Utisci sa izložbe Swiss High End 2017, Regensdorf (Zürich), 4/5.11.2017.
Ova izložba se svake godine od proleća do kasne jeseni seli iz jednog do drugog grada u Nemačkoj, a njihov ogranak u CH je organizuje obično u drugoj polovini oktobra. Pošto sam u to vreme obično u Srbiji nisam je već nekoliko godina posetio, pa se pomeranjem termina na ovaj vikend ukazala prilika.
Bilo je preko 40 izlagača u suterenu i na prvom spratu hotela. Nekih velikih imena nije bilo (B&W, Linn, Nubert, Cambridge, Naim, itd.), osim indirektno, tj. preko prodavaca.
Nisam ulazio u sve sobe, pogotovo ne u one gde je zbog "zmijskog ulja" bilo "klizavo"

.
Slušao sam nekoliko sistema, odn. zvučnika i slušalica i dva od njih su me skoro oborila s nogu: tri modela Stax elektrostatičkih slušalica i omnidirekcionalni zvučnici Kii čiji je bas/srednji opseg ipak usmeren.
Odavno imam dobre slušalice (Sennheiser HD580 Precision), ali ovo što sam čuo kod Stax-a je jedna sasvim druga dimenzija. Jesu nešto veće po gabaritu, ali im je težina uporediva sa mojim slušalicama. Zvuk je fenomenalan, otvoren, transparentan, itd. Jedina mana im je cena

.
Slično sam se osećao i kada sam čuo Kii. Za one koji ne znaju, B. Putzeys se po završetku "non plus ultra" elektronike u firmi Mola-Mola posvetio izradi odg. zvučnika u novoj firmi
http://www.kiiaudio.com/en/
Rezultat je totalno aktivni zvučnik sa DSP skretnicama i 6 drajvera odn. nCore pojačavača po kutiji, koji stavlja tačku na sve diskusije o zvučničkim kablovima, a u dobroj meri i o interkonektima. Od svih soba u koje sam ušao, to je bila soba sa najmanje kablova.
Spoljašnja elektronika se svodi na kontroler veličine 10x10cm, koji komunicira sa laptopom ili strimerom, a sa kutijama preko AES/EBU interfejsa. Ko želi, može da priključi i analogni signal preko XLR.
Da navedem samo da je frekv. opseg od 20Hz (-6dB) do 25kHz sa varijacijom od +-0,25dB!
Ostao sam u toj sobi oko pola sata. Prvo smo slušali džez, a onda sam ih zamolio za klasiku i pustili su jedan dobar orkestarski snimak violinskog koncerta od oko 15 minuta sa punom dinamikom i vrlo aktivnim orkestrom. Soba nije bila akustički tretirana (v. sliku), ali to ništa nije smetalo - kutije, jednostavno, kao da nisu bile tu, samo muzika. Zvuk ne mogu da opišem...
CH cena s sajamskim popustom je oko 10500 evra za par

. Ovo će da mi bude gore nego "žal za mladost".
Koji kontrast u odnosu na jedan zvučnik sa hornom, koji sam pre toga čuo (v. sliku). Nisam dugo ostao u toj sobi jer je horna bila toliko dominantna da se ostatak zvučnika skoro nije primećivao.
Pozdrav