Threads: 21
(Yesterday, 11:14 AM)savan Wrote: FeDex je izbor kada ukupna cena roba + shipping ne prelazi 49.9eur, sve preko toga ti ide onda sve po redu za naplatu, izadje te bukvalno toliko koliko to kosta, negde u temama je bilo reci kako ide kod njih. I ne samo to, ima da se gnjavis i da pises izjave, da saljes, da cekas... Uvek biraj Air Registered Mail! FeDex, TNT zaobici, ako mozes zaobidji i DHL. Ja licno nedam im paru jednu, pa ni ne narucujem ni pakete koji su ispod te cifre, nisu zasluzili.
Ako imaš neki paket koji si u skorije vreme dobio od JLC, možeš li pogledati jesu li naveli i slanje kao stavku na paketu, jesu ubacili fakturu unutar paketa?
Threads: 29
Today, 07:39 AM
(This post was last modified: Today, 07:41 AM by NIXIE.)
Ja sam kupio i dobio ovu kutiju preko Fedex IP, nisam platio carinu i špediciju. Stiglo mi za 5 dana. Cena kutije je bila 55$ a shiiping 88$. Princip je da roba vrednosti do 50eur ne podleže carinjenju, bez obzira koliko košta shipping. PDV je izgleda već uključen u shipping. E kad vrednost robe pređe 50eur, onda se carini ukupna suma roba+shipping, pa onda PDV, pa još trošak špedicije. Ne znam kako radi DHL, njih izbegavam po svaku cenu. Samo FedexIP gde ima opcija slanja, to mi je sigurica. I od JLC PCB sam tako poručivao, mada vidim da ima i opcija obične pošte neke sa tracking, nisam još probao. Sledeći put možda to izaberem, pa nek putuje.
https://www.aliexpress.com/item/1005008666061653.html
Today, 08:18 AM
(This post was last modified: Today, 08:21 AM by Boban.)
Ne znam u čemu je razlika između Fedex i Fedex IP? Po tvom iskustvu, ako bih naručio ovu ploču preko Fedex, ne bih platio nikakve dodatne troškove - ploča 30 eur, slanje 30 eur?
Izlistao sam opcije slanja JLC - Srbija na prethodnoj strani za CNC. Evo ih za PCB, identične su mislim:
Inače, pošaljem juče mail podršci vezano za opciju Global Standard Direct Line shipping method, koji postoji za Hrvtasku i duplo je jeftiniji od Air Registered Mail. Jutros mi stiže odgovor da, na žalost, nema te opcije slanja za Srbiju, ali će nastojati da u budućnosti omoguće što povoljniji vid slanja.................. i u znak izvinjenja su mi poslali kupon od 5 doll na PCB  .
Sreća da smo dobri sa kinezima, inače bi imali samo DHL kao opciju  .
Today, 08:37 AM
(This post was last modified: Today, 08:37 AM by Boban.)
Sad sam poslao mail https://portal.flying-cargo.rs/ pa da vidimo šta će odgovoriti...
Threads: 29
Today, 09:30 AM
(This post was last modified: Today, 09:40 AM by NIXIE.)
JLC paket je išao preko tog Fedex Express. Ali mi je ukupna svota bila uvek malo ispod 50eur. Običan Air Mail ti je siguran, samo čekaš duže. I ako platiš carinu i PDV, oni ne mogi da dodaju trošak špedicije, a to je najveća cifra obično. Za 30eur robe i 16eur poštarine, nećeš sigurno ništa platiti. Isto i za Fedex, 30+19e neš platiti. Možda se sme uzeti i taj DHL express jer vidim da su smanjli cenu na 18e. Nego je meni DHL uvek sumnjiv, oni prave problem sa brojem komada i slično. Ja ću Air mail sledeći put da odaberem. Vreme isporuke mi je nebitno. Ostaje mi malo više para za vrednost PCB i nemam posla sa tim nezgodnim poštama.
11 hours ago
(This post was last modified: 11 hours ago by Boban.)
Evo dobio sam info od Fedex:
F:
Quote:Postovani
Zahvaljujem se na dopisu.
Posiljke koje stizu na ime fizickih lica kao posiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode u vrednosti do 50.00 eur i kao takve se oslobadjaju od strane carine nemaju troskove uvoznog carinjenja odnoso troskove spediterkske usluge i troskove carine.
Pomenute posiljke podlezu naplati pdv-a 20%na deklarisanu vrednost robe.
Stojimo Vam na raspolaganju za ostale dodatne informacije.
Pozdrav,
B:
Quote:Ako sam dobro shvatio - PDV se plaća samo na vrednost robe, u ovom slučaju na 28.30 eur? Konačna cifra bi u ovom slučaju bila: 28.30 x 1.20 (roba) + 30.42 slanje (Fedex)? PDV plaćam pretpostavljam prilikom isporuke?
F:
Quote:Pdv se placa samo na iznos robe.
Privatna lica obicno placaju prilikom isporuke u gotovini ili karticom.
Ovo je dobar info.
Ukoliko se izabere Air Registered Mail, sem što je skuplja opcija, postoji mogućnost da bi naši sabrali cenu robe i slanja, tei na celu sumu nakačili PDV i carinu.
Threads: 28
9 hours ago
(This post was last modified: 9 hours ago by savan.)
pdv racunaj na robu + shipping, ali FK ima neku fiksnu cifru zboravio sam koliko znam da je nesto nenormalno puno 4-5 k din, samo nisam siguran dali se racuna roba + shipping za uslov free mislim da se racuna jedno + drogo i ako predje 50eur da ide sve po redu, hoce nekad da progledaju kroz prste ali vec sledeci put racunahj da ces dobro da platis zato bolje izaberi ARM i miran si, tu ti 50% sansa da neces uopste da platis carinu i pdv i svakako je jeftinije od koje druge shipping opcije to ti ja garantujem, ja imam iza sevbe dobrih 50+ kupovina i znam da je Fedex, dhl, tnt ocija za izbegavanje. Ups je malo povoljniji i ozbiljniji, nema tih trecih strana. Singapure Post je isto dobra opcija ali sklonili su ga, bio je jedno vreme na LCSC ja mislim. Kako odlucis, ja za $3 nebi rizikovao da platim i spediciju tj uslugu trece strane za pstupak carinjenja u njihovo ime, imaces samo jos dodatnog posla da ispunjavas papirologiju i da se nerviras.
Threads: 28
9 hours ago
(This post was last modified: 9 hours ago by savan.)
Najsmesnije je tu kad platis nesto posteno dobro i ocekujes da to stigne kao sto mu i ime kaze ekspres a ono stigne za 10 dana, pa se onda pitas majku mu a ko ce da plati cekanje, nece niko naravno, zato ih ja izbegavam jer nije mi to logicno da se toliko puno naplati za uslugu prevoza to nije normalno da to toliko kosta u Srbiji a na primer u EU zemljama ne, nije posteno i zato ih treba izbegavati i koristiti ARM. FK treba izbegavati jer sta su oni nego posrednik za FeDex i TNT i koji hoce da zarade a hoce i ovi dvoje, nije normalno da za uslugu carinjenja placas 5k din uslugu FK-u znaci ne racunajuci carinu i pdv to placas posebno drzavi, izadje te na kraju kao Svetog Petra kajgana.
Info koji sam zakačio je od Fedex https://www.fedex.com/en-rs/customer-support.html. Par mailova razmenili, crno na belo. Vodiću se tim što su mi naopisali. Inače, JLC ima izdvojenu podršku ukoliko kupac nije zadovoljan uslugom slanja.
|