Thread Rating:
 • 1 Vote(s) - 5 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Programabilni 2-kanalni ispravljač (0-50V/3A) za samogradnju (sada EEZ H24005)
#1
Važne nadopune:

2015-10-18: Objavljene Eagle i Gerber datoteke i inventarne liste sa šiframa za nabavku kod Farnell-a i TME za sljedeće komponente: Mosfet pre-regulator, LM5088 pre-regulator (SMPS), AUX napajanje sa soft-startom, post-regulator
2015-10-16: Otvorena zasebna tema o softverskom upravljanju ispravljačem
2015-11-10: Kreiran repozitorij https://github.com/eez-open na kojem će se objavljivati Eagle, Gerberi i source kod za softver.
_________________________

Uvod
Ovdje bih htio predstaviti projekt s kojim se trenutno zanimam, trenutak koji doduše traje skoro pa godinu dana. Puno toga se po putu izdogađalo, mnoge komponente su platile glavom što zbog neznanja, nemara i vida koji nije kao što je nekoć bio. Da družinu ne zamaram prošlošću u nastavku ću navesti do čega sam trenutno došao, što je gotovo a što još traži doradu ili čak i potpuno novi dizajn.
Projekt nije ništa novo, mnogi su to sada krenuli raditi slične ispravljače iz različitih pobuda. U mom slučaju on nije produkt frustracije i nezadovoljstva s komercijalnim ispravljačima već želje da se nešto sklopi u funkcionalnu cjelinu i podijeli s drugima. Krajnji cilj je objaviti sve sheme i izglede PCB-ova (Cadsoft Eagle), LTspice modele, listu za nabavku (BOM), kao i prateći softver (Arduino sketchevi). Isto tako ako bude zanimanja za grupnu nabavku pokušati ću isti organizirati barem kada je riječ o nabavci potrebnih PCB-ova (preko ovoga mi pada na pamet samo još prednji/stražnji paneli).

