Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kad HDD otkaže
#1
Većina nas tehnički edukovanih zna da je osnovna radnja, a koja treba da se praktikuje svakodnevno, pravljenje rezervnih kopija podataka.

Ovo je decenijski gledano najbitnija stvar koja se naglašava svima kako početnicima, tako i iskusnim korisnicima računara. I sam spadam u revnosne
po pitanju redovnih "backupa, bitnih podataka", ali napravio sam jedan propust koji me je kad tad sačekao: gomila serija, filmova, muzike ostala je nepokrivena ovom radnjom jer
jednostavno dva TBy u kućnoj varijanti nije uvek jeftino skladištiti na dva mesta, a i uvek možemo naći tu vrstu podataka opet "tamo-negde". Bar sam ja tako
mislio Sad

Preventivno, planiranjem sam odabrao da u kućnom NAS (baziranom na Ubuntu Linux-om) postavim jedan WD RED od 2TBy, koji je pravljen specijalno za NAS
uređaje, robustan je, ima zaštita koliko se poželeti može, garancija čak 36 meseci (ne 24 kao što je uobičajeno)... Avaj... 574 dana S.M.A.R.T je alarmirao da nešto
nije kako treba i svega desetak sati nakon toga preko 2000 loših blokova ("bad block detected") su učinili svoje da je HDD ostao neprepoznatljiv svim OS-ovima (Windows, Linux, DOS...).
HDD je bio formatiran u NTFS formatu.

Kao što je i planirano, imao sam ideju da i ako se ovo desi ima svega toga "tamo-negde" a i kako će HDD renomiranog proizvođača, sa sve velikom garancijom da strada ovako rano?!!

Prelisatavanjem po sećanju šta sam ja tamo dovlačio poslednjih par godina, ipak me je bacilo u "sikiraciju", ako ništa drugo onda do onih divnih crtaća koji su sinhronizovali doajeni kao što su Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Đuza Stojiljković itd... predivne muzike u najboljim formatima itd...

Nije bilo druge, do višednevnih pokušaja da se izvuku podaci! Konačno, pretpostavićete (količinom pisanog teksta iznad) da sam u tome uspeo!

Evo kratkog osvrta na alate koje sam koristio i šta sam sve prošao, jer verujem da će još nekom koristiti:

Alat #1 je HDD Regenerator, imate ga u komercijalnoj verziji ovde:
http://www.dposoft.net/hdd.html
Obzirom da je cena malo veća za nas "kućne" korisnike, uz malo truda možete ga pronaći na nekom od Hirens boot CD-a
http://www.hirensbootcd.org/
Budite uporni, sigurno ga možete pronaći.

Moram napomenuti da sam ovaj alat koristio više puta, kako za sebe tako i za prijatelje i radi prilično dobar posao kada su oštećeni sektori u pitanju. Nažalost, u slučaju WD RED-a ništa nije mogao da uradi. Bez obzira na to, naveo sam ga jer znam da će vam kad-tad zatrebati i rešiti probleme u njemu povoljnoj situaciji.

Alat #2 koji je kompletno free i koji je uradio "magiju" preskakanja boot sektora, MBR-a, file-system tabele i uspešno se borio sa gomilom loših sektora je TestDisk:
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Ali isključivo pod DOS-om, Linuxom, nikako pod Windows okruženjem!

Ovde je nastao najveći problem sa njim a to je da iako nakon analize oštećenog HDD-a, TestDisk je uspešno video foldere sa podacima i ponudio Copy, nisam imao mogućnost da snimim podatke na HDD/Network/USB drive a bilo je tu više od 1TBy podataka.

Konačno tandem su činili lagani Linux
http://www.system-rescue-cd.org/ u kome je već integrisan TestDisk.

Ali obratite pažnju da sam morao da ručno uradim mount Network Diska (3TBy) na kome sam konačno i prekopirao podatke. Ovde imate dovoljno informacija kako to uraditi:
https://askubuntu.com/questions/46183/ho...rive/46185

I ono što većina današnjih "omladinaca" nema, a potrebno je, naoružajte se strpljenjem. Povraćaj podataka je trajao i još traje, evo već peti dan, ali crtaći i muzika su na sigurnom sve ostalo je bonus.

