Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zujanje u aktivnim zvucnim kutijama
#1
Drug ima neke starije Behringer aktivne zvucne kutije (400w, 15", provericu tacnu oznaku) i zadnjih par meseci zujanje u basu i horni je pocelo da se pojacava (oduvek je imalo slabo zujanje to je valjda normalno ali sada je jako primetno). Probali smo da povezemo preko mixete i direktno na komp i rezultati su isti, takodje zujanje se srazmerno povecava sa povecanjem ulaznog signala. Kablovi su provereni (probali smo i pravljene i kupljene).

Ono sto sam jos primetio da je drugacije je da kada se iskljuce zvucnici (prekidac), lampica (indikator da je ukljucen) mnogo duze radi i zvucnici "puknu" na sec.

Potreban mi je savet odakle da krenem sa resavanjem ovog problema. Hvala Smile
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#2
Tu su ti verovatno otisli elektroliticki kondenzatori. E sad koji tacno je pitanje, mogu da budu "glavni" veliki elektroliti koji napajaju izlazno pojacalo ili neki sitni negde u pre-amp-u.

Ne znam kako to mozes da proveris i utvrdis koji pravi problem bez neke merne tehnike, recimo pomocu osciloskopa ili RLC metra.

Jedino sto mozes da uradis je da otvoris spravu i da pogledas da li se vide recimo znaci "curenja" negde okolo "velikih" elektrolita. Pokazivao sam ti nekom prilikom kako izlgedaju iscureli kondenzatori ...
Reply
#3
BTW: Ako hoces da se igras i popravljas te sprave, bolje vidi nadji neki polovan analogni osciloskop Wink
Reply
#4
Hvala Miki Smile Pocecu od srafcigera i vizuelnog pregleda ... pa javljam rezultate.
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#5
Koliko me sjecanje sluzi, to bi trebala biti digitalna pojacala, obratiti paznju na mrezno napajanje i napajanje predstepena-sto @mikig rece, sazrelo za zamjenu elektrolita.- Elektroliti su u pojacalu jedine komponente koje
imaju definisan broj radnih sati koje je fabrika propisala.-

pOz
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)