Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APEX FH9 umesto STK
#1
Pozdrav društvo, pozdrav svima i samo napred. Lepo vas je pratiti kako stvarate... a usput i naučiti nešto.

Već neko vreme se nakanjivam uraditi neko pojačalo, pa sam pročitao ovu temu od početka  do kraja. Malo sam se , moram priznati, pogubio na kraju od silnih šema i varijanti pločica, zaštita, napajanja i ostaloga.
Mislio sam uraditi AX11 sa TO3 tranzistorima... da čujem kako to zvuči, jer je prilično hvaljen, a i da se okušam u samogradnji, jer bi mi to bilo prvo pojačalo, koje bih uradio. Stavio bi ga u radionicu da slušam dok radim, a i da se malo pravim važan kad dođe društvo.
I tako, čitam ja .., učim..., uf  nije to malo 105 strana, ali moram priznati, interesantno.  (pohvale svima, naročito Miletu)

Pored mene tu kod kompa, Marantz  Receiver SR620, nekih 55W na 8 oma. Trenutno neke male sonijeve kutije prikačene na njega, snage nekih 25-30W 6 oma.  Solidan zvuk, mada sigurno može i bolje.
Kod mene je od prvog dana, radi besprekorno već godinama. miislim od 1982 godine.Za to vreme je pregurao sve i svašta, koliko puta kod drugara u kafiću na dočeku NG i raznim drugim prigodama provodio je sate prikačen na 4 oma i nagaren do daske, bez pauze, sve dok ne svane...Prošao je nekoliko seoba...ni nakašljao se nije.
I tako.. prošle su godine, malo se smanjio "gas"... Slušam neku stanicu, potiho..., i naiđe neka pesma, onako za merak...ja da mu dam malo gasa, ni do pola, malo preko četvrtine da ne izbije one membranice iz sonijevih plastikanera, kad ono kvrc i tišina...  ...e, jbg...
Vamo tamo, konstatujem da je reagovala zaštita i isključio rele - krepao STK2250, a možda i STK3044...
Da malo skratim...

Mislim da bi sad najbolje bilo da iskoristim njegovo napajanje, zaštitu i ostalo i ugradim AX11, ali neće stati sa TO3 tranzistorima, već mora neka fizički manja varijanta.
Bracahifi je složio lepu pločicu, a i drugi takođe, kad ono pojavi se i FX8, FH9, pa AX10 koji je interesantan zbog mirne struje...Mile to pravi..-"zajebalo vek..."  svaka čast...

Šta ću sad ? Koji mi preporučujete da pravim?
Reply
#2
Milepa,

Ne mogu izdržati a da ne pohvalim tvoj pristip :

Prvo pročitaš celu ne baš malu temu ako te nešto ozbiljno zanima - pa tek onda postavljaš pitanja ! Smile !
Svaka čast drugar, tako nešto treba ceniti ...

***

Ja ti stvarno ne mogu pomoći, jer ne poznajem tu oblast
ali zato ima ko hoće i poznaje ..

Veliki pozdrav
Želja
Reply
#3
Mile, bilo koje Miletovo pojačalo da izabereš nećeš se prevariti.
Možeš sa tim Marantzem odraditi sličnu stvar kao što je Ariton skoro odradio jednom ortaku.
Zadržiš ceo risiver orginalnim sem samog pojačala i pločice napajanja.
Ukoliko mogu da primetim, napajanje, pojačalo i zašđtita se kod ovog pojačala nalaze na istoj pločici.
Probaj da iskombinuješ pločice za neko omanje Apex pojačalo sa uPC zaštitom (IC imaš na tom tvom crknutom pojačalu) i ispravljačke elemente iz pojačala (ukoliko su dobri).

Time zadržavaš orginalni izgled risivera i funkcije a u stvari dobijaš novo pojačalo. Big Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#4
Slažem se sa TDA
Signal tracerom uprati signal do STK ako imaš do tamo signal samo nalemiš na ulaze izlaze i napajanje STK sve ostalo zadržiš fabričko. Kod stk je problem što neki imaju razne zaštite pa mogu sve to da iskomplikuju...
Reply
#5
Apex AX11 možeš uraditi i sa BD249/BD250 u izlazu a pobudni da budu BD241/BD242. I ja sam mučio muku sa STK2038 kog sam naručio iz kine ali tu uvek postoji znak pitanja šta će stići i koliko še trajati...
Reply
#6
(11-19-2016, 11:24 AM)TDA Wrote: Mile, bilo koje Miletovo...

Kako to lepo zvuči, hvala TDA...  Šalim se malo, idemo dalje...

Pokušat ću da ovu modifikaciju odradim sam, uz vašu pomoć, naravno. Imam i šemu marantza, a i nekoliko pitanja vezano za istu, a i za sam ovaj ,da ga tako nazovem projekat.