Bilo bi bezobrazno da pričam bilo šta o estetici TestDiska jer program radi posao čemu je namenjen, ali opet, "omladinci" naoružajte se opet strpljenjem i naviknite se na crno-belo-zeleni prikaz na monitoru i čitanje dokumentacije, trebaće vam Smile

Srećno svima koji moraju da čitaju ove redove, a nadam se da će vas biti veoma malo koji ćete biti u prilici da rešavate ovakve situacije.
Reply
#2
Moguće je da fajlovi koje si spasio nisu baš kompletni, odnosno da je neki od njih ležao na nekom bad sektoru.
I to se dešava.
Inače odlično si se snašao.
Od sad da znaš da u storage obavezno spredgneš dva diska u RAID. Onda si već mnogo sigurniji.
Ako padne jedan disk, jednostavno ga zameniš i sinhronizuješ sa drugim. Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#3
Nikada dovoljno sigurosti u cuvanju podataka.
Do sada sam to radio uz pomoc DVD diskova i pravim po dve kopije. Jbg, znam da vremenom i on propadne cak i od stajanja ali dva su dva Smile
Sva ostala resenja su po meni nesigurnija i dosta skuplja pre svega.
Reply
#4
Za RAID je potrebno da isti podržava matična ploča, a ja sam tu imao neku Atom D410 na kojoj nemam RADI 1 mod.

Pre neki dan sam kupio (iniciran ovom situacijom) neki polovan PC HP DC7900 (25 Eura), koji bi trebalo da podržava RAID1 što mi i treba.

Iako je "dedicated" NAS zaista lepo rešenje, ovo mi dođe kao izazov i edukacija rada pod Linuxom, pa otud i malo tehničke "avanture".

U firmi svakako imam "dedicated" NAS, HDD-i su u RAID-u i to radi baš kako bi trebalo da radi Smile
Reply
#5
Hoćemo li ovde da razvučemo priču o NAS uređajima, gotovim rešenjima i sklapanje u svojoj režiji?

Konkretno me zanima sklapanje u svojoj režiji.

npejcic da neće taj novi cpu mnogo struje trošiti, obzirom da će raditi non-stop?
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#6
(08-03-2017, 11:34 AM)npejcic Wrote: Za RAID je potrebno da isti podržava matična ploča, a ja sam tu imao neku Atom D410 na kojoj nemam RADI 1 mod.

Pre neki dan sam kupio (iniciran ovom situacijom) neki polovan PC HP DC7900 (25 Eura), koji bi trebalo da podržava RAID1 što mi i treba.

Iako je "dedicated" NAS zaista lepo rešenje, ovo mi dođe kao izazov i edukacija rada pod Linuxom, pa otud i malo tehničke "avanture".

U firmi svakako imam "dedicated" NAS, HDD-i su u RAID-u i to radi baš kako bi trebalo da radi Smile

Ne mora maticna hardverski da podrzava RAID, imas i softverski RAID samo sto je naravno hardverski kontroler mnogo bolje resenje.

Sve zavisi od toga koliko su jako bitni podaci, ako jesu neces stedeti pare ako nisu preterano bitni onda i softverski RAID radi posao Smile
Reply
#7
(08-03-2017, 06:46 PM)euronymous Wrote: Hoćemo li ovde da razvučemo priču o NAS uređajima, gotovim rešenjima i sklapanje u svojoj režiji?

Konkretno me zanima sklapanje u svojoj režiji.

npejcic da neće taj novi cpu mnogo struje trošiti, obzirom da će raditi non-stop?

Može, podeliću svoja iskustva. Prvi i jedini NAS koji sam sam pravio je izrađen 6-7 godina.

