12-23-2025, 03:04 AM
|
Sve i svašta
|
|
Ah, ima ova radio stanica na oglasima, Yauesu FT-101EE.
Uh kakva je to opasna sprava, tranzistorski primopredajnik sa lampaškim 200W izlaznim stepenom! Ove tri gore desno mehaničke kontrole PLATE, LOADING i PRESELECT su vrhunac elktronike i mehanike, prilagodni stepen koji je tehnički mogao da match-uje bilo koju antenu na bilo kojoj HF frekvenciji i izgura neki maksimum za date uslove sa ogromnom dozom rezerve. Zanimljivo je pogledati pozati konektore i recimo u 2025/2026 godini ta sprava i dalje može da se iskoristi, ima IF izlaz sa medjufrekvence koji može da se prespoji u SDR prijemnik i preko njega demoduliše i sluša prijem signala praktično bilo koje analogne ili digitalne modulacije, filtriran, kompresovan, DSP procesiran, sve u SDR software. Isto i za TX, inače ima sve RA modove a može dodatno da se preskoči njegov mikrofon i uzme moderan HQ kondenzatorski i eventualno DSP za njega. Japanska tranzistor-lampa sa SDR, to ne može da bude loše!
U to vreme (krajem 70'ih) povoljnija alternativa je bio Atlas 210X, pravi solid-state primopredajnik sa tranzistorskim izlaznim stepenom 100W.
Dugo godina je otac koristio tu radio stanicu i meni je bilo fascinatno kako je bila napravljena, posebno izlazni stepen sa dva pozlaćena Motorolina tranzistora! Otac mi je pričako kako je to bolje i kompaktnije od drugih stanica koje su tada bile pretežno lampaške i da ako se NE ČAČKA (ja sam ipak čačkao) i koristi kako treba da se koristi da će da radi perfektno i da može da se komunicira sa njom sa sagovrnicima na DRUGOM KRAJU PLANETE sa tom njegovom snagom i njegovim prijemnikom! Imao je kolekciju više desetina hiljada QSL kartica i potvrdjenih veza sa svih krajeva planete, nevorovatne lokacije operatera, na karticama su se ljudi slikali pored svoje opreme i megalomanskih antena, to je bilo super-mega zanimljivo razgledati i otac mi je rekao da ne trebaju te silne djunte i da se ne palim na izgled nego na funkciju i kompaktne stvari jer smo mi imalo samo dipol antenu i Atlas 210X a ipak je otac uspstavljao veze sa svim tim ljudima širom sveta sa svega 100W sa dva transitora u izlaznom stepenu! Kada su išli na takmičenja, okupi se ekipa recimo oko Crnog Vrha, ponesu šatore, opremu, benzinski agregat i Heatkit 2kW LINEARAC sa lapama jer je 2kW dozovljeno po propozicijama takmičenja, nosila se i baš Yeasu 101E, i neki Kenwood za UHF, stim što su podizali antene koje su imale nekoliko dB pojačanje na nekim opsezima, više-elemetni beam sa rotatorom i to je bila žešća igranka na radio talasima dok se u pozadini krckao kotlić i kuvala rakija ...
12-30-2025, 03:59 PM
(This post was last modified: 12-30-2025, 04:00 PM by HomeMadeAudioProject.)
nakon devet i po godina verne službe, danas je napokon prvi put poklekao:
koja god firma da radi za njih akumulatore - ovim konkretno je uradila TOP posao!
...reci mi Bože,koje si boje kože...
Da li bi ovo u praksi proradilo.
Ideja je potekla od toga da nam uvek zatreba neka regulacija u primaru,ovo moze i u sekundar, ili predregulator za napajanje,u prevodu ono sto radi regulacioni trafo. Na slici sam postavio znak pitanja pored komponente,sta bi tu najbolje bilo . Zamislio sam da fet drajvamo sa nekim promenljivim pwm 0-100% vise frekvencije 20khz-100khz. Ako bi to bili izvodljivo onda bi tu doslo jos puno delova za pravilan rad. Čisto onako pitam iz radoznalosti.
