Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sound Card za merenja(ARTA)
#1
Potrebna mi je neka audio kartica extrena USB koja ce mi sluziti za merenja u ART-i,tipa TS parametre zvucnika itd.Uz to naravno koristicu je i za osnovnu namenu za npr snimanje nekih vokala,itd...
Da li bi odgovarala M-audio fast track pro
ili tipa: ESI U24XL

Cenovni rang do 100 eur.
https://www.kupujemprodajem.com/Muzika-i...=243197484

I polovna m-audio fast track pro: 
https://www.kupujemprodajem.com/Muzika-i...=110419535
 
Radije bih uzeo M-audio ali ima ulaz predvidjen za mic i instrumente,a mislim da bi meni trebalo i Line in za merenja,sto ova druga kartica ESI ima,line in/line out ili bez problema mogu koristiti mic in za ova merenja.

Ja imam neku gejmersku USB karticu koja mislim da je bas bzv za merenja,radio sam THD THD+N kartice i daje neke bezveze rezultate,odnosno THD i THD + N variraju,ne daje konstantan rezultat vec ide od 0.1 do 0.5,podesavao sam sve i svasta i bolje od ovoga ne moze.Probao sam na drugom laptop-u na integrisanoj i daje mi bolje rezultate i thd ne varira vec je konstatntan ali opet los 0.2

Da li imate neku preporuku u vezi zvucne kartice?
Reply
#2
Ne bih ti preporučio ESI karticu jer joj je prezentacija u najmanju ruku neozbiljna. DS ne vredi ni papira na kome je odštampan jer nema ni minimum podataka, samo da je to 24-bitna kartica i ništa više. Mikrofonski ulaz ne postoji  (ništa od snimanja vokala bez dopunskog mic preampa), samo Line, ali nepoznate osetljivosti.

Fast Track Pro ima sve što ti treba (mic, instrument, line, SPDIF), max. SR od 96kHz, atenuator na ulazu (pad), vidi ovde:
http://www.core-sound.com/FastTrackPro/2.php
THD+N je na donjem upotrebljivom nivou, ali za te pare teško da ima nešto bolje. Vidim da se na eBay nudi i za 55 dolara, što nije čudo jer se radi o starijoj kartici.
Važno je da podržava ASIO 2.0 jer se time mimoilazi Windows Sound - sa ovim drugim nema pouzdanog merenja.
Zavisno od toga koji su A/D i D/A konvertori unutra, odn. da li su bolji od analogne elektronike, izmenom opampova bi se moglo dobiti još nekoliko dB kod THD+N.

Ako bi mogao da dođeš do polovnog Focusrite Scarlett 2i2 (puna cena oko 150 dolara), to bi bio dovoljno dobar interfejs za tvoje potrebe:
https://us.focusrite.com/usb-audio-inter...arlett-2i2
Nemam iskustva s njim, ali vidim da ga na velikom forumu hvale, čak i u Linear Audio. THD+N mu je za nekih 8dB bolji nego kod Fast Track Pro.

Pozdrav
Reply
#3
Ja sam ipak porucio ESI Maya44 USB+ i to ovu sa vise izlaza i ulaza i skuplja za 20 eur,hteo sam da imam nesto za sutra da probam da ne cekam ponedeljak,utorak,ako treba prodacu je ako mi ne odgovara ili napravim neku zamenu.Citao sam komentare po stranim forumima i gotovo svi ocenjuju M-audio kao bolju karticu ali mislim da ce mi zavrsiti potrebe,ne znam koju bih izabrao bolju novu karticu za ove pare.
Sigurno ce biti bolje nego sto sam do sada imao.Naisao sam na m-audio profire 610 ali nemam na laptop-u FireWire.Vazno je da sam poceo nesto oko ovoga da radim,naucio sam da ako se previse dvoumim nikad nista ne zavrsim.Valjda nece biti djubre od kartice.A dao sam skoro zadnje pare do kraja meseca Big GrinBig Grin

https://www.player.rs/zvucne-karte/esi-m...-/pro/9330
Reply
#4
Mladalačka nestrpljivost.
Pokušaj prvo da napraviš "loopback test", da bi video šta si kupio.
ESI očigledno očekuje od svojih kupaca da im apsolutno veruju, kao u crkvi.

Pozdrav
Reply
#5
https://www.player.rs/zvucne-karte/focus.../pro/10142
Reply
#6
(08-10-2018, 11:03 PM)Braca Wrote: Mladalačka nestrpljivost.
Pokušaj prvo da napraviš "loopback test", da bi video šta si kupio.
ESI očigledno očekuje od svojih kupaca da im apsolutno veruju, kao u crkvi.

