Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ispravljac 0-100V
#1
Treba da napravim ispravljac za laboratorijsku elktroforezu (nesto u vezi DNK) od 0-100v i strujom od 10mA - 800mA.Nesto sam probao sa TL783 ali on ima max struju 700mA i zbog velikog napona ne znam koji bi tranzistor mogao da stavim i kako da pojacam izlaznu struju da se TL ne greje.Ogranicenje struje sam mislio da radim preko otpornika u (-) grani i LM358 koji bi merio pad napona na otporniku, tako da regulacija struje u ispravljacu nije neophodna.Najvaznije mi je da uredjaj bude pouzdan jer ce sa njim da radi moja supruga i slicni "strucnjaci" i da ne bude previse komplikovan jer ni ja nisam neki ekspert.Palo mi je na pamet, ako je moguce, da ak to radim i sa dimerom sa trijakom u sekundaru pa onda na grec i dalje.Verovano sam nabacao dosta gluposti ali muka me naterala (citaj zena) das razmisljam o svim mogucim i nemogucim resenjima.

Sliku sam nasao ne znam gde i kada i ne mogu da nadjem tekst jer izgeda da ovaj tranzistor ne postoji?
Reply
#2
BDX625 ne postoji, ali zato postoje BDX62A, BDX62B i BDX62C koji bi trebalo da odgovaraju za ovu namenu.

.pdf   BDX62.pdf (Size: 161,66 KB / Downloads: 4)
Verovatno je neko pogrešno prepisao... Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#3
Ova gore shema nema ogranicavanje struje ...

Ukratko, za ovu konstrukciju bi mozda najbolje legla konstrukcija sa LM10 o kojoj smo pricali u ovoj temi:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1055&highlight=lm10

Uz par sitnih prepravki se moze napon povecati na trazenih max 100V izlaza, struja je inace u okvirima.

Ono sto moze da bude problem je hladjenje, bice relativno velika discipacija (grejanje) na tranzistoru, to se mora efikasno ohladiti. Sa pasivnim hladjenjem je malo teze, trebalo bi opterecenje raspodeliti na vise tranzistora dok bi sa aktivnim hladjenjem (ventilator) bi to bio manji problem, recimo sa nekim dobrim hladjakom od CPU-a + pratecim ventilatorom.

Postoji i mogucnost da se sklope dva nezavisna modula od 50V pa ih vezati redno.
Reply
#4
Skini sa interneta datasheet za TL783 i u njemu imaš dosta šema raznih primjena TL783. Jedino što će trebati dodati je taj strujni limit. Nisi se izjasnio da li hoćeš da imaš samo strujni limit koji se recimo pali na 800mA ili hoćeš da imaš strujnu regulaciju do 800mA. Ako hoćeš samo limit to se riješi sa jednim tranzistorom i otpornikom.
Vidi točno što ti treba pa ćemo znati što treba dalje.
Reply
#5
Prvo, za tranzistor sam i ja pretpostavio isto,  hvala na potvrdi.Sto se tice disipacije, koristili bi se 50V 12 ili 24mA i 100V 400 ili 800mA.Struja zavisi od toga da li se povezuje 1 ili 2 kadice.Predvideo sam da tranzistor ide na veliki hladnjak od CPU sa ventilatorom.
Te seme sa LM10 sam video ali ne znam gde bi mogao da ga nadjem kod nas.
Reply
#6
Akile ako se odlučiš na LM10,pošaljem ti dva primjerka preko Goshe jer bi on trebao da prolazi kroz Hrvatsku pa se onda vi dalje dogovorite. Ili još bolje jedan tvoj susjed iz Beograda(Fixxer) dolazi na Triode festival u Zadar pa mogu preko njega da ti to pošaljem. Nekako naginjem na varijatnu sa Goshom jer bi to trebalo da bude 100% sigurno dok sa Fixxerom nisam siguran.
Reply
#7
Ako se odlucis na varijantu sa LM10, dobijes od mene par komada, to nije problem!