Iz tog razloga predložio bih da ovo sve od kako sam izložio moj problem u ovoj temi, preselimo u novu temu sa nazivom recimo, "Apex umesto STK", ili slično, da ne bismo išli u off sa ovom temom i ako se slažete zamolio bih nekoga od administratora sajta da to uradi od posta #2099.,  ako je moguće i  naravno ako se slažete, pa da polako nastavimo dalje.

Naravno i ako smatrate da ima potrebe da to radimo, ako ne, meni ne smeta...

Pozdrav!
Reply
#7
Meni je AX11 plocica cesto menjala STK i slicna kola bilo da su u pitanju bili samo izlazni stepeni ili samo naponski pojacavaci, a najcesce kompletno pojacalo u STK kolu. Kod vecine tih pojacala boja tona je postavljena u kolo povratne sprege samog pojacavaca pa sam napravio i taj dodatak. Semu sam vec podelio ali da se podsetimo.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#8
Evo idejno resenje za plocicu tonskih kontrola u kolu povratne sprege pojacala.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#9
(11-19-2016, 04:28 PM)milepa. Wrote: ... predložio bih da ovo sve od kako sam izložio moj problem u ovoj temi, preselimo u novu temu ...

Izvoli.
Pokloni se i počni! Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#10
Hvala TDA, odnosno hvala drugari..

Sad, šta je, tu je... Ja sam ga već raskupusao, iako me drugar nagovarao da zabodem novi STK i da pičim dalje...
Ne mogu da kažem da mi i samome ta ideja nije padala na pamet, još kad vidim da ima na oglasima za 550 din i udariš 15-tak lemova, zamažeš pastom, zategneš dva krstaka i gotovo... malo prekontrolišeš DC-offset i juriš...
...ali kad još nisam načisto da li je crkao samo STK2250 ili i 3042 ll,kojega sam krivo identifikovao kao 3044 još u prvome postu jer tako stoji u šemi, pa kad vidim mnoge razlike u finišu izrade ovih novih  STK na slikama i pomislim kakvi li su tek unutra? , odustajem od te varijante ma koliko finansijski primamljiva bila.

Sad je kasno da radim rekonstrukciju događaja , ali možda nekome pomogne, pa možda nije zgoreg.
Neka moja razmišljanja pored onih da je vreme učinilo svoje , jer nisam ni računao sve do sad , to je oko 34 godine .(Mogu da proverim u računu i tovarnom listu, ali mislim da nije bitno, iako bi svakako bilo interesantno, jer to je posebna priča iz nekih naših prethodnih života...)
Dakle šta se desilo?
Moja pretpostvka pored već pomenutog  a ujedno i pitanje vama iskusnijima, a radi saveta ili pouke budućim naraštajima,
je sledeća stvar: Onaj selektor ulaznog napona na poleđini recaivera ima dva položaja 220 i 240V. To je urađeno davno jer  su bili različiti standardi...Nekad je napon na pojedinim mestima varirao mnogo, mreža je bila slaba, daleko trafostanica...i tako...
U međuvremenu se prešlo sa 220 na 230V, a i popravila se mreža, stabilniji napon,,, kh,    kh ...   khm ...(izvinjavam se ljudi uvati me neki kašalj, moram da uzmem ljuti bombon) fala na razumevanju, jbt jedva se povratih...uf ...idemo dalje... a selektor na ulazu stoji na položaju 220VAC...a da ima tu još i ona stavka +-10%, tako da to sad dođe da bi napon trebao biti od 217 do 253VAC. To su valjda neke norme.
A koliko je to na izlazu iz trafoa i nadalje ako je selektor u položaju 220VAC, pa  sve do samog izlaza i određenog tereta...u nekome piku..., a sve zbog nepravilno podešenog selektora na ulazu. jbg, ja to tako vidim mada možda i nisam u pravu,
Vi ćete svakako znati bolje.. no toliko o tome . Sad moram da nekako prebacim slike šeme u delovima u post,  pa da svi vidimo gde da seckamo...

Za sada toliko... pozdrav!
Reply
#11
Pozdrav drustvo.
@milepa, ako si se vec resio na tesku hirurgiju, obavezno zameni sve elko kondenzatore koji ce ostati u funkciji posle zahvata.

Ps
postavi neku sliku unutrasnjosti pacijenta.
Reply
#12
Nema potreba da pravis nikakvi modifikacii, bidejki STK2250 vo ovoj resiver e mnogu evtin, barem kaj nas, 390 denari, toa vo vasi pari ke mu dojde okolu 800 dinara. Imam kupeno mnogu STK integralci od ovaa prodavnica i dosega site se pokazaa kako odlicni, se razbira ako pravilno go servisiras, bidejki koga izgore STK okolu nego obavezno znae da izgorat i drugi delovi. Tuka ja pravat greskata mnogu luge koi direktno go menuvaat STK modulot bez da gi proverat okolnite komponenti.

http://www.loging.mk/1555/174950/0/ShowP...Zasiluvach
Reply
#13
Jedva stigoh...
Evo nekih slika unutrašnjosti...A radio je i pajser...

Evo i dela šeme na kojoj se vide obeležena područja.

Plavom bojom je okruženo napajanje, zelenom bojom zaštita, žutom nešto kao zobel? ljubičastom bem li ga šta, a ono okruženo crvenim mi baš nikako nije jasno. U gornjem desnom uglu se još vide ploče PT00-zvučnik selektor, i PW0-zvučnik terminal, mada je obeležen sa PW00, ali sam prilikom slikanja odekao jednu nulu.

Q701 je STK3042 ll, a Q702 1/2 i Q702 2/2 čine STK2250. Postoje neka manja odstupanja od same šeme i stanja na ploči u rasporedu nekih elemenata, kao i obeležavanju komponenata, ali tu mogu da se snađem. Vidim da se fabrike ne pridržavaju baš  100% onoga u šemi. Čak stoji da je stk 2240, a ugrađen je 2250. Shvatam da je šema verovatno univerzalna za više sličnih modela.
Ovo govorim ne da bih vam objasnio gde se šta nalazi nego da me ispravite tamo gde grešim.
Kapiram taj deo oko napajanja gde je kolikoi napon , deo sa zaštitom tu i tamo, ali ne ono okruženo crvenim gde su na kontakte 3 i 5 OP4558 spojene mase sa terminala zvučnika, pa sve to kasnije dovedeno na STK3042 na pin 9 (neka povratna veza?)
Ono što želim je da ostavim postojeće napajanje i zaštitu koju ću možda i morati prepakovati na manju pločicu, a svakako da izbacim deo gde su STK braća.

Pozdrav!
Reply
#14
Ili ovako?
Reply
#15
STK2250


stk3082III

Integralci su dostupni i pristupacni u Srbiji. Proveris sve poluprovodnike i zamenis sta je riklo. Posle toga mu zamenis sve Elkose novim i uradis mu polugeneralku.

STK3042ll nema ali imas zamenski stk3082III trebalo bi da je novija naprednija generacija cipova.

Da sumiramo imas 2 integralca koja treba zameniti 6 tranzistora koje treba proveriti (a nije lose i zameniti ih jeftini su) 10tak dioda proveriti, 2 veca elkosa u napajanju i saku elektrolita malih vrednosti i cene treba da se zamene da se ta power ploca kompletno reparira i da svira za nekih 2500din (+/-)

Razmisli jos jednom i preseci Wink

Ako ides na prepravku apex ax11 plocica u ovo kuciste najbolje je da kompletno ogolis sve do srzi i da jednostavno napravis apex ax11 plocke, apex preamp i apex zastitu za zvucnike a da fabricko sve izbacis.
Kalemljenje ce biti jako tesko...
Reply
#16
Onda može i da baci celo kućište i da uzme samo trafo i hladnjak od Marantza, pa da počne ispočetka... Tongue

Ništa nije teško kad se ima volje i vremena.
Koji je razlog da ne sačuva većinu orginalnih elemenata?
Ukoliko ne može da nađe orginalni STK onda je šteta da ga celog očerupa.
Marantz i nije tako loš (valjda). Ukoliko izbaci sve iz njega neće imati ni tunet ni preamp, a čovek je sam rekao da većinom na njemu sluša radio. Smile

Pošto je lepo našao šemu, nije nikakav problem da iskopira naponski deo i zaštitu koja se nalazi na orginalnoj pličici izlaznog stepena i da umesto STK doda neki mali APEX ili recimo LM3886 ili neki drugi mali integralac.

Kad ga završi imaće isti a opet unapređeni risiver.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#17
@milepa
Taj deo sa OP4558 mi deluje kao detekcija kratkog spoja, ukoliko ne grešim.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#18
Isto ko sto sam ja uspeo da upotrebim Power Plocu iz sony linije
[url=http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1299][/url]
Te prepravke su negde moguce negde nemoguce Wink
Reply
#19
Sto da baca kutiju kada su u njoj fabricki trafo i hladnjak i konektori Big Grin
Kad ubaci AX11 ili FH9 unutra modifikuje prednju masku i vozi misko Big Grin
Reply
#20
(11-20-2016, 07:00 PM)TDA Wrote: Ukoliko izbaci sve iz njega neće imati ni tuner ni preamp, a čovek je sam rekao da većinom na njemu sluša radio. Smile

A kako da reši ovaj problem Tesla?
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)