Pa da krenem redom. Prvo "feature list" ili što bi sve zamišljeni ispravljač morao ili trebao imati:
 • Pogodan za samogradnju. Koristiti što je moguće više THT komponenti (*), postaviti podnožja za određene opampove da je lakše eksperimentirati. Na PCB omogućiti da određene komponente mogu biti THT ili SMD. Isto tako predvidjeti jumpere/kratkospojnike i testne točke za jednostavnije mjerenje i odvajanje određenih funkcionalnih blokova.
 • 2- ili 1-kanalna izvedba
 • Modularni dizajn
 • Reguliranje napona (CV) 0-50V, rezolucija 10mV
 • Reguliranje struje (CC) 0-3A, rezolucija 10mA
 • Laka modifikacija za druga radna područja: npr. 0-30V ili 0-5A po kanalu
 • Različiti pre-regulatori: Mosfet, buck, buck-boost za različite primjene: niski izlazni ripple, visoka efikasnost, baterijsko napajanje, napajanje solarnim panelom, itd.
 • U slučaju SMPS pre-regulatora omogućiti korištenje glavnog induktora različitih proizvođača
 • Sinkroniziranje SMPS kontrolera (uz galvansko odvajanje ako se koriste 2 kanala)
 • Osnovna funkcionalnost treba biti omogućena bez korištenja MCU, tj. manualno (postavljanje napona i struje, indikacija CC, CV, OE)
 • MCU programiranje korištenjem Arduino IDE
 • SPI protokol za komunikaciju s ispravljačkim modulima (ADC, DAC, I/O Expander)
 • Min. rezolucija ADC/DAC: 14-bita
 • Galvanski izolirana komunikacija između MCU PCB i ispravljačkih modula (korištenje digitalnih izolatora za SPI komunikaciju)
 • OE (Output Enable) funkcija
 • Besprijekoran rad i u rubnim slučajevima paljenja (power up) i gašenja (power down). U prvom rednu ne smije biti ozbiljnih odstupanja od postavljenog napona/struje (overshooting) bez obzira da li je trošilo prikopčano ili ne.
 • Zaštita AC ulaza (SAR, MOV, TVS)
 • Zaštita DC izlaza (SAR, MOV, TVS)
 • Jednostavna serijska ili paralelna konekcija u slučaju 2-kanalne izvedbe, s tracking funkcijom i LED indikacijama režima rada/spajanja (MCU kontrolirano)
 • Jednostavno spajanje Sense +/- izlaza s power izlazima s LED indikacijom (MCU kontrolirano)
 • Komunikacija s MCU korištenjem USB i ethernet-a (s izolacijom i ESD zaštitom)
 • Mogućnost kontinuiranog rada bez dodatnog prisilnog hlađenja ventilatorom (zbog buke)
 • Korištenje jednog torusnog transformatora za napajanje oba kanala i generiranje potrebnih pomoćnih napona (bias supply).
 • Jedan LCD za rad s oba kanala
 • Kontrola i unos parametara korištenjem 4x4 tipkovnice i/ili inkrementalnog enkodera
 • Sve komponente dobavljive kod sljedećih europskih dobavljača: TME.eu ili Farnell (ovo podrazumijeva da bi komponente mogle biti dobavljive i kod Digikey-a ili Mouser-a). Buerklin ima neke stvari i jeftiniji je od Farnella (što uopće nije teško za postići Smile, ali je bitno siromašniji u ponudi od TME pa ga nisam ni uzimao ozbiljno u obzir. Gotov projekt će tako imati liste materijala (BOM) s istaknutim šiframa dva prvospomenuta dobavljača.
 • Metalno kučište poput Modushop.biz (Hi-fi 2000) Economica EP1152820 L 280 x P 200 ili Economica EP1153220 L 320 x P 200).
_______________
*) Napomena: kada sam krenuo raditi pod ovim sam u prvom redu mislio da bi trebalo koristiti što je moguće više THT komponenti jer s SMD nisam imao iskustva. Njihove dimenzije i načini spajanja bili su neizgled zastrašujući. Sada ozbiljno dvojim koliko je THT prikladniji za samogradnju od SMD u slučaju komponenti koje još uvijek postoje u obje verzije. Uz minimalnu pomoć recimo samostojeće lampe s povećalom (3x i 8x), adekvatnog vrha za lemilicu i tekuće paste za lemljenje (flux) SMD ispada zaista praktičan. Dakle, ne govorim o stencilima i lemnoj pasti i pećnici koji i koštaju i zahtjevaju drugu vrstu vještine. Ok, postoje komponente koje je nemoguće ili gotovo nemoguće zalemiti (lemilicom), ali tada se može igrati s vrućim zrakom (nisam još probao, ali kažu/prikazuju da ide).

Objasnio bih odmah svoje shvaćanje modularnog dizajna. Ako se želi napraviti kompleksni sustav za pretpostaviti je da će se do tog cilja lakše doći u više koraka tj. zaokruženih i funkcinalnih cjelina. Na webu sam mogao vidjeti pokušaje izrade od nule programabilnog ispravljača koji su zahtjevali da odmah sve bude u funkciji ili stvar neće raditi (gle čuda, to se i dogodilo!). Možda je ovo realan pristup za eksperte koji barataju sa svime u najmanjim detaljima. S druge strane mislim da je dobro imati u glavi "big picture" jer to može olakšati dizajn pojedinih modula na način da se lakše uklope u cjelinu.
Nadalje značajna stvar koju bi trebalo imati odmah na pameti su konačni gabariti ispravljača, drugom riječju kutija u koju bi trebao biti montiran. Ovo izgleda kao trivijalna stvar ali to uopće nije. Ako nemate pri ruci limara/mehaničara, a želite da kutija na nešto izgleda ili da nije takva da ispravljač postane opasan onda mislim da je bolje o kutiji razmišljati na početku, a ne na kraju avanture. U gore navedenoj listi spomenuo sam Modushop.biz. Zasad je to najjeftinije što sam našao (kad se uključi i transport i moguća dodatna davanja).
U posljednje vrijeme vidim da su u modi 3D printeri i lasersko rezanje drva i plastičnih materijala. Ako se želi raditi s SMPS pre-regulatorom onda bi takvu kutiju trebalo dodatno obložiti. Drugo pitanje je ukupna težina jer transformator nije lagan i kako bi određene plastične izvedbe držale sve skupa na okupu. Kada govorimo o kutiji priča za sebe je prednji (i stražnji) panel. Ima divnih rješenja koja nažalost svojom cijenom tjeraju suze na oči.

