03-26-2025, 10:55 PM (This post was last modified: 03-26-2025, 10:57 PM by savan.)
Da trebalo ali nesto nece, videcu sutra osciloskopom na ta dva pina RTS,DTR sta pokazuje
Ovo cu da probam u slucaju da ova dva pina rade -> https://randomnerdtutorials.com/solved-f...et-header/ pa ako ni to ne pomogne onda ne znam. I ovo sam vec probao, tu spominju da drajveri ne vlajaj navodno taj sa linka -> https://learn.sparkfun.com/tutorials/azu...usb-driver resava problem, ali ne ni to radi, tako da za sada ne znam o cemu se radi, dali je drajver, dali je RC konstanta na EN pinu potrebna veca ili nesto trece. Jel postoji neki hardver za esp32 ili to se flesa sa bilo cime? Cime se flesuje ovi sto imaju esp32 sa foruma? Ovde na Macchina je usb to serial baziran na Silabs CP2104 i probao sam nekliko drajvera ni jedan ne resava problem.
03-26-2025, 11:31 PM (This post was last modified: 03-26-2025, 11:31 PM by mikikg.)
Nije to do drajvera, ako je prijavio preko USB COM10 port to je generalno sve dobro, ništa dalje od toga ne treba.
Ono što se tu PRVO proverava preko nekog seriskog terminala (TeraTerm i slični) da li radi RX/TX, dok se to sve još oživljava i odkačene dalje konekcije, kada se ta dva pina prespoