Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naš LLC sa FSFR2100
#41
<p>A da se namotan primar oblozi sa dva sloja vodoinstalaterske teflon trake....?</p>
Reply
#42
<p>Nisu problem za nabaviti kod viklera međuslojne trafo izolacije pa i visokonaponske.</p>
<p>Ukoliko je to osnovni problem, ili može biti problem i sama izolacija međusobnih namotaja?&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Primer, šta se može naći po oglasima za 20Eur:&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><span style="color:rgb(24,24,24);font-family:Verdana, Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:11px;">Veoma kvalitetna medjuslojna izolacija za transformatore (narocito za izlazne) sirine 130mm, duzine 400m a debljine 0.03mm .</span></p>
<p><span style="color:rgb(24,24,24);font-family:Verdana, Tahoma, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:11px;">Bruto tezina je 1.8 kg pa predpostavljam da je netotezina 1.5kg kad se odbije tezina hilzne. Nova u oroginal pakovanju, Nemacka.</span></p>
Reply
#43
<p>Boro,</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Malo mi je nepouzdano staviti dva sloja teflonske trake kao ono što čuva nečiji život.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Radije bih sekundar namotao obučenom žicom čija izolacija podnosi visoku temperaturu.</p>
Reply
#44
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Bocko" data-cid="23815" data-time="1395937669">
<div>
<p>Nisu problem za nabaviti kod viklera međuslojne trafo izolacije pa i visokonaponske.</p>
<p>Ukoliko je to osnovni problem, ili može biti problem i sama izolacija međusobnih namotaja?</p>
</div>
</blockquote>
<p>Problem je kako staviti te izolacije na torus od 23mm. Probaj pa ćeš razumeti problem.</p>
Reply
#45

Iskreno ja se nebih ze*** sa torusima. Jeste to ovako simpaticno napraviti sa rashodovanim delovima iz ATX, ali iz prakticnih razloga sto oko motanja sto oko montaze na PCB ako vec nesto mora da se mota da se izabere adekvatno EE jezgro sa pratecim kalemom/telom.

Mada jos uvek su "u igri" neke ponude od proizvodjaca "pravih" transformatora, Macola i ja radimo na tom problemu ...

Reply
#46
Miki, u potpunosti se slazem sa tobom.<br>
Bilo bi glupo da preko svega sto pokusavamo da uradimo na kraju skarabudzimo trafo <br>
Opet, nikako nam ne ide na ruku i dzep onih 1500e.<br>
Mozda onaj Wurth od 17e i nije tako skup.<br>
Mislim da nije realno da ocekujemo da nas smps napajanje od 300W kosta manje nego trafo i elkosi za 150W. Realno.
Reply
#47
Pozdrav svima,

Još nisam stigao da skockam EE i ETD trafo i ceo prototip napajanja jer sam prepun drugih obaveza, ali sam uradio jedan interesantan sklop koji će biti namenjen za start našeg LLC pretvarača.

Naime, za većinu audio primena je veoma zgodno da postoji daljinski upravljač za kontrolu raznih stvari na audio napravi.
Da bi daljinski upravljač radio i kada glavno napajanje ne radi, potrebno je neko AUX napajanje.

Obično se za to koristi neki pomoćni flyback, no pošto on pravi prilično elektronske buke, a i nije lako namotati malecki trafo sa dobrim izolacionim osobinama, ujedno je to relativno kritičan sklop što se pouzdanosti tiče. Zavisi mu vek od raznih elkos i kvalitetnog snubber, takođe su i amplitude na tranzistoru veće od 500Vpk, a i flyback je skuplji od predloženog sklopa.

Stoga sam rešio da napravim potpuno nekritičan sklop, koji može svako sa lakoćom uraditi, ujedno ću malo zaposliti i programere jer ne mogusve da stignem.

Sklop koji sam napravio ima pomoćno napajanje veoma male snage (u stendbaju troši oko 0.5W), radi sa neinvazivnim tranzicijama, trafo se ekstremno lako mota na malom feritnom torusu 12,5 ili 16 mm od materijala N30 ili K10000, ima ga maltene svuda (Retam, Pro elektronik) i ima primar od svega 30 navoja lakiranom žicom 0.2-0.3mm, sekundar od 15 navoja obučenom žicom (iz nekog Ptt kabla ili slično).
Kada se posle motanja taj trafo umoči u nitro lak, imaće izolacionu sposobnost veću od 3KV, jer sam poliakrilni premaz na njemu je deklarisan za min 2KV, gde dodatno motanjem sekundara obučenom žicom i umakanjem u lak imamo garantovanu izolacionu sposobnost veću od 3KV.
Kada završim ceo prototip, testiraću ga na 4KVAC (imam tester) i verujem da će to trafojče, osim ostalih komponenti, podneti tih 4KV glatko.

