Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzika za auto problem
#1
Poz

Pre jedno mesec dana, brat od strica je kupio polovno auto pojacalo i dva zvucnika, kao i pripadajuce kablove. Na postojeci sistem koji se sastoji od pioneer cd plejera i dva zvucnika dodao je pojacalo i dva zvucnika na dasci pozadi medjutim ima problem kada upali auto(Zastava101). Kada je auto ugasen sve radi dobro medjutim kada upali auto pojavljuju se smetnje u vidu brujanja i povremenog pucketanja na zvucnicima koji se prikljuceni na pojacalo, sto je veci gas to su vece smetnje.

+kabal od akumulatora je debeo k'o prst i ide do pojacala a - je iste debljine i povezan je na sasiju nedaleko od pojacala u gepeku. Na plejeru ima izlaze za pojacalo i od tamo vuce signal pomocu dva rca kabla do pojacala. Izmedju L i R kabla ima i tanku napajacku zicu da ukljuci pojacalo kada se ukljuci plejer. RCA kablove je odvojio sto dalje od debelih napajackih kablova ali smetnje nisu nestale, ista je situacija. Probao je i sa drugim RCA kablovima ali ni to nije pomoglo.

Ima li neko resenje za ovaj problem?
Reply
#2
(01-03-2018, 10:51 PM)viktor1986 Wrote: +kabal od akumulatora je debeo k'o prst i ide do pojacala a - je iste debljine i povezan je na sasiju nedaleko od pojacala u gepeku. 

Komadom kabla, zavrsenog propisnim kabel stopicama, mjesto mase pojacala povezati sa mjestom spajanja
minusa na CD plejer.
Smetnje proizvodi sistem paljenja, a zna i alternator praviti probleme.
Kako rutiras veze mase u pojacalu?-ovo se svodi na isto.-
pOz
Reply
#3
Pa ovako ja sam slicne probleme imao na Ladi Nivi , tj culo se to zujanje na onom Kineskom  usb radio playeru .
Te smetnje dolazi od paljenja  tj razvodnika i bobine.
Uspesno sam resio to zujanje tako sto sam + i - tj kablove od napajanja samog uredjaja vise puta umotao u feritnu perlu od vga monitorskog kabla , to su ti one feritne perle velike , imas ih na starim kablovima za monitor bude ih dve.
Stane oko 5 6  navoja , jedan prolaz zice kroz tu perlu ima oko 8uH odprilike.

E sad slucaj kod tebe je nesto drugaciji jer ti tu imas pojacalo samim tim ti je napojni kabl deblji pa nece moci vise od jednog prolaza kroz tu takvu perlu ali mozes da stavis vise perli nna red trebalo bi da ima efekta.
Takodje i taj signalni kablic za ukljucenje pojacala i sa njim uradis isto , mozes cak isto da uradis i sa rca kablovima ali neverujem da ce trebati.

Inace te perle postavis blizu pojacala.
Reply
#4
Da li su smetnje prilikom rada cd plejera ili prilikom radio prijemnika?
Reply
#5
imao sam isto to,razlog kod mene je bila dupla masa auto radija. imao je redovno spojen minus preko žice ali je i kućište dodirivalo šasiju auta i tu sam dobijao problem zujanja koje je pratilo broj obrtaja motora. čim sam odvojio kućište auto radija od šasije auta problem zujanja je nestao.
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
#6
Hvala na savetima.

Probacemo prvo emiSAr predlog pa cemo videti dalje. Cudno mi je samo da kada je auto ugasen da sve radi normalno. Ono sto sam probao, gledajuci na netu, je da sam masu signalnog rca kabla spojio na masu pojacala i da nista nisam dobio kada je auto upaljen. Kada je ugasen auto zvuk je bio primetno bolji, bas je isao dublje.

@Dackotronic Perle nemam, to bih morao da pitam nekoga da mi pozajmi pa da probam.

@Jevrem Ne znam kako je pustao muziku, da li je sa usb-a ili je radio stanica. Moracu da ga pitam.
 
@HMAP Kuciste pojacala nije spojeno na sasiju, ono lezi na nekoj tkanini. Sto se plejera tice koliko sam video ono tamo je sve plastika tako da samo kuciste plejera nije spojeno na sasiju.
Reply
#7
(01-04-2018, 09:02 AM)viktor1986 Wrote: @HMAP Kuciste pojacala nije spojeno na sasiju, ono lezi na nekoj tkanini. Sto se plejera tice koliko sam video ono tamo je sve plastika tako da samo kuciste plejera nije spojeno na sasiju.

Upravo ovo moze biti problme. Na plejeru postoji sraf nazad na kucistu na koji treba da se veze sto deblji kabel i na sto blize mesto na sasiji. Isto takjo minus pojacala treba da je sto kracim kablom vezan za sasiju a ne za minus akumulatora. Kod autopojacala se vodi samo plus sa akumulatora dok ej minus najblize za sasiju automobila, i ne bi treba,lo biti zujanja
Reply
#8
Sličan problem imam kod Fiat Una 45 iz 1987 godine.
Radio je vezan na fabričku instalaciju predviđenu za to i koristim aktivnu antenu.
Smetnje prouzrokovane sistemom za paljenje čujem samo na radiju dok su kod CD-a nečujne.

Za starije auromobile je postojao komplet za blokadu tih smetnji.
Mislim da se sastojao iz posebnih kapica za svećice i par dodatnih filtera.
Sad ih je gotovo nemoguće naći tako da ću probati da ih neutrališem nekim filterom na napajanju samog radija.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#9
Upravo sam se vratio kuci!

