Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SDS824X HD vs DHO924S
#1
Pojavili su se novi 12-bitni osciloskopi po "povoljnjoj" cijeni pa sam malo istrazivao sto nude za vise manje istu cijenu.

Ono sto me zanima je audio tehnika, tj ispitivanje sinusoide, kvadrata i pilastost signala pojacala i tu mi je potreban BODE PLOT u osciloskopu kako bi to mogao da odradim.
Oba navedena modela imaju BODE PLOT, tako da je to OK.

1. BODE PLOT

Da bi BODE PLOT radio potreban je signalni generator i DHO924S ima ugradjen DDS signalni generator od 0-25MHz i max amplitude od 10Vpp sto je vise nego dovoljno za testiranje audio pojacala.

SDS824X HD ima BODE PLOT ali nema ugradjeni signalni generator pa se mora dokupiti USB signalni generator pa preko USB-a osciloskop radi sweep frekvenciju i odradjuje frekventni odaziv, faznu i marginu.

Ako pogledamo po tim karakteriistikama tu su osciloskopi relativno isti, imaju oboje BODE PLOT i koriste AWG DDS generatore signala.

2. SUM OSCILOSKOPA

SDS824X HD navodi maximalni sum od 70uV dok DHO924S navodi sum od 200uV

3. SAMPLE RATE

SDS824X HD ima 2Gsamplova/s dok DHO924S ima 1,25Gsamplova/s, ako uzmemo da koristimo sva 4 kanala prvi po kanalu ima 500Msamplova/s dok drugi 312,5Msamplova/s

Sto je bolje za audio signal? Citam na netu da je to dovoljno 5x bandwidth samplova, dakle ako limitiramo na 20MHz x 5 dovoljno nam je 100Msamplova/s po kanalu za audio.

4. BANDWIDTH

SDS824X HD ima BW od 200MHz dok DHO924S ima BW od 250MHz, ovaj drugi dolazi sa 350MHz sondama.

Za audio je ovo beznacajno dok za digitaliju je bitan cim veci BW, ali tu u igru ulazi i sample rate u sekundi.

5. Memory Depth

SDS824X HD ima 100Mpts/ch dok DHO924S ima 50Mpts/ch

Capture rate im je slican  500 000wfm/s

6. 16-pinski Logic analizator

Oba imaju logicki analizator utor za koji je potrebno dokupiti PCB sa elektronikom kako bi se imalo 16 kanala za ispitivanje npr. signala MCU-a gdje se podesi threshold napon pa da se zna koja je logicka nula a koja logicka jedinica

Koji je po vama bolji osciloskop (posto su cjenovno tu negdje), a da je dobar za audio (analogne signale) i digitaliju (mjerenje signala oko MCU-a, arduinija, SPI, RS232....), posto su ova dva nova modela, prvi je zasnivan na linuxu a drugina android os-u.

Dakle koji od ova dva modela je "najbolji" po performansama posto im je cijena ista.

SDS800X HD Digital Storage Oscilloscope - Siglent (siglenteu.com)

RIGOL Digital Oscilloscope DHO924 | 250MHz, 4 Channels, 16 Digital Channels (rigolshop.eu)
Reply
#2
Dobro je sto nisam kupio osciloskop, odlozio sam kupovinu MSO5104, i sto su se pojavili 12bit osciloskopi, prevazilaze MSO5104 koji je oko 1k eur, odlicno sto si objavio ovu temu! Po ovom sto si opisao meni deluje bolji SDS824X odnos cena-dobijeno, 200MHz je overkill za digitaliju. Meni treba takav jedan koji ima i logicki analizator a i signal generator. Da cujemo sta iskusniji kazu.
Reply
#3
Ja imam DHO924S. Ja audio tehniku, ugradjeni generator ima prevelik THD, a bode plot nije nesto precizan, bolje rezultate daje zvucna karta. Ovako, generalno, vrlo simpatican osciloskop.
Reply
#4
Da generator sigmala na rigolu nije za THD mjerenja ali je odlican za gledanje oblika sinusoide kvadrata i pilastog signala.

