubi kontakt. Ne menja mi se instalacija u zidu kupatila jer je jasno šta onda sledi ali šta je tu je. Popnem se ja da skinem plafonjeru i kad sam skinuo staklo, vidim da je žica koja ulazi u to grlo koje trepće maltene izgorela - kontakt pravi tek par licni. Kako se to desilo za samo nedelju dana, ja pojma nemam. Pozovem ja Guju i ispričam mu to jer se setim da se on nešto igrao sa plafonjerama. 

Kaže on meni ovako - to su grla domaće proizvodnje. Keramička su i dobra ALI... (što se mene tiče, kada neko kaže ALI, sve ispred toga možemo da obrišemo) znaš da se plehčić-jezičak koji dodiruje kontakte na sijalici nituje za četvrtasti stubić u kom je urezan navoj za šraf koji pritiska provodnik ? Rekoh da znam. E, kaže, ne zanituju ga dobro jer ako nituju mnogo dobro, dosta keramičkih tela im pukne pa ima mnogo škarta. Onda ga oni zanituju malo slabije, ali onda spoj nije dobar, varniči između dva dela kad se pali svetlo i taj deo plehčića vremenom maltene izgori. Setim se da je upravo to bio slučaj kad sam skidao staru plafonjeru - kad sam povukao provodnik sve se raspalo u sijaličnom grlu. Odem ja da kupim dva nova grla - odnesem kod Guje i zalemimo spoj plehčića i tog jezička (slika u prilogu), te zalemimo kablove u rupi gde treba da budu. 

Pre Posle Zatim ovaj prsten koji nosi navoj za sijalicu - klima se iako je nov. Iskrivio sam mali šrafcigerčić da bih mogao da izvadim utisnute delove, namažem malo epoksija i zavrnem do kraja. Montiram ja takva grla i evo do preključe kada sam stavio one sijalice koje sam pomenuo radilo je bespekorno. Kad sam se popeo da odvrnem dve grejalice od 75W sve je bilo kako treba. 

Krenem na visilice u kuhinji i trpezariji. Sastoje se iz čaše koja pokriva mesto odakle izlaze kablovi iz plafona, aluminijumske cevi dužine 30-ak centimetara na čijem kraju se nalazi keramičko grlo sa navojem, koje je navijeno na tu alu cev. Malo iznad grla se nalazi metalni tanjir na koji se sa donje strane prikačinje bela staklena kugla - koja ne postoji već desetak godina. Kako ne volim da stvaram dodatno đubre, a volim da popravim nešto i da to na nešto liči - kupim ja Ikea sijalice većeg prečnika: https://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/90363299/ Rekoh, sad ću da skinem i sve to lepo operem, keramičko grlo da obojim u metalik sivu boju da se uklopi da ostatkom, da skinem tanjir koji je služio nekada za montažu te bele kugle i da ušrafim te sijalice u grla pa će opet izgledati kao klasična visilica sa kuglom, samo će cela kugla zapravo da bude sijalica. Izgledaće kao da je tako zamišljeno od starta. 

Prvo sam probao u Srbiji da pronađem sijalična grla koja nisu dizajnirana kao ona od pre sto godina. Nisam uspeo. Onda sam odlučio da ću da kupim ta obična keramička grla i njih da ofarbam u metalik sivo jer su svakako lakirana nečim. Boja se jako lepo primila na njih i tu se lepi deo priče završava. Sva keramička grla su bila kriva. Kupio sam 4 komada i samo je jedno bilo na oko pravo, ali kada ušrafim sijalicu u njega, jedna strana sijalice dodiruje obod grla, a sa druge strane je rupa. Kad pokušam da našrafim grlo na cev, navoj je krivo urezan u taj metalni deo ili je celo grlo iskrivljeno pa grlo stoji pod nekim blagim uglom - nije pravo. Koliko god to benigno zvučalo, kad se okači da visi, izgleda kao potpuni fijasko. Kombinacijom delova iz dva stara grla koja su bila na visilicama i delova iz nova 4 grla, sastavio sam dva koja NISU PRAVA ali su podnošljivo krivkasta. 

I sad ja, kad sam završio posao i napravio da se to ne vidi te da visilice liče na nešto, sednem i razmislim. Pravimo keramička grla koja deklarišemo da trpe ne znam koja opterećenja - koja su loše nitovana, kojima se klima sijalica odmah iako su nova, koja imaju šraf umesto pločice za stezanje provodnika, koja su potpuno neravna i kriva. Gde god i ko god da je odgovoran za to đubre od proizvoda treba da podnese momentalnu ostavku na mesto kontrolora kvaliteta, šefa, direktora ili šta već. Da sam kontrolor i da mi stigne ono, celokupnu količinu bih vratio na doradu ili deklarisao kao škart. 

