Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DVB T2 skracena
#1
Ne znam kako je kod vas ali ovde kod mene su krovovi leteli, antene, crepovi, bilo je strasno tako da sam ostao bez T2 signala a mrezastu UHF/VHF antenu nasao iza zgrade svu izlomljenu. Usledila je prepravka na skracenu verziju mrezaste antene, mreza je skinuta i upotrebljen samo pojacivac i jedan deo stare antene, signal i ako se antena nalazi iza zgrade gde su unaokolo zgrade signal je 33db, neverovatno! Eto ako neko ima staru mrezastu antenu moze ovako to da uradi. : )


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Imaš malih DVB antena "otpornih " na vetar (mala površina)
https://www.ctshop.rs/strong-ant45-spolj...-t-t2.html
Reply
#3
A što bi točno bila DVB-T antena? Kod nas su prodavali "posebne DVB-T" antene koje su bile nešto skuplje od običnih antena ribljih kosti i naravno svi pomahnitali za time. Pa je onda bilo i kućnih antena baš za DVB-T.Da,sa time će uhvatiti signal ako imaju baš sreću.
Riblja kost na krov, nju ne može da otpuše niti tornado jer nema nikakvu površinu i vozi. Druga je stvar ako si u nekoj rupi di nema signala pa se onda moraš boriti sa time.
Reply
#4
Znam da ima da se kupi ali poenta je da sada vise nemam nijednu antenu na krovu zgrade, nekada su bile obe na krovu i satelitska antena i ova mrezasta, sada su obe na maloj terasici iza zgrade i obe rade svoj posao. Ova mrezasta antena je inace bila super sa svojim pojacalom dok jos uvek nije bio digitalan prenos, odlicno je hvatala analogne kanale, i sada ovako modifikovana i skracena odlicno radi na prijemu digitalnih kanala i to sa mesta okruzenim zgradama i gde nema cista vidljivost prema repetitorima, ja sam se iznenadio da to moze tako da funkcionise i sa tako dobrim prijemom : ) Kod nas se stalno neko doseljava i gradi nesto tako da sam satelitsku antenu morao da sklonim sa krova jer su zajednicku terasu koja je bila otvorenog tipa zatvarali nadstresnicom pa sam nekako uspeo i to da resim i premestim je na malu terasicu iza zgrade i na moju srecu imao pravac za tri satelita koliko ih i dalje hvatam, i evo sada sam morao da sredim i dvb-t2 tako sto sam iskoristio staru antenu koju sam premestio takodje na istu malu terasicu, i vise ne moram da zavisim dali ce nesto na zgradi da se nadogradjuje i zida.
Reply
#5
Sad tako bez pozadinske refleksije imaš nešto manje pojačanje FRONT, ali si pridobio na BACK pojačanju, koje takodjer nije malo.
Ono nešto refleksije odradi i taj stub pričvrščavanja, mala refleksija je to.
Pa zato sad hvataš nešto više stupnjeva u prostoru. time i više stanica iz tvog okruženja,
Ako su signali dovoljno jaki, ti kao upotrebnik nečeš vidjeti/ne vidiš razlike sa DVB-T, dok sa pravim merenjem da.

Razlika izmedju slabog signala i dobrog signala digitalnog BITa DVB-T nema, ili imaš prijemni BIT ili nemaš.
Tu su i bufferi za neku propustnost...itd
LP
Dragan
Reply
#6
Ostaje mi da sredim fm antenu, ovako nesto planiram https://novi.kupujemprodajem.com/audio/r...2012668442 , jedino ona ide na krov. Sad je samo pitanje koliko je sigurna od udara groma. Stub antene je izgradjen jos davne 80. godine, i uzemljen je propisno na gromobran, nebi trebalo da bude problema? Mozda neko razdvojno trafojce postaviti ispod krova, na nekih 2m od antene pa odatle da ide kabal prema receiveru? Ova antena mi je nejasna, dali ima u njoj pojacivac? Ili napraviti neki pojacivac koji ce se napajati kroz kabal, ali opet me brine udar groma, sta predlazete? Inace jako los prijem imam bez fm antene jer je soba okruzena zidovima zgrada. Kabal bi bio nekih desetak metara.

Da i jos nesto, dali bi mogao preko iste antene i SDR?
Reply
#7
Pogledaj ponudu antena firme 'Dual'. Digi TV: Koliko imaš (slobodnih) kanala pre svega zavisi od tvoje lokacije. Antene sa pojačavačem svakako vrede. FM radio: Imam sličnu kružnu antenu i nisam preterano srećan ni kvalitetom ni brojem stanica a ravnica je, selo. Bitna je i polarizacija emitovanja signala (hor, ver, mešovit) pa treba proveriti za stanice koje te interesuju. Meni se odavno dopala ideja nabavke dobrog prijemnika za kola i jakog lin. napajanja, nekada je to bilo napajanje za HO železnice. Sve stanice emituju MP3 pa se ne upuštam u neka veća ulaganja.

Pozz.
Reply
#8
Znam da antena za FM mora bar 10m minimalno da bude iznad zemlje da bi se video neki rezutlat, a ja sam na 4.tom spratu to je nekih 12m, trebalo bi da bude ok sa tom kruznom antenom ali nisam siguran u vezi udara groma koliko je dobro imati je na tacki iznad najviseg vrha gromobrana, mada cev je fabricki spojena na grombran, to su radili Slovenci jos davne 80. godine, na tom stalku su bile zajednicke antene za celu zgradu sa pojacivacima u razvodnoj kutiji koja se nalazila na 5.tom spratu, iz kutije je to islo na svaki stan, ali to je neko vremenom sve rasturio i pocupao kablove tako da to nema vise funkciju, ostala je citava samo ta cev sto nosi antene. Mada u pravu si, treba bataliti FM, nema tu puno sta da se nadje pa nije ni vredno rizika, samo navika da se ima FM, inace slusam internet radio kada mi se slusa a i preko satelita imam sve te radio stanice sto se emituju na nasem prostoru. Zao mi je sto se preselio kanal "MooZ Dance HD" na drugi satelit, tu je bila sve najnovija popularna dance muzika u neverovatno dobrom kvalitetu zvuka, to sam slusao nisam gasio. Ima live stream ali nije ni blizu HD formata https://mooz.tv/live/#MoozDance
Reply
#9
ja koristim ovaj pis of šit.

[Image: DVB-T-antena-sa-magnetom_slika_XL_145155409.jpg]
Hvata prvih 7 kanala odlično(RTS 1, 2, pink, b92,....do RTS3)
Za ostale , lokalne TV, SetUp box javlja "Nema signala"  
Loga ispod crepa vata još 10ak 20 kanala (koje ionako ne gledam)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)