Finalno, a vezano za modularni dizajn, smatram da bi bilo izvrsno kada bi se moglo okupiti više ljudi oko definiranja osnovnih dimenzija i načina spajanja modula. U tom slučaju moglo bi se dugoročno računati sa sklapanjem vlastitog ispravljača korištenjem modula koji su se dobro pokazali u radu i koje se sam ne bih trenutno upustio raditi. Na primjer, ima slučajeva gdje bi PFC dobro došao ili AC/DC SMPS pre-regulator. Isto tako možda bi se u veću kutiju moglo polako slagati više od 2 kanala i ne nužno samo ispravljačka već i "electronic load-a", fiksnih ispravljača (3,3/5/12V) ili nekih drugih funkcija (generator funkcija, itd.) koje bi bilo dobro imati na stolu i koji bi se mogli upravljati s jednog mjesta: MCU s LCD/keypad ili PC-a ako se napravi podrška za USB/Ethernet. Ako je netko upoznat s ovakvom inicijativom molio bih da mi javi vrlo rado bi se pokušao u to uključiti.

Na redu je trenutna verzija "big picture". Iako može izgledati kompleksno, napominjem da je rađena s idejom da se može realizirati korak po korak što bi trebalo olakšati dolazak do sustava koji ima sve module ili čak neke i izbačene jer u danom trenutku nisu potrebni ili (cjenovno) dostižni.


[Image: attachment.php?aid=15324]

Trenutni projekt predviđa korištenje sljedećih PCB-ova:
 1. Pre-regulator (mosfet, buck, buck-boost, uključuje i buck pre-regulator za pomoćna napajanja od +5V i +/-15V), potrebna dva za 2-kanalni ispravljač
 2. Post-regulator (uključuje i digitalnu kontrolu koja nije nužna za osnovno funkcioniranje), potrebna dva za 2-kanalni ispravljač
 3. Aux PS (dodatno napajanje za MCU PCB)
 4. MCU PCB
 5. BP PCB (od binding post za potrebe serijskog ili paralelnog spajanja dva kanala, sense izvoda i indikaciju spajanja)
 6. USB/Ethernet (konektori i ESD zaštita za USB i Ethernet portove)
 7. Keypad 4x4
Minimalno za potrebe jednog kanala treba imati samo po jednu od prve dvije PCB.
Moguće da zadnje četiri PCB zbog ekonomičnosti budu svedene na samo jednu koja bi se trebala montirati iza prednjeg panela baš kao što je trenutno zamišljeno u BP i keypad 4x4 i donekle MCU (koji je u stvari piggyback izabranog LCD-a). To se donekle kosi s prije predstavljenim "modularnim snom", ali vidjeti ćemo. Možda se dogodi da u nekoj verziji MCU, USB/Ethernet/Keypad 4x4 postanu mehanički/instalacijski funkcionalni modul, a BP ostane opcija za 2-kanalni ili neko višekanalno rješenje.

EDIT 2015-09-23
: izbačeno iz naslova "laboratorijski" jer je prema objašnjenju kolega s foruma koje puno više znaju o elektronici tu etiketu tek treba zaslužiti. Možda i ovaj ispravljač postane laboratorijski kad odraste Wink


