Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uPC1237 pitanje
#81
znaci da je open kolektor izlaz na pinu 6 pa moze da ostane i sa pnp tranzistorom ali treba izabrati pravi otpornik izmedju baze i emitera. Ako je struja za spulnu releja primer 30mA a pojacanje tranzistora 100 odlazimo da je 0,3mA dovojno bazne struje. Prema tome treba jos da s epoveca otpornik 2k2 bar desetak puta da se ubrza iskljucenje releja
Reply
#82
Uredu
Probacu sa 22K otpornikom pa javljam

Hvala Jevreme.
Reply
#83
"skrozirao" Jevrem upc kolo sa par poteza,kao da je igrao šah. uradio skener kroz crnu plastiku bez da ga je i video uživo -u par postova par lepih lekcija kako se stvari mogu i trebaju posmatrati,kratko,krotko,brzo i efikasno! svaka čast!
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#84
sa 22K na mesto 2K2 nece zastita da odreaguje ni sa jednom bat.
Reply
#85
smanjuj...
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#86
5K6 radi dobro, mnogo brze nego sa 2K2.
6K8 vec pocne da usporava reakciju, baterija je 1.5V
Reply
#87
treba korigovati i baza emiter u skladu sa baznim otpornikom. 22k sa onih par stotina oma ne uspe da stvori napon pn spoja na bazi. B-E otpornik sluzi za gasenje tranzistora a razdela baznog i tog otpornika treb ada ga polarizuje da moze da provede. Primer: ako u provodjenju na baznom otporniku imamo 33V to znaci da kroz 22k tece 1,5mA. Tih 1,5mA se dobija iz baze i otpornika baza-emiter. Ako odlucimo da kroz taj otpornik pustimo 0,5mA racunicom cemo dobiti da 0,6V/0,5mA treba da bude oko 1k2. Tada dobijamo i struju kroz bazu i struju kroz otpornik i trebalo bi da radi sem ako nismo omanuli u strujnom pojacanju tranzistora pa radili sa malom strujom
Reply
#88
sa 22K u bazi nema sanse da radi, sa 10K u bazi tranzistora vec kasni reakcija par sekundi.
baza emitor otpornik probao sam od 100R pa do 5K, takodje vec sa 1.5K usporava reakciju.
testirano sa bat 1.5V


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#89
onda taj MJE350 ima malo pojacanje. Ako imate d45h11 u steku probajte sa njim, on ima veliko pojacanje
Reply
#90
da li bi neki Darlington tranzistor u odgovarajućem kućištu bio bolja zamena?
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#91
Ne znam dali ćete me shvatiti (ko me razume neka objasni bolje) ali 'vako, mje ima hfe između 30 i 240 ai mislim da je mali hfe za ovako nešto jer prvo kroz tih 4k uPC treba da daa neke miliampere koji po mojoj matematici se množe sa hfe i ondak dobijamo koliko ustvari preko emitera i kolektora može mA da se sprovede do releja, a druga stvar jako lako se može desiti da se sprži MJE jer nema neku diodicu/kond između E i C, a znamo da prilikom gašenja samih releja dolazi do EM pulsa u kontra stranu pa samim tim preko kolektora MJE dobije po tamburi, po meni prvo izračunati koliko mA treba relejima pa tek onda računati otpornik na bazi....a možda bi pre išao sa npn kombinacijom prema masi a redni otpornik za napon napajanja releja na pozitivnoj strani.... ,ako sam promašio temu-napisaću sastav ponovo.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#92
Hmmm...
Ne treba računati bazni otpornik prema struji koja treba da teče kroz rele. Tranzistor koji drajvuje rele mora da radi u prekidačkom režimu (digitalija). Znači Ne bi trebalo da radi u linearnom režimu, ima da se greje i ukoliko je malecki, da ispusti ono na šta radi elektronika Smile
Zavisno od struje koja je potrebna releju, umesto bipolarnog tranzistora može da se stavi i neki MOSFET.
Dioda, preko špulne relea, to pokupi BEMF.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#93
Ono na šta sam mislio je, ako treba relejima 30mA ukupno struje da proteče kroz tranzistor (E-C) onda na bazi (ako je hfe 200) treba da se dovede 0.15mA.... Možda sam pogrešno naučio sinoć ?
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#94
Ako je špulna relea 12V a ti ga napajaš sa 12-13V, tranzistor koji upravlja njime mora da radi u prekidačkom režimu a ne linearnom.
Za 30mA možeš komotno da upotrebiš 2N7000 kao na priloženoj šemici.
47r je tu da smanji brzinu punjenja Cgs.
Naravno, ovaj način vezivanja podrazumeva da je izlaz tog uPC totem-pole (mrzi meda tražim datasheet)


Attached Files Thumbnail(s)

Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#95
Nije totem pole vec open kolektor, ustanovili smo to u nekoj od proslih Aritonovih testiranja
Reply
#96
(03-18-2019, 09:13 AM)Vlada021 Wrote: Ono na šta sam mislio je, ako treba relejima 30mA ukupno struje da proteče kroz tranzistor (E-C) onda na bazi (ako je hfe 200) treba da se dovede 0.15mA.... Možda sam pogrešno naučio sinoć ?

