Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APEX AX20
#1
Počeo sam sa izradom ovog pojačala, sa tri para tranzistora u izlazu.

Evo dokumentacije (to što ja imam):

PCB - 
.pdf   APEX AX20-3Pair pcb.pdf (Size: 51,26 KB / Downloads: 30)

Silkscreen - 
.pdf   APEX AX20-3Pair Silkscreen.pdf (Size: 43,58 KB / Downloads: 23)

PCB + Silkscreen - 
.pdf   Sprint-Layout 6.0 - [F__SVAŠTA_ŠEME & PCB_Audio Tehnika_APEX_APEX AX20_APEX AX20 [3 Pair]_AX20-3Pairs_V0_1.lay6].pdf (Size: 93,85 KB / Downloads: 18)

Lay6 - 
.lay6   AX20-3Pairs_V0_1.lay6 (Size: 255,5 KB / Downloads: 8)

I imam ovu šemu, mislim da je to osnovna verzija sa dva para u izlazu, na njoj ima zaštita što nema na ovoj što sam ja započeo, ali ima power, signal i clip indikacija. Ako neko ima ovu šemu sa tri para u izlazu nek postavi.


Za sada toliko, pa nastavljam dalje, lagano...
Reply
#2
ovo je način da se od "momka i po" napravi "ljudina i po",i to tako da se izlazni dio pretvori u triple emitor follower (uporedi ovu šemu sa šemom AX14) a izlazni tranzistori da se paralelno vežu radi veće snage. tako je AX14 porastao u velikog brata AX20. pratim i očekujem odličan ishod drug!
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#3
Mislim da je za večeras dosta...3/4 dijelova su reciklaža.
Reply
#4
(10-27-2016, 10:01 PM)Makso Wrote: Mislim da je za večeras dosta...3/4 dijelova su reciklaža.

Vidim plocice odlicne su,samo sledeci put kad uradis PCB u sprintu crtaj komponente sa 0,4 ili 0,5 mm da bi kad uradis top na plocicu komponente se poznavaju bolje,probaj lepo je za oko a i plocica tako je po estetski,i vidim imas oblinu na krajevima na PCB,to svakom po svoj ukus ali ti vec si uradio skoro plocica profi,a svako profi plocica ima te rubove, "kutak" ili neznam kako se zove na srpskom,ovo su dobronamerne kritike,nastavi tako tvoj rad je odlican.
Reply
#5
Bravo! Dobro napredujes za sada, nastavi samo tako. Pratim temu...
Reply
#6
@PaceMK čovjek se uči dok je živ, ja sam išao na te zaobljene ivice jer sam se dosta puta znao izgrebati/isjeći jer dok obradim bakar kad isječem pločicu onda mi te ivice ostanu oštre pa sam prešao na ovu varijantu sa zaobljenim ivicama. A ovo za debljinu linija za komponenta nekad ne mogu crtati debljom linijom jer bude nekad malen simbol i zna se desiti da se razlije od pegle i bude samo mrlja.

@viktor1986 Hvala, hvala.
Reply
#7
AX20R je revidiran AX20. Dugo nisam predloziju nikakvu modifikaciju AX14 kojim sam zapoceo temu 'Ultimate Fidelity Amplifier' i evo promene uglavnom u VAS-u. Super-par spoj je zamenjen kaskadnim spojem koji je u negativnoj grani klasican sa 3,9V zener diodom, ali je i u pozitivnoj grani CCS takodje u kaskadnom spoju sa zener diodom 2,7V i dve redno vezane 1N4148 diode koje dodaju 1,2V sto je ukupno 3,9V tako da postoji simetrija VAS-a Wink

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#8
2X1000W na 8 oma nista lakse Wink

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#9
(12-19-2016, 11:41 AM)apexaudio Wrote: 2X1000W na 8 oma nista lakse Wink

to na slici je vaša stolica? (zapravo pitam je li smps + 2x d-klasa vaših ruku delo?)
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#10
(12-19-2016, 09:09 PM)HomeMadeAudioProject Wrote:
(12-19-2016, 11:41 AM)apexaudio Wrote: 2X1000W na 8 oma nista lakse Wink

to na slici je vaša stolica? (zapravo pitam je li smps + 2x d-klasa vaših ruku delo?)

Da D2000 i SPS2000 napon napajanja +/120V. IGBT tranzistori su sve bolji i pristupacniji. Feritna jezgra i licnasta lak zica su mi i dalje najveci problem za nabavku.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#11
Danas sam ga konačno priključio na napon, samo jedan kanal, drugi još nisam kompletirao (hvali par kondenzatora i izlazne tranzistore postaviti)...
I naravno odma problem. Kada uključim, na izlazu napon mi se postepeno povećava, u roku par sekundi dođe do 12VDC, a ni ledice se ne pale nikako, a okretao sam ih po oznakama na pcb-u, ampermetar ništa ne pokazuje samo 0.00A?

Sve sam elemente prije lemljenja premjerio, samo nisam tranzistore što su na pcb-u bez hladnjaka i diode jer je sve novo, mada opet moguće je da ni novo ne valja, da li sam toliki baksuz.?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#12
Moze li slika malo veca ispod stampe da vidimo spojeve i kako si spojio na napajanje?

Koliko ti volti napajanje daje bez opterecenja?
Reply
#13
Napajanje, +/-86VDC.
Biće i slika, a prekontrolisao sam nekoliko puta ali prekontrolisaću ponovo spojeve.
Reply
#14
Bacio sam pogled na plociciu i vidim da su sve LED diode pogresno polarisane kao i zener dioda... treba proveriti taj dizajn plocice po elektricnoj semi. DC na izlazu se najcesce pojavi ako se ne poveze masa ulaza sa masom ispravljaca zato sto nisu spojene na samoj plocici pojacala vec se masa sa ispravljaca dovodi na ulazne cinceve da bi se izbegla petlja mase i brum...
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#15
Da te mase nisam povezao, vjerovatno je to i problem.
Privjeriću šemu vezano za ledice i diodu.
Reply
#16
Ledice sam samo zarotirao, ona od napajanja radi a clip i signal ne mogu provjeriti dok ne priključim neki izvor na ulaz.

Spojio sam mase zajedno, od ulaza i napajanja, pustim napon na pojačalo, izlaz -58mVDC i ne mjenja se a struja (na pozitivnoj grani napajanja) 13mA.
A bias potenciometar uopšte ne reaguje?
Reply
#17
Zameni u kolu bias tranzistora otpornik R16 sa 1k5 umesto 1k i moci ces da povecas mirnu struju, ako nije dovoljno moze i 1k8 samo oprezno sa podesavanjem da ne ode u A klasu Wink
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#18
Koliko bi trebala biti mirna struja za 3 para izlaznih tranzistora?
Reply
#19
Probao sa 1.5k i ništa, zamjenim sa 1.8k i opet ništa stoji kao zakovano na 13-14mA?
Reply
#20
Kako se smanjuje vrednost trimera od 1k na bias tranzistoru BD139 trebalo bi da raste napon izmedju emitera i kolektora... na oko 3V pocinje znacajno da se povecava mirna struja, a na 3,6V pojacalo je vec u A klasi... ukupna mirna struja trebalo bi da se podesi na 100mA.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)