Pozdrav

hahaha,da to je to Big Grin
Prvo cu sto detaljnije da testiram karticu pa nastavljam sa merenjem TS...Samo da vidim sta imam od cinceva trenutno.
Reply
#7
(08-11-2018, 12:20 AM)Bocko Wrote: https://www.player.rs/zvucne-karte/focus.../pro/10142

mogu da vratim karticu,valjda imam rok 14 dana od kupovine preko interneta,tako da mogu da je zamenim ali videcu sutra.
Reply
#8
Evo ovde ima vise o ESI kartici.Na 54 stranici odnosno predzadnjoj.
http://download.esi-audiotechnik.com/dow...nglish.pdf
Reply
#9
Ima šta da se vidi: A/D i D/A sa 18 i 20 bita imaju isti dinamički opseg od 90dB, niži nego kod 16-bitnog CD plejera (96dB). Mene to navodi na zaključak da je analogna elektronika te kartice daleko ispod nivoa jednog 5532 i sličnih, što je danas neki minimum u audio tehnici.
Obzirom da se radi o PCI kartici, moguće je i da ima slabu EMI zaštitu, pa je računar i periferije "pune" uobičajenom mešavinom SMPS i ostalih smetnji.

Kao što rekoh, napravi test koristeći DAC kartice kao izvor, a ADC kao prijemnik (loopback), pa pogledaj spektar.

Pozdrav
Reply
#10
Stigla kartica.
Ne znam kako da nastelujem DAC I ADC kao sto si mi napisao.
Probao sam da uradim test u ART-i i... Out1 na In1 je povezano,rezultati su daleko bolji od one koje sam imao ranije:


Attached Files
.bmp   Test1.bmp (Size: 3 MB / Downloads: 29)
.bmp   Test2.bmp (Size: 3 MB / Downloads: 24)
Reply
#11
Evo kako meri Eminence kappa 15LFA...Identicno kao sto su i oni izmerili impedansu ali imam neka nepoklapanja kod thiele/small parametra i sad radim na tome.


Attached Files
.bmp   Eminence kappa 15LFA Test.bmp (Size: 1,97 MB / Downloads: 16)
.bmp   Eminence Moj test.bmp (Size: 2,85 MB / Downloads: 15)
Reply
#12
(08-11-2018, 02:57 PM)DeFacto Wrote: Stigla kartica.
Ne znam kako da nastelujem DAC I ADC kao sto si mi napisao.
Probao sam da uradim test u ART-i i... Out1 na In1 je povezano,rezultati su daleko bolji od one koje sam imao ranije:
Tvojim prvim merenjem si u stvari testirao samo ASIO drajver jer si povezao njegov izlaz i ulaz. Na taj način se interno generisan signal od 1kHz (niz brojeva) prebacuje sa virtuelnog izlaza na virtuelni ulaz i ne prolazi kroz hardver, već samo kroz drajver. To se vidi i po tome što VU metar na ulazu (In) ne pokazuje nikakav signal.
Prikazani rezultat odgovara 16-bitnom signalu (THD+N = -95dB), što je za očekivanje.

Druga slika bi odgovarala očekivanom rezultatu za 14-bitnu konverziju (din. opseg od 90dB smanjuje broj bitova sa 18 (ADC) i 20 (DAC) na samo 15 bita - ostali su izgubljeni u šumu elektronike. Rezultat bi verovatno bio bolji kada bi uključio osrednjavanje spektra, možda 16 ili 32 puta jer tako opada šum, a harmonici su bolje definisani po amplitudi.
Pretpostavljam da si pri drugom merenju izlaz DAC-a kablom povezao sa linijskim ulazom, što je jedini način da korektno ispitaš obe strane interfejsa.
Rekao bih i da sistem nije kalibrisan jer se nivoi izlaza i ulaza razlikuju, mada je moguće i da je problem u samom interfejsu, tj. da su uprkos istovetno deklarisanim nivoima ulaza i izlaza od +10dBV stvarni odnosi drugačiji (pitanje kvaliteta i kontrole u proizvodnji).

U svakom slučaju, lepo je što je proradilo i što si počeo da meriš. Ako o svakom koraku dobro razmisliš i u stanju si da sebi odgovoriš na pitanje "Zašto ovo radim baš ovako?", merenje može da donese puno zadovoljstva.

