Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bracino predavanje - "Na velikom papiru"
#1
Uzgred, ovo Bracino predavanje u sustini zahteva jednu novu temu gde bih voleo da diskutujemo oko dither a imamo bih i par nekih pitanja.
Ako moze MOD da otvori novu temu ...
Reply
#2
otvoreno: diskusije o Bracinom predavanju... Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#3
Ako je tako, onda evo i u ovoj temi lokacija za skidanje filma Big Grin

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...0#pid57410
Reply
#4
Zahvaljujem HMAP ...

Elem, zainteresovala me je ova tema oko ditteringa i mislim da bi pomocu toga mogao malo da poboljsam DSP Class-D koji sam experimntalno pravio sa dsPIC.
Dakle radi se o ovoj shemi:
http://yu3ma.net/wp/wp-content/uploads/2...AMP-r3.pdf

U sustini nailazim tacno na probleme koje je Braca opisao u svom predavanju.

Taj DSP pojacavac moze da radi u jednom od dva moda, da koristim 10bit A/D ali brzi sempling time, lakse mi je kasnije i za filtriranje ili da koristim 12bit A/D sa manjom sempling brzinom.

Postavlja se pitanje gde, kako i koji shum da umetnem, da li da ga dodam pre ulaza u A/D, da li mozda da ga na "silu" umetnem na izlazu iz mosta ili da ga dodam digitalno (sta da radim za random number generator?) posle A/D konverzije a pre postavljanja PWM vrednosti.

Dakle pojacavac radi OK ali ima malo bitova i tacno ako bi malkice podigao shum to bi radilo drasticno bolje sudeci po teoriji koju je Braca predstavio.
Reply
#5
Meni je nekako najlogičnije da šum dodaš digitalno posle A-D. Ima Voja Antonić jedan dobar tekst o načinima za generisanje slučajnih brojeva. Skoro je to izašlo u PC press-u i mislim da bih mogao da to pronađem na poslu.
Reply
#6
Da se ispravim. U tekstu Voje Antonića dat je prikaz jednog načina za generisanje slučajnih brojeva. On ga koristi u mikrokontrolerskom uređaju koji služi za generisanje složenih lozinki (password-a) a metod predstavlja kombinovanje dva niza slučajnih brojeva dobijenih pomoću TRNG (True Random Number Generator) i PRNG (Pseudorandom number generator). TRNG je hardverski generator belog šuma koji generiše niz brojeva dobijenih A/D konverzijom pojačanog termičkog šuma na inverzno polarisanom spoju baza-emitor. PRNG je softverski i pretpostavljam da je dobijen korišćenjem c funkcije rand ili srand. Voja kaže da se kombinacijom obe metode dobija prilično dobar niz slučajnih brojeva u kome su sabrane dobre strane oba metoda. Tekst je inače objavljen u PC Press izdanju jul-avgust 2015.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)