Rigol ima u tu cijenu ugradjen AWG i njegov izlazni max signal ide max do 10Vpp sto ce reci da daje +/-5Vp, to je vise nego dovoljno za punu pobudu audio pojacala sa kojima se testira klipping da bi se odredila maximalna snaga pojacala...tu vecinom trebamo od 1Vp do 3Vp max.

Siglent nema ugradjeni AWG i njegov usb AWG sto se mora dokupit dodatno ima izlazni max sigmap 3Vpp tj do +/-1,5Vp sto je premalo za test audio pojacala da se pobudi maximalna snaga tj klipping pa onda odredi 80% max snage clippinga..tako da siglent mi tu nije zgodan iako ima bolji Sampling rate i manji sum ko je oko 70uV naspram rigolovog 200uV. Na netu pisu reviewe da je to softwerski oversampli g tako da je stvarni aum oko 500uV do 1mV.

Postavio sam temu jer sam znao da savan isto kupuje u buducnosti osciloskop Smile

Ima mogucnost kupit i DHO914S koji je kojih 100eura jeftiniji ali sa njime se dobiju 150Mhz aonde a sa DHO926S se dobiju 350MHZ sonde tako da skuplja verzija opravdava cijenu jer se aonde kvalitetne mogu iskoristiti kasnije i na brzim bw osciloskopima.

Mislim da cu uzeti DHO924S jer ima sve a najvise zbog bode plottera gdje moze se izmjeriti ugrubo slika BW pojacala i fazna margina...nije precizan i strument ali daje grubu sliku...a za thd mjerenja imate za 450eura rigol AWG koji daje nizak THD i zvucnu karticu sa LNA.

Dodatak ma rigolu ato ke malenih dimenzija, moze se napajat powerbankom te je 12 bitni sto znaci da 8 bitni radi sa 256 samplova a 12bitni rdai sa 4096 samplova tako da je i slika signala detaljnija sa 50M memorije za pohranu podataka.

Ako se nema love i netreba AWG ni LA kupi se DHO800 serija i softwerski hackuje na veci BW, na eevblog forumu ima keygen i sve ostalo.

Mislim da sa DHO924S sam miran do kraja zivota sa osviloskopom jer au mu karakteristike fascinantne samo da jos malo popeglaju softwer.
Reply
#5
Ma osciloskop je super, ali kao sto kazes, ima tu i tamo bagova. Desavalo mi se da ne mogu da izadjem iz bode plot dok ne stisnem dugme Default. Nije potpuno zaglavljen sistem, samo ne mogu da izadjem iz te funkcije. Posle apdejta mislim da nije desavalo. I ono sto sam jos primetio i bez veze je, dekodovanje I2C na primer, kao da radi sa onoga sto je prikazano na ekranu, a ne iz sacuvanih semplova, i onda dolazi do problema ako je duza poruka ili hoces da je pomeras po X osi, onda dekodovanje pobrljavi ako se ne vidi pocetak poruke na ekranu
Reply
#6
Da, kinezi se zurili da cim prije izdaju osciloskop pa sad treba vremena da ispoliraju bugove. LA je original skupi od rigola ali ima na ebayu zamjenski za nekih 80 eura.

Za bug bode plotera ima na youtube, nakon restarta treba pritisnuti default button.

https://m.youtube.com/watch?v=Pzzj9yTnhF...IHBsb3Q%3D

Za bode plot pise jedan forumas na eevblogu forumu da naopacke iscrtava bode plot krivulje, ocito kinez programer nije razumio kako bode plot radi.

Bode plot radi na principu da sweepuje od do frekvenciju gdje mjeri na prvoj krivulji gain tj pojacanje ovisno o frekvenciji i onda trazimo gdje je pojacanje -3dB i pogledamo drugu os gdje je frekvencija, i to nam je propusni opseg. Npr -3dB na 124kHz.

Drugu os nam iscrtava faznu marginu gdje vidimo faznu marginu i gain marginu....fazna margina nam govori o stabilnosti sklopa koji se testira a druga gain margina koliko je pojacanje, pa tako mozemo preko tien matematicke funkcije izmjeriti open i closed loop gain pojacala...naravno osciloskop je za grubo mjerenje nije za precizno...tu se koristi zvucna kartica i lna te arta ili diana softwer.

