Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Visokonaponski ispravljač
#21
Mozes staviti sta god imas na lageru, recimo LM317 pa otpornicima usteluj napon.
Kad vec crtas PCB, predvidi za LM317 + diodice i jedan 10uF, znas onu malo bolju varijntu sa dodatnim filtriranjem ...
Reply
#22
Zapravo evo sada sam ponovo pogledao šemu iz prvog posta jer me nešto mučilo. Da, LF se napaja sa 24V ali naponska referenca je 5V(zato je meni onih 5V u glavi), imaš onaj LM336Z-5. U datasheetu kaže da je prosječan prag otvaranja U5 feta oko 3,75V,e sada ne znam koliki je maksimalni napon na R34 da točno izračunam koji napon treba da se on otvori.
Mislim definitivno stoji to da bi napon napajanja LM10 trebao biti viši od 5V ali sigurno ne čak 24V jer to znači da bi referentni napon mogao mijenjati od 0V do nešto ispod napona napajanja LM10. E sada to bi se valjda dalo podesiti sa nekim otpornikom koji bi stavio u seriju sa potom prema pinovima 8 i 1 od LM10. Tako da može ići od 0V do nekog određenog sa tim otpornikom,recimo 10V.
Reply
#23
Vece napajanje za LM10 nece sigurno da ti smeta, uvek je bolje da imas vecu dinamiku za upravljanje izvrsnim elementima.
To napajanje tehnicki nebi trebalo ni referenci da smeta jer je ona inace neovisna naspram napajanja.
Takodje kao sto sam ja malo prepravljao onaj moj ELV HV regulator, mnogo je korisnije da se barata vecim naponima (dinamikom) i kada ti npr pot za napon daje 0 - 10V to je daleko bolje nego da ti je to zbog nekih drugih stvari suzeno na 1V ili manje, dosta ti je losiji SNR odnos.

Kao sto je neko spomenuo, nebi bilo lose to da probas prvo na proto-board a ni simulacija u LTSpice sigurno nece da ti skodi, taman mozes lepo da izanaliziras sve pojave pre nego sto krenes da pravis konkretnu PCB.
Reply
#24
Protoboard ide definitivno, LTspice malo teže jer ga rijetko koristim pa onda pozaboravim ono malo ča sam i naučio. Gledajući malo onaj tvoj fajl o LT10 i razmišljajući mi je palo na pamet ono ča sam gore već rekao pa da sa tim otpornikom ograničim izlazni napon da se ne pretjera sa njime.
Reply
#25
LTSpice sam spomenuo iz razloga samo da bi savladao neke osnovne koncepte naponskih regulatora.
Meni je stvarno pomogao da prvo popunin neke rupe u znanju a i prakticno mi pomaze kada imam neke nedoumice kako odredjeni (ili deo) sklopa radi.

U sustini kada shvatis osnovni princip naponskih regulatora sa OP gde sa jedne strane imas referentni napon a sa druge strane povratnu informaciju (napon sa izlaza) i kada znas da ce OP po svaku cenu (preko svog izlaza) da pokusa da odrzi nultu razliku izmedju +IN i -IN, onda si napravio veliki korak.
Posle se sve svodi da te naponske nivoe koji dolaze u +IN i -IN dovedes u dozvoljene granice za OP, najcesce u okviru napajanja.
To je sve vezano za DC domen. Stvari se malo komplikuju za AC domen i tu ti bas LTSpice moze podosta pomoci.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)