Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DDS od 1 do 30 Mhz
#1
Kao sto naslov kaze 
u fazi sam izrade dds-a od 1 do 30 Mhz  koji je baziran na AD9850 oscilator modulu, kontrolisan PIC16F628A mikrokontrolerom.

Ovaj dds mi se svideo zato sto ima dosta opcija i primenjiv je malte ne u svakakvoj rf skalameriji sto se tice hf-a.
Ima if shift tj prikazuje realnu frekvenciju primopredaje , najace sto ima kontrolu filtera koju radi pomocu 74HC595 pa samim odabirom banda automatski moze da ukljucu grupu ulazno izlaznih filtera namenjenu za rad na tj frekvenciji .

Jedini problem zasad koji ja imam ovde je programiranje Pic-a , imam cime ali nisam nesto vican tome , valda ce ispasti kako treba.

Sema dds-a , pcb , montazna i hex u prilogu.


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   Control_DDS_628A_Eng.pdf (Size: 19,24 KB / Downloads: 18)
.pdf   VFO_DDS_Interface_PCB.pdf (Size: 42,32 KB / Downloads: 7)
.hex   DDS_Control_v10_Eng.HEX (Size: 10,36 KB / Downloads: 3)
Reply
#2
Evo dokle sam stigao 

Pcb toner transfer klasika , ovog puta odstampano kako treba al mi plocica nesto manja nego sto inace to treba da bude , pa bilo malo problema oko uklapanja elemenata Undecided ali moze da se spakuje sve.

Toliko za sada 

Pozdrav


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
Lepo. Taj AD9850 je malo stariji DDS chip, sada je jeftin i ima ga bukvalno svuda. Radi dosta korektno, a imao je i onaj model sa integrisanim 6x PLLom da moze da se potera na visem clocku - 9851 ili tako nesto bese... Ima i paralelan interface pa se moze brzo pisati - u kombinaciji sa nekim DSPom cuda radi. Ima application note za kombinaciju ADSP2181 i AD9850 - ceo FM stereo "predajnik"

Ja pravim nesto slicno sa AD9951, bolje reci pravim ponovo... Jer plocicu sa AD9951 sam pravio odavno sa tasom, sasvim izvesno pre 2010. U toj prvoj varijanti sam imao neku ultrajednostavnu kontrolu sa atmegom valjda 8,  2x16 lcdom, par tastera i to je u principu bilo to. Sastavio za probu, a posle je stajalo je po strani jer sam imao jako malo slobodnog vremena za elektroniku. Sada se na srecu polako popravlja ta situacija.
 Pre par dana sam uzeo ponovo tu kutiju da vidim sta se moze uciniti . Ideja mi je da se igram, pa sta ispadne. Vozim ga sa atmegom328 i imam trenutno SWEEP, FM i AM modulaciju pored osnovnog moda - nemodulisani carrier. Ipak 8bitni avr je usko grlo ovde, menjacu ga za neki ARM verovatno (stm32f407...) jer sam vise odlepio od budzenja i smisljanja fora i fazona kako da se ubrza racun. Trenutno uspevam da saljem novu frekvenciju svakih 100uS ali tu je negde meaningful limit - ono da ostane vremena i za GUI deo. Koristim fix point aritmetiku 32.16 i rezultat je valjda OK - matematika gresi neki deo Hz.. Otprilike.  Ako ti bude interesantno, okacicu kod, sasvim izvesno  moze da se koristi i na AD9850 uz izmene oko upisa i sl...

 Otvoricu novu temu veceras, kad budem imao nekog multimedijalnog materjala, ovako je malo dosadno Smile
Reply
#4
Pozdrav

Ad9850 se pojavio kod nas nesto oko pre par godina , i to ga neko kupuje preko pa ga preprodaje ovde verovatno. Inace pre ga nesto i nije bilo tesko se nalazilo to , sada mu je cena oko 10tak evra tako nesto .
Ne treba mi za FM , do 30mhz je bar meni sasvim zadovoljavajuce i to za neke experimente u hf opsegu , ovaj dds kada se isprogramira ima sve amaterske hf bandove , ima shift , i moze da upravlja filterima pa mi se jako svideo zbog svih tih opcija , bukvalno ovo bi moglo da bude srce nekog home made hf transceivera , sto mi i jeste namera Smile
A sto se mene tice , ja nisam neki poznavalac mikrokontrolera sve sto sam do sad na tom polju uradio je frekvencometar do 50mhz i to sa PIC-om , napunio PIC hex fajlom  Trt Milojka 
I to mi je uspelo iz prve koristio sam K150 usb pic programer , valda ce i ovde biti sve kako treba .

Pozdrav
Reply
#5
Konacno zavrsih dds , doduse nesto malo iizmenjeno .

Pcb koju sam gore posttavio ima neki pproblem i nisam nasao sta je u pitanju ali iizgleda da je problem u onim 74HC kolima i ceo sklop takav daje neke brljotke na displeju ppoput hiroglifa.

Uradio sam drugi prostiji pcb od istog autora LU5DJV , i sve radi kako valja . Uprincipu sve je to isto samo je pcb i sema bez onih 74HC kola , hex je takodje isti.

 
.pdf   OFV_DDS_PCB2.pdf (Size: 19,29 KB / Downloads: 8)  
.pdf   OFV_DDS_Schematic_2.pdf (Size: 18,65 KB / Downloads: 13)

Zadovoljan sam kako ovo radi , posto mi je ovo prvi dds nisam ga ugradio i ne planiram u nista da ga ugradjujem , uradio ssam ga kao zasebni uredjaj tj kao signal generator za dalje razne experimente , napravio sam da ima dva izlaza prvi je direktno sa ddsa dok drugi izlaz bi drebalo da bude +6db pojacan baferom sa 2N3904.

 
 
 
 


Pozdrav  Rolleyes
Reply
#6
Pa lepo lepo, kako se vidi na osciloskopu?
Reply
#7
Dobar je signal  i na osciloskopu , izlazni signal mu se krece od 3mV do max 6mV .
Do nekih 18 mhz sa ovim osciloskopom i mogu da vidim nesto , dalje nema svrhe meriti jer sam osciloskop je deklarisan do 10mhz tako daaa ....
 
Ono sto je meni ovde bitno je stabilnost negde procitah da je AD9850 stabilan i daje cist signal do 20tak mhz  a meni je to sasvim dovoljno ( za sad )

 
 
 
 
Reply
#8
Odlicno, dobro bitno je da se vidi lagano nabavices bolji.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)