Vlado,

Dobro si ti to naučio sinoć, ali ima tu još nekih korisnih detalja.
Zas ti je dao odličan predlog koji može da te oslobodi pitanja struje baze. Naravno treba izabrati mosfet sa prigodnim pragom gejta za izlaz kojim ga misliš pobuđivati.

Nego da se vratimo na struju baze i hfe pošto vidim da ti je stalo da saznaš više.
Zato ću malo o hfe i malo o relejima.

Hfe nije fiksna veličina i jako može zavisiti od emiterske sruje tranzistora (svakako i kolektorske jer je emiterska zbir male bazne i veće kolektorske), onda i od temperature.

Najbolje je pogledati dijagrame hfe vs Ic vs t_amb,  koji su kod boljih DS priloženi, pa tek onda pristupiti računu.
Dalje, hfe kod uobičajenih bipolarnih tranzistora jako varira od komada do komada, tj. veliko je rasturanje hfe karakteristika i treba pesimistički poći od najlošije opcije u DS, za najhladnije uslove rada.
Potom ako ti treba prekidački rad, na šta te je Zas ispravno upozorio, onda treba još malo preterati sa baznom strujom.

Kod relejnih aplikacija ni dvostruko veća struja baze od potrebne neće ni malo smetati, osim malo većeg trošenja energije iz pobude i sporijeg oporavka tranzistora iz saturacije, što kod relejnih primena baš ništa ne znači.

Sam relej se vrlo sporo isključuje (reda neku desetinu ili čak stotinu mS), a dodatno još bitno sporije kada se klampuje kontradiodom protiv BEMF koja uspori opadanje polja u jarmu i kotvi, te je samo vreme isključenja tranzistora veoma nebitna stavka u odnosu na vreme releja.

Ukoliko se želi maksimalna moguća brzina opadanja magnetizma u releju, onda se BEMF klampuje na 2-3 puta veću veličinu od napajanja špulne, a ostatak trajanja isključenja će zavisiti od mehanike kotve i ne može se brže od toga kod kotve koja se vraća oprugom.
Ukoliko ti treba još daleko brže isključenje nego sve ovo do sada pomenuto, onda je pametnije koristiti mirni kontakt i radni položaj releja kao isključeno stanje, gde se u špulnu releja ispali nekoliko puta veći napon od normalnog, koji jako brzo uspostavi polje i savlada inerciju kontakta, potom se špulni smanji struja na nominalnu ili bar na struju držanja...


Postoje primene tranzistora kao prekidača gde je potrebno da on što brže isključi a da ima nizak napon saturacije na kolektoru (poput smps i sl..).
Kada je bitno da veoma brzo isključi (nešto što se meri redom mikrosekundi) onda se upotrebljava Baker klamp ili negativni napon-struja baze (proguglaj).

Nekada je pravljena daleko  bolja dokumentacija oko bipolarnih tranzistora i što stariji primerak DS nađeš - verovatno će biti opširniji, kao na primer ovaj:


.pdf   BD137-10.pdf (Size: 192,54 KB / Downloads: 16)

Ovaj stari primerak ti može poslužiti da sagledaš tipične relacije kod najvećeg broja BJT. Te međuzavisnosti su jako slične i u najvećem broju slučajeva se može primeniti logičko nasleđe sa ovog matorog dokumenta..

Nadam se da će ti biti korisno

Pozz

P.S.

Primetićeš koliko je bogatiji ovaj stari dokument, gde su napomenuti čak i momenti stezanja na hladnjak i prirast termalne otpornosti za tipičan liskunski izolator...
Reply
#97
d45h11 nemam, uzecu ga ovih dana pa cu probati...
Rele je 24V FINDER F4462-24


Attached Files
.pdf   S44EN.pdf (Size: 2,1 MB / Downloads: 9)
Reply
#98
Proradila upc zastita, trenutno odreaguje od 2V pa na vise.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#99
Mozda nekome pomogne. Sama zastita ima mali dodatak a to je indikacija u vidu BI-LED diode. Kad se ukljuci u struju svetli crvena dioda a ako je sve ok, nakon vremenske zadrske od par sekundi, upali se zelena dioda. Isprobano i testirano.


.pdf   UPC1237 zastita SCH.pdf (Size: 89,07 KB / Downloads: 46)
Reply
Evo jos jedna sa over load iskljucenje 
.pdf   Zastita.pdf (Size: 45,59 KB / Downloads: 26)
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита ...
https://www.youtube.com/user/Marshallov/videos

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)