Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Macchina A0
Upravo stiglo!
E sad ste "nadrljali" koliko ću dosadan da budem oko CAN-a i šta ću sve da pravim ... Big Grin
Izolovani 1MBPS (CAN-2.0) i ne-izolovani 5MBPS (FD-CAN, SOIC-8) transiveri i ova dva izolovana USB isto spori i brzi (CANable2) i to bi bilo to što se HW sloja tiče za CAN mrežu, ostalo je sve (WEB) SW ...

Čeka me 48V 62A CAN napajanje ... Smile

[Image: attachment.php?aid=45422]

Attached Files
.jpg   IMG_20250422_134807343.jpg (Size: 145,16 KB / Downloads: 242)
Reply
Ovo je sjajno, web baziran "flasher/programator" WEB-DFU za razne STM32, probao za sad:

- STM32F401 BlackPill - OK
- STM32F407 BlackPill - OK
- STM32H503 BlackPill WeAct - OK
- STM32H723 BlackPill WeAct - OK
- STM32 iz gornja dva USB CAN stika - OK

https://devanlai.github.io/webdfu/dfu-util/

Praktično, ne trebaju nikakvi dodatni alati za progamiranje tih kontolera, ode se na tu stranicu (uskoro postavljam i ovde na forumu stranicu za WEB-DFU!), i preko USB konekcije sa "držanjem B0 tastera" kada se uključuje u port da udje u DFU mode kontroler i ostalo je sve WEB bazirano, može da čita i da piše firmaware tih kontrolera!!!
Reply
Postavio sam WEB-DFU i na naš server, adresa je /webdfu/

https://forum.yu3ma.net/webdfu/

Podržana je većina STM32 kontolera (VID=0x0483). Predpostavljam da radi i sa nekim drugim kontrolerima, nisam probao.
Reply
Da ovo je super stvar! Ovo moze i da se unovci ako bi se java skripta obfuskatila i deobfukatila na server side one time key, pa da se uvede neko dugme na sms one time kredit na primer kad treba neka usluga nekom online : ) Zamisli online tuning servis gde neko tamo uploaduje svoj log fajl sa Macchine a na server side se odigra autotune, pa mu das tune fajl na primer za nekih 50eur po fajlu koja bi to para pogla da se uzme! : ) Ovo je i uopste dobro, na primer za telefone moze isto nesto kvalitetno da se napravi i da se zaradi.
Reply
Na ovaj plocici uz ZephyrOS 4.0 u kome su se baš specifično bavili i dodali CAN podršku, ima već CAN-SHELL i razne komande oko toga.
Inače je tu uključem i Shell od tog ZephyrOS preko USB-CDC pa ima i dodatnih komandi i oko toga, pravi mali sistem sa DTB/DTS overlay podrškom (kao u linuxu) za razne periferije!

https://docs.zephyrproject.org/latest/ha...shell.html

[Image: attachment.php?aid=45328]

[Image: attachment.php?aid=45428]

UPDATE: Pošto ima tu nekih sitnih prepravki oko definicije pinova na toj pločici pa ima prepravki u source-code, recimo ako hoćete da probate ovaj primer Out-Of-The-Box, pribavite ovakvu pločicu i gurnite preveden fajl iz priloga (raspakovati ZIP, unutra je .obj) direktno preko postavljenog Online DFU alata!

https://forum.yu3ma.net/webdfu/

Attached Files
.png   fdcan.png (Size: 289,5 KB / Downloads: 110)
.zip   fdcan.zip (Size: 68,77 KB / Downloads: 0)
Reply
I drugi VCP-seriski kanal je proradio, FDCAN komande rade, can filteri, i sve oko toga.
Pokušavam još i WEB-USB da uguram Smile
A trebace i još jedan VCP za stari K-line bus ...

UPDATE: Aktivirao sam sva TRI FDCAN porta i ovo je redak MCU i PCB koji ima tri CAN porta!
Ovaj MCU je babaroga za te stvari!

