Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktivno opterećenje
#1

.pdf   active_load_schematic.pdf (Size: 111,5 KB / Downloads: 44) Da li je neko pravio aktivno opterećenje sa sajta KesatNet-a?Evo linka http://kesatnet.me/aktivno-opterecenje/Ima tu baš nekih ne logičnosti(greške u semi ili ti vrednostima komponenata).
Piše da radi od 4 do 100v I napaja se sa napajanja koje ispitujemo.Po tome ispadne da 100v preko otpornika 1 ohm ide direct na LM10 I 150uF 63v.
Da li je neko raspoložen da šemu ubaci u simulator?
Reply
#2
Nema potrebe za simulatorom. Ideja je principijelno sasvim ok, mada je prakticno neupotrebljiva.

Prvo LM10/b radi kao komparator koji poredi pad napona na otporu od 0.01ohm sa referencom koja se dobija na LM10/a.
LM10/b je relativno spor, tako da to ne bi trebalo da osciluje, ali ipak sumnjam. Gospoda Kemal i Alija Dervic su to resili vrlo primitivno ubacivanjem kasnjenja u bazu darlingtona, sto se ne radi NIKAKO. To moze da se resi tako sto ce se u negativnu povratnu vezu ukljuciti RC clan za kompenzaciju kasnjenja. Za vrednosti R i C treba probati eksperimentalno.

Drugo, sto se tice napajanja, maksimalni radni napon na LM10 je bio 50V dok ga je proizvodio National. Medjutim proizvodnju je preuzeo LT, a njih je kupio TI, koji je ugasio proizvodnju. U svakom slucaju ako nadjes National LM10, on ce da radi do 50V, ali LT-ov radi svega do 15V. Imaj na umu da je ovde reseno da se LM10 napaja padom napona na izvoru konstantne struje koji cine darlington i otpornik od 0,01om, tako da tu nikad neces imati 100V. Ali dovoljno visok napon da ubijes kolo ipak moze da se pojavi. Evo i kako. Pretpostavimo da na ovo opterecenje zakacis izvor napajanja napona 'E' i unutrasnjeg otpora 'R'. Tada ce pri struji 'I' koja je nastelovana na opterecenju napon izmedju kolektora tranzistora i mase biti E-R*I. Ova vrednost za dobre ispravljace lako moze da pretekne 50V, i odstreli kolo. Sa druge strane je problem i ako je struja prevelika ili ispitivani izor slabasan, jer ce onda ovaj napon pasti ispod minimalnih 4V i kolo ce da pobrljavi, zaosciluje itd itd.

Mogao bih da spekulisem kako ovo moze da se popravi ili prepravi, ali to je gubljenje vremena. Ovako napravljen uredjaj nema apsolutno nikakvu vrednost.
Generalna ocena sheme je da je potpuno bezvredna. Moze da posluzi kao demonstracija principa, ali u praksi nema smisla.
Ako ces da pravis ljudski dummy load, preporucujem da konsultujes dokument koji saljem kao link:
http://cds.linear.com/docs/en/article/WM...0NoAds.pdf

Tacnije, preporucujem ovaj dokument svim kolegama elekotrnicarima koji ga nisu procitali, jer je ovo skolica velikog Jim Williamsa koju je jako valjano proci i nauciti! Smile
Stivo ovog, na zalost pokojnog, velikana analogne elektronike je nesto poput 'Malog Princa'. Od deteta do starca ili od srednjeskolca do doktora elektrotehnike svako moze da nauci po nesto iz njegovih aplikacionih nota. Sjajan cika.
Reply
#3
U redu neću praviti ovaj uređaj ali čisto analize kola radi moje mišljenje je da će na pinovima napajanja(pin7 I pin 4) ako struja sklopa ne obori napon izvora napajanja prilikom testa, biti napon sa izvora umanjen za pad napona na ampermetru(max 200mV),diode(max 1V) I R3 1 ohm(max 10mV).
Što je praktično jednako naponu na izvoru napajanja kojeg ispitujemo , što po ovoj semi ne bi smeo biti veći od 15V.Ovde koliko ja vidim nema floating napajanja LM10, nego je skoro identično naponu izvora napajanja.
Pozdrav
Reply
#4
Naravno u slucaju da imas idealan izvor napona koji prikljucujes na ovo opterecenje. Napajanje LM10 ce biti zapravo napon na radnom elementu (dakle darlington i sense otpornik) umanjen za struja napajanja LM10 x 1ohm. Naravno da nema floating napajanja. Zato sam momentalno i otpisao shemu kou si okacio.
Shodno tvom zapazanju, gospoda autori sheme su se opasno izlupetali sa tvrdnjom da ovo radi do 100V.
Reply
#5
U shemi su napisali 1 tranzistor za 200W, da moze sa freonskim hladjenjem ili bez toga 1 sekundu, to je ogromna discipacija koja ne moze da se ohladi tek tako, mora 4-5 tranzistora da se upotrebi ili neki masivni MOS-FET/IGBT blokovi.

Temperaturna zastita za aktivno opterecenje je obavezna tako da tu vrlo preporucujem upotrebu NJL3281D tranzistora koji jedini moze da ima totalnu i pravu temperaturnu zastitu, sve ostalo ne moze da se poredi sa brzinom reagovanja te zastite. Sa jednim ovakvim tranzistorom moze da se izvuce oko 40W kontinualno sa pasivnim hladjenjem, vise komada zahteva dobar i poveci hladnjak i verovatno ventilator preko toga.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)