Probali smo da pustamo muziku preko telefona na pojacalo i to je perfektno radilo, bez bilo kakvih smetnji, nebitno da li je auto upaljen ili ugasen.

Kada smo povezali pojacalo preko CD plejera onda su opet pocele smetnje(i preko USB-a i preko radio prijemnika). Sasiju CD plejera smo povezali na masu i sada je skoro da kazem dobro, smetnje su primetno mnooogo manje a i ne zavise od gasa. Dodata je zavojnica na +vodu CD plejera, brat od strica kaze da cuje malo razliku i da je bolje sa zavojnicom pa smo ostavili zavojnicu. Zavojnica je izvadjena iz nekog UPS napajanja.

Sada imamo samo pucketanje, ne toliko jako ali ga ima. Sasvim slucajno je brat od strica pritiskao kocnicu i culi smo da tog momenta pucketa. I kada ne pritiska kocnicu desava se da pucketa...

Ono sto smo jos primetili je da kada zicom spojim masu pojacala i sirm rca kabla da je zvuk primetno bolji, ide dublje.
Reply
#10
Probati sa posebnom zicom mase za CD plejer, direktno do accu.
Reply
#11
Za spajanje plejera i pojacala u automobilima obavezno se koristi kvalitetan trostruko sirmovan interkonekt kabel. Ne moze pijacarska igracka. Tada ce nestati i pucketanja. Pretpostavljam da je i pojacalo minus spojeno na sasiiju automobila da ne ispadne da je pletenica sa akumulatora zajednicki vod i za signal i za alternator i svecice
Reply
#12
@ vladd

To smo probali na pocetku ali nije smanjilo zujanje motora. Da li ce to pomoci oko resavanja pucketanja?

@ Jevrem

Nisam ni gledao ko je proizvodjac tog kabla. Mogu samo reci da nije tanak kao oni klasicni sa pijace, lici mi na solidan kabal i moguce je da je iz elemente.
Reply
#13
Viktore, metni nekoliko hiljada uF uz samo pojačalo u napajanje.
Reply
#14
Ne znam sta da kazem.
Zastava je natruo auto, iz vremena kada se na masu minimalno obracala paznja, posto je bilo nepotrebno za proste sisteme. Instalacija takodje solidan krs.
Povuklo me pucketanje kada se izvor optereti sa 3-4A pri stiskanju kocnice. Ocito je problem sa masama.

E sad, voditi masu pojacala do accu je resenje veceg dela problema, ali ne potpuno.
Stavljanje kondenzatora za blokadu na alternator ce donekle smanjiti zvrcanje alternatora.
Takodje probati sa dodatnom pletenicom za uzemljenje motora, posto i svecice imaju svoj uticaj. Naravno, podrazumeva se razvodna ruka sa otpornikom, otpornici za blokadu na svecicama(lule sa ugradjenim otpornicima), grafitne kablove ne bih preporucio, zbog mogucih problema sa paljenjem, pa dokle se stigne.
Reply
#15
Za sada je najveci deo problema resen sa uzemljenjem kucista plejera. Pitacu ga ovih dana da li je zadovoljan trenutnim stanjem ili bi se upustao u dalju avanturu. Ne znam kakve lule za svecice ima, to nisam gledao. Ne znam ni da li ima elektronsko paljenje ili je sistem sa platinama. Obicno se za elektronsko paljenje koliko mi je poznato koriste lule sa otpornikom ili svecice sa otpornikom.

Javljam sta je odlucio. Hvala svima.

@ branko

Morao bih da pogledam kuci sta imam od tih kondenzatora a da nozice mogu da se povezu. Imam neke tegle od 10000uF na srafove ali mi nisu zgodni za montazu zbog velikog promera kablova.
Reply
#16
Pa valjda bi trebalo standardno da ide kondenzator/tegla od 1F uz samo pojačalo.?

Ja sam skoro na Golfu mk2 ugrađivao subwoofer u gepek, samo sam liku rekao da nikome ne govori ko je radio jer kad sam na kraju pogledao kako sam uradio naravno na nagovor mušterije, zgrozio sam se, ali ipak to sve funkcioniše savršeno, dovod + sa akumulatora ide sa bakarnom žicom 4mm^2 preko jednog relea, jer je zahtjevao da može da iskuči napajanje za pojačalo jer mu je svijetlio voltmetar na kondenzatoru u gepeku (kaže ako policija otvori gepek i vidi da nešto sija, misliće da je terorista), masa je odmah sa šasije uzeta što je bliže moglo. Kablovi od remote-a i od zvuka iz radio do pojačala su nastavljena po nekoliko puta sve tri žice i to je sve zajedno provučeno sa napajanjem, znači strašno, jedino što iz radia ide zvuk kroz filter ili predpojačalo (sony) koje je odmah ispod radia, možda ono dosta štiti od smetnji, jer na njemu ima kontrolu frekvencija, mod bassa i glasnoću, plus ima još i za zadnje zvučnike koje idu preko pojačala, prilično fina tonska kontrola...
I na kraju to sve savršeno radi, na iznenađenje, samo smo imali problem sa antenom jer je bila slomita i neko je prije nastavljao svakakvim kablovima, to sve počupam i ubacim novu antenu, odmah studijski kvalitet  Big Grin Big Grin , jer dok smo odali oko auta tako se mijenjalo stanje kvaliteta radio stanice na radiu.
Da zaboravih, golf je benzinjara+plin.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)