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Deluje zanimljivo. Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#3
Prva PCB koja je recimo dovoljno dorađena da je spremna za izradu na sebi ima sljedeće funkcionalnosti:
 1. Mosfet (glavni/power) pre-regulator
 2. SMPS pre-regulator za pomoćne napone s LDO za bolju izlaznu regulaciju +5V, +/-15V
 3. Galvanska izolacija sync signala SMPS kontrolera i
 4. V/F konverter za mjerenje temperature hladila
Ono što krasi pre-regulator iz točke 1 su nedostaci "konkurentnih" SMPS pre-regulatora i obrnuto: prednosti zadnjih su nedostaci prvospomenutog. Dakle mosfet pre-regulator je jednostavan za izradu (po broju komponenti) i ugađanju, jeftin je (najskuplja komponenta je dobar glavni kondenzator) i ne generira visokofrekencijske impulse koje bi kasnije bilo teško filtrirati. Nedostaci su mu sporost (ili možda reći vrlo konačna brzina određena vremenom punjenja glavnog kondenzatora) i niska efikasnost u usporedbi s SMPS rješenjima koje ću vjerujem biti u prilici također predstaviti. Funkcionalnost navedena u točkama 2, 3 i 4. biti će prisutna i gotovo nepromijenjena na PCB s SMPS pre-regulatorom.
Galvanska izolacija sync signala SMPS kontrolera je opcionalna. Ideja je da svi SMPS kontroleri (a u slučaju 2-kanalnog ispravljača s SMPS preregulatorima njihov broj može biti do 5) rade na istoj frekvenciji. Ovo bi trebalo osigurati interferencijski gledajući tiši rad. Ovo podrazumijeva i da izabrani SMPS kontroleri imaju mogućnost sinkronizacije radne frekvencije. Na to se mogu vrati još kasnije kada bude riječi o SMPS pre-regulatoru.
V/F konverter je također opcionalan i dodao sam ga na ovu PCB jer je bilo mjesta Smile i zato što mi je na strani I/O ekspandera ostalo slobodnih ulaza. Ideja je jednostavna: koristi se najpopularniji timer (TLC555 verzija) čija je izlazna frekencija ovisna o NTC-u koji se može montirati na hladilo. Ovako izmjerna temperatura nije ni približno precizna onoj koju nude neki specijalizirani čipovi, ali za očitavanje temperature hladila smatram da to nije ni potrebno: Hoće li recimo na hladilo biti 50 ili 52 stupnja ne čini stvarnu razliku. Ideja je koristiti izmjerenu vrijednost za detekciju gornjeg praga (recimo 70 stupnjeva) što bi trebao biti alarm koji će MCU dalje na neki način prikazati korisniku ili iskoristiti za privremeno gašenje dok se temperatura ili potrošnja ne smanji.

Shematski sve navedeno izgleda na sljedeći način:

[Image: attachment.php?aid=15341]

[Image: attachment.php?aid=15342]

Pre-regulator pomoćnih napona je LM5574 koji se pokazao jako dobar u radu s jasnim ograničenjem u izlaznoj snazi. Možda najvažnija karakteristika je da uredno preživljava 67VDC (48VAC) na ulazu. Prije njega sam se igrao s nekim drugim članovima TI familije, ali nisam s njima bio zadovoljan (moguće da je osnovni razlog moje neznanje). Za proračun SMPS-ova TI nudi Webench simulatore i/ili jednostavne tablične kalkulatore za izbor osnovnih vrijednosti. Ovdje se moram požaliti da dugo vremena imam problema s Firefoxom na Ubuntu i općenito pristupu TI web stranicama. Ne znam u čemu je problem, u mojoj instalaciji Ubuntua, kemijanju Firefoxa ili TI. Oko toga se više ne zamaram već kad treba na TI stranice, koristim Operu.
Proračun dobiven korištenjem ovakvih simulatora trebalo je kasnije u praksi provjeriti. Kao što se može vidjeti i što je bio jedan od uvjeta na "feature listi" jest dobivanje svih pomoćnih napona iz istog izvora. To uključuje i negativni (-15V) za opampove što je postignuto korištenjem 1:1 transformatora na izlazu SMPS pre-regulatora. Ovo je najjednostavniji način izvođenja negativnog napona kojeg ne krasi regulacija (može varirati i do 2V u ovisnosti o opterećenju), ali to u ovom slučaju nije važno jer sam iza toga koristio LDO s primarnim razlogom poboljšanja regulacije, a ne i smanjenja izlaznog ripple-a što se i nije pokazalo presudno iako za one koji bi htjeli jako "tihe" pomoćne napone na raspolaganju stoje npr. za pozitivne napone LT3030 ili TPS7A49 i za negativni TPS7A30.
Korišteni LP2951 za pozitivan napon ima i "ERROR" izlaz koji se koristi kao "Power good" koji se pokazao kao važna karika u kontroli upravo rubnih slučajeva ispravljača: paljenje i gašenje. Osim Power good signala pokazalo se važnim i pravovremeno gašenje pomoćnih napona za što je korišteno postavljanje UVLO (Undervoltage-lockout) praga LM5574 (naponski djelitelj R19-R21). U slučaju ulaznog napajanja od 48VAC ovaj prag je postavljen na ~43V (svakako bi trebao biti preko 35V ako se žele izbjeći oscilacije prilikom gašenja ispravljača).


