Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SBA monitori
#1
Za sad mali teaser. Bas-srednjetonac 18dB/o, visoki 12dB/o. Ukrštanje na 2.3KHz. Ništa ravnije nisam merio do sada. Mereno na osi i van ose 45 stepeni. Treba još malo rada oko tjuniranja kutije jer u mojoj sobi pravi haos ali nisam nezadovoljan. Gejt na oko 300Hz. SBacoustics ring radijatori rade suludo dobro. Ne smeta, ne bode uši - isto tako i bas. Sve u svemu jako dobar ton. Ujedno, mislim da su ovo jedne od zvučno najneutralnijih kutija koje sam ikada napravio.

Slike gotovih uskoro - trenutni tvikovi i merenja rađena su u probnoj kutiji.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Kao oficijalni stalak za merni mikrofon ću malo da se nadovežem: Kutija koja zvukom zalazi u mnogo skupo društvo.

Vole malo da se ošrafe i vole malo veću sobu zbog nižeg tjuninga (moja glava tu osetljivija pa mora malko da gunđam, realno dlaka u jajetu) ali je ovo ipak probna varijanta a cefka se lako okrati, srediće to čika Zvu. Sve u svemu radujem se ponovnom slušanju Smile
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#3
Hm... Kakav stalak za merni mikrofon troši 200gr čokolade sa lešnikom, 2dl kafe i Yodoro vafl na sat ?

Ješan neki stalak Big Grin
Reply
#4
Bravo!
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#5
(04-26-2016, 09:19 AM)Zvu Wrote: Hm... Kakav stalak za merni mikrofon troši 200gr čokolade sa lešnikom, 2dl kafe i Yodoro vafl na sat ?

Ješan neki stalak Big Grin

Jbg, dobijam na stabilnosti.  Big Grin
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#6
Bolji fundament :-D
Reply
#7
Našlo se malo vremena za raditi ponešto što nije vezano za zdrav razum već za bolestan hobi (: 

Elem, gde sam ono stao... A da, nešto sam projektovao, simulirao pa napravio da vidim kako radi - to je papazjanija u prvom postu. Kako ne radi toliko loše, odlučim se da napravim to kako treba (samo sam se odlučio, ne i napravio - kao i uvek je li) i uložim malo više truda u to. Nego imao sam poteškoće jer mi je stalak pobegao - kaže ide na more, a u stvari ide u Crnu Goru - pfff, to je primorje. Slede sličice iz procesa gradnje...

 
 


Kao što rekoh, nekoliko sličica iz procesa gradnje i tvikovanja. Svašta mi se motalo po umu ali sam se odlučio za slot-port kao bas refleks. Dosadilo mi da pravim posao plastičarima iz Stare Pazove. Biće teže da se finišira ali nešto me vuče da si komplikujem život (: Ova mandža je Body 930. Mazao sam kao da mi život zavisi od toga. Jedna kanta je stala u jednu kutiju, a druga u drugu - ima se, može se (: Sušilo se i smrdelo po kući jedno 10 dana jer je debeo premaz, jelte. A tih dana kao na pimpek neka kiša pa je jedna soba služila samo za usmrđenje - tih dana me ukućani i nisu baš voleli ):

I onda još malo sličica završenih: 

 
 
 


C C C C  - BESRAMNO... Da ne bude zabune - ove finiširane su kutije mog kuma, a slike sam besramno prikazao u svojoj temi jer moje ko zna kada će biti finiširane imajući u vidu da se dnevno promeni par stvari na skretnici, a u glavi još jedno milion varijanti. Ali kum je pa mora da me trpi - ni on ne zna da lemi pa ga ja ipak volem Smile 

Neko je rekao "probna kutija" ? Mda, ja sam. To je ono u čemu su rađena merenja jedne od prvih varijanti skretnica pri čemu ni bas ni visokotonac nisu bili upušteni u prednju stranicu. Difrakcija je uradila svoje pa je odziv visokotonca podsećao na nož za 'lebac ali sada je tušta bolje: 

Odziv na osi i odziv u kontrafazi - 


Individualni odzivi drajvera u kutiji - 


Odziv na osi sa 1m razdaljine - 


Zvukić dobar. Lepo, živahno, ma kao da sam za sebe pravio. Na poslednjoj slici se vidi odziv visokotonca koji je malo tiltovan na gore kako ide ka višim frekvencijama. Imajući u vidu da su ring radijatori prilično usmereni (brzo im opada nivo na visokim fekvencijama van ose) ovo se pokazalo kao prilično dobro-zvučeća varijanta. Zvučnici blago zakrenuti ka slušaocu donose pregršt audiofilskog zadovoljstva. Sa probnim varijantama skretnice sam par noći ostao do kasno da slušam muziku, no imamo bebu pa time i izgovor za podočnjake na poslu. SBacoustics visokotonac i midbas su vrhunskog kvaliteta i zvuk im je takav - kad se ukrote kako treba. 

