Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DIY zvučnika
#1
Pokrenuo sam nedavno temu na DIYAudio forumu o samogradnji kutija: http://www.diyaudio.rs/topic/7587-diy-zv...-predlozi/

Budžet je 300e, može i manje, moglo bi možda i malo više, pisao već tamo, da se ne ponavljam... Sistem je takođe opisan u prvoj poruci...

Voleo bih da čujem i neke vaše predloge. Smile

Za sad su tu uglavnom Visatoni, i jedan lepi sa ScanSpeak drajverima (JustDIY Prima) koje je kolega Nešić napravio tako da bi svaki samograditelj pozavideo. Smile
Reply
#2
ako ces objektivno onda je VladaC napravio najbolje zvucnike za male pare
(prikazani u vrdniku a naravno i njegovim posetiocima)
ako ces subjektivno, onda za te pare ne mogu da se naprave dobri zvucnici.
predloge zvucnika koji su gabaritno manji, mozes i da zaobidjes.
Big Grin
Reply
#3
I ti zvučnici su u opticaju, dogovorio sam se sa Vladom da ih poslušam uskoro. Smile
Ma nisu ovo zvučnici koje ću praviti sad i nikad više, prvi projekat, pa kako bude...
Zašto izbegavati bookshelf kutije?
Reply
#4
zato sto ne mogu da sviraju lepo (ne postoji bas ni u kakvom obliku)
i to je prikazano vise puta sa raznim dynaudio dvosistemcima bookshelf ili podnostojecim
jedino gde takvi zvucnici mogu da sviraju(na nivou velikih) su ostave spajizi kupatila i slicno
jer tada veliki zvucnici ne mogu da pokazu sta mogu.
Big Grin
Reply
#5
Hmm... Čak ni ja ne mogu da se složim sa tim, ali dobro, možda grešim... Nisam imao prilike da slušam mnogo dobrih kutija (ni malih ni velikih), ali sam imao priliku da čujem jedne male Tannoy, i jedne male ScanSpeak (koji nisu veći od Prime) i mene je to oduševilo, a soba je bila 25 kvadrata pa jače...

Mislim, samo kažem, možda grešim. Smile
Reply
#6
Ne gresis, ne gresis Wink.
Reply
#7
Pogledaj ovo. Ekstremno je povoljno. Ako ih kupiš, imam ti predložiti i koji visokotonac uz njega:

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...7#pid47947
Reply
#8
Postavio sam i visoki (:

Poenta jeste da je ovo odličan početak za dobar srednje-visokotonski deo. Neće imati gromoglasni bas ali će srednji i visoki da se čuju vrhunski. Bas koji može da da taj zvučnik je klasičan home zvuk ali neka te to ne brine. U određenom trenutku kad skupiš još parica, kupi baseve i dodaj ih sistemu u vidu stalka za ove bukšelf kutije koje bi napravio sada i imaćeš fantastičan trosistemac.

Po mom mišljenju, ovim zvučnicima preskačeš nepotrebne stepenike lošeg do osrednjeg zvuka koji možeš da dobiješ sa drugim zvučnicima za taj novac, a sa kojim bi morao da živiš na svom audiofilskom putu dok ti se ne "otvore uši" za kvalitetniji zvuk, a tada dolazi novi set problema.
Reply
#9
Iščitao sam temu koju si postovao. Vidim da su ti se naispredlagali OB-a. OB ne počinji dok ne čuješ, i to ne kod nekoga nego u svom stanu. Može da se čuje od sjaja do očaja u zavisnosti od toga kako sarađuje sa prostorom. Najveći problem je naravno bas, ostalo manje više.

Oni Skenspik visoki koje si rezervisao objektivno nisu ništa posebno. Ako ćeš da praviš baš taj projekat, onda u redu ali ima krdo boljih visokotonaca. Lično bih uvek pre kupio R2604.
Reply
#10
Ako me sećanje ne vara, ovo je Vladac stavio u projekat koji su predložili na komšijskom forumu

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...1#pid47951

Meni lično se bas nije dojmio, bilo ga i isuviše (ne znam kako bih opisao, onaj bas iz malih drajvera u BR nisko tjunovanih od koga dobijam glavobolju ako duže slušam, možda i prostor uticao na to), al ostatku ekipe jeste pa treba poslušati.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#11
Ja sam stekao utisak sa je Vladac metno W200S, al šta zna ja...
Reply
#12
Morebit sam se zajebunio, neš od toga jes... ...liče Smile
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#13
VladaC koristi W200S i TW70, imam informaciju iz prve ruke (od Vlade). Smile
Kutije su La Scala...

Elem, video sam te Peerless, ali dok sam se ja okrenuo da pitam oni odoše...

Imam ja mislim odličnu ponudu za ScanSpreak D2608, novi po ceni 29e za komad, a toliko nahvaljeni... Bezobrazno jeftino...
Za sad jedini projekat za koji bi koristili je JustDIY Prima, ali ako neko ima još predloga ili mišljenje o Primama...
Reply
#14
Jeste bezobrazno jeftino kad je u inostranstvu 30 evra. Dok dođe do Srbije ostaće samo bezobrazno. Onda ako već dovlačiš nešto iz inostrantstva dovucu najbolje što možeš.

Ko je nahvalio D2608 ?

Da se razumemo, ne mislim da su D2608 loši nego da se za marginalno više novca (reda veličine 10 evra) dobija mnogo bolji visokotonac.

EDIT: Sad vidim da su na istom sajtu R2604 jeftiniji od D2608 - nazivna cena na sajtu.

Prima same po sebi deluju kao dobri zvučnici. Uvek je najbolje ići sa razrađenim projektom pa je u tom smislu možda bolje da pazariš D2608 ako si se vezao za Prima zvučnik i znaš da nećeš skretati.
Reply
#15
Jeste, ali i kada kupim te 10e skuplje (verovatno misliš na 60+e) biće bezobrazno, još više nego ovo...
Po testovima sam tako čitao, niko konkretno, i ne kažem da je tačno, samo pitam za mišljenje. Smile

A nije da imam izbora, ili ću iz inostranstva, ili da visim po oglasima i čekam nešto povoljno kod nas, pošto osim visatona retko šta može da se nabavi povoljno...
Reply
#16
Editovao sam post iznad. Ispostavlja se da su R2604 jeftiniji.
Reply
#17
(08-25-2015, 02:08 PM)Zvu Wrote: Jeste bezobrazno jeftino kad je u inostranstvu 30 evra. Dok dođe do Srbije ostaće samo bezobrazno. Onda ako već dovlačiš nešto iz inostrantstva dovucu najbolje što možeš.

Ko je nahvalio D2608 ?

Da se razumemo, ne mislim da su D2608 loši nego da se za marginalno više novca (reda veličine 10 evra) dobija mnogo bolji visokotonac.

EDIT: Sad vidim da su na istom sajtu R2604 jeftiniji od D2608 - nazivna cena na sajtu.

Prima same po sebi deluju kao dobri zvučnici. Uvek je najbolje ići sa razrađenim projektom pa je u tom smislu možda bolje da pazariš D2608 ako si se vezao za Prima zvučnik i znaš da nećeš skretati.
Ne, nismo se razumeli, nisam se vezao za Primu, samo mi je interesantan projekat, ko god ima neki drugi dolazi u obzir, tako da ako imaš nešto drugo da predložiš slobodno, Prima je samo jedna od opcija... Ja sam zbog toga i otvorio temu, da čujem druga mišljenja..

Sviđa mi se što je jednostavna i razrađena, tako da ako bi nešto pravio voleo bih da bude testirano, na principu kupi te drajvere i delove za skretnicu, nemam uslova da vršim neka ispitivanja, eventualno dolazi u obzir testiranje par različitih vrednosti u skretnicama na sluh, bez merenja....
Reply
#18
Ako nećeš da meriš, kupuj Nešićeve Prime. A imaš I sledeću opciju sa istim bas-srednjetoncem ali visokotoncem koji mi je draži srcu:

http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm
Reply
#19
Ne, ne kupujem ja njegove zvučnike u svakom slučaju... Mislim, rado bih, ali 350e je malo previše u ovom trenutku, ja sam 300-350e zacrtao na duže staze...
Jbg, studentski život. Big Grin
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)