Da ne mogu da naprave ravno keramičko telo.
Da nisu izmislili neku kontakt pastu između delova metala kad već ne smeju da nituju jačom silom.
Da nisu do sada smislili bolji način za stezanje provodnika u grlo. 

Meni to ne ide u glavu. 

Čemu sve ovo pišem ? Pa čudim se o čemu sve ja moram da razmišljam umesto da misli onaj ko pravi to i uzima moj novac. Moram da prerađujem nešto novo da ne bi odmah crklo, a ako pokušam da kupim bolje i skuplje, kod nas gotovo da nema. Ne znamo više ni obično sijalično grlo da napravimo kako treba. Koje kakve Ikee, DM-ovi i ostali su nam sada postali mera kvaliteta - na žalost, a ako je i malo skuplje, bar ne moram da razmišljam kad jednom stavim šta će da se desi.
Reply
#13
Obzirom da imaš plafonjeru sa 4 grla možda da probaš kao ja u kuhinji. Ima 3 grla, stavio dve ikeine LED 5W 2700K CR>80 od 129din i jednu klasičnu sijalicu i sad mi je svetlo OK. Samo sa LED sijalicama mi nije bilo to to, al su te što jesu.

Elem, kad naletim na kahvu mogu odvrnem i ponesem pa probamo.

Probaj da nađeš i V-tac LED sijalice. Nekoliko ljudi mi ih pohvalilo da su trajne i nemaju "fliker" a umeju da napišu CRI za razliku od ostalih. Cenovno povoljnije od konkurencije.

Ono što je simptomatično da CRI indeks uglavnom nisam ni video na LED sijalicama, pa čak ni na zvučnijim imenima.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#14
Sa V-tac lampionima doduse reflektorke sa GU10 kucistem ja bas i nisam imao srece u trajnosti. Imam i normalne E27 4000K 806Lm V-tec i one za sada sasvim solidno sveKle. Kod GU10 reflektorki slobodno mogu da pohvalim 'Sylvania' ES50 V3, 3.6W 6500K  CRI 80 - prava dnevna svetlost, osvetljava mi jedan tamni cosak gde se ljudi cesto zbune 'otkud sunce na tom zidu' Smile
Reply
#15
Uzeću iz Ikee sijalice od 600 din/kom. Isto CRI =90, 7W imaju 600 lumena što je ekvivalent žarulji od oko 50W. Imajući u vidu da su 4 komada, neka dobijem 2400 lumena u sobi od 20kvm - dosta.

https://m.ikea.com/rs/sr/catalog/products/art/80388752/

Tu je još i podnostojeća lampa sa led od 1000lm. Valjaće.

Plafonjerka sa 4 grla izgleda ovako nekakoUvezeno iz Turske i u maloprodaji je 750 din, ovi kinezi iza su 600 din. Nema domace proizvodnje, nama se ne isplati.
Reply
#16
@ Zvu 

Pre odlaska u  Ikeu, pogledaj Elementu, daju garanciju/zamenu 25 meseci, uz racun... 

pozV
Reply
#17
Hvala na savetu Vladac.

U Elementi prodaju sijalice proizvođača Prosto. Nailazio sam na podatke - sve imaju CRI-80Ra ili manje.

Meni treba >=90. One koje je Jevrem linkovao imaju CRI oko 80, a garancija je 3 godine. Imam par takvih već, no to nije u celosti to što tražim. Superica su za hodnike, kupatilo, toalet i dve terase. U sobe moram nešto sa boljim kvalitetom svetlosti.

Možda deluje malo bzvz ali nikada ne bih prešao na led da nisam video kod drugih ljudi da led mogu da sijaju istom svetlošću kao žarulje. Ipak moram da se držim visokog cri.
Reply
#18
Meni su te iz Elemente potrošna roba sa ultrakratkim trajanjem. Nažalost od 20-ak komada za godinu dana sam polovinu već bacio. Ne mogu više da se bavim ni reklamacijama koje uredno
prihvataju.

Sada koristim isključivo Phillips iz ove serije:
http://silteks.lv/wp-content/uploads/2016/11/ph7059.jpg

Osvetljaj je značajno veći od kineskih (Prosto i slično) pri istoj nazivnoj snazi, a dobio sam preporuku od prijatelja da su trajnije. Kod mene rade 5 komada, recimo nekih 6 meseci.
Ima ih u svim varijantama boje svetla (2700, 4000, 6500 K). Meni najviše prija 4000K pa njih kupujem.
Reply
#19
Neke sijalice sa linka https://bblink.rs/pretraga/kategorije/led-sijalice2
kod mene rade duže od 2 godine. Mislim da su od 15 W.
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply
#20
Danas vidoh na NIS pumpi:

https://www.sanamanaputu.rs/philips_nis_...ke_stanice
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)