Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
Jel neko primetio neko zeleno svetlo na nebu, meteor sa jugozapadne strane? Ja ga video i odmah ukucao u google search i gore u vrhu stranice AI spominje da je to Eta Eridanids (ERI) meteor, po slikama je boja ista ta koju sam video na nebu. Proslo je toliko brzo da mi se prvo ucinilo da je neko ispalio svetlecu raketu ali malo kad sam se sabrao kontam da je raketa menjala bi pravac i cuo bi se pucanj, ovo je proslo toliko pravolinijski da nema sanse da je neka svetleca raketa, i toliko brzo je proslo nebom i cini mi se da nisam video rep, bas ovako je izgledalo svetlo

[Image: attachment.php?aid=46012]

Quote:The Eta Eridanids (ERI) meteor shower is active from July 24 through August 18, with a peak around August 4th. The radiant point is located near the star Eta Eridani in the constellation Eridanus, and the meteors are best seen in the last hour before dawn when the radiant is highest in the sky. With an entry velocity of 64 km/sec, they are known for their swift speed.

Attached Files
.jpg   1598k.jpg (Size: 38,51 KB / Downloads: 327)
Reply
Kakvo je misljenje za gume za sve sezone m+s

Michelin CrossClimate 3 Sport 235/35 R19

Jaoj gume su mi toliko izlizane sa unutrasnje strane, na jednoj se vide zice! Spolja se nista ne vidi i nebi ja ni prometio, medjutim kad sam isao na tehnicki ovaj mi sapnuo za gume, kad sam video kad se nisam...! A ja malo malo pa preko 200km/h : ( Kontam da je bolje mozda za sve sezone da uzmem jer su mekse ujedno manje bi auto osetio rupe!

Evo i AI potvrdio da je meteor u pitanju to sto sam i ja video, zelene boje : )

[Image: attachment.php?aid=46026]

Attached Files
.jpg   2025-08-05_133028.jpg (Size: 94,45 KB / Downloads: 249)
Reply
(08-05-2025, 12:16 PM)savan Wrote: Kakvo je misljenje za gume za sve sezone m+s

Michelin CrossClimate 3 Sport 235/35 R19

Jaoj gume su mi toliko izlizane sa unutrasnje strane, na jednoj se vide zice! Spolja se nista ne vidi i nebi ja ni prometio, medjutim kad sam isao na tehnicki ovaj mi sapnuo za gume, kad sam video kad se nisam...! A ja malo malo pa preko 200km/h : ( Kontam da je bolje mozda za sve sezone da uzmem jer su mekse ujedno manje bi auto osetio rupe!

Mene su savetovali iskusniji vozači da uzmem posebno letnje i posebno zimske gume.

