12-23-2025, 03:04 AM
|
Sve i svašta
|
|
Ah, ima ova radio stanica na oglasima, Yauesu FT-101EE.
Uh kakva je to opasna sprava, tranzistorski primopredajnik sa lampaškim 200W izlaznim stepenom! Ove tri gore desno mehaničke kontrole PLATE, LOADING i PRESELECT su vrhunac elktronike i mehanike, prilagodni stepen koji je tehnički mogao da match-uje bilo koju antenu na bilo kojoj HF frekvenciji i izgura neki maksimum za date uslove sa ogromnom dozom rezerve. Zanimljivo je pogledati pozati konektore i recimo u 2025/2026 godini ta sprava i dalje može da se iskoristi, ima IF izlaz sa medjufrekvence koji može da se prespoji u SDR prijemnik i preko njega demoduliše i sluša prijem signala praktično bilo koje analogne ili digitalne modulacije, filtriran, kompresovan, DSP procesiran, sve u SDR software. Isto i za TX, inače ima sve RA modove a može dodatno da se preskoči njegov mikrofon i uzme moderan HQ kondenzatorski i eventualno DSP za njega. Japanska tranzistor-lampa sa SDR, to ne može da bude loše!
U to vreme (krajem 70'ih) povoljnija alternativa je bio Atlas 210X, pravi solid-state primopredajnik sa tranzistorskim izlaznim stepenom 100W.
Dugo godina je otac koristio tu radio stanicu i meni je bilo fascinatno kako je bila napravljena, posebno izlazni stepen sa dva pozlaćena Motorolina tranzistora! Otac mi je pričako kako je to bolje i kompaktnije od drugih stanica koje su tada bile pretežno lampaške i da ako se NE ČAČKA (ja sam ipak čačkao) i koristi kako treba da se koristi da će da radi perfektno i da može da se komunicira sa njom sa sagovrnicima na DRUGOM KRAJU PLANETE sa tom njegovom snagom i njegovim prijemnikom! Imao je kolekciju više desetina hiljada QSL kartica i potvrdjenih veza sa svih krajeva planete, nevorovatne lokacije operatera, na karticama su se ljudi slikali pored svoje opreme i megalomanskih antena, to je bilo super-mega zanimljivo razgledati i otac mi je rekao da ne trebaju te silne djunte i da se ne palim na izgled nego na funkciju i kompaktne stvari jer smo mi imalo samo dipol antenu i Atlas 210X a ipak je otac uspstavljao veze sa svim tim ljudima širom sveta sa svega 100W sa dva transitora u izlaznom stepenu! Kada su išli na takmičenja, okupi se ekipa recimo oko Crnog Vrha, ponesu šatore, opremu, benzinski agregat i Heatkit 2kW LINEARAC sa lapama jer je 2kW dozovljeno po propozicijama takmičenja, nosila se i baš Yeasu 101E, i neki Kenwood za UHF, stim što su podizali antene koje su imale nekoliko dB pojačanje na nekim opsezima, više-elemetni beam sa rotatorom i to je bila žešća igranka na radio talasima dok se u pozadini krckao kotlić i kuvala rakija ... |
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 50 Guest(s)