Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LM4780 2x60W
Evo što ja imam o tom pojačalu

[attachment=8267][attachment=8268][attachment=8269][attachment=8270][attachment=8271]

i još

.docx   New Microsoft Office Word Document.docx (Size: 427,77 KB / Downloads: 22)
.xls   pa03r0_farnell.xls (Size: 17 KB / Downloads: 14)

Attached Files
.pdf   pa03r0layout_cl.pdf (Size: 62,67 KB / Downloads: 44)
.pdf   pa03r0layout_cp.pdf (Size: 56,68 KB / Downloads: 26)
.pdf   pa03r0layout_cpcolor.pdf (Size: 75,2 KB / Downloads: 25)
.pdf   pa03r0layout_drl.pdf (Size: 34,71 KB / Downloads: 23)
.pdf   pa03r0layout_sl.pdf (Size: 86,66 KB / Downloads: 26)
Reply
pa,skoro samo sve... Smile
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
Pavel je jak lik, evo par slika da vidiš/te kako on to radi

Na diyaudio nadimak mu je Upupa Epops pa možeš tamo malo razgledat
Reply
mislim da je on radio (ne dizajnirao) Symasym, i da sam po njegovim uputima stavljao kompenzacije zbog Toshiba u izlaznom stepenu.
Reply
Prva plocica u ferihloridu, mnogo precizniji od HCl-a.
Ne zna se Big Grin kad ce da bude zavrseno

Attached Files Thumbnail(s)

Zaraziti nekog cekanjem je najbolji nacin vladavine nad njim
Reply
Za vikend sam se malo igrao Sprint-om i onom osnovnom semom iz DS-a pa kad budem spakovao obe plocice uporedicu razliku. Ne znam da li jeplocica potpuno ispravna, provericu veceras.

A ovu iz prethodnog posta bih poklonio nekom posto sam odradio 2 kom, pa ko se prvi javi njegova je.

Reply
A od mene dobija LM4780. Big Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
Proverih. Sad se nadam da je sve ok, na prethodnoj sam vezao +zvucnika za +napajanja Big Grin.

Evo sva dokumenta, dimenzija plocice 6x4.5cm

Attached Files Thumbnail(s)

.pdf   LM4780 plocice.pdf (Size: 27,42 KB / Downloads: 4)
.lay6   LM4780.lay6 (Size: 83,66 KB / Downloads: 5)
Reply
Kako se ovaj IC spaja u mostu ,da ima vise snage?
Reply
(09-22-2014, 09:50 PM)buca33 Wrote: Proverih. Sad se nadam da je sve ok, na prethodnoj sam vezao +zvucnika za +napajanja Big Grin.

Evo sva dokumenta, dimenzija plocice 6x4.5cm

minus grana napajanja ima jedan kondenzator više nego plus grana - ili ga samo ja ne vidim?

izvini - nađoh ga...
Reply
(09-22-2014, 10:05 PM)samuki Wrote: Kako se ovaj IC spaja u mostu ,da ima vise snage?
Da. Ima više snage u mostu. Obično tako biva. Tongue
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm4780.pdf
Slika 3.
Reply
Ipak je bolje u paralelu kad vec postoji mogucnost. Ako je snaga u pitanju ja sam ipak za paralelu, a kvalitet za most. Imao sam prilike da se u to uverim sa Apex b200, bost mnogo bolje radi, cuje se cak i na mojim kanta zvucnicima Smile
Ovako kad je u mostu pada se u iskusenjeda malo poveca napajanje a prikaci zvucnike manje omaze i ona posle nekog vremena new gine beli dim Big Grin
Reply
Paralelno moze i na vec postojecu plocicu sto smo pravili Smile
Reply
Pogledajte DRV134 ili LME49724...

Bolje Parallel (zbog preslušavanja "kanala" u istom ICju - dual izvedba ICja)
pa dva u FullBridge,

-ako imate differential izlaze iz preampa, onda svaki signal na svoj PA (parallel amplifier) direktno,
Na izlazima , oba (+) imamo več FullBridge!

-ako imate single izlaze (RCA), onda prvo na single input/differential output IC (ona gornja dva ...a ima i drugih OPA,THAT...)
pa svaki signal na svoj PA, izlazi (+) su tako u FullBridgu

Pažnja!

Kako sada sa FullBridge verzijom imamo mogučnost da dobivamo duple napone na izlazu kao kod klasične verzije = HalfBridge
sa istim naponom napajanja
"teoretski sada imamo kvadratno veču snagu"!

Super!

Ali SOA neče proči...

Uvijek odaberimo napone napajanja takve da ne predjemo duplu (zbir oba ICja) snagu jednog ICja!!!

Prvenstveno je tu FullBridge zbog bolje kvalitete nego je može podjednak IC u HalfBridgu (to važi za bilo-koji-pojačavač ... pa i diskretno pravljen!)

