Jako su dobri, najbolji sa najmanjim Cob i fT, pogledaj samo DS.
Platio sam ih sa DHL davanjima, carinom i PDV-om 650eura! Sto je za 120 parova papreno skupo, ali kad roba dolazi iz Japana a kolega je prije dosao iz Japana sa sluzbenog puta pa je moralo postom, nasi carinici i lijepa EU odmah te oderu gdje god stignu, po meni treba se narod podici, napraviti velike nerede i reci STOP carini i porezu!
Sala mala ali placamo porez na budale kad nas oderu tako carinici....
Namucio sam se sa kinezima carinom dhlom od bozica i sad je iz carine na putu premaeni...tesko je danas doci do skupe robe posebno kad stedis cijelu godinu da se nagradis za bozic sa osciloskopom.
03-04-2025, 03:46 PM (This post was last modified: 03-04-2025, 03:50 PM by savan.)
Trebao si uzeti MSO5074 , hakovali su ga pa uz crack bi imao MSO5354! : ) Cim dodjem do para prvo sto cu kupiti kupicu ovakav ako bude bio negde na stanju da se poruci, nadam se da hoce.
Jesmo pricali o tome modelu vec prije, i bolji je po svemu osim po 8bitnom AD konverteru sto i nije od neke znacajke posto mu je broj samplova na visokom noviu.
Meni za popravak/servis audio pojacala i gradnju novih pojacala ce i ovaj DHO024S biti dovoljan, a kada "prerastem" taj model uvijek ga mogu prodat za novac koji sam ga platio jer cijene u zadnjih godina samo rastu, dodat jos 500eura gore i kupit onda DHO2000 seriju ili DHO4000 seriju, ali zasada posto sam jos "obican" DIY hobby korisnik je i ovaj 12 bitni AD osciloskop dovoljan.
Za mjerenje RF i sve ostalog mora biti osciloskom u GHZ regiji, sa 8GBPs sample ratom, visokom zalihom memorije samplova i naravno niskim fornt end sumum.
Za taj MSO sam citao recenzija da ima bucan front-end pa nije za bas analizu vrlo sitnih signala i na 8 bita nije bas vidljiv slabi signal cisto, ali je puuno brzi od DHO900 serije jer ima 8GBps, bio je i video sa YT gdje je jedan korisnik pokazao sto znaci 8GBps i to me fasciniralo kako se osjeti ta brzina naspram 1,25GBps.
Ja sam racunao posto je max BW 250MHz i sample rate je 1,25GBps treba topodjeliti sa 5 da se dobi realni BW tako da sa je realno 50MHz i 1,25GBps za jedan kanal i memorija 50MB, sa dva kanala sve je duplo manje a sa cetri kanala je sample rate od 1,25GB i BW od 250MHz nedostizan jer FPGA nemoze to da prati, zato je i to best buy osciloskop.
Ukratko za moje potrebe to je odlican 12 bitni osciloskop
03-04-2025, 08:49 PM (This post was last modified: 03-04-2025, 08:55 PM by savan.)
Hmmm mislim da si ga rutovao i sad ima i web+ssh server na sebi?? : ) To sto je hakovan to je 10 puta bolja stvar nego onaj koji je zakljucan i nista ne mozes sa njim dalje da uradis, a ko je kreativan moze tu svasta nesto da ugradi! : ) A usput si dobio uredjaj od 2k eur, dali moze bolje za te pare. Ja imam tako Samsungov TV u drugoj sobi, rutovan, ima sad i oscam u sebi za dvb-s2, a ima u sebi dvbt2 + dvb-s2, bas sam birao taj koji moze da se rutuje i koji ima i satelitski prijemnik.
Imao je već lighthttpd na sebi, radi preko CGI, tu je i aplikacija pisana u QT5, tu je ceo Linux!
Neko se "potrudio" da to sve bude dostupno na "klick", uključujući Email, SSH/SCP i VPN kliente!!!
Tačnije, niko se nije potrudio da to "sakrije ili zaštiti" !!!
Zašto bi neko "poklanjao" nešto a da za uzvrat ne dobije on nešto drugo!
Da ne ulazim u dalju diskusiju oko toga, dovoljno si stručan da razumeš da se na tom uredjaju izbriše gateway adresa!
Nemam taj osc, zateko se u prolazu, nisam mogao da gledam dupli signal generator na osciloskopu integrisan i to neko isiključio na uredjaju!
Na prvu ima brdooo opcija, nisam jos stigao sve pregledat u manualu sto ima, ali je to vrlo mocna masina! Ima low noise front end i bas je kupljen za audio mjerenja.
Cijena mu je 50% jeftinija nego MSO5xxx serija, iako ima par skromnih mogucnosti ali za moje potrebe je to profi sprava, svi ostali RIGOLI sa 8 bitnim AD konverterima se mogu sakriti pred DHO900 serijom.
Evo i slike a vidim da ce biti puno citanja manuala i igranja sa osciloskopom, jer je nakrcat mogucnostima. Najvise sam odabrao S seriju jer ima Bode Ploter i AWG. Istina AWG mu nije audiophilne kvalitete ali za testiranje audio pojacivaca i gledanje sinuoside na izlazu pojacala i kvadrata i trokuta odlicna stvar! Za bolji AWG i mjerenje THD treba spektralni analizator i analogni funkcijski generator a to mi zasad ne treba jer su to vrlo skupe sprave, a zivimo u vremenima kada treba stedit cijelu godinu da si kupis low-budget osciloskop srednje klase
03-06-2025, 02:14 PM (This post was last modified: 03-06-2025, 02:16 PM by Khadgar2007.)
