Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korištenje TVS za mrežni napon
#1
Zanima me sljedeće na AC ulazu koristim kombinaciju MOV+SAR i TVS. Imam dva TVS od 400V (1,5 kW) od N i L prema PE (vidi npr. ovdje). Obje linije (N i L) imaju svoj osigurač (nisu prikazani na šemi već se nalaze u AC utičnici!).
Pitanje: koliko je pametno imati spojene TVS-ove kako je navedeno u slučaju da probiju? Hoće li doći do njihovog pregaranja ili još opasnije, gorenja, prije nego li pregori (ili ekspodira) osigurač.
Reply
#2
Prasimixe, osiguraci bi trebali da budu u samom uredjaju. Problem je ako se koristi ovaj uredjaj na mestu gde nema osiguraca. TVS kada crkne, on je uglavnom u kratkom spoju, tako da ces imati kratak spoj izmedju faze i nule. U tom slucaju mora da ti izbije osigurac, kako bi zastitio uredjaj od pozara.
Npr. prema standardima za dobijanje CE znaka u zavisnosti od klase uredjaja, priznaje se samo osigurac kao zastita, a ne polyswitch itd.
Iskreno ne znam za kombinaciju MOV i TVS. Uglavno koriste MOV na mreznim naponima, a TVS na nizim.
Reply
#3
Hvala ti na odgovoru. Ne znam što se računa pod "u uređaju" ili izvan njega, ali evo otprilike slika kako to izgleda: žuta strjelica pokazuje gdje su otprilike osigurači (utičnica je 4304.6090), crvena pokazuje na TVSove:

[Image: elrpOnD.jpg]

Ne mogu imati kratki spoj između faze i nule ako neki od njih probije već prema PE, osim ako se dogodi da oba probiju istovremeno.
Reply
#4
Prasimix,

I MOV i TVS zahtevaju osigurače ispred jer su zaštita od tranzijentnog udara i ne mogu dugotrajno podneti deklarisanu instant discipaciju, koja se obično deklariše za neki kratak vremenski interval i poznat način porasta i opadanja energetskog udara (na primer kod nekih varistora 8/20uS i slično).

TVS mogu podneti više manjih udara i da ostanu bez oštećenja, ali raspolažu manjim kapacitetom udara jer su od klasičnih poluprovodničkih materijala.

MOV imaju dosta veći kapacitet, mada ih nekoliko uzastopnih masivnih udara može degradirati ili uništiti. Za razliku od TVS imaju dost veći energetski kapacitet i mogu "progutati" daleko strašniji udar. Razlog tome je što su napravljeni od karborunduma (silicijum karbid) ili nekih kombinacija metalnih oksida, gde svi od njih imaju jako čvrste mehaničke osobine i izuzetno dobru sposobnost podnošenja neverovatno naglih i velikih promena temperature. Pomenuti karborundum, odnosno silicijum karbid, od kog se prave neke vrste varistora, je materijal koji je toliko tvrd i otporan na promene i visinu temperature, da se u mašiunstvu potrebljava za oštrenje, odnosno oblikovanje radnog dela tocila...

Dakle, kod viših napona, gde su mogući daleko masivniji energetski udari, verovatno je najbolje staviti varistore, odnosno MOV kao jednu od vrsta varistora.
Kod nižih napona naravno TVS.

Kada postoji vod uzemljenja na monofaznoj instalaciji, sa utikačima za zemlje kod kojih nije strogo definisan položaj utikača, gde se ne može pouzdano znati gde je faza a gde nula, u zavisnosti od okretanja utikača, uzemljenje mora biti uvek prisutno, stavlja se tri MOV: jedan između L i N i dva od L i N ka PE.

Takvo postavljanje bezuslovno zahteva korišćenje uzemljenja UVEK i DVA osigurača, kako na L tako i na N, jer L i N mogu zameniti mesta u zavisnosti kako okrenemo utikač.
Osigurači tu služe kao prevencija od požara kod preopterećenog MOV (što važi i za TVS).