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#4
Evo kako izgleda zadnja revizija PCB-a za mosfet pre-regulator (i pomoćne napone i funkcije kao što je navedeno u prethodnom postu):

[Image: attachment.php?aid=15343]

[Image: attachment.php?aid=15344]

[Image: attachment.php?aid=15345]

Na mjestu glavnog kondenzatora C2 predviđeno je i korištenje do 3 manja što bi moglo biti bolje rješenje ako se želi dio stresa maknuti s ove pozicije. Isto tako predviđena su dva mjesta za mosfet (Q2 i Q3) a glavni vodovi su debljine 150mil što je dovoljno za ~6,3A uz povećanje temperature bakra od 35um za 10 stupnjeva Celzijusa (prema KiCad kalkulatoru).
PCB je "hibrid" THT i SMD iz povijesnih razloga i lako se može adaptirati da bude gotovo u potpunosti SMD.
Za spajanje s post-regulatorom korištena su dva 10-pinska konektora po desnom rubu (X1 i X3). Ovo je detalj koji je također za diskusiju bilo da je riječ o moguće boljoj alternativi, poziciji ili signalima koji se žele razmjenjivati između pre-regulatora i post-regulatora.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#5
Evo kako izgledaju dva mosfet pre-regulatora s prvom verzijom PCB:

[Image: attachment.php?aid=15346]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#6
LTspice model pre-regulatora (V2 emulira izlazni napon, C2 definira vrijeme vođenja mosfeta):

[Image: attachment.php?aid=15347]


Attached Files Thumbnail(s)


.zip   Mosfet pre-regulator model.zip (Size: 6,45 KB / Downloads: 6)
Reply
#7
Zadnjih par dana sam se igrao s mehanikom (koja mi zaista ne ide, dobrim dijelom jer nemam ni poštenu stupnu bušilicu, a da ne spominjem druge alate). Evo kako to izgleda kada se stavi trafo i preregulatori u kutiju Modushop.biz (Hi-fi 2000) Economica EP1152820 L 280 x P 200. Korišteno hladilo je RAD-A6023/100 koje ću vjerojatno još pobojati u crno.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#8
Ovo poprilično profi izgleda.
Svaka čast. Samo napred.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#9
prosto mi je žao što se jako loše razumijem u ovu vrstu tehnike, pa se ne mogu aktivno i kako treba priključiti - naročito nakon svega opisanog i prikazanog.
.
ne brini toliko kako izgleda, bitno je to što je unutra a oči se svakako vremenom naviknu naročito ako sprava radi kako je zamišljeno. ljudski posao je ovde urađen!
Reply
#10
Hvala vam. Vjerujem da ću sljedeću sedmicu uspjeti u kutiju utrpati i post-regulatore i onda dodati i neka mjerenja. U međuvremenu ću pokušati dignuti šemu post-regulatora i spice model istoga u kombinaciji s pre-regulatorom. Digitalija će malo pričekati dok se ne uspostavi osnovna veza s LCD i keypadom da se mogu namještati i prikazivati vrijednosti.
Reply
#11
Samo da se ukljucim u diskusiju posto me to sve vrlo interesuje.