[Image: attachment.php?aid=45430]

Attached Files
.png   Screen Shot 2025-04-24 at 18.44.47.png (Size: 407,88 KB / Downloads: 97)
Reply
Vidi ovo Miki sto je dobro https://www.aliexpress.com/item/1005008805897941.html , touch displej, 2 puta fdcan! Napravis tablet dijagnostiku na baterije! : )

Ovo ja mozda uzmem sebi za neki buduci audio uredjaj koji budem pravio sa dva displeja, mislio sam da pravim i trazio sam koji stm32 je pogodan za displej a sad kad listam po Aliju pa tu ima stvari za male novce da je to neverovatno. Ovakav jedan za kontrolu a drugi displej za cm5 + crna smart mirror folija slicno kao na slici, moze da se sastave dva displeja da se ne vidi uopste da su dva u pitanju i lepo da izgleda!

[Image: attachment.php?aid=45431]

Attached Files
.jpg   2025-04-25_202841.jpg (Size: 37,42 KB / Downloads: 78)
Reply
Odlično, iskreno tražio sam tako nešto, da ima STM32 kontroler i Display a ostale I/O ako se kinez seti da izrutira napolje seti se ...

Inče ideja sa dva (FD)CAN-a je vrlo interesatna, postavi se u mrežu kao "proxy"!
A predpostavljam da možeš samo da naslutiš šta može sve u proxy serveru da se radi! Wink
Reply
Inače ako se budem odlučio da pravim neku "profi diagnostiku", i prenosna varijanta, može sa i bez displeja ili externi HDMI, klasika već sa tim kada se ima OVAKO NEŠO

https://www.myirtech.com/list.asp?id=730

- TI AM62x Processor based on up to 1.4GHz Quad ARM Cortex-A53 and 400MHz Cortex-M4F Cores
- 1GB/2GB DDR4, 8GB eMMC Flash, 32KB EEPROM
- Power Management IC (TPS6521901)
- 1.0mm pitch 164-pin Castellated-Hole and 58-pin LGA Expansion Interfaces
- Supports Running Linux 6.1 OS

[Image: attachment.php?aid=45433]

[Image: attachment.php?aid=45432]

SystemOnModule (SoM), tu je sve što treba i sve što je sitno i kritično je tu, čak i kao modul sa svim tu nekim kritičnim delovima koji su naravno jeftiniji tako kod kineza nego bilo koja druga varijanta da se pravi slično uz ogromne muke dok se iskrojektuje tako nešto kao PCB (mabavka tek tih delova da odlepš), jednostavno to se sve zaobidje u širokom luku i izabere se SoM i ostala "noseća" Mother-Board je već dosta jednostavnija za izradu i nije toliko kritična, to već "može da se crta".

Inače ta firma MyIR su "vrlo ozbiljna kineska firma", Texas Instruments ih "preporučuje" i njihovi su "partneri", sjajne cene i odličan kvalitet i trenutno BEZ CARINA Smile

BTW: NSI1050 izolovani CAN transiveri enu su gore desno u ćošku, tu sam sam ih "skontao" i video da dobro rade, kineski "originalni" transiveri, šta fali, posle sam ih poručio (fotka na vrhu ove stranice)

Attached Files
.jpg   mydym62xtopm.jpg (Size: 242,89 KB / Downloads: 97)
.jpg   mycym62x.jpg (Size: 133,11 KB / Downloads: 92)
Reply
Evo TI-Sitara u raznim bojama i oblicima Big Grin

AM62xx i AM64xx, MyIR, TQ, BBB, TI XDS110, sa/bez SoM-a.

Hoćete malo da popričamo o IPC mehanizmima i "remoteproc", RPMSG ili vam zanimljiviji "semafori" i "deljena memorija", birajte sledeću temu? Big Grin

[Image: attachment.php?aid=45434]

Attached Files
.jpg   AM6x.jpg (Size: 686,34 KB / Downloads: 83)
Reply
Čekam Teslu da dodje! Big Grin

[Image: attachment.php?aid=45435]

Attached Files
.jpeg   th.jpeg (Size: 18,58 KB / Downloads: 79)
Reply
Meni je taj CAN mnogo slican sa I2C, nebi bilo lose napraviti na jednom od mojih buducih projekata jedan usb2iic koji spojim na PC preko usb-c i imam i2c komunikaciju sa kompletnim uredjajem, tako mi je lakse da odmah probam neke od registara bez da to radim ovako na slepo preko stm32 i uart! Imam vec jedan alat za CT7601, odlicna stvar preko usb za citanje i pisanje : )

[Image: attachment.php?aid=45446]

Attached Files
.jpg   2025-04-27_082550.jpg (Size: 72,3 KB / Downloads: 31)
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)