Skoro sam uzeo neke Matador 215/55/R16 letnji komplet, kako se odmah oseti razlika, malo mi je mekše sad u odnosu na predhodni i MNOGO BOLJE KOČI tj prijanja guma, primetno je bolje jer osecam po ABS da se ne aktivira a koči odlično, to me jedino interesuje u celoj toj priči, prvo dobra i neistrošena guma pa posle sve ostalo, posebno letnje i posebno zimske gume, ne može to da se zameni jednom ...
Reply
Savan, obavezno uradi i centriranje trapa, čim ti je takvo stanje sa gumama...
I sam sam pristalica odgovarajućih guma za svaku sezonu... A i duplo duže traju dva kompleta Smile
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!" [Image: smile.gif]
Reply
Bocko trap je dobar nego je neko tu stavio na brzaka gume i to jos nije stavio odgovaajuce, stavili su 225 35 R19 a treba 235 35 R19, za to malo sto je uza sad su mi ivice felni izokrnjavane jer je guma bila uza od felne pa je ivica felne virila izvan gume i cim neka rupa ili neki ivicnjak dobije felna, gledao sam malo detaljnije jednako su izlizane znaci nije do trapa nego su bas stare gume, kad sam kupovao auto najmanje sam gledao gume a bile su lepo namazane silikonskim mlekom pa se nije videlo da su lose! Miki da ali situacija je takva da nema vise zime pa onda trosimo zimske gume po suvom vremenu, zimske gume nisu bas stabilne po suvom vremenu. Drug i ja smo jednom prilikom mogli poginuti kada nam je zimska guma pukla na autoputu, raspala se sva, otpala sara kompletno se odvojila od gume, dal je bila protektirana ili ne uglavnom dobro smo zivi ostali. Kod guma za sve sezone pogotovo ova Mishelinka, pogledaj ima dosta recenzija na youtube kako se ponasa ova guma po sezonama, koliko sam shvatio ta je guma odlicna za leto i za kisu je posebno dobra, i zimi po snegu i ledu isto nije losa, ima index brzine 300! Ali ne mogu da se odlucim dali nju ili MICHELIN Pilot Sport All-Season 4 , ova je guma isto mnogo dobra i mnogo dobrih recenzja ima i poredjenja sa drugim gumama uporedo, samo CrossClimate je novija i nekako mi lepa guma na oko pa bi nju umesto pilot sport ali ne mogu da odlucim, deluje i lepse i bolje crossclimate pogotovo za kisno vreme gde posebno treba imati dobru i pouzdanu gumu . Letnje gume nebi da uzimam iz razloga sto su moje profila 35, mnogo tvrde a auto koje god da stavim bice stabilan, m+s ako stavim mislim da ce biti malo meksi nego da stavim tvrde sportske letnje gume. Proslu zimu sam vozio na letnjim gumama, nisam imao para za nove gume pa kupio neke celicne felne 15" misleci da cu moci da ih montiram a ispostavilo se da su moji diskovi veci od unutrasnje rupe felne tako da sam bio primoran da vozim na letnjim gumama celu zimu, zato sad posto gume za ovaj auto nisu jeftine, 25k kosta jedna guma, da kupujem zimske ne isplati se jer nema dobre zime, mislim da je najbolja investicija kupiti sa sve sezone samo ne mogu da se odlucim koje gume da kupim od ove dve, ima neke Continental sto su dobre ali po recenzijama trenutno najbolja guma za sve sezone kazu da je MICHELIN Pilot Sport All-Season 4 i ova sto jos uvek nema dovoljno recenzija ali gledajuci vecinu njih dobra je i cross climate mozda cak i bolja od ove druge.
Reply
Stari školski prijatelj koji drži prodavnicu delova i servis mi je preporučio ove Matador kao firmu i par ekonomičnih modela, pitao sam ga sve ovo oko zimskih/letnjih i šta je dobro i oko Michelin, rekao mi je da ne izmišljam i da uzmem te Matador jer su pokazale da imaju dobar odnos kvalitet/cena.
Ova Michelin koju preporucuješ je 4-5x skuplja, jedna Michelin kao četri Matador ...
Reply
Sta vozi od auta?
Reply
https://forum.yu3ma.net/showthread.php?t...#pid133828
Reply
Mozes i dalje da zivis u zabludi da su ti se gume iznutra potrosile zasto sto su stavljene 225 umesto 235, niko ti ne brani Big Grin . Isto pogresno je misljenje da je sa trapom sve u redu jer su obe gume identicno potrosene iznutra, isto pogresno ali niko ti ne brani da imas takav stav, ali ja bih na tvom mestu oterao na centriranje i pregled trapa jer trosenje u toj meri kako si opisao ukazuje da postoji evidentan problem. Sto se tice guma, ja sam odustao od 2 kompleta guma jer 8 godina imam goodyear zimski komplet koji je sa 8mm sare sada tek na 6mm, a letnje sam promenio 3 seta za tih 8 godina. Zime su nam takve kakve su da zimska guma gubi smisao, uzeo sam Continental AllSeasonContact 2 , zamenim na 2-3godine i stalno vozim novu gumu.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Ja radim svake godine centriranje trapa plus na svakih 8000km rotiranje guma (svih 5),tako da mi jedan set ozvuče oko 90.000km...
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
Svake godine je preterano, ali može ako je baš velika godišnja kilometraža, recimo za službena vozila. Dovoljno je proveriti na svakih 50-60k km ili ako se primeti da vuče u neku stranu kad se pusti volan. Mada ako je put u većem nagibu ni to nije merodavno. Da su nam bolji putevi bez rupa ne bi sigurno trebalo centrirati trap dugo vremena. Kupio sam auto polovan, sa 46.000 na satu, otero kod majstora da sve proveri, ne mora ništa da se centrira, sve je još dobro. I prethodni sam terao na proveru oko 50k km, centriranje (nešto minimalno) je bilo potrebno tek na 80k km. Sad je blizu 160k taj stari, sin ga je preuzeo, jesenas ću da ga vodim na centriranje trapa. Savan ima problem sa trapom sigurno, jer na to upućuje neravnomerno habanje guma. Zavisi i od samog trapa, koliko je otporan na svakodnevne udarce, a naročito zavisi od kvaliteta puta.
Reply
Ja moram zbog garancije.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
Koliko kontam Savan ima neki "sportski" auto, skontao po dimenziji guma. Ako je prednja vuča sigurno ima veći nagib točka napred nego normalan auto. U svakom slučaju i sa većim nagibom ne sme da istroši "pocepa" gume sa unutrašnje ili bilo koje strane. Sigurno mora na centriranje trapa i to nije upitno.
Reply
Mora, to nije normalno. Verovatno su mu točkovi zaokrenuti pogrešno - rašireni u smeru vožnje ( negativan raspon), pa troši unutrašnju ivicu. I ne samo to, lošije je upravljanje i zbog većeg otpora troši nepotrebno gorivo.