Za čoper sam upotrebio 4 komada DIAC-a DB3, koji koštaju oko 2,5din po komadu, odnosno glavna prekidačka komponenta čopera je ukupno 10 dinara, ekstremno je pouzdana jer je tiristor u osnovi.

U saradnji sa otpornicima za pražnjenje bulk elko, jednim kondenzatorom i trafojčetom, čoper radi na oko 3,5KHz, sa mekim tranzicijama koje ne prave buku i amplituda na primaru je oko +-15Vpk.

Sistem ne radi jednostavno, jer se kroz trafojče prenosi inicijalno napajanje za MCU, koji je u sleep modu dok je glavni čoper isključen i energije je dovoljno samo za MCU koji "spava" (potrošnja reda 100uA) i IR prijenik koji troši oko 0.45mA tada.
Kroz isto trafojče, u nazad se prenosi komanda za start glavnog čopera snage i ima dovoljno akumulirane energije za buđenje MCU i start čopera.
Kada MCU primi komandu za ON, treba hardverskim interruptom izvršiti "wake-up" MCU, dekodovati komandu, pa ako je komanda ON, onda podići MCU i izvršiti start čopera podizanjem pina pow_on u visoko stanje. Ukoliko je neka druga komanda u pitanju, vratiti se u "sleep mode".
Po "buđenju" MCU i starta glavnog čopera, glavni čoper svojim BIAS namotajem podržava sopstveni rad, a jednim od svojih aux izlaza podrži digitaliju sa punom energijom.
Od tog momenta a na dalje, MCU se može upotrebljavati i za ostale svrhe (volume, balans, termičke zaštite, praćenje veličina itd itd...).

isključenje glavnog čopera se izvodi jednostavnim spustanjem pow_on pina i stavljanjem MCU u "sleep mode.
Osim napajanja i povratne komunikacije, ovaj sklop sadrži i kontrolu mrežnog napona +HVbus i ukoliko je manji od setovanog, čoper će se isključiti. MCU koji nije tada u sleep modu će na kratko izgubiti napajanje (zbog potrošnje veće od onog što obezbeđuje ovaj pomoćni sklop), resetovaće se i ući u sleep mode (koji treba postaviti kao inicijalni po resetu).
Podnaponska zaštita je neophodna, pogotovo kod LLC, jer bi u suprotnom došlo do aktiviranja prekostrujne zaštite, da sada ne objašnjavam. Objasniću kada budemo na LLC objašnjavanju.

Dodatna osobina ovog sklopa, koju nisam nacrtao je da se može vrlo pristojnom tačnošću pomoću MCU meriti napon HVbus na primarnoj strani. Meri se tako što se može čitati frekvencija na sekundaru trafojčeta, pa prediktivno se može delovati pre nego što deluje hardverska zaštita u startup sklopu. Frekvencija je vrlo srazmerna naponu HVbus, i kada je HVbus oko 300V, frekvencija će biti oko 3,5KHz, što je lako meriti pomoću MCU.
Naravno zbog individualnih karakteristika diaka i tolerancija kondenzatora, svaki uređaj bi trebalo izbaždariti ukoliko je bitno baš tačno merenje.Ako je potrebno orijentaciono tipa greške reda 10V na HV bus, onda ne mora.

Najveći deo ovog sklopa-koncepta sam isprobao, ali ovo nije konačna verzija.
Konačna verzija će biti integrisana u LLC, a ovde sam to dao kao skup proverenih ideja za prethodno opisane osobine.

Pošto sam taj sklop javno postavio, možete ga modifikovati i koristiti po volji za svoje potrebe.
Primenljiv je na većini SMPS.

Ko ne želi MCU, može isključivati i uključivati glavni čoper samo diodom D12 i stavljanjem maleckog prekidača umesto Q3 (svi ostali elementi na sekundaru trafojčeta nisu onda potrebni). Stanja su korespodentna,tj. uključen prekidačić je uključen čoper, i suprotno.

Pozdrav

P.S.

Zapazio sam jednu grešku u crtanju i ispravio je. Moguće je da postoji još koja. Ovo je samo konceptualni prikaz. U konačnoj izvedbi ću proveriti natenane.

