Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
UC3843 punjac za lap top
#1
Imam punjac za lap top dole sa slika model koji ima podesavanje napona od 12 do 24v stim sto sam ja prekidac za podesavanje napona skinuo posto mi treba samo 16V pa sam samo direktno zalemio otpor 7k5 na TL431 i fiksiro taj napon, prilikom pregleda punjaca nasao sam samo izgorenu diodu FR107 koja ide sa drejna kao 10nF i 100K (prikazano na semi) i nista vise ostale komponente sve ok, jedino neznam koja je dioda sto ide sa gejta prema masi predpostavljam po nekim slicnim semama da je neka zenerka u pitanju,
Desava se sledece kad zakacim potrosac (sijalicu od 5W) padne napon na 5V i sijalica trepti kao zmigavac samo brze , a kad zakacim sijalicu od 21W sijalica jedva sija napon 2V ali nema treptanja, menjao sam 3-4 razlicita feta , promenio tri kola UC nekoliko optokaplera i TL431 ali opet sve isto, naravno menjao i elko i duplu diodu u izlazu al opet sve isto, napon na 7 nozici UC-a je 7,6V i kad zakacim potrosac na izlaz on je stabilan, prilikom citanja teme
  http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1290        malo sam se bacio na eksperimente , menjao sam kondezator na 4 nozici  umesto 10nF stavljao 4n7 i 2n2 i postepeno sam dobijao jaci napon na izlazu al ne dovoljan kasnije sam umesto otprornika 027r na sorsu feta stavio 022r i dobio skoro stabilan napon ali se fet i izlazni trafo poprilicno greju maksimum sam drzao 1min fet se usija a dioda na sekundaru mlaka, da nebude zabune sijalica je 21+5w 12V od auta ali sve se slicno desava i kad izaberem otpronik za 12V na izlazu .


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
A jesi li zamenio elko na 7. nožici UC kola i jesi li zamenio izlazni elko?
Reply
#3
(06-29-2018, 07:31 PM)Macola Wrote: A jesi li zamenio elko na 7. nožici UC kola i jesi li zamenio izlazni elko?

Jesam stavljao sam nov 47uF i stavljao sam 100uF al onda napon na 7 nozici skoci na 8V, izlazni elko sam menjao nekoliko puta stavljao i manju i vecu vrednost od 1000uF takodje duplu diodu par vrsta, e malopre sam zeznuo situaciju skinuo sam kondazator na 4 nozici na 1nF i kad sam probao na sijalicu spojeno 5+21W puce osigurac, izgorese diode u grecu na 220v, puce fet e sad polako ponovo merim sve i menjam sta je crklo.
Reply
#4
Mozda imas proboj u trafou ? Mala indukivnost, velika primarna struja ?
Reply
#5
(06-29-2018, 06:37 PM)Dragan83 Wrote:   http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1290        malo sam se bacio na eksperimente , menjao sam kondezator na 4 nozici  umesto 10nF stavljao 4n7 i 2n2 i postepeno sam dobijao jaci napon na izlazu al ne dovoljan kasnije sam umesto otprornika 027r na sorsu feta stavio 022r i dobio skoro stabilan napon ali se fet i izlazni trafo poprilicno greju maksimum sam drzao 1min fet se usija a dioda na sekundaru mlaka, da nebude zabune sijalica je 21+5w 12V od auta ali sve se slicno desava i kad izaberem otpronik za 12V na izlazu .