Dobar marketing, dobar fotoaparat, dobra pozadina i osvetljenje, lepo osmisljen projekat, malo zele bombona, sve to mnogo znaci kad treba nesto da se proda, svaka cast ovom coveku kako to dobro radi -> https://www.diyaudio.com/community/threa...ep.436185/
01-18-2026, 06:43 PM
Lepo je to. Igrao sam se sa rPi_4 neko vreme, ali nikako nisam mogao da dobijem barem identičan zvuk kao sa vremešnog MacMini sa orginalnim napajanjem.
Moras da koristis neki asrc koji ce da reklokuje na pravu frekvenciju, u tome je glavni problem kod Rpi jer ima kristale na nekoj tamo ni tamo ni ovamo frekvenciji. Ja inace sa CM4 sam prezadovoljan, kad sam mu stavio 8Gb rama to leti kako dobro radi, kao na telefonu da sam, mogu da zamislim tek CM5 kako dobro radi. Razmisljam o opciji 5G neta, da batalim adsl i da predjem na 5G, ali da napravim sebi sam ruter sa CM5 i nekim 5G modemom, moze to fino da se sastavi preko brze magistrale, i da je u fulu pod mojom kontrolom sa Openwrt a ne tamo neki poluotvorenog koda kupovni ruter mozes samo da gledas u njega i da se cudis.
01-18-2026, 06:48 PM
Koji asrc preporučuješ?
Pa onaj sto stalno koristim, CT7302PL, razumem i zasto nije popularan tj i ne razumem bas u potpunosti, znam da su pricali kako evm ima noise a znam i da sam na svom evm imao noise upravo zbog 2.54 pin headera na ulazu u i2s, zamenom toga sa ipex radi kao sajger! Vec ne znam koji projekat sam sa CT i nemam nameru uopste da ga menjam, cak ni CT usb nemam nameru da menjam tj dok ne nadjem nesto bolje recimo combo768 u diy varijanti naravno : )
Yesterday, 01:02 PM
(01-18-2026, 06:43 PM)Boban Wrote: Lepo je to. Igrao sam se sa rPi_4 neko vreme, ali nikako nisam mogao da dobijem barem identičan zvuk kao sa vremešnog MacMini sa orginalnim napajanjem. Ja sam se dosta "igrao" sa RPY I2S izlazom, davne 2013./2014. Osnovni problem je što nema MCLK-a kod RPY2, RPY3, verovatno i kod novijih verzija. Čak i pokušao da napravim reclock-er sa dsPIC-om, ali nisam uspeo. Neki mesec kasnije sam našao PCM5102, PCM5122 (danas imam više desetina AliExpress pločica sa tim Burr Brown čipovima) koji su radili reclocking interno i od BCLK frekvencije pravili su MCLK. Nije idealno, ali je rešilo taj osnovni problem sa RPY i nedostatkom MCLK-a. Zvučalo je to solidno dobro, ali naravno nije HiFi. Bilo je mogućnosti za poboljšanja, ali usled mnogo obaveza na poslu nikada nisam našao vremena da se poigram dalje od tog osnovnog PCM5xxx koncepta, a moglo je u domenu analognog filtra još toga da se uradi. Danas ima 1000 drugih rešenja, od FPGA reclockera, do USB odličnih DAC-ova (kod njih je OS bio problem i USB transfer, to je valjda kasnije na RPY4, 5 rešavano) ali meni se uvek sviđala ideja da je sve to što prostije... pasivno hlađenje itd... još uvek mi u radionici svira tako neko staro rešenje, a možda imam negde PCB i PCM5122 ako ti je zamiljivo da se poigraš, mogu ti poslati na poklon. |
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 41 Guest(s)