Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
Dobro ti je Savan rekao. Ona ručna električna šlajferica vidiš sa kojom gradacijom šmirgla ćeš trebati ići da skineš one risove i nakon toga sa nekim finijim. Nakon toga sve ti ovisi kakav finiš ide na to. Ako ćeš ti farbati onda bi površina trebala biti finija, ako ćeš dati nekome da to plastificira dovoljno je završiti sa šmirglom gradacija 240.
Reply
Šta da kažem sem... od onog kako sam ja to bio zamislio da će ići (previše optimistično), preko toga kako sve zbog kutija (jedva) ide dodjoh do samo da sklepam nekako da liči na nešto... 
Pisao sam na temi ax-14 da ovakve stvari ima smisla započinjati samo ako imaš kakve makar prostorne uslove i neki neophodan alat a ova kutija se sastavlja na trpezarijskom stolu. Ubuduće ako budem šta pravio ne počinjem ako ne mogu kupiti kutiju ili prepakovati u neku.
Inače nadjoh ovaj tutorijal pa ću ukombinovati sa Savanovim savetom za šlajfaricu i valjda će ispasti koliko toliko izgledno. Planiram da bude mat crna... kako ću posle za slova i oznake nemam pojma

Attached Files
.jpg   20251013_164951.jpg (Size: 4,7 MB / Downloads: 14)
.jpg   20251015_201802.jpg (Size: 4,07 MB / Downloads: 13)
Reply
Lepo ti to izgleda baš.  Smile
Što se obrade ploča aluminijuma tiče, mislim da je potrebna mesingana četka fina da se njom pređe par puta da lepo izgleda.
Što se farbanja tiče, reče mi neko Parkside mat crna iz Lidla da se drži ko blesava na auminijumu, ne treba prajmer. Šmirglanje i odmašćivanje se podrazumeva. To bi išlo za sve osim front plate.
Treća opcija je šmirglanje, odmašćivanje i plastifikacija. Ja sam praktokovao mat crnu, a može i polu mat. Na to dobro ide UV štampa, a nije preskupa. Probao naravno, bez greške. Sad ima i metalik boja za plastifikaciju, to bi moglo dobro da izgleda na front plate.
Ja bih dodao alu L profile 15x15 između prednje/zadnje i gornje/donje ploče. Da bude kruto kako dolikuje. L profil se može zalepiti za prednju, a za donju/gornju ušrafiti.
Reply
Ide prvo dobro odmascivanje, kupis tolet papira i polako, pre farbanja, postoji sredstvo za to i zove se Antisil, trazis brzosusivi, dobro se prebrise u nekoliko puta, ostavi malo da ispari sve, onda se ide na prajmer za aluminijum, moja preporuka ides dorektno sa akrilnim spric gitom koji u sebi to vec sve ima, na primer jedan izuzetno postojan jeste https://dragicevicauto.rs/proizvod/color...eju-400ml/ , on je ujedno i prajmer i filer pa sa njim mozes da popunis sitne neravnine, fino posle presmirglas zapamti ne sme da se vidi metal, smirglas sa P600, opet sve izduvas i odmastis, ostavis da se dobro izvetri, i na to ides onda sa farbom. Ja farbam sa ColorMatic metalik bojom i zadovoljan sam izgledom, nisam jos do kraja utvrdio gradivo jer hocu i da predjem 1k bazbojnim mat lakom, to bi sprecilo eventualne fleke od alkohola i, trljanja rukama i sta ti ja znam preko metalik boje koja hoce da dobije fleke ili da joj se izgled skroz unakazi tako da mora ici i lak neki preko toga i onda je to prava stvar, samo jos da to probam i nadjem odgovarajuci mat bezbojni lak pa da to izgleda kako treba da izgleda ne previse mat. Za plastifikaciju ti ne mogu pomoci jer nisam je radio pa ne znam koja je priprema.
Reply
Evo kako to izgleda sa samo metalik bojom, nije preporucljivo da se trlja rukama, previse brise, i to moram da resim pronalaskom odgovarajuceg laka da bude tog sjaja kao na slici i onda nema problema, inace priprama je isla kao gore pomenuto. Ako se zumira vide se poneki propusti, ako se hoce idealno bez ijedne tackice onda na pripremi mora da se povede racuna jer znaj nece boja prekriti bilo koju nepravilnost! Znaci mora priprema da bude tip top! Kao da farbas automobil. Kad budes farbao metalik bojom odalji nekih 20cm znaci onako kao maglom da farbas, u dve ruke dovoljno. Po meni farbanje je kvalitetnije i lepse nego bilo sta drugo, i imas nijansu boja da biras kakvu god ti padne na pamet. Jos ja tu nisam neke stvari isprobao a hocu jeste da probam lasersku stampu preko ofarbanog materijala pa ako to ne bude lepo a mislim da ce biti lepo onda ne znam moram onda da trazim neko ko radi klasicnu stampu, pa polako pronaci kojom tehnikom bi to izgledalo kao fabricki, verovatno oni to sve vec znaju samo je pitanje odneti jedan primerak u stampariju i traziti savet nista vise, dok se ne proba ne moze se ni znati. : )

Attached Files
.jpg   saviola.jpg (Size: 880,15 KB / Downloads: 8)
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 37 Guest(s)