Eto. Nadam se da me neće skoro nešto vući da pravim neke nove zvučnike. Dosadilo mi više. Sad mi se pravi katamaran - i to verovatno zato što znam da nemam gde Smile
Reply
#8
Svira to mnogo dublje nego sto bi se zakljucilo iz gornjih grafova. Zvuk cist, jasan, definisan... Sve je tu.
SAmo jedna mana, ako zelite napraviti ove zvucnike morate obozavati Dvojni C. Trebace vam 50-tak slamki po zvucnjaku. Big Grin
Zvule ce pojasniti.
Reply
#9
Stari trik, jos iz 80-ih. I ne mora Dvojni-C, sada se to kupuje po 100-200 kom u jednom pakovanju, bez dojpak-a Smile
Reply
#10
Grafovi nisu validni ispod 350Hz zbog gejtinga. Kad budem radio merenje napolju, prikazaću. Ovako je sumanuto da gledate kakav bas ima u mojoj sobi - što se merenja i uha tiče, predobar ali hoću da izmerim kutiju, a ne sobu. Mada mogu nešto kasnije baciti i koji graf sa mesta slušanja.

Cefke su popravile već dobar bas. Nema dalje. Kod izgradnje 6"/1" dvosistemca teško da će nešto biti revolucionarno rešenje imajući u vidu da je to najviše izudaran koncept ali ono što može da ga razlikuje su primenjena rešenja. Bila ona stara ili ne, ona imaju svoju ulogu, a zašto su ljudi lenji da probaju i eksperimentišu ja zaista ne znam. Imajući u vidu veličinu kutija, uopšte nisam nezadovoljan zvukom, pogotovo basem.

Dalje, od 400Hz do 10KHz imamo odziv +/- 1dB ... Meni sasvim dosta. To dalje ne znači da ne mogu da linearizujem odziv preko 9KHz nego slušanjem dođoh do toga da nema potrebe. Zvučnik šalje određenu količinu energije u sobu pa kako su ringovi usmereni, odziv na osi bi bio linearan ali bi zbog usmerenosti dosta manje energije stiglo u sobu pa se dobija zatvoreniji zvuk. Ovako mi baš po volji (:
Reply
#11
au al su kumove odrađene-svaka čast majstorčini koja ih je onako beskompromisno završila! TOP!
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#12
Ovo mnogo dobro izgleda Wink.

Nego, zasto si mazao zvucnike unutra kada si mogao da lepkom za drva zalepis bitumenske ploce (kondor ili kako se vec gde zove)? Jeste da malo duze potraje secenje i ukrajanje nego kada cetkom izmazes ali zato nista ne smrdi i niko u kuci te ne mrzi Smile.
Reply
#13
Nem' pojma što sam mazao. Malo me je smaralo da razmišljam hoće li se posle neke godine onaj sloj najlona odlepiti od kondora. Ove kutije su u svakom pogledu drugačije od onoga kako uobičajeno radim. To nije lošije niti bolje - samo drugačije. Razbio sam monotoniju - to svakako.
Reply
#14
Ja sam uvek skidao najlon. Nije uvek lako ili brzo ali se skine. Po negde i ostane neko manje parce, nece pa nece Smile.
Reply
#15
Fen za skidanje farbe istopi najlon i lepo zatopi povrsinski sloj, tako moze kondor direktno na drvo biti zalepljen.
Reply
#16
'Old skul' metoda: metalni 'krunski' zatvarac od piva, mineralne itd + ekser. Em 'Kondor' fiksiran za navek em dodatno razbijene refleksije unutar kutije.
'Nju skul' metoda: samolepljiva bitumenska ploca 2-3mm + 'open cell foam' (sundjer otvorenih celija) 2,5-3cm za ispunu.
Reply
#17
Ovo sa zatvaracem i ekserom se redovno primenjuje pri pricvrscivanju praseta za drveni razanj.
Kad moze da drzi prase moze i kondor Smile
Reply
#18
(09-04-2016, 07:56 PM)Аритон Wrote: Fen za skidanje farbe istopi najlon i lepo zatopi povrsinski sloj, tako moze kondor direktno na drvo biti zalepljen.

Nemam fen za skidanje farbe Smile

(09-04-2016, 08:27 PM)nik Wrote: 'Old skul' metoda: metalni 'krunski' zatvarac od piva, mineralne itd + ekser. Em 'Kondor' fiksiran za navek em dodatno razbijene refleksije unutar kutije.
'Nju skul' metoda: samolepljiva bitumenska ploca 2-3mm + 'open cell foam' (sundjer otvorenih celija) 2,5-3cm za ispunu.

Netje ekser u MDF bata Djole. Od nju skula me odvratio Troels koji kaže da posle par godina taj njihov lepak popusti i ploče se razlepe unutra. On preko tog lepka nanese krdo lepka sličnog sintelanu. Posle mazalice ispunio sam ja kutiju filcom i vatelinom na strateškim mestima.

Ej, a znao sam da će neko morati da pomene jagnje ili prase Smile
Reply
#19
Pa jbg, iskustva su razlicita. Ja zatvarac od piva u zivotu nisam nigde upotrebio osim na prasetu Smile
Nego Zvu, jesu li dobre ove kutije za sobu od 12m^2 punu namestaja?
Reply
#20
Zamišljeno je da mogu da rade u manjim sobama, ali i u 25-30kvm. Ako se dobro pozicioniraju u 12kvm, radiće dakako. Dok god je između njih dovoljno prostora i bar 2m od slušaoca.

Maksimalno sam se potrudio (3 meseca se gnjavim) oko skretnice - da linearizujem odziv i uklopim fazu da bude kako treba. Sa ovim drajverima u ovoj konfiguraciji mogu da napravim drugačije ali ne i bolje.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)