U svakom SMPS pretvaracu, trafo je proracunat za odredjenu frekvenciju koju odredjuje kapacitet na nozici 4 u konkretnom slucaju.-
Sijalica nije adekvatno opterecenje-hladno vlakno-kratki spoj za pretvarac-preopterecenje- zmiganje sijalice -
hickup mod. stucanje.-
Koje snage je pretvarac? promjenom napona mijenja se i maksimalna moguca struja.-
pOz
Reply
#6
Na punjacu pise 12,15,16,18,19V - 4,5A  i  20,24V-4A , imam jos jedan slican takav  punjac  odnosno ima iste napone i amperazu samo sto su ispod na plocici smd komponente pa nisam uporedjivao semu i na njega sam testirao sijalicu nije zmigala stim sto sam njemu dodao u kuciste mrezni filter i ptc otpornik posto ga nije posedovao, dal mogu da skinem trafoe sa obe plocice  i da uporedim otpornost i induktivitet.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#7
Uporedjivati trafoe se moze samo sa identicnih pretvaraca.- Nozica 4, odnosno kapacitet na njoj odredjuju
frekvenciju oscilovanja pretvaraca.-
pOz
Reply
#8
Ok, evo seme drugog ispravljaca, napomena  smd kondezatore sam merio direktno na plocici kasnije cu da skinem kondezator sa 4 nozice da ga izmerim van plocice posto mi je njegova vrednost sumnjiva 56nF.

Zaboravih da pitam dali je validno da merim frekvenciju unimerom na 6 nozici UC3843 kada je skinut fet posto nemogu da kacim skop ostao sam bez odvojnog trafoa na 220V.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#9
Razlemio sam kondezator sa 4 nozice i izmerio i on je 10nF.
Reply
#10
Da nelupam ali na toj semi je toliko malo komponenti da bez gubljenja vremena i neosecajno po dzep sve moze da se zameni uz kafu i cigaru ali da ti ipak nisi malo "pipnuo" taj trafo kako netreba kad si menjao kodenzator (frekvenciju) na 4. pin.
Reply
#11
Nepoznata dioda na gejtu mosfeta je 1n4148, a na na pinu 7 je zenerica koja može biti od 12-16V zavisno od aux namotaja. Izmeriš tipičan napon na pinu 7 pri punom opterećenju i tu staviš zenericu za 2V više.

"Na punjacu pise 12,15,16,18,19V - 4,5A i 20,24V-4A"

Piše svašta i na tarabi.

Sa tim trafoom to nema pojma da dohvati trajnih 4A pri 24V. To nema više od kontinualnih 50W, onako odokativno.
U dugotrajnom radu to ne može lako da preživi 4A, 24V.

Pozz
Reply
#12
(06-30-2018, 08:33 PM)MILANNN Wrote: Da nelupam ali na toj semi je toliko malo komponenti da bez gubljenja vremena i neosecajno po dzep sve moze da se zameni uz kafu i cigaru ali da ti ipak nisi malo "pipnuo" taj trafo kako netreba kad si menjao kodenzator (frekvenciju) na 4. pin.

Jeste mrsavo uradjeno nema osiguraca nema ptc nema mreznog filtera da nepricamo u sekundaru sta sve hvali, pazi sve osim malih otpronika je menjano u vise navrata (ali oni su ispitani instrumentom ali opet se nikad nezna), nisam bas razumeo za trafo mislis na to da sam ga ostetio da je prekratio i to je vrlo lako moguce posto sam ga mozda nestrucno masirao Smile , sad nece da radi nikako menjao sam sve poluprovodnike al mi stalno gori osigurac Smile sad mi je u padu koncetracija pa nediram nista dok malo nepododjem.
Reply
#13
(06-30-2018, 09:00 PM)Macola Wrote: Nepoznata dioda na gejtu mosfeta je 1n4148, a na na pinu 7 je zenerica koja može biti od 12-16V zavisno od aux namotaja. Izmeriš tipičan napon na pinu 7 pri punom opterećenju i tu staviš zenericu za 2V više.

"Na punjacu pise 12,15,16,18,19V - 4,5A  i  20,24V-4A"

Piše svašta i na tarabi.

Sa tim trafoom to nema pojma da dohvati trajnih 4A pri 24V.  To nema više od kontinualnih 50W, onako odokativno.
U dugotrajnom radu to ne može lako da preživi 4A, 24V.

