Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SDR Related Pitanja
#1
Otvorio sam ovu temu jer imam vise "sitnijih" pitanja povezanih za SDR i manje vise reverse engineering signala ali cu poceti s ovim prostijim.

Uzeo sam pre neki dan NooElec RTL-SDR i za prvi test uzeo daljinski za novogodisnju jelku i dugme za paljenje \ gasenje.

Pomocu URH-a sam usnimio signal, i propustio ga kroz ovaj autodetect i evo sta sam dobio:

[Image: attachment.php?aid=25630]


Quote:10010


Kako ja na osnovu ovog signala mogu da znam koji je tip modulacije da li je ASK ili FSK? PSK bi se verovatno uocio po obliku signala?

E sad, da imam opciju za transmit (uz HW poput HackRF-One ili sl.) verovatno ne bi ni bilo bitno ako bi samo hteo da izvrsim isti signal opet, ali me zanima eto da li ima neki jednostavan nacin za razlikovanje ovih signala (mozda propustam nesto ocigledno).

Evo i jednog lepog guide-a na koji sam naleteo.

.pdf   URH-Guide.pdf (Size: 4 MB / Downloads: 8)

PS, ako naziv teme nije bas najadekvatniji sadrzini teme, nek mod slobodno promeni Smile


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Pa cini mi se da su te cetvrtke vec demodulisani digitalni kod, bar tako pise u screenshotu koji si postavio.
Odatle ne mozes da vidis koji tip modulacije je bio u pitanju, ali tamo pise da je amplitudna (ask).
PSK i FSK u vremenskom domenu bi trebalo da su sinusoide, a amplitudna su neke kukazrake Smile

Ni ASK ni PSK ni FSK nisu cetvrtke.

U sustini uredjaj je prepoznao koji tip je modulacije u pitanju i demodulisao je signal. To je ovaj snimak koji si postavio.
Dalje je prepoznao i koji je protokol u pitanju i izchupao je iz njega samo koristan poslati kod, a to je ovo 10010.
Sve sto vidis na snimku je kompletan frame protokola.
Znaci da spravica vec zna koja je modulacija u pitanju i koji je protokol u pitanju, ti treba samo da izbunaris gde to mozes da procitas u softveru.
Reply
#3
Ono sto se vidi gore je view koji sam prebacio u demodulated. Zato signal izgleda onako kao "cetvrtke". Ovu sekciju gde je trenutno ASK sam ja odabrao, jer mi je dobijeni output delovao naj cistije, ali to ne daje odgovor na ono sto sam gore pomenuo. Smile
Reply
#4
Kod FSK, videćeš promenu frekvencije sinusa, biće "ređi" i "gušći" u zavisnosti od amplitude, kod PSK ćeš videti nagle skokove, bukvalno kao da su dva sinusna signala isečena, i spojena, ali ne tako da se lepo nastavljaju, već na proizvoljnom mestu. A ASK po tome što postoji ili ne postoji sinus, kada postoji, to je 1, kada ne postoji, to je 0. Kucaj jednostavno na Google-u "xSK modulation (x zameni sa A, F ili P), i prebaci na slike, i videćeš karakteristične oblike za svaku, veoma je jednostavno. Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)