|
Upravo stiglo
|
|
06-05-2026, 02:34 PM
Ovo dosad o mic bi baaš moglo u posebnu, svoju temu
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!"
A jel ima već neka tema o merenju zvučnika, da se tamo mune?
06-06-2026, 08:00 AM
Možda ovde?
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!"
Nem pojma, to je software. Mogu da otvorim novu temu, pa nek neko prebaci te postove. Biće još malo priče kad stigne preamp iz Kine.
Stalak sa Temu stigao. Još fali samo preamp i dva kabla.
Upravo stigla sa buvljaka, malo je baza razbucana, ali ručka radi extra, nisam ni znao da u rucku ima magnetni termostat.
24v~ 50w. Platio celih 3 €.
Da, Magnastat je imala te magnetno/temperaturne prekidace.
Radilo je to dobro ali se desavalo i da crknu grejaci. Sa druge strane, Ersa sa PTC grejacima je uglavnom nadzivljavala te Wllere, ali to se desavalo posle cca milion zaletovanih tacaka ![]() Mada treba da pise na rucki Weller (pod obavezno za original), tako da je pitanje da je stvarno Magnastat (senzor/prekidac je u rucki) ili obican grejac bez kontrole, mozda je PTC grejac
06-21-2026, 02:35 PM
Miki, cuje se da škljoca.
Ma imam druge lemiluce, a ova bila jeftini,zato sam je uzeo.
Stos je u KIRI tacki u materijalu samog vrha. Kad se zagrije do potrebne temperature koja je oznacena na vrhu nrojem od 5-8 i to su stotine stepeni Farenheita, materijal gubi magnetne osobine i otpusta-iskljucuje grijac. Imam dvije iz te 1978 godine. Jednoj je zamijenjen prikljucni kabel-ispucao silikon od motanja po tasni-inace rade i dan danas.-
Ako je ispravna-dobra kupovina.- Vrhovi se i danas prave i prodaju po 10-15€-mada je upitna u odnosu na staru produkciju elektro hemijska-galvanska zastita vrhova.- pOz
06-21-2026, 06:44 PM
Emisar hvala za info.
Imao sam problem sa novim vrhovima na drugom modelu lemilice,koji nemaju ni b od bakra. Sa tim falš vrhovima problem je sto mora da se diže temperatura, i kad se zalepi na neku vecu povrsinu jednostavno ohladi vrh i kraj priče.
06-21-2026, 08:29 PM
Ljekovito je da se stavi neki trijak/ tranzistor i relej da se rastereti magnetni prekidac, jer grijac tegli nesto preko 2 A.
Bar meni je crkao bas taj prekidac, tj zalijepio i onda je i grijac otisao u vjecna lovista.
06-21-2026, 08:42 PM
Razmisljao sam na regulaciju sa triakom, videcu ako moze da se ubaci unutra, jer vec imam one od usisivača ,samo da vidim dal moze da se upakuje.
I da li ce lepo da regulise jer je trafo u pitanju.
06-22-2026, 04:46 AM
(This post was last modified: 06-22-2026, 04:47 AM by veselinovic.)
Ne dimovanje, nema potrebe, a nemas ni senzor temperature.
Cisto on/off kao sto je i predvidjeno, samo da se rasterete kontakti prekidaca.
06-22-2026, 05:39 AM
Sad je jasno, smislicu nesto, hvala.
Slikovito pošto smo spominjali vrhove, pumpice i veće termalne mase.
Primer sa TO-247 kućištem, zamislite da je zaletovan sa donje strane PCB i da sa gornje strane treba da kako god i šta god uradite kako bi očistili rupice i oslobodili padove da može da se skine komponenta, hmm, to je toliko problematično da ne pomažu ni pumpice ni pletenice ni razni vrhovi, velika je termalna masa i teško se to tako čisti i skida. Jedino što stvarno pomaže je ovo parče BAKARNE ŽICE tako napravljeno da obuhvati sva tri pada sa obe strane i onda se to sve zalije kalajem i greje dok se sva tri pada ne zagreju dovoljo da može laganim potezom da se izvuče a da se ne oštete čaure od padova i kad se izvuče posle se lagano očiste padovi jedan po jedan. Na primer na velikoj masivnoj PCB čak i čišćenje padova ne može da se odradi samo sa ovom vakum pumpicom nego mora da se dodatno podgreva sa još jednom lemilicom. BTW: Ova mala tri vrha poklanjam ako nekome trebaju, meni ne trebaju jer su od neke predhodne lemilice koju nemam i ne koristim.
Ja koristim ovakvu budževinu, vrh oblikovan da moze da obuhvati više kontakta, idealno za integralce i sve sto ima više izvoda a špicasti vrh ne moze da obuhvati od jednim.
Zica za grejac je čelična i dobri prima kalaj.
Weller imao za WTC (magnastat) vrhove za DIL 14-16 DIL24-28 siroki i ovaj mali pljosnati za jednu stranu DIL-8 i ovo okruglo čudo, moze odletovati tranzistor i TO-100 ako je "gusto" pakovan.-
pOz
JBC klon u akciji
Klon u akciji A ovaj i da vam ne puštam šta radi
IMG_20260622_134952.jpg (Size: 1,86 MB / Downloads: 92)
Družina mala ali odabrana
IMG_20260622_140438.jpg (Size: 1,03 MB / Downloads: 90)
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am. My attitude depends on who you are. 塞爾維亞文 |
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 44 Guest(s)