Kod zemalja gde je vrlo poznat položaj utikača (kao na primer britanski utikač sa srednji dužim bajonetom za PE), možemo se provući sa dva MOV i jednim osiguračem: jedan MOV između L i N i jedan sa N ka PE i jedan osigurač na L vodu.

Mislim da ti je bolje sa tri MOV, bar za ulazni deo 127-230Vac.

Pozz
Reply
#5
Odlično, dakle ako imam DVA osigurača (kao što imam) onda je mala šansa da pregaranje TVSa dovede do požara na što me upozorio jedan član na drugom forumu.
TVS-ove sam predvidio za brže reagiranje na manje udare, a da MOV+SAR kombinacija budu ti koji će pokupiti većinu udara. Koristio sam kombinaciju upravo da MOV-ovi duže požive što je i preporuka iz jednog od EPCOS-ova DSa.
Reply
#6
(09-30-2018, 12:26 PM)prasimix Wrote: Hvala ti na odgovoru. Ne znam što se računa pod "u uređaju" ili izvan njega, ali evo otprilike slika kako to izgleda: žuta strjelica pokazuje gdje su otprilike osigurači (utičnica je 4304.6090), crvena pokazuje na TVSove:

[Image: elrpOnD.jpg]

Ne mogu imati kratki spoj između faze i nule ako neki od njih probije već prema PE, osim ako se dogodi da oba probiju istovremeno.

Prema tvojoj semi, ne moze da se dogodi kratak spoj izmedju faze i nule. Obicno se postavljaju tri mov-a ili tvs-a, kao sto je Macola rekao. Jedan izmedju faze i nule i pojedan izmedju fazi i nule prema uzemljenju.
Gore si spomenuo da je osigurac u uticnici, pa nisam razumeo sta to znaci. Mislio sam da je uticnica van uredjaja.
Kao sto je Macola rekao, stavi dva osiguraca i njihova uloga je sprecavanje pozara u slucaju kratkospajanja neke dve linije kada je element u kratkom spoju. Tada osigurac izbacuje.
Reply
#7
Hvala, dakle kako stvari stoje nema opasnosti od požara kako je na drugom forumu sugerirano. To je bilo i moje pitanje.
Reply
#8
(09-30-2018, 02:11 PM)prasimix Wrote: Hvala, dakle kako stvari stoje nema opasnosti od požara kako je na drugom forumu sugerirano. To je bilo i moje pitanje.

Nemas frke 100%. Sa takvim kolom mozes da ides u SIQ na testiranje i proci ces test 100%.
Reply
#9
Tek sad videh ovu temu!

Pre mnogo godina je Ben Duncan (slavni kritičar iz HiFi News and Record Review) objavio tekstove vezane za prenaponsku mrežnu zaštitu za hifi uređaje. Klasična kombinacija je MOV + 1.5KE400CA Transil (bidirekcioni). U sobi gde ja slušam muziku nema uzemljenja, samo nula i faza tako da je meni potreban samo jedan MOV i jedan Transil između nule i faze.

MOV je za kad ti negde blizu kuće zvekne grom u instalaciju.

Transil je za bezbrojne manje spajkove koje svakodnevno prouzrokuje recimo termostat u frižideru i druge spajkove koji se generišu blizu tvojih uređaja (u komšiluku).

Ben Duncan je tvrdio da ove zaštite značajno redukuju nivo pozadinskog šuma i tako doprinose boljoj hifi reprodukciji.
Reply
#10
(01-23-2020, 09:47 AM)ivanlukic Wrote: Tek sad videh ovu temu!

MOV je za kad ti negde blizu kuće zvekne grom u instalaciju.

Za ovo se koriste gasni odvodnici, a ne varistori.
Reply
#11
Ja sam bio ubeđen da je MOV za neke jake naponske udare kao što je grom. Hvala na informaciji za gasne odvodnike. Ja nisam u prilici to da nabavim. Ali MOV i Transil imam.
Reply
#12
Evo ovde mozes da pogledas proizvode. Cak imaju i neke aplikacije tako da mozes da vidis o cemu se radi.

https://www.littelfuse.com/products/gas-...tubes.aspx
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)