Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elektromagnetni puls
#1
Zanima me da li kod atmosferske detonacije nuklearne bombe elektromagnetni puls oštećuje samo poluprovodnike koji su pod naponom, u radu, ili on bez razlike oštećuje sve poluprovodnike. Danas sam čitao na američkim alternativnim sajtovima:

The number one concern is about "the present satellite and missile capacity of North Korea to detonate nuclear bombs over the US knocking out the entire electronic infrastructure through an electromagnetic impulse (EMP) attack liquidating 90% of the American population within a year..."

Naravno ja nisam sentimentalan prema onima koji su uvodili sankcije i bombardovali moju zemlju i narod. Pitanje je čisto praktično.
Reply
#2
Trebalo bi da bez razlike, uključen ili ne, isprobija tanke PN spojeve, ali nisam siguran u tvrdnju pošto kod nas ima veoma malo istraživanja o tome.

Treba potražiti rusku literaturu o tome, ako je ima dostupne, jer oni su najdalje odmakli u tome (blokiranje elektronike razarača Donald Kuk, od strane ruske avijacije, u dva navrata, u Crnom i u Barencovom moru).

Evo sa Wiki linka ima nekih podataka i u dnu dosta priložene literature:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_el...etic_pulse
Reply
#3
Gde si ovu glupost našao? Sigurno na nekom usa sajtu. Da pobije 90 % populacije!
Reply
#4
Nisam bio u pravu oko isključeno/uključeno.

"Electronics in operation vs. inactive

Equipment that is running at the time of an EMP is more vulnerable. Even a low-energy pulse has access to the power source, and all parts of the system are illuminated by the pulse. For example, a high-current arcing path may be created across the power supply, burning out some device along that path. Such effects are very hard to predict, and equipment needs high-level laboratory testing for vulnerabilities if it may be subjected to pulses.[38]"
Reply
#5
Mislim da se ovo upozorenje odnosi na potencijalnu sposobnost severnih Koranaca da detoniraju nuklearku na velikoj visini, tzv. HEMP:

High-altitude electromagnetic pulse (HEMP)

A high-altitude electromagnetic pulse (HEMP) is a NEMP warhead designed to be detonated far above the Earth's surface. The explosion releases a blast of gamma rays into the mid-stratosphere, which ionizes and the resultant energetic free electrons interact with the Earth's magnetic field to produce a much stronger EMP than is normally produced in the denser air at lower altitudes.

branko tod.

lepo piše "within a year", što znači ne direktno i momentalno nego kroz disrupciju sistema u dužem periodu potrebnom za popravke i novo podizanje sistema. Ovo je sasvim plauzibilna opasnost za Amerikance koji su na Koreju sručili više bombi (u korejskom ratu) nego na bilo koju zemlju u istoriji. Zločini koje su Amerikanci tamo počinili prevazilaze sve što je do tada viđeno. Ne zaboravi da je to bilo pre 60 godina i da su Amerikanci u međuvremenu stvorili još mnogo neprijatelja koji imaju jake razloge da priželjkuju odmazdu.
Reply
#6
Ivane, za ovo kažem: attack liquidating 90% of the American population within a year.
Opet američka propaganda, osim ako se ameri ne pune na struju.
Od čega će da rikne 90 % amerikanaca, jel od toga sto neće moći da gleda TV?
Nema moj komentar nikakve veze sa tobom već sa njima.
Reply
#7
A ovde možeš pronaći malo posrednih odgovora na tvoje pitanje.
https://en.wikipedia.org/wiki/High-altit..._explosion
https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_Pro...lear_tests
https://en.wikipedia.org/wiki/Starfish_Prime
http://www.futurescience.com/emp/test184.html
http://www.eiscouncil.com/App_Data/Uploa...a56fc6.pdf
http://ed-thelen.org/EMP-ElectroMagneticPulse.pdf
http://www.johnstonsarchive.net/nuclear/hane.html
Reply
#8
Vidi, samo ako bi bio oštećen veliki broj PC monitora, to bi već bio ogroman problem u radu bezbrojnih službi od esencijalnog značaja. A da ne govorim o bezbrojnim drugim uređajima. Tamo sve funkcioniše na principu "just in time", nema velikih lagera nego se sve zasniva na vremenski preciznim isporukama. Ogroman broj ljudi bi se našao u velikim neprilikama bez obzira na to što ljudski organizam ne radi na struju. Verovatno si gledao na TV šta u Americi znači ako se samo deo elektroenergetske mreže isključi na par sati - veliki haos!
Reply
#9
Čuj, kaki gledo, odo.
Bez šale, bio sam tamo i znam da im sve radi na struju i da bi nastao haos ako bi ostali na nekoliko dana bez struje. Ono što sam pročitao na tvoju inicijativu je vrlo zanimljivo. Pucaju veliki i mali trafoi, a oni ne bi mogli da ih ni za godinu dana obnove. Bar tako pišu. A ne umire se bez struje. Sigurno je da bi priličan broj teških bolesnika otputovao, jer ne bi bilo jedno vrene ni aparata ni operacija. Umrli bi centri gradova sa svojim neboderima, sad pitanje na koliko. Nisu oni najivni znaju oni vrlo dugo za tu opasnost.

Ono što je interensantno, negde pročitao, da se najviše plaše za svoje satelite na niskim orbitama od 100-150 km. A tu se uglavnom nalaze vojni sateliti. Smatra se da bi 90 % tih satelita crklo u roku od šest meseci. To je najveći problem jer im i napad i odbrana postaju slepi. Tu je vrlo interensantan podatak da se očekuje otkaz u produženom vremenu u odnosu na nastajanje EMP što znači da se javljaju delimična oštećenja koja polako prouzukuju konačan otkaz.
Reply
#10
Mozda bude ovako nesto Smile

https://www.youtube.com/watch?v=gS56O-aHEMs
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)