Hardver je ova Intel ATOM D410 ploča sa integrisanim procesorom, sa 2GBy RAM-a:
[Image: D410PT-intelboard.jpg]

Podignut je Ubuntu Desktop 12.04 LTS i od tada nikada gašen, niti preinstaliran.
Na jednom HDD-u od 1TBy je i sam sistem na nekih 30GBy, na ostatku prostora je deo multimedijalne arhive. Kasnije sam dodao još jedan HDD od 2TBy.

Iako je mašina "slaba" nikada nisam osetio probleme u radu sa njim, za potrebe kućne multimedije, stream-ovanja HD filmova (veličine do 10GBy MKV) kao i muzike.
Pritom na samom Ubuntu sam podesio Remote Desktop kome pristupam kroz Windows platformu.

Još jedna veoma bitna stvar, kada sam svojevremeno "šunjao" internetom tražeći lekove programa po sajtovima koji imaju gomilu pretnji pod Linux-om nisam imao nikada probleme.
Remote Desktop i lepo otvorim standardni browser pod Linuxom i to je to.

Da li to troši, pa sigurno nešto više od "dedicated" NAS-ova, ali možda par W u proseku. Recimo ova moja ploča sa ATOM procesorom ne bi trebala da troši više od 15W + HDD. Sam procesor troši oko 10W po specifikaciji.

Ako uporedimo aktuelne "dedicated" modele NAS-a:
QNAP TS-231P troši: HDD standby: 8.46W odnosno 15.6W kada je aktivan sa 2x1TBy HDD-ima
Synology DS216SE troši 5.12W in HDD Hibernation/13.73W in access (neznam da li je sa ili bez HDD-a)

Ako radimo pesimističnu kalkulaciju da homemade NAS troši 20W po tekućem cenovniku EPS-a (Viša tarifa 8.76 RSD / Niža tarifa 2.19 RSD) za plavu zonu, to znači da potroši okvirno:
8 * 0.02 * 2.19 + 16 * 0.02 * 8.76 =  3.15 RSD dnevno, odnosno94.608 RSD mesečno.

Lepša strana "medalje" kod kupljenih NAS-ova je takođe estetika interfejsa i sve podešeno u dva klika.

Imam iskustva sa Synology DS215J i zaista sam zadovoljan. Sve što je potrebno ima, alarmiranja, formatiranja, dodatni plugini i slično.
Jedino što mi se ne sviđa kod ovih NAS-ova je cena. Recimo ovaj trenutno aktuelan: NAS Synology DS216play, neverovatnih 440 Eura bez HDD-a. Previše.
Kao alternativa Qnap Network Attached Storage TS-231P sa svojih 183 Eura cene kod nas, možda bi se i uklopila u prosečan budžet jedne porodice.

Što se tiče potrošnje HP DC7900, poseduje na sebi Celeron E1400 procesor koji ima TDP 65W, što nije malo. I razmisliću da li će on finalno upasti u kombinaciju za moj NAS.

Raspoložen sam za sva pitanja ako kreneš u avanturu, ja nisam neki expert za Linux ali znatiželja i višak slobodnog vremena pre 7 godina, izrodio je dobar NAS, tako da ću probati da pomognem...

E, da... ko ne želi da koristi "native" Linux, postoje dobre edicije free NAS softvera (OS-a) bazirane na Debian, Free BSD OS-u i sličnima, evo nekih:
http://www.freenas.org/ (Jako moćan, koristim ga u firmi bar pet godina na VM)
https://www.openmediavault.org/ (nisam uspeo da ga instaliram kod sebe, pokušao na SSD-u od 128GBy)
http://rockstor.com (moram da ga probam, deluje "light" i "user-frendly")

2
Reply
#8
(08-03-2017, 11:02 PM)pakonja Wrote:
(08-03-2017, 11:34 AM)npejcic Wrote: Za RAID je potrebno da isti podržava matična ploča, a ja sam tu imao neku Atom D410 na kojoj nemam RADI 1 mod.
Ne mora maticna hardverski da podrzava RAID, imas i softverski RAID samo sto je naravno hardverski kontroler mnogo bolje resenje.