Jedino ako se nadje koji inzenjer koji bi uzeo dimenzije pcba i konektora od rigol osciloskopa awg koji je ugradjen u njega i nacrta pcb i sklop poboljsa awg sa boljim sklopom generatora. Ali za to imamo bracin fg pa moze da se koristi taj generator vrhunskih karakteristika.
Reply
#7
Pre manje od godinu pojavila se potreba za novim osciloskopom  i krenuo sam u potragu i proucavanje sprava na trzistu .  Posle pregledanih i procitanih tone testova i recenzija na internetu odlucio sam se  MSO5072 . Svidela mi se opcija logic analyzer,  doduse jos je nisam probao jer imam USB logic  koji mi zavrsava sav posao, koju vecina novih osciloskopa ima kao opciju . Mozda mi nekad zatreba pa nek ima .

[Image: attachment.php?aid=43029]
Prevagnulo je , u korist MSO5072 , postojanje patch-a sa kojim se dobija otvaranje svih programskih  opcija koje taj osciloskop ima , jer sva elektronika  je vec na svom mestu unutar istog.  Hacking the Rigol MSO5000 series oscilloscopes - Page 116 (eevblog.com)

Za pola sata sam 5072 pretvorio u MSO5354 i dobio vrhunsku spravu za " malo para". 
Youtube recenzija koja mi je pomogla da se odlucim za MSO5072 https://www.youtube.com/watch?v=eaoHYWYL...l=IMSAIGuy
Razmislite pre kupovine , nije velika razlika u ceni u poredjenju sa DHO924 .

P.S dve sonde 350MHz idu u kompletu sa osciloskopom , a interface za logic analyzer se dokupljuje i nije jeftin


Attached Files
.jpg   373888671defb31b12c8cf6f66b3234.jpg (Size: 1,3 MB / Downloads: 117)
Reply
#8
Hmm meni sad i dalje opet bolji ovaj mso5000 u odnosu cena-dobijeno, ali sacekacu, pojavice se novija generacija 12binog Rigola boljeg od mso5000 sa mogucnoscu da se krekuje na max verziju, treba biti strpljiv : )
Reply
#9
Ako jos malo budes sacekao pojavice se i 14bitni, pa lagano !
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
#10
(05-31-2024, 12:30 PM)ddanijel Wrote: Ako jos malo budes sacekao pojavice se i 14bitni, pa lagano !

Prodje zivot u cekanju boljeg Big Grin
Reply
#11
Lijepo se zabavljate Smile

Eh ja isto zagrijan za DHO924S ali kad sam vidio youtube recenzije, bolji ekran , bolji detaljniji prikaz ekrana i mocni hw unutra sa jakih heatsinkovima, jedino treba bucan cooler zamjeniti noctua coolerom tiseg i efikasnijeg hladenja.

MSO5000 serija je definitivno minimalna granica gsje rigol treba da izda novi model sa 10,1inchim ekranom i malig formata kao DHO serija bez knobova sve samo na touch screen...broj samplova od 2Gbps je fascinantan a sto se moze otkljucat na sve opcije je fascinantno. Jedino cijena na MSO5000 4 kanalni je skupi...gledan mso5000 2 kanalni 70Mhz najeftiniji kaze na yt da se moze otkljucat sa 2 kanala na 4kanala znaci da je front end za sva 4 kanala na pcb ugradjen i funkcionalan samo je softwerski onemogucen?
Reply
#12
(05-31-2024, 01:49 PM)ronovar Wrote: Lijepo se zabavljate Smile

Eh ja isto zagrijan za DHO924S ali kad sam vidio youtube recenzije, bolji ekran , bolji detaljniji prikaz ekrana i mocni hw unutra sa jakih heatsinkovima, jedino treba bucan cooler zamjeniti noctua coolerom tiseg i efikasnijeg hladenja.

