Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Si5351 VFO/BFO
#41
Gledaj koja mi je zamisao, mslim da bi bilo daleko bolje. Ovako imam 5 kristala od ~20ppm


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#42
Da to je ta varijanta, stim što bi trebalo izmedju da ubaciš na primer 74LVT04 da bufferujes sve izlaze.
Reply
#43
Jel problem da nacrtas olovkom ili kako ti lakse shemicu povezivanja mog slucaja sa svim ovim komponentama, i dalje mi je nejasno dovodjenje kloka sa kristala na CLKIN pin, ako sam dobro razumeo treba mi jedan inverter koji kacim na pin od kristala pa odatle vucem na CLKIN. Isto tako uradim izlaze sa Si5351C na inverter pa dalje? Ideja je super dobra, sve bi mi bilo sinhonizovano sa 12MHz kristalom kiji je ispred Si5351C. Mogao bi da odradim i ENABLE pin direktno na inverteru ili nekom drugom logickom kolu koji bi oponasao cetvrti pin kristala. Inverteri treba da budu schmit? A ja cu kad osmislim kako i kad nacrtam shemicu i plocicu okaciti ovde na reviziju
Reply
#44
Nema problema, nacrtaću neku blok šemicu ...
Postoje dve varijante koje na žalost ne mogu da se kombinuju:

1) Precizna podesiva referenca sa većim faznim šumom, generalno nije za Audio, više je za merne sprave i frekvencmetre

2) Fiksna referenca (koliko god da je odsupila ili se menja polako tokom vremena) sa manjim faznim šumom, bolje za Audio
Reply
#45
Ovo je varijanta za Audio sa malim faznim šumom.

[Image: attachment.php?aid=37467]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#46
Hvala ti! Cekaj ovo je za Si5351 verziju A i verziju B, kako se povezuje verzija C ona sto ima CLKIN pin? Ili mi ne treba verzija C, ne znam sta je bolje. Uglavnom mislim da je ovaj Si bolji nego fiksni kristal od 20ppm, precizniji, tesko se nabavljaju, ne verujem ni da postoji recimo ovaj 22.5792 nizi od 10ppm, zato bi referentni kristal od 12MHz trazio sto precizniji i sa sto manje ppm a ima ih, to mi je trenutno zamisao. I jos nesto me zanima, trazim tri state inverter sa schmit trigerom, mislim da ugradim single inverter jer mi je onda lakse da manipulisem prilikom ugradnje cetvrtog pina koji bi emitirao enable pin kristala, dali da trazim sa ili bez schmit trigera?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#47
Si5351C ima dodatno CLKIN i preko internih registra se bira da li da radi preko CLKIN ili preko internog oscilatora. 
Mislim da postoji i detekcija CLOCK-a na CLKIN ako nestane, pojavi se neki tamo flag i onda moze da se prebaci na interni za nuždu.

[Image: attachment.php?aid=37470]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#48
Skontao sam o cemu se radi, ovaj sa oznakom C ima CLKIN pin i koristi se da se dobije sinhronizovani klok out, meni za ovo to ne treba, treba mi ovaj sa oznakom A. Malo mi je duze trebalo da razumem. Bitno mi je da nadjem sto bolji kristal i to ce biti to. Kad uradim shemicu okacim je na reviziju
Reply
#49
A ove kristale 10, 20, 50ppm ili još neke "grdje" sa većim koeficijentom, koje god, na primer oni mali valjkasti male mase 32.768KHz možemo na kraju da iskoristimo za "veoma precino merenje temperature" !!!

Poenta je što temperaturu pretvaramo u frekvenciju, ne pretvaramo u napon kao što se radi sa NTC, PTC ili termo-par!
Lakše je baratati frekvencijom na 8. ili 9. decimali nego naponom/strujom/otporom na tek 4. ili 5. decimali merne veličine pri čemu sa naponom tek imamo problem sa referencama i kompenzacijama.

Spomenuh da "ima tamo negde" Ceziumski etalon frekvncije 10MHz koji sa ovom mojom predloženom metodom može da se savršeno upari jer nam trebaju etalonske vrednosti za temperaturu, kako za merenje tako i za upravljanje temperaturom tamo neke komore na tačno 20*C (20.000*C).
Reply
#50
Vidim da je čika HP odavno skontao ovu metodu merenja temperature preko kristala i frekvencije, skontali su da menjanjem ugla pod kojim se reže kristal da se utiče na temperaturni koeficijent, tako postoje "LC cut" (LC rez, Linear Coeficient) kristali koji imaju linearnu zavistnost promenu fekvencije naspram temperature u relativno širokom opsegu temperatura, na primer tako postižu merenja temperature u opsegu -50*C do +250*C sa neverovatnom tačnošću 0.0001*C

Quartz Thermometer
https://slideplayer.com/slide/12955776/
Reply
#51
Mikikg jos nesto da te pitam i da prestanem da ti zagadjujem temu, reci mi kada se manipulise klokom recimo i da stavim kristal sa ultra tihim faznim sumom kakva bi situacija bila nakon frekventne manipulacije ovim Si5351A, dali ostaje priblizno slican fazni shum ili se to drasticno kvari, dali ti je ovo poznato sto se tice ovog Si5351A ?
Reply
#52
Generalno se može samo poveća jitter posle procesiranja sa Si5351, ne moze da se smanji.
Koliko se to poveća stvarno ne znam, nemam opremu za takva merenja.
Znam da je dovoljno mali (tih) za HF radio stanice koje su osetljive na clock jitter.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)