Sve zavisi od toga koliko su jako bitni podaci, ako jesu neces stedeti pare ako nisu preterano bitni onda i softverski RAID radi posao Smile

Hvala na informaciji.
Nisam previše istraživao taj deo, jer uvek nekako izbegavam softverske "periferije", hardwer to brže (bolje) radi.

Što se tiče "bitnosti" podataka, i za ove koje spašavam sam mislio da mi nisu tako bitni Smile
Reply
#9
@pakonja me je zaintrigirao pa sam malo istražio vezano za softverski RAID.

Pogledajte ove linkove:
https://raid.wiki.kernel.org/index.php/Linux_Raid
ali i ovaj:
https://www.cyberciti.biz/tips/raid-hard...tware.html
Reply
#10
Vidim na oglasima novu ploču (Gigabyte GA-N3050M-D3P) sa N3050 procesorom za oko 7000 din.
Piše da je 6W. Nisam probao.
Reply
#11
(08-04-2017, 08:38 PM)mp3police Wrote: Vidim na oglasima novu ploču (Gigabyte GA-N3050M-D3P) sa N3050 procesorom za oko 7000 din.
Piše da je 6W. Nisam probao.

Da, proc je 6W tako da je tu negde potrošnja i cele ploče. Imam poznanika koji je koristio slične ploče (pre par godina) i dobro su se pokazale po pitanju rada.

Cena ako bi se sklapala mašina sa novim komponentama bi okvirno izašla na oko 12k RSD.
(MB + PROC 7k, bar 2GBy RAMa 2k , kućište sa napajanjem (low-end) 3k)
Reply
#12
Mene čudi kako nema kineskih NASova. Kako nema pristupačnih ARM TV BOX + NAS kombinacija. Tražio sam nešto tako da kupim pre nove godine ali ne nađoh nešto što bi me zadovoljilo.
Reply
#13
Mislim da se treba odustati u startu od sklapanja racunara koji ce da sluzi kao NAS osim ako se ne zeli koristiti virtualizacija pa da se pored NAS-a koristi i za jos nesto... npr. ja kod mene imam podignut Windows server i na njemu se "vrte" 3 virtualne masine a pored svega toga radi mi i kao NAS (shared folders). Po mom misljenju jedino ovako je opravdano koristiti racunar u tu svrhu. A hardver je HP-ov Micro Server koji podrzava hardverski RAID.

Danas se mogu naci polovni uredjaji za smesne novce koji su dedicated samo za to i imaju hardverski RAID... evo ispod 2 linka (nije reklamiranje vec zelja da se pomogne, ukoliko smatrate reklamom obrisite donje linkove):
http://www.kupujemprodajem.com/NAS-uredj...-oglas.htm
http://www.kupujemprodajem.com/Dual-NAS-...-oglas.htm

Za te pare mislim da ne treba ni malo razmisljati oko sklapanja racunara da bude NAS...
Reply
#14
@pakonja
Mislim da si u pravu da smo na granici isplatljivosti sklapanjem nove PC mašine samo za NAS namenu.
Ono što je mene povuklo da uradim NAS sa PC računarom, to je bonus mogućnost da korišćenjem RDP-a (Remote Desktopa) imam full linux za korišćenje safe pretrage interneta. I to je bilo pre sedam godina, nebrojeno puta sam tu mogućnost iskoristio pored same namene skladištenja podataka Smile

Sa druge strane nisam siguran koliko su polovni NAS uređaji koje sam i sam pre par dana pronašao na kupujem prodajem, dobar izbor jer su prilično stari i ograničeni recimo prvi ide do 2TBy, evo ja već kupio 3TBy HDD, ovaj drugi je upitno šta podržava. Eventualno čekati da se nađe neki od poznatijih imena QNAP, Synology i slični.

Meni je u nekom trenutku bilo interesantno i kupio sam mali HP DC7900 računar, koji ima hardverski RAID za 25 Eura, pa mi je to bilo nekako sigurnije da ći moći da ga softverski nadogradim i podesim kako želim a nemam ograničenja po veličini HDD-a. Nažalost, potrošnja je prilično velika 65W, pa ću odustati od toga.