MSO5000 serija je definitivno minimalna granica gsje rigol treba da izda novi model sa 10,1inchim ekranom i malig formata kao DHO serija bez knobova sve samo na touch screen...broj samplova od 2Gbps je fascinantan a sto se moze otkljucat na sve opcije je fascinantno. Jedino cijena na MSO5000 4 kanalni je skupi...gledan mso5000 2 kanalni 70Mhz najeftiniji kaze na yt da se moze otkljucat sa 2 kanala na 4kanala znaci da je front end za sva 4 kanala na pcb ugradjen i funkcionalan samo je softwerski onemogucen?

Ja sam kupio MSO5072 , 2 kanala 70 MHz , sto je najjeftinija varijanta  iz serije 5000 , bez i jedne opicije otkljucane . Odradio programski  patch  i rezultat te intervencije  je potpuno funkcionalan MSO5354, 4 kanala 350MHz sa svim dodatnim opcijama . Sve elektronske komponente se vec zalemljene na PCB-u osciloskopa , tako da nije potrebna nikakva intervencija na elektronici uredjaja.
Reply
#13
Hvala na odgovoru, vrlo zanimljivo.

Kad pogledam danasnje DHO800 vs DHO900 vidi se da koriste isti pcb, sam pola ram chipova nije zalemljeno, AWG modul nije unutra te par chipova oko LA nije na pcb...a dijele istu pcb.

Zanimljivo mi je da je MSO 8-bitni AD a nova DHO900 je 12-bitni.,..na tom MSO mi sve izgleda na ekranu bolje posebno zoomiran signal....kako je moguce to da 8 bita izgleda bolje nego 12 bita? Gledam yt video i nemogu vjerovat a tako je....ima li objasnjenja?
Reply
#14
Zato sto ima 8GSa, dok ovaj 12bit uradi jedan sampl ovaj ce uraditi 4 sampla od 8bit, skuplji softver, vise detalja, za klasu iznad, softver bi uporedio sa racunarom koji ima samo paint i drugi racunar koji ima photoshop a oba racunara iste konfiguracije : )
Reply
#15
Da u pravu si savane, mislim da za korisnike kojima treba brzo osciloskop da je bolje kupit DHO804 i hackurat ga na BW i kupit bolje sonde..imaju po 400eura, dok za visu klasu pricekati da izdaju novi 12 bitni osciloskop sa minimalno 2Gsamplova ili vise sa 10,1inch ekranom i vecom memorijom.

Ipak cu pricekati novi model i malo dublje potegnut u djep Smile
Reply
#16
Hehe, ja se igram sa oscilogramima, 6-8 kanala 24bit simultano semplovani preko AD7779 i Ethernet mreže i nekih novih "non-TCP" protokola Smile

Taj Skin je "šminka" ali je prikaz realan, radi preko OpenGL i QT5 i to radi sjajno, hardware kod ADC je baziran na Cortex-M/R MCU jezgrima, za neke industriske primene, skin je više ilustracija kako to može da izgleda.

[Image: attachment.php?aid=43090]


Attached Files
.jpg   Screen Shot 2024-02-12 at 07.37.22.jpg (Size: 311,5 KB / Downloads: 85)
Reply
#17
Kad bi tako lako bilo napravit osciloskop majstor bi bio svako.

Miki ovo izgleda vrhunski ali bojim se da DIY varijanta otpada jer osciloskop je kompleksna sprava kao i sonde i AD konverteri te sonde.

Dobra vijest je da je Rigol prvi poboljsao svoj 8 bitni ad na 12 bitni pa se ipak polako krecemo k boljem osciloskopu.

Kad bude Rigol imao u ponudi osciloskop sa 24-bitnim 4 kanalnim AD konverterom, 10Gsamplova te 1G memorije i sum AD konvertera od 1nV onda cemo moci vidjedi zasad mevidljive male signale i radit u blueray domeni.

I kad bude cijena takve sprave 1000eura onda bude pristupacan za diy.
Reply
#18
I onda cemo moci takvim osciloskopom mjerit sum napajanja, teraditi frekventnu analizu ampa ili preampa, zasad je bode plot dosta lis u rigolu i spor...a na bazi je androida 7.1.2 koji se boota oko 35 sekundi, ipak trebaju preci na noviji android 12 te ubrzat boot time te rjesit bugove.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)