Bravo, Bobane! Lepa tura. Hvala ti na vraćanju u mladost:
Dok sam držao guvernal, retko koji vikend da je promakao bez ture: početna stanica Stara Pazova, odredišta Obedska bara, Stražilovo, Iriški venac, Borkovac, Pavlovac kod Rume, Novi Sad, Subotica, V. Remeta, Čortanovci, kružna tura Banovci-Belegiš-Surduk-Slankamen-Karlovci-Inđija, nekad asvaltom, najčešće poljskim putevima i vrhom brda ka Fruškoj...
Čak i kad sam se oženio, postavio korpu na guvernal, ćeru u korpu, suprugu kao podršku, pa tura preko Petrović salaša ka Surduku, prelaz preko Poštarskog druma od M. Terezije, ka Dunavu, pa pored Dunava uzvodno ka Slankamenu, pa grebenom Fruške gore ka Inđiji i Pazovi...
Eeeh, kad se samo setim... mi mladi, ćera zaspi u hladu, a mi, ta šta bi drugo mladi i radili, uživali, što u pogledu, što jedno u drugom Nema tome ni 40 godina...
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!"
htedoh da ga preturim u Borinu Sigmu,ali prvo nisam siguran da li bi ovo bile dobre zamene,a i sad vidim da bi tu trebalo preko pola ampera mirne struje za oba kanala što je pri +/-70ak V jako teško ohladiti.
Da da, 100mA po paru da bi radio kako treba.
Dobar je za donora, moze nesto sa po jedan par u izlazu.
Ovi exicon su direktna zamena za 2sj-2sj, ali i nije bas tako , jer nekima je prooscilovalo sa exicon.
To oscilovanje ovde ne vazi jer je vec tako uradjen.
Ja sam experimentisao sa 2sk-2sj i nije mi se svideo zvuk.
Ali to je stvar ukusa.
Jesi li ga pazario?, ima ih na D oglasima.
Pa to ti je otprilike standardna mirna struja za lateralce. Hafler DH-200 ti radi na sličnom naponu i mirnoj struji i nije to nekakvo veliko pojačalo sa ogromnim hladnjacima. Druga je stvar ako imaš nekakve hladnjake za AB klasu sa bipolarcima onda bi to moglo biti na knap.
11-18-2025, 10:24 PM (This post was last modified: 11-18-2025, 10:27 PM by Zoksy.)
Te šeme da se zaobidju i da se uradi pojacalo sa pravim tranzistorima u pobudi.
Ja sam razbucao HH M900, samo zbog ogromne mirne struje (4 para po kanalu), bez opterecenja za 10- 15 min ukljuci ventilator.
Nije bio za sobno slusanje.
(11-18-2025, 09:58 PM)Zoksy Wrote: Da da, 100mA po paru da bi radio kako treba.
Dobar je za donora, moze nesto sa po jedan par u izlazu.
Ovi exicon su direktna zamena za 2sj-2sj, ali i nije bas tako , jer nekima je prooscilovalo sa exicon.
To oscilovanje ovde ne vazi jer je vec tako uradjen.
Ja sam experimentisao sa 2sk-2sj i nije mi se svideo zvuk.
Ali to je stvar ukusa. Jesi li ga pazario?, ima ih na D oglasima.
našao sam jedan za 90e sa poštarinom i dobrom kutijom za transport,ali neću ga uzeti jer mi je previše toga potrebno za 300mA pri 140-150V odnosno za ohladiti pasivno 40-50W konstantnog grejanja - a aktivno hlađenje je bučno što opet ne ide uz HiFi pojačalo. ostaću na "maloj" Sigmi,samo još da je skutijam kako Bog zapoveda i po skromnim mogućnostima.
Naletece nesto povoljnije.
Ja sam tako jurio pojacala sa lateralcima u izlazu, imam ih ali nisam zadovoljan zvukom.
Najmuzikalniji i najprijatniji za moj ukus su 2sk1530-2sj201.
Sto se tice grejanja, ako ti nije bitna snaga, spusti napon napajanja.