U ovom trenutku sve pohvale za rad i ulozeni trud.

Probao sam simulaciju pre-regulatora i bas mi se svidja resenje, verujem da i radi isto tako dobro.

U svakom slucaju sam na raspolaganju ako treba neka HW / SW pomoc.
Reply
#12
(06-18-2015, 04:09 PM)mikikg Wrote: Samo da se ukljucim u diskusiju posto me to sve vrlo interesuje.

U ovom trenutku sve pohvale za rad i ulozeni trud.

Probao sam simulaciju pred-regulatora i bas mi se svidja resenje, verujem da i radi isto tako dobro.

U svakom slucaju sam na raspolaganju ako treba neka HW / SW pomoc.

Simulacija dosta dobro prati stvarni pre-regulator. Ima jedna stvar koja malo bježi. To je vrijednost C2 (u LTspice ili C3 na PCBu). Naime kod 1nF se još ne zapaža ono što sam odmah primjetio a to je da izlazni ripple padne s 100 na 50Hz i time bitno smanji efikasnost (koja je ionako skromna u usporedbi s recimo SMPS-om). To ovisi o teretu i namještenom izlaznom naponu post-regulatora koji iza njega slijedi. Evo recimo kako to izgleda s 1nF:

[Image: attachment.php?aid=15418]

ili kada se prepolovi (560pF):

[Image: attachment.php?aid=15419]

Da bi se vidio efekt ovog pada u modelu C2 treba dignuti na recimo 2nF. Evo kako ta dva slučaja izgledaju u LTspice (C2=1nF u stvarnosti 560pF i C2=2nF u stvarnosti 1nF):

[Image: attachment.php?aid=15420]

[Image: attachment.php?aid=15421]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#13
U uvodu sam napomenuo da je ovakav pre-regulator "spor". U stvari pitanje je što čovjek želi postići i može li uopće postignuto negdje iskoristiti. Recimo možda je dobro imati trkači bolid, ali za gradsku vožnju koja se na kraju u prosjeku svede na 40km/h i autobus može biti dovoljan. U stvari s manuelnim postavljanjem napona i struje ne znam može li se postići maltretiranje koje sam mu priredio kontrolirajući izlazni napon DAC-om. Za test sam naizmjenice u petlji postavljao 5 i 25V sa spojenim teretom (u ovom slučaju 16R4). Ako je vrijeme promjene 20 ili više milisekundi sve je ok, no ako to recimo spustim na 10ms onda počnje "zamuckivati" Smile. Evo kako izgleda kada je trajanje postavljenog izlaznog napona 20ms (Vout je izlazni napon ispravljača, Vpre je izlazni napon pre-regulatora, a DAC je upravljački signal za postavljanje Vout):

[Image: attachment.php?aid=15422]

Ovako to izgleda kada se vrijeme skrati na 10ms (obratite pažnju da je vremenska baza na 500ms):

[Image: attachment.php?aid=15423]

... ili zumirano (vremenska baza 200ms):

[Image: attachment.php?aid=15424]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#14
Svaka čast Prasimix!
Žestok si borac!

Pozz
Reply
#15
U postu #13, na prvoj slici zuti oscilogram, hehe, to je izlazni napon iz pre-regulatora, to odlicno izgleda! Smile
To sto je "spor" (a i nije bas spor!) mislim da ne pravi nikakav bitan problem, bitno je samo da on odreaguje na promenu izlaznog napona a da li su to milisekunde ili sekunde nije od nekog bitnog znacaja jer je ceo predregulator tu zbog smanjivanja discipacije na seriskom post-regulatoru.
Ljudi su u te svrhe recimo stavljali releje pa preklapali sekundar transformatora i nije smetalo mada je svakako bolje ovo resenje, cika HP tako nesto slicno radi u onim Exxxx serijama laboratoriskih napajanja. Wink
Reply
#16
(06-19-2015, 11:51 AM)mikikg Wrote: U postu #13, na prvoj slici zuti oscilogram, hehe, to je izlazni napon iz pre-regulatora, to odlicno izgleda! Smile
To sto je "spor" (a i nije bas spor!) mislim da ne pravi nikakav bitan problem, bitno je samo da on odreaguje na promenu izlaznog napona a da li su to milisekunde ili sekunde nije od nekog bitnog znacaja jer je ceo predregulator tu zbog smanjivanja discipacije na seriskom post-regulatoru.
Ljudi su u te svrhe recimo stavljali releje pa preklapali sekundar transformatora i nije smetalo mada je svakako bolje ovo resenje, cika HP tako nesto slicno radi u onim Exxxx serijama laboratoriskih napajanja. Wink