.pdf   startup_new_LLC.pdf (Size: 25,06 KB / Downloads: 70)
Reply
#48
Našao sam još jednu grešku u crtanju. Evo ispravke.

.pdf   startup_new_LLC_1.pdf (Size: 25,07 KB / Downloads: 62)
Reply
#49
Ovo je skroz pogodjen princip (mada cu ja da izbegnem daljince MCUe i ostalo kicenje jer cu praviti monoblokove), samo jos da moze da se nadje resenje za glavne trafoe.
Reply
#50
Malopre sam imo prilike da vidim kako radi prakticno ovaj Macolin start-up sklop, fenomenalno resenje!

Sa sacicom jeftinih delova napravljena brown-out detekcija, pomocno napajanje, in-rush kontrola, monitor mreznog napona (pretvaranje u frekvenciju), indikator stand-by, indikator HV napona, indikator za power-on i to sve izolovano za podosta kV, mirno sve, ne greje niti shishti/prshti (nema EMI problema), nema visokonaponskih tranzistora niti kondenzatora, ma milina jedna Smile

Prva liga! Svaka cast Macola!
Reply
#51
Beli,

Jedva pogodih princip :-)

Da nisam skoro čitao nešto o Gavrilu Principu pitanje je šta bih uradio...

Ne brini za trafoe. Biće. Samo vremena.

Biće to sasvim dobar startup sklop.
Reply
#52
@Mikikg,

Hvala Mikac. Video si da je to zahvalana i jevtina napravica.
----------------------
Beli Ninja i ostali,

Ono što može biti zanimljivo onima koje ne zanima MCU i daljinac je to što se preko sekundarčeta od trafoa (L2) i diode D12, može startovati i isključivati nekoliko SMPS istovremeno, jednostavnim spajanjem D12 od svakog i donjih krajeva pojedinačnih L2 od svakog SMPS, na zajednički komandni BUS.
Komanda je sjajno galvanski razdvojena, obezbeđuje neko maleno AUX napajanje za neke eventualne svetleće džidžu-midže ili bilo šta drugo, i to za vreme dok oba SMPS NE RADE (kod monoblokova može biti zanimljivo).

Komanda za start napajanja monoblokova može na primer stići iz nekog od spoljnih uređaja, poput CD plejera kada ga uključimo.
Takođe se oba napajanja mogu istom komandom "oboriti" iz neke zaštite (koja uz put može biti napajana baš iz tog BUS za komandu, uz na primer upotrebu LM393 koje ima baš malu potrošnju, a može detektovati neki overload ili šta već...).

Samo malo treba pustiti mašti na volju...
Reply
#53
Bolje da sam cutao Big Grin

Ovako sad mozak radi na 16000000000MHz i pita se sta sad Smile
Reply
#54
He he, kao ono sa Sofronijem: "a gde su ti sinak munje i gromovi?"

Buuum!

Ko me je vukao za jezik!

Ma opušteno Beli Ninja, zezamo se...

Reply
#55
Ma samo da ne bude

Reply
#56
(04-28-2014, 06:07 PM)BeliNinja Wrote: Ma samo da ne bude


sviđa mi se slika tvog profila! Smile
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#57

Big Grin Big Grin Big Grin
Đes' Donatelo? Nisam te prepozno....
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#58
Pa Ninja sa fakultetom (bez diplome) Big Grin

A i bila je dobra fora biti Donatelo kad smo bili mali i igrali se ninja kornjaca jer stap (JO) mozes uvek da nadjes Big Grin Big Grin Big Grin
Reply
#59
Stigli su iz Kine uzorci originalnih LLC tela za ETD34 (300W).

Sada sledi nabavka povoljnih jezgara ETD34...Dali su ponudu na oko 1500$, bez ostalih dažbina, za 5000 komada tela.

To je vrlo pristojna cena.

Razmisliću o kupovini, samo treba da, osim naše forumske free zanimacije, osmislim i neku alternativnu primenu koja bi mi vratila uloženo...

U svakom slučaju, trenutno se pregovara o isporuci neke manje količine i mislim da će možda proći neka stotina komada po višoj ceni.

Pozz
Reply
#60
Bravo Macola! Super, sad imamo makar jedan bitan deo koliko-tolko resen.
To oko kolicine ce da osmislimo nesto, pomocicu ti i ja koliko mogu oko toga.

A za ferit si mislio isto nesto iz Kine da se nabavlja ili mozda to ima i kod nas da se kupi?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)