PS: Pisali smo u isto vreme, u svakom slucaju ima tih integralaca Wink
Reply
#8
Ljudi hvala na ponudi.Bitno mi je da to bude pouzdano na maltretiranja nestrucnih osoba (zena i ostale koleginice) zbog eventualnih kratkih spojeva a sa 2x50V mozda im bude komplikovano da razmisljaju da treba da ukljuce neki prekidac ili slicno.Ipak su to zene i jos i naucnici.
Reply
#9
Samo da se potrudis oko hladjenja da to bude robusno, mozes i da stavis onaj dodatak sa jos jednim LM10 za paljenje ventilatora, da ne zuji kada ne treba.
Reply
#10
Nije problem da zuji jer moze da se desi i da radi 24 sata.Sto je sigurno sigurno je.
Za ogranicenje struje sam mislio da koristim ovu semu.Izmedju 1 i2 bi bio zakacen otpornik 1 Ohm ili 10 Ohm na kome bi se merio pad napona u kolu (-).

Umesto relea bi bio tranzistor koji bi bio vezan izmedju ADJ pina regulatora i mase da mu obara napon pri prekoracenju struje.Ili je mozda resenje lose?
Reply
#11
Možda je još najbolje da napraviš onu šemu sa LM10 i to je to. Dva komada LM10, jedan za strujnu drugi za naponsku regulaciju i ne moraš se brinuti oko ničega. Šema je provjerena u praksi kod Mikija i to treba da šljaka. Imaš i PCB koji sam ja napravio.
Reply
#12
Nije problem za tu semu samo kako da dobijem 100V?
Reply
#13
Ili korisiti DC DC konverter tj buvck on nema veliku disipaciju kao naponski stabilzatori...pa pogledati malo shemeSmile
Reply
#14
Na ovoj shemi:

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1055&pid=48664#pid48664

trebas potenciometar za zadavanje napona povecati sa 500kohm na 1Mohm i sve tranzistore izabrati za vece napone.
Dakle Q1, Q2, Q4 i Q5 su manje snage, tu moze neki iz BU serije ili kao sto sam ja tu upotrebio 2N5550.

Za glavni izlazni tranzistor takodje treba da izaberes neki za veci napon (>= 200V), najbolje u nekom TO-3 kucistu ili recimo 2SC5200.
Reply
#15
Ova sema mi se svidja:Nisam je isprobao ali deluje mi da je OK.
Lako ces je prepraviti za 0-100V.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#16
Miki, reci mi sta je R7 (otpornik ili induktivnost.) i snaga za R9 i R10 (cudna vrednost) i sta se kaci na sense tacke?
Reply
#17
Ja bi dodao još malo izmjena u šemu uz one koje je Mikikg iznio.
Treba izmijeniti vrijednost otpornika(R3) koji služi za regulaciju struje, tako da dobiješ ograničenje na 1A, može se staviti 0,22oma/1W i to je to. ako uzmemo da bi ulazni napon bio 110V onda bi R6 trebao da bude 13,75kohma/3W da struja kroz strujno zrcalo ostane ista.

Na sense točke ti se spajaju žice baš na izlazne buksne.Znači vodiš tanku upredenu paricu sa sense točki i spojiš ju na buksne,naravno obratiš pozornost na polaritet žica.
Reply
#18
R7 je unesen samo radi simulacije, to je "1 mikro-ohm", prakticno to prespajas.
R9 i R10 je dorada sheme za "remote sensing", sluzi za "udaljeno nadgledanje", u sustini i to mozes da preskocis, tj na mestima R9 i R10 otpornika je kratkospojnik.

Bez remote sensing je shema ovde:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1055&pid=48651#pid48651
Reply
#19
Sve sam razumeo jos samo da se dogovorim sa Mikijem za LM10.I jos nesto.Koja je minimalna stuja na izlazu s obzirom da mi treba 12mA?
Reply
#20
Kao sto ti je Khadgar2007 rekao, mozes povecati duplo vrednost otpornika R3, umesto 0.1ohm da stavis 0.2ohm, tako ce ti se raspolozivi opseg lepo "rasiriti" po celom potenciometru pa samim tim i mozes finije da stelujes.

Samo nisam razumeo, tebi nije potrebno da kontinualno menjas napone i struje vec u diskretnim koracima?
Ako je tako, mozda je zgodnije da umesto potenciomtra stavis fiksne vrednosti i da imas neke preklopnike, ili jos bolje da imas trimere koje ti ispodesavas i preklopnicima se bira zeljeni U/I. To je predpostavljam lakse za "operatere" te sprave, nema sta da oni mere i steluju, to ti za njih podesis i posle se samo preklopnicima biraju postavljene vrednosti.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)