P.S. A što se tiče virtuelizacije, to je fenomenalna varijanta. Sličan koncept imam i ja u firmi, gde jedan Dell PowerEdge T20 sa XEON-om (cena celog servera sa 1TBy HDD-om je bila nešto 600-ak eura pre par godina) gde vrtim nekoliko OS-ova, između ostalog i FreeNAS Smile I to fercera fantastično.
Reply
#15
A da li se razmišlja o zameni CPUa pošto troši 65W sa nekim koji manje troši? Tu je i pitanje buke...
Reply
#16
65W se trosi pri maksimalnom opterecenju, mozete pogledati opterecenje ali ako sluzi racunar samo da se povlace fajlovi preko mreze to ne prelazi 15-20%.

Spominjali ste HW, a sta je sa SW? Smile

Za Windows ne znam sta je sad aktuelno, za OS X ima fenomenalan TimeMachine koji radi konstantan inkrementalan backup selektovanih foldera (tu se po pravilu radi exclude svih mp3, flac, mp4 - sto bi to cuvali) i to cuva zavisno od HD prostora do godinu dana unazad sve promene, izuzetno korisna stvar za cuvanje kopija programa koje pisete.
Reply
#17
@npejcic
Istina, ako ti treba veci kapacitet diskova ovde si ogranicen osim ako nema neki noviji update za firmware pa da podrzava vece diskove... ali opet gledam da za 1k dinara uzmes onaj, ubacis dva diska od po 1TB u mirror-u i miran si za BITNE podatke... retko ko od nas ima vise od 1TB bitnih podataka a da ih koristi u privatne svrhe. Smile

Meni su od svih podataka najbitnije fotografije koje sam ja fotografisao i nigde ih ne mogu naci ako ih izgubim a i za to mi je za sada vise nego dovoljno 1TB prostora... Jedino ako se bavis video produkcijom e tu si u problemu jer ti onda za backup treba jako puno prostora... ali ako to radis onda imas i para da kupis veci odnosto pravi storage i ostalu opremu koja ide uz to...

Sto se tice novog NAS-a, za sada imam pozitivna iskustva sa QNAP-om, dok sa WD-om bas i nemam... imao sam par losih situacija sa WD-om tako da ih vise ne preporucujem nikome.

Inace, 65w jeste malo veca potrosnja, ali recimo server koji sam pomenuo kada sam merio vukao je oko 20w u standby a kada je radio imao je i pikove do 40w... e sad, QNAP (zavisi od modela do modela) trosi oko 15w dok rade diskovi tako da je tu pozamasna razlika ukoliko neko zeli efikasan uredjaj sa malom potrosnjom... ALI da opet napomenem sa serverom (racunarom) imas vise opcija za igranje i sirenje price (remote desktop, virtuelizacija...), dok sa NAS-om imas samo to sto on moze da pruzi kroz njegov softver.

Chose your destiny... Smile
Reply
#18
@mikikg

Potrosnja za njegov HP 7900 ako je u pitanju SFF (small form factor) je po specifikaciji "Normal Operation 56.06 W"... e sad pitanje je sta smatraju pod "Normal Operation" Smile 
http://shop.itema-pg.com/userfiles/editor/file/7900.pdf

Najbolje je izmeriti pa ce onda znati zasigurno koja je potrosnja ovako "papir trpi sve" Smile
Reply
#19
(08-05-2017, 10:45 AM)mikikg Wrote: Spominjali ste HW, a sta je sa SW? Smile

Za Windows ne znam sta je sad aktuelno, za OS X ima fenomenalan TimeMachine koji radi konstantan inkrementalan backup selektovanih foldera (tu se po pravilu radi exclude svih mp3, flac, mp4 - sto bi to cuvali) i to cuva zavisno od HD prostora do godinu dana unazad sve promene, izuzetno korisna stvar za cuvanje kopija programa koje pisete.

Ja sam više puta pokušavao da pronađem jednostavno i po mogućstvu free rešenje za backup SW. Nekako mi je najviše "legao" Cobian Backup.
http://www.cobiansoft.com/

(08-05-2017, 10:52 AM)pakonja Wrote: @npejcic
Istina, ako ti treba veci kapacitet diskova ovde si ogranicen osim ako nema neki noviji update za firmware pa da podrzava vece diskove... ali opet gledam da za 1k dinara uzmes onaj, ubacis dva diska od po 1TB u mirror-u i miran si za BITNE podatke... retko ko od nas ima vise od 1TB bitnih podataka a da ih koristi u privatne svrhe. Smile

Apsolutno se slažem. Ja imam odvojene backupe za multimediju i podatke koji spadaju u moje "živtno delo". Okvirno ovaj drugi backup zauzima svega 500-600GBy. (Stade ceo život na 1HDD ) Smile Multimedija nažalost zauzima oko 2TBy, pa sam tu bio uveo mere štednje i eto problematike.
Problematika iz prvog posta u ovoj temu je da sam sebi zakomplikovao život jer sam smatrao da je multimedia nešto što ne treba backup-ovati. Inače sve bitne podatke imam bar na 3 geografski izmeštene lokacije Smile

(08-05-2017, 10:52 AM)pakonja Wrote: Meni su od svih podataka najbitnije fotografije koje sam ja fotografisao i nigde ih ne mogu naci ako ih izgubim a i za to mi je za sada vise nego dovoljno 1TB prostora... Jedino ako se bavis video produkcijom e tu si u problemu jer ti onda za backup treba jako puno prostora... ali ako to radis onda imas i para da kupis veci odnosto pravi storage i ostalu opremu koja ide uz to...

Baš tako. Tu dodatno nastaje problematika. Moj burazer se bavi upravo video produkcijom i eto nevolje... 8TBy su mu mali HDD-ovi Sad
Upravo juri neku opciju NAS-a sa 4 - 6 - 8 HDD-a, pa onda da pravi kombinacije... cena, nimalo naivna.


(08-05-2017, 10:52 AM)pakonja Wrote: Sto se tice novog NAS-a, za sada imam pozitivna iskustva sa QNAP-om, dok sa WD-om bas i nemam... imao sam par losih situacija sa WD-om tako da ih vise ne preporucujem nikome.

Ova informacija mi znači. Jer kao što rekoh imam iskustva sa Synology DS215J i sasvim dobro radi a udoban i jednostavan je za podešavanje. Ali cene su strašno skočile za poslednje godinu dve, bar na našem tržištu. Ista klasa NAS-a je za 250-300 Eura razlike u cenu u korist QNAP-a. Nije uopšte malo.

(08-05-2017, 10:52 AM)pakonja Wrote: Inace, 65w jeste malo veca potrosnja, ali recimo server koji sam pomenuo kada sam merio vukao je oko 20w u standby a kada je radio imao je i pikove do 40w... e sad, QNAP (zavisi od modela do modela) trosi oko 15w dok rade diskovi tako da je tu pozamasna razlika ukoliko neko zeli efikasan uredjaj sa malom potrosnjom... ALI da opet napomenem sa serverom (racunarom) imas vise opcija za igranje i sirenje price (remote desktop, virtuelizacija...), dok sa NAS-om imas samo to sto on moze da pruzi kroz njegov softver.

Chose your destiny... Smile

Baš ću da proverim koliko troši ovaj moj HP DC7900 sa Celeron E1400 u normalnom radu. Mislim da imam neki meraš potrošnje, danas dobijate info Smile
Reply
#20
Evo, proverio... HP DC7900 sa Celeron E1400 prilikom uključenja PC računara troši oko 50-55W, nakon starta Linux GParted live CD-a (sa USB Flash-a) potrošnja se spustila na oko 35W. U računaru je ubačen HDD WD RED od 2TBy i jedan SSD od 128GBy.

Proveriću dodatno potrošnju ovih dana kada podignem neki NAS OS na ovom računaru, moguće da postoji optimizacija potrošnje, sleep HDD-a kada se ne koristi i slično.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)