Pozdrav
Reply
#13
Kartica nije kalibrisana pa je to moguce,a gde si tacno video na ovom grafiku da nivo ulaza i izlaza nije isiti,ne mogu da provalim?Takdje jel osrednjavanje spektra ukljucujem u art-i ili na softveru kartice?
Da li da menjam karticu za focusrite ukoliko mi odobre u ponedeljak ili da nastavim sa ovom?Koliko bolje rezultate mogu da ocekujem sa focusrite ili nece biti neke velike razlike?Jedino sto me nervira kod ove je to sto nema mic-in pa kada bi radio merenja sa mikrofonom morao bi dodatno da kupujem preamp ili da ga napravim ostalo mi se cini ok,i ovako je bas kompaktna i mala.

Nisam napisao da sva ova mreneja sam zapoceo jer pravim zvucnu kutiju pa da iz nje izvucem maksimum kolko je to moguce,poceo sam da pravim skretnicu ali Martin Wisman PSD-51T visokotonac nema grafik impedanse kao eminence i da ne bi pravio na slepo skretnicu morao sam da uradim merenja i dosta je zanimljivo zezati se sa ovim.
Reply
#14
Osrednjavanje ti je ovo AVG - none. Pri vrhu prozora levo od reset dugmeta..... u ARTA -i.
Reply
#15
Da idemo redom...

Razliku u nivou izlaza i ulaza vidiš na vertikalnim indikatorima pored odg. reglera - input očigledno ima niži nivo nego output.

Što se same kartice tiče, biću vrlo direktan: sa max. 15 bita efektivne rezolucije i din. opsegom od 90dB to nije kartica za merenja.
Ako je budžet tesan, onda on diktira, ali za malo više para dobijaju se kartice sa nom. rezolucijom od 24 bita i diskretizacijom do 192kHz.
Focusrite 2i2 nije jedina kartica u toj klasi cene, a meni je pala na pamet jer je u Linear Audio Vol. 13 izašao dug (preko 45 stranica) članak upravo o elektroakustičkim merenjima, u kome su testirane tri kartice, izmedju njih i 2i2. Ni jedna nije bila savršena (ne može ni da bude za te pare!), ali je 2i2 bio najbolji kompromis. Članak je na donjem linku i toplo ga preporučujem svima koje interesuju elektroakustička merenja (košta 3 evra):
https://linearaudio.net/articles?f%5B0%5...thor%3A427

Šta bi dobio boljom karticom (kao što napisah, 2i2 nije jedina kartica u tom opsegu cena): u proseku, bar za 10dB niži THD, 20dB širi din. opseg, diskretizaciju od bar 96kHz, rezoluciju od 24 bita i solidan mikrofonski ulaz.
Može se postaviti pitanje zašto samo 10dB poboljšanja kod THD uprkos boljim A/D i D/A konvertorima. Pre svega, danas nema konvertora koji imaju vise od 22 bita efektivne rezolucije - jednostavno, tehnika još nije stigla dotle. Drugi razlog je analogna elektronika oko konvertora (i jednog i drugog) jer niskošumna i ultralinearna elekrtronika ima svoju cenu. Mene je nekih 10dB poboljšanja mog interfejsa MOTU AudioExpress koštalo oko 60 evra u materijalu, a tek me čeka zamena ulaznih kondenzatora.

Kod 2i2 mi se ne svidja što se napaja sa USB priključka, ali se to može poboljšati ako se kartica priključi preko eksternog USB interfejsa sa posebnim ispravljačem.

Gore sam izneo neke činjenice, a odluku ćeš morati da doneseš sam. Za razliku od opreme za slušanje muzike, gde možemo da pričamo o tome da li neko voli zvuk sa izobličenjima ili ne, merenje je egzaktna kategorija i tu važe samo brojevi.

Pozdrav
Reply
#16
(08-12-2018, 10:29 AM)Braca Wrote: Gore sam izneo neke činjenice, a odluku ćeš morati da doneseš sam. Za razliku od opreme za slušanje muzike, gde možemo da pričamo o tome da li neko voli zvuk sa izobličenjima ili ne, merenje je egzaktna kategorija i tu važe samo brojevi.


Pozdrav
Da,nekom se moze svideti muzika sa izbolicenjima i ubije sva ona merenja 😁,znam da je sve subjektivni osecaj ali ipak ne bi trebalo da se izostave merenja zbog toga ipak treba imati neku kontrolu.
Reply
#17
Braco

Da li si negdje pisao na forumu sta si sve radio svom MOTU audio interface-u?
Hvala sto si me podsjetio na ovaj clanak.