Ne. žuto je izlaz iz post-regulatora tj. na samom izlazu ispravljača. U tom slučaju je promjena još dovoljno "spora" (dugačkih 20ms Smile ). Cijan je izlaz iz pre-regulatora i njegov ripple je ok s obzirom na priključeni teret. Meni je zanimljivo kako on ostaje bez daha svakih nekoliko sekundi i onda se opet uspije oporaviti do sljedećeg pada.

Da, mislim da je ovo puno zgodnije nego baviti se relejima i trafom s višestrukim sekundarima (gle čuda, slučajno ga imam, ali među-izvode ne koristim kao što se može vidjeti u slici iz posta #7).

Postoji još jedna sitnica koju bi možda u nekoj drugoj verziji mogao isprobati: pokušati zamjeniti gretz s LT4320 ili jeftinijom verzijom napravljenom komparatorima.
Reply
#17
Question 
Zasad bi priču s ovim pre-regulatorom zaključio s PCB fajlovima i listom za nabavku (BOM). U ovoj verziji ima još dosta THT komponenti. Ako dođe do grupne nabavke možda bi mogao još jednom napraviti redizajn i koristiti SMD u najvećoj mogućoj mjeri. Lista za nabavku sadrži kodove i cijene Fanella i TME. Ista se dalje može koristiti za dodavanje i drugih dobavljača.
Pored Eagle fajlova stavio sam i Gerbere. Ne znam trebam li dodati i lib s komponentama koje sam sam crtao ili dorađivao.


Attached Files
.zip   Mosfet pre-regulator r2B5_PUBLIC (2015-06-19).zip (Size: 503,69 KB / Downloads: 6)
.zip   Mosfet pre-regulator r2B5_PUBLIC (Gerber).zip (Size: 79,48 KB / Downloads: 2)
Reply
#18
Hočeš da kažeš da ti je opterećenje konstantno, a da ti svakih 10 mS menjaš izlazni napon od 0 na 15 V?
Reply
#19
(06-19-2015, 09:59 PM)branko tod Wrote: Hočeš da kažeš da ti je opterećenje konstantno, a da ti svakih 10 mS menjaš izlazni napon od 0 na 15 V?

Tako je, stalno imam otpornik od 16R4, a DAC-om mijenjam izlazni napon (u ovom slučaju u petlji s 5 na 25V). Kada je trajanje svakog 10ms onda "zamuckuje", a već na 20ms izgleda da može dobro podnositi takvo maltretiranje.
Reply
#20
(06-19-2015, 10:05 PM)prasimix Wrote:
(06-19-2015, 09:59 PM)branko tod Wrote: Hočeš da kažeš da ti je opterećenje konstantno, a da ti svakih 10 mS menjaš izlazni napon od 0 na 15 V?

Tako je, stalno imam otpornik od 16R4, a DAC-om mijenjam izlazni napon (u ovom slučaju u petlji s 5 na 25V). Kada je trajanje svakog 10ms onda "zamuckuje", a već na 20ms izgleda da može dobro podnositi takvo maltretiranje.

Pa mozda je bolje da je obrnuto, da ti je izlazni napon konstantan a da menjas opterecenje. 
To je blize realnim uslovima eksploatacije. Tesko da ce neko imati potrebu da tako brzo menja izlazni napon ali da cemo imati dinamicko opterecenje, imace mo ga u svakom slucaju.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)