Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Usviravanje zvučnika - stvarnost ili fikcija
#1
Razlike između razrađenih I nerazrađenih zvučnika. 

Fabrička specifikacija TS parametara: [Image: fabricke_specifikacije.jpg]

Moji srednjetonci i njihovi TS parametri kad su bili novi: [Image: Untitled1.jpg]

Moji srednjetonci posle 20 sati razrađivanja: [Image: Untitled_posle_20_sati.jpg]

Vidi se da TS parametri kad su bili novi nemaju veze sa fabričkim parametrima dok posle 20 sati rada počinju polako da se približavaju fabričkoj specifikaciji. 

Kod drajvera za PRO upotrebu razlike su ovako dramatične dok kod HOME zvučnika ne idu toliko van specifikacija, odnosno kod merenja novih i razrađenih (u većini slučajeva) ne dolazi do spuštanja FS-a za 30-40Hz. 

No, bitno je da se za razliku od otpornika, kondenzatora ili čega god - za šta se tvrdi da postoji proces usviravanja - za zvučnike ovaj proces može dokazati. 

Imam i par Sken Spik 10F/4424 koji su na razrađivanju i merenju kod mene. Evo kako izgledaju TS parametri od fabrike i kako se mere:

[Image: Scan_Speak_fabricka_specifikacija.jpg] [Image: 10f_4424_pre_razmrdavanja_2.jpg] [Image: 10f_4424_pre_razmrdavanja.jpg]

Videćemo koliko će se vremenom menjati, ali se već primećuje da su razlike u odnosu na fabričke parametre mnogo manje nego kod PRO drajvera.
Reply
#2
Da napomenem, parametri mereni uz pomoć DATS-V2, a usviravanje zvučnika rađeno uz pomoć trafoa od 12V/1A i nekoliko otpornika na red sa zvučnikom. Drajveri povezani u kontrafazu, okrenuti membranama jedan prema drugom i pušteni da rade noću, danju, kad god sam kući.
Reply
#3
Skoro sam "proverio"   Bestije , posle 5god... 

Mala razlika u Fs.... 
 
 

pozV
Reply
#4
Je li prvi snimak ts parametara bio kad su bili novi ?

Ja sam svo eksperimentisanje poslednjih godina izvodio jednim srednjetoncem. Njegova Fs je 140Hz. Kad sam uzeo drugi, izmerim mu 180Hz. Iz tog razloga sam video odličnu priliku da vidim za koliko brzo ću razraditi ovaj drugi.
Reply
#5
Da, novi drajveri, "K" ...
Reply
#6
Razlika manja od 5Hz.

Na stolu su mi 10f/4424 pa ćemo da vidimo koliko će oni da se promene I približe fabričkoj specifikaciji.
Reply
#7
Sasvim zanimljiva tema.

Nisam se do sada uključivao oko zvučnika, ali se apsolutno salžem da sve mehaničke komponente koje imaju neku vrstu vešanja i učestvuju u kreiranju ili prijemu zvuka, mogu imati period "usviravanja", odnosno mehaničke razrade.

Pridružio bih zvučnicima i phono glave, igle, mikrofone, raznorazna antifeedback vešanja po gramofonima i sve slične stvari koje imaju vešanje i oscilujuće elemente.

To su sve normalne pojave kod mehanike. Od nekog novosklopljenog stanja do optimalnih performansi mora proći izvesno vreme, dok se ne "razmeste" razni zazori, materijali koji osciluju ne dostignu optimalnu elastičnost i tenziju i tako te stvari.
Iz sasvim sličnih razloga se razrađuju i motori automobila i u tom periodu ne forsiraju na maksimum već se opterećuju preporučenim režimima.

Ali oko "usviravanja" kablova, konektora, sam nešto veoma skeptičan :-)

Plus za temu!
Reply
#8
Potpuno logično.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)