Attached Files
.jpg   Trap.jpg (Size: 42,09 KB / Downloads: 18)
Reply
Uradicu trap kad zamenim gume za svaki slucaj, sta je ko radio mozda je i slajfovao pa spalio gume mada ovo ne moze da slajfuje jer je 4x4 stalno, ili neko nije imao bolje gume za prodaju auta pa stavio takve kakve je nasao negde sa coska radionice spaljene slajfovanjem, ko bi to znao, dobro je da je to primeceno na vreme! I to jos prednje!

Evo kako je to izgledalo prilkom kupovine auta, nikad nebi rekao da sa tom prednjom levom gumom tako kako se gleda na slici postoji problem i da joj viri zica sa unutrasnje strane

[Image: attachment.php?aid=43112]
Reply
Centriranje trapa nije skupo, samo ti to uradi. 4x4 se ne uključuje dok ne zatreba, obično samo prednji točkovi pogone auto.
Reply
NIXIE ovde je stalno 4x4 takav je auto, jer da nije sa toliko konja + jedan vise nebi mogao da krene a da ne slajfuje : ) Hocu odradicu centriranje, nije mi prvi put
Reply
4x4 stalno troši nepotrebno puno goriva. Jesi li siguran? To za šlajfovanje je bajka. Koliko ima F1 na dva zadnja točka? Dal će da šlajfuje određuje vozač ako je manuelni menjač.
Reply
VAG sa DSG i 4x4 ima hidraulicnu spojku (HALDEX) na zadnjem kardanu i u normal drajvu pogon ide samo na prednje. To sto ne slajfuje, ne slajfuje ni moj auto jer na svako potapanje gasa instant aktivira haldex i pogon ide na sva 4 tocka. Auto detektuje cak i nagib i bocnu silu i shodno tome aktivira na vreme pogon na 4 tocka tako da je to iskreno lepota voziti (ko nije probao vredi probati kako se takav auto ponasa u krivini na punom gasu). Kod mene postoji opcija koja moze da aktivira konstantno haldex (snow i offroad rezim) i to koristim u odredjenim situacijama, uglavnom zimi po snegu jer se bolje ponasa nego da radi aktivaciju tek nakon proklizavanja prednjih. Snow i Offroad rezim rade sa trajnim 4x4 do odredjene brzine (nisam siguran do koje) nakon toga deaktivira zadnji pogon, verujem da je kod tebe sve identicno kako sam opisao.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
(08-06-2025, 11:58 PM)ddanijel Wrote: VAG sa DSG i 4x4 ima hidraulicnu spojku (HALDEX) na zadnjem kardanu i u normal drajvu pogon ide samo na prednje. To sto ne slajfuje, ne slajfuje ni moj auto jer na svako potapanje gasa instant aktivira haldex i pogon ide na sva 4 tocka. Auto detektuje cak i nagib i bocnu silu i shodno tome aktivira na vreme pogon na 4 tocka tako da je to iskreno lepota voziti (ko nije probao vredi probati kako se takav auto ponasa u krivini na punom gasu). Kod mene postoji opcija koja moze da aktivira konstantno haldex (snow i offroad rezim) i to koristim u odredjenim situacijama, uglavnom zimi po snegu jer se bolje ponasa nego da radi aktivaciju tek nakon proklizavanja prednjih. Snow i Offroad rezim rade sa trajnim 4x4 do odredjene brzine (nisam siguran do koje) nakon toga deaktivira zadnji pogon, verujem da je kod tebe sve identicno kako sam opisao.

Tako je. Isto je kod mene na Škodi.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 20 Guest(s)