Pozz

Ok, al jako cudna stvar kod kineza u vezi rasporeda te zener diode dva veoma slicna ispravljaca jedan ima zenerku sa gejta Mosfeta ka masi a drugi nema dok prvi ima tu zenerku u stabilizaciji UC-a a drugi nema, mada na obadva mesta ona vrsi neku funkciju, rasturio sam juce neki drugi izgoreli punjac od hp laptopa koji ima 19V / 3,95A on ima daleko kompleksniju elektroniku bacio sam malo pogled na raspored komponenti i snimio dal je mozda moguce probati trafo od njega al to kad bude dozvolilo vreme, na njegovom izlazu u sekundaru za tih navedenih 3,95 ampera ima cak dve paralelno vezane diode STPS20-150.
Reply
#14
Zenerice na gejtu i pinu 7. mogu biti preventivne ili radne, jer napon na gejtu zavisi od napona napajanja pina 7. a pin 7. zavisi od broja navojaka aux namotaja i od njegovog fizičkog smeštaja u trafou (odnosa sprege ka primaru i sekundaru).

Ako je aux namotaj vrlo tvrdo spregnut sa regulisanim sekundarom (tesno učešljan u njega, sa podrazumevanom sigurnosnom (min 1,5Kvrms) izolacijom), onda je Vcc od UC384x stabilan skoro koliko i sam posmatrani sekundar. U tom slučaju obe pomenute zenerice su samo preventivna (ali dobra) mera.

Ukoliko je aux manje spregnut sa regulisanim sekundarom, onda ga više zahvata i polje primara, te napon na pinu 7. zavisi od opterećenja (raste sa opterećenjem). U tom slučaju je zener na pinu 7. delom radna i određuje maksimalni napon na pinu 7. čim određuje i maksimalni napon gejta.

Do gejta se svakako mogu "provući" i gličevi sa drejna, kroz Cdg, ili kao posledica induktiviteta sors otpornika, te zenerica sa gejta ka sorsu ili masi uvek dobro dođe čak i kad nije nužna.

U principu je najbolje staviti obe kod projekta koji se ne meri milionima primeraka i gde ušteda od jedne zenerice nije bitna.
Razlog korišćenja zenerice na pinu 7. i na gejtu, čak i uslovima kada je sve perfektno sračunato, su mogući nepredviđeni start-up uslovi i eventualno defekti sa suvim elkos na pinu 7. i na izlazu. Povećava se verovatnoća preživljavanja UC i mosfeta.

Što se tiče struje, sam si primetio da HP stavlja čak dve izlazne diode za kontinualnih 4A i pretpostavljam i da ih dobro hladi. Veličina trafoa je takođe sasvim siguran pokazatelj mogućnosti pri kontinualnom opterećenju...

Pozz
Reply
#15
Macola hvala na objasnjenju sta da kazem drugo.
Danas sam dobio malo vremena da se opet bakcem sa ovim punjacima i skinuo trafoe sa ispravnog i sa neispravnog punjaca i merio otpor i induktivitet , sto se tice otpora tesko da moze da se izmeri precizno radi uporedjivanja posto je sve ispod 0,5R i pitanje kolko je instrument tacan na tom opsegu , sto se tice induktivnosti tu ima velike razlike i induktivnosti su dosta manje i u primaru i u sekundaru na trafou sa neispravnog punjaca e sad koji je razlog toga to nemam pojima dal materijal jezgra dal neki kratki spojevi pitaj boga, evo dole slike od merenja.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#16
Ukratko: imaš parcijalni kratak spoj namotaj trafoa sa neispravnog punjača.
Možeš ga ili premotati ili baciti.
Reply
#17
(07-10-2018, 01:47 PM)Macola Wrote: Ukratko: imaš parcijalni kratak spoj namotaj trafoa sa neispravnog punjača.
Možeš ga ili premotati ili baciti.

Ok, ako dozvoli vreme potrudicu se da ga premotam , bas da vidim dal ce operacija da uzpe Smile
Reply
#18
Nema razloga da ne uspe ukoliko ispoštuješ: smerove motanja, debljinu žice, izolaciju, margine i procep na jezgru.
Reply
#19
Kolko odma se bacam na premotavanje posto napolju krece kisica nemoze nista drugo da se radi Smile
Reply
#20
Nema vidljivih znakova gorenja osim sto je zica prepecena od toplote kad se skida lak spada sa nje, premotavanje jos malo gotovo Smile , zadnje dve slike nova zica.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)