Ja godinama vec koristim Edirol (roland) FA-101 audio interface iz 2004, cudo je napravljeno kao tenk. Ima 10 ulaza i izlaza, MIDI in i out, opticki in/out, Hi-Z input za gitaru (to najvise koristim), dva fantomska napajanja... i naravno 192khz/24bit, ali na tom sample rate-u mogu da koristim samo 6 ulaza i izlaza. Na nizem mogu da koristim svih 10.
Interface radi na firewire protokolu, zbog cega sam do sada promjenio 4-5 firewire PCI/PCI-e kartica.
To nije problem sa interface-om nego sa maticnom plocom i novim chipset-ovima za moderne cpu. U zadnje vrijeme najvise problema imam sa windows 10 i njegovim drajverima jer nakon svakog prokletog update-a (bolje reci kompletene reinstalacije sistema) imam neki problem ili sa grafickom ili sa audio interface-om. 
Vecina ozbiljne opreme do prije 10tak godina je radila na firewire.
[Image: fa_101_angle_gal.jpg]

Ovo je prvi put da sam uradio loopback test. Out 3 na In 3, sa obicnim kablom za gitaru, od nekih 3metra.
Rezultati su:


Nakon toga sam umjesto kabla Izlaz 1 i ulaz 3 spojio bezicnim transmitter/receiver-om na slici ispod.

[Image: J52433000000001-00-500x500.jpg]

Ovo radi na 2.4 GHz i digitalni je link. Nisam jos skontao kao da mjerim latency u ovom programu, jer me zanima koliki je lag sa ovim transmiterom i sa kablom.
Ovo sam kupio prije godinu dana i iskreno zaboravio sam na sve kablove od tada. Morao sam da trazim po kuci da nadjem jedan kabal za ovaj loopback test a ranije bi imao 4-5 komada razbacanih po sobi u svakom trenutku.
Wireless link daje spektar:


Amplitudu sam morao smanjiti jer je ovaj transmiter pravljen za pickup od gitare, i ide u kliping pri jacem ulaznom signalu pa nebi bilo fer poredjenje.
U svakom slucaju, blaga razlika postoji ocito, ali nedovoljno da moje usi primjete Smile Ali primjetim slobodu kada nisi vezan za pojacalo ili interface i ne mozes da ga povuces, zapnes ili da dohvatis nesto...


Pozdrav!
Reply
#18
Pisao sam o modifikaciji MOTU:
https://forum.yu3ma.net/thread-1553.html
Kao što sam pomenuo, ostalo je još da zamenim ulazne kondenzatore jer su tu sigurno stavili neke MLCC na bazi XR7 ili još gore.

Ne svidja mi se spektar tvoje kartice - široki pikovi oko 1kHz i njihovi harmonici ukazuju na neke autonomne procese ili spoljašnje smetnje s promenljivom frekvencijom, liče skoro na frekventnu modulaciju. Bilo bi interesantno videti da li ih samo ima na 192kHz ili i na nižim SR. Iznenadio me je takodje i visok prag šuma, apsolutno previše za 24-bitnu karticu, kao i veliki broj harmonika.
Osnovni uzrok latence kod ovih periferija je softver u kompjuteru i zato uvek umesto Windows audio sistema (Direct Sound, itd.) treba koristiti ASIO. Na loopback kablu naravno nema kašnjenja, ali na ovim tvojim bežičnim interfejsima sigurno ima nešto malo zbog dvostruke konverzije.
Pošto su spektri sa kablom i bežičnim prenosom praktično isti, izgleda da je tvoja kartica ograničavajući faktor ako bi je koristio za merenja. Dobra kartica nikako ne bi smela da bude slabija od bežičnog interfejsa za gitaru pri čijoj konstrukciji se zbog cene i oskudnog prostora mora napraviti dosta kompromisa.

Pozdrav
Reply
#19
Nesto se cudno desava sa ovim rezultatima. Imam slobodnih dana ove sedmice pa moram da istazim ovo bolje.
Uglavnom, vidim drugacije spektar skoro svaki put ukljucim Audio Interface.

Preciznije, na ovom interface-u ne mozes promjeniti sample rate u software-u. Ima switch na prednjem panelu ali nakon promjene pozicije potrebno je resetovati uredjaj. Nakon svakog reseta PC prepozna da je uredjaj ponovo spojen, tako sam primjetio veliku razliku u rezultatima. 
Evo jedan rezultat za 192kHz koji bi trebao biti isti kao i ovaj u prijasnjem postu, medjutim nije. I mene sada zanima zbog cega je visok nivo suma na niskim frekvencijama, i zbog cega visi harmonici ne posustaju.
Reply
#20
Ako nesto znaci i pomaze http://www.pmillett.com/ATEST.htm
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)