Za mjeriti šum,THD i slične stvarčice postoji spravica po imenu QA403.Baš sam sa Bracom malo pričao o tome i kaže da za te pare ne možeš dobiti ništa bolje,to je u biti njegov cijeli sistem složen u jednu malu kutijicu i po performansama su tu negdje(ako me sjećanje ne vara). Za bolje od toga se ide na R&S UPL analizator,a još bolje od toga bolje ne spominjati jer sigurno košta $$$$$...
"Problem" kod QA403 je to što u EU košta oko 200€ više nego iz SADa, iako kada se plati poštarina i carina sigurno dođe na isto. Baš sada važem kada bi ga mogao kupiti jer bi trebao uskoro doći u Elektor-store pa me svrbi kartica da li da ga sada uzmem ili sljedeće godine.
EDIT- možda bolje da ga sada kupim dok onaj "Žuti" totalno ne poblesavi pa možda nastane još veće njesra oko uvoza iz SADa.
U tom gore osciloskopu se vrti Linux operativni sistem, pokreće ih Xilinx FPGA u kojima je ubačen SW-definisano MCU jezgro tipa Cortex ARMv7, 2-4 jezgra.
Dakle takva platforma je u startu toliko felksibilna da može da se ZAMENI CPU JEZGRO preko programa, bukvalno neću više taj CPU hoću drugi, ili hoću u to CPU jezgro da DODAM nešto što mi baš treba ili fali, kao da sam otvorio silicumski čip i prevezao neke žice i module i vratio nazad! Toliko je to fleksibilno!
Dalje, Linux, ehh, pa to je isti operativni sistem kao da ste pokrenuli na Raspberry Pi neki Software??
Samo nekim slučajem tu već ima "privezan" 12bit 1.25GSPS A/D na ta jezgra i taj Linux?
Spomenuste da ima i signal generator?? Zbilja!?
Taj osciloskop uz par SW intervencija može da se PRETVORI U SDR PRIMO-PREDAJNIK, da se dogovorimo za frekvenciju na kojoj da se nadjemo i da "pričamo preko osciloskopa - bežično"
Toliko o nekim potencialima tog uredjaja ... A to je Osciloskop?
Jel može Duke-Nukem ili Doom3D da se igra na tome?
Za rodendan koji je sljedeci mjesec sam se pocastio sa peak dca75 pro koji odlicno sluzi za uparivanje poluvodica
Sto je skupa ta mjerna oprema za elektronski lab, to je necuveno!
Dosad sam potrosio 2200eura a imam 75% electronic laba, treba jos napravit upgrade soldering iron, hot air station te kupiti fume extractor, expander za sve to, vrhove za smd i th te nac kvalitetan lab psu sa dual spli napajanjem niskim sumom i current limiterom i voltage limiterom.Zatim thermalna kamera i uredjaj za ispitivanje kratkog spoja te upgrade multimetra jedno 4komada 60000 counts nekvi hioki ili brymen 789 ali cekam nove modele jer su postojeci stari 10god odkako su proizvedeni. I onda jedan fini anti glare light nac za mikroskop i mogu se prebacit na mikro soldering.
Danas je popravak sa mikrosolderingom laptopa, graficki unosan biznis, pogledajte northridgefix kako fino zaradjuje miljune na godinu a natrpan je uredjajima svaki dan. Plus daje instrukcije za microsoldering za 450 i 650dolara...
Hehe, isti taj uredjaj tj funkcionalnost može da se replicira na onom osciloskopu uz malo SW-a, čak ceo curve-tracer ili koja god merna kombinacija sa 4 ADC i 2 DAC kanala!
Ne mora da se hakuje, može preko LAN mreže da se upravlja potpuno osciloskopom i da se isčitavaju merenja, sve one Vpp, Vrms i ostalo može da se isčita preko programa, i isto tako može da se upravlja Signal Generatorom iz koji god tebi poznatoh programskog jezika, JavaScript, Python, C/CPP i slično.
Taj osciloskop je kompletna programabilna merna laboratorija na dlanu (stolu)!
Mogu da se pišu Custom Aplikacije, dole levo u "start menu" doda se nova ikonica i piši šta hoćeš u programu gde ti je kompletna ta funkcionalnost dostupna preko API naredbi/funkcija.
mikikg znam za te mogucnosti ali jos treba prvo savladati manual osciloskopa jer tu ima toliko funkcija ko space shuttle.
Zelja mi je sastaviti jedan test ring sa kojim mi na osciloskopu iscrtava curve tracer za bjt i mosfete, ali trebam schemu koja je bila u elektoru i programibilno napajanje koje sweepuje od 0V pa do recimo 60VDC pa da fino iscrtava grafove ko dca75 pro samo za napone 0-60VDC i 0-5A za jace izlazne tranzistore.
Sa osciloskopa se onda taj curve tracer grafovi fino exportiraju u cv file i spreme na usb flash drive ili preko mreze. I onda fino uvezes u microcap i napravis osnovni model poluvodica.
Mogao bi otvoriti novu temu i fino predstaviti jedan curve tracer koji se spaja na osciloskop, programibilni psu te pisan u phpu posto php svi razumiju ili u quick basicu da bude prilagodjen i neprogramerima da razumiju program.
Tako sa time uredjajem mozemo provjeriti jeli bjt fake ili ne, koje pojacanje ima za uce i ic te dali izdrzi probojni napon koji je 80 posto max napona iz datasheeta.