----------------------------------------

FullBridge gleda na potrošač "ko baka sa mandrafilama" (cvike, naočale, očala...)...

-Na GND uopšte ne obrača pažnju
-Napajanje u split granama za njega ne važe više, voli da gleda napon preko split grana, znači po celom naponu napajanja
(ako imamo +/-35VDC, Fullbridge ga vidi...to jest, vidi ga zvučnik, kao 70VDC napajanje, GND ni ga pomiriše...Zvučnik!)

-Kako stojimo sada sa impedancom potrošača!?

Polovina FullBridga, sada HalfBridge (klasično pojačalo) nevoli da mu je impedanca zvučnika, njegov resist.zvučniški modul manji od 4R0
Druga polovina takodjer (jer su blizanci po karakteru)!

GND na potrošaču bi elektr. pronašli baš "u sridu" zvučnika,
tamo bi imali naponski potencial jednak našem GND napajanja ili MasterGND...

Rezultat nam je ta,
da sada trebamo 8R0 zvučnik minimalno,
ako je bilo pojačalo stabilno prije sa minimalno 4R0 zvučnikom u klasičnoj (HalfBridge) topologiji!!!
(SafeOperatingArea = SOA)

----------------------------------------

Primer:

Imamo pojačalo "A" koje je super stabilno do opterečenja 4R0 na MAX.

Dodajemo još jedno "A" pojačalo u parallelu , imamo tako PA (ParellelAmplifier) sad mogu skupa "ganjati" 2R0 istom stabilnošču, skoro sa duplom snagom
(Ako napon napajanja to dozvoljava i ako mogu pojačala na tom naponu bezbedno raditi).

Sada dodajemo još jedan takav gornji par PA za FullBridge,
sad imamo BPA (BridgeParellelAmplifier) koji mogu raditi sa duplom snagom jednog PA,

ali sada netreba nam tako visoki napon napajanja, da bi tu duplu snagu dobili...

Ako pustimo takav napon napajanja, pojačalo u BPA "teoretski bi mogao" dati ćetiri puta višu izlaznu snagu, ali, "ajmeneeee" nebi dosta vremena tako izdržali!

Ona pič*a "SOA" (maj*u joj fašis*ičku) opet je tu, ovaj put kobna za naše prijatelje... :-)

LP
Dragan
LP
Dragan
Reply
Pozdrav drugari Smile

Ja sam za sebe poeo da radim amp sa LM4780 za kucno slusanje muzike mada je na kraju zavrshio u jednom fabrickom pojacalu kao prepravka jer se napajanje "pogodilo" a tranzistorsko pojacalo koje je bilo ugradjeno fabricki je bilo toliko zapaljeno da se ni delovi nisu razlikovali a i pola veza je bilo izgoreno tako da je radio bonsek Smile Pricam o onim PDF fajlovima koje je postavio 11277. Fajlove sam pronashao negde na net-u gde stvarno ne znam, imam negde i Eagle fajlove samo moram da procesljam po hardovima cim ih nadjem postavicu ovde da ima. Inace sema je kao od AudioSector i to radi jako lepo i stabilno i vlasnik je zadovoljniji nego ranije bar tako on kaze.

Evo koja slika:

[Image: draganche0234.jpg]

[Image: draganche0238.jpg]

[Image: draganche0240.jpg]

[Image: draganche0243.jpg]

[Image: draganche0244.jpg]

[Image: draganche0245.jpg]

[Image: draganche0246.jpg]

[Image: draganche0247.jpg]

[Image: sch1.jpg]

Takodje sam pronasao mute/standby kontrolu iz microampa koji je radjen u 3D tehnologiji (p2p) pa je nacrtana neka plocica koja nije testirana pa evo i nje ovde Wink Kako nalazim fajlove tako cu ih pastirati ovde. Nadam se da ce vam se dopasti slike su malo losijeg kvaliteta...

Veliki pozdrav za sve...

Attached Files
.lay   mute and thermal-LM4780.LAY (Size: 39,14 KB / Downloads: 10)
Reply
Fino je ovo pojacalce, nije nesto jako ali za kucno slusanje dovoljno. Cista A klasa grije se i kad ne radi ali ima onu leprsavost u zvuku .
Reply
A klasa! A? Subi Dubi
Reply
(10-21-2014, 10:26 AM)samuki Wrote: Fino je ovo pojacalce, nije nesto jako ali za kucno slusanje dovoljno. Cista A klasa grije se i kad ne radi ali ima onu leprsavost u zvuku .

e sad si me potpuno zbunio...
Reply
Na ovom pojacalu cujem zvukove koje dosad nisam cuo ,pogotovo visoke tonove isti je kao i Lm3886 .
Reply
ma nije a-klasa već ab klasa rada,a i nema malo snage već 60W po kanalu što je na odgovarajućim zvučnicima i više nego dovoljno za nemalenu žurku...
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)