(02-17-2015, 11:51 PM)Braca Wrote: Hvala, Zare.
Neće to biti dobro - tu je veliki kapacitet, pogotovo u kombinaciji sa dužinom kabla.
(02-18-2015, 12:10 AM)TDA Wrote: Tako sam i mislio. Ostaje ovako do daljnjeg...
Sa kapacitetom i brumom nećeš imati neki poseban problem ukoliko se odrekneš malo nivoa signala.
Na primer, na strani izvora, na red sa izvorom stavi 47-56R, da bi rasteretio sam izvor od kapacitativnog opterećenja i da bi izbegao potencijalni problem njegove nestabilnosti.
Na kraju kabla terminiši sa 1K.
To je niskoimpendansna figura koja će imati pad od -3dB tek na nekoliko desetina MHz čak i ako ima 1nF kapaciteta.
Biće potpuno neosetljiva na brum elektrostatičke prirode, a parica će eskivirati uticaje magnetske prirode.
Samoj PC kartici neće biti problem da pogoni 50-tak R jer je predviđena za to.
Na kraju krajeva, može se pogledati kolika je izlazna impendansa kartice pa ako treba izvršiti terminacije sa nekoliko stotina oma na red i nekoliko K na kraju, paralelno.
Može se izmeriti kapacitivnost parice na toj dužini i lako izračunati cut off frekvencija cele figure.
Sve dok je taj cut off u rangu nekoliko Mhz, za audio će ostati od značaja samo statički pad napona na razdelniku Rser i Rparalell.
Struje su takođe malene jer su male amplitude u pitanju, tako da i induktivitet te figure možemo zanemariti.
Sve to postaje značajno tek na frekvencijama bliskim kraju srednjetalasnog opsega pa na više.
Korisna nuspojava je i to što će figura biti vrlo imuna na radiofrekventne uticaje jer ima padajuću karakteristiku na tim frekvencijama.
Problemi stojećih talasa i refleksija će se takođe moći videti tek na preko nekoliko MHz.
Cela stvar teži strujnom tipu prenosa.
Ovako bi izgledala gruba predstava takve figure:
LPF.pdf (Size: 5,32 KB / Downloads: 19)
Pozz
P.S.
Tako sam svojevremeno snabdevao malog lampaša iz Kenwood CD plejera koji je bio sposoban snabdevati 32R na izlazu. Na 20 metara je to perfektno radilo sa neširmovanim UTP, i to u snopu kablova gde je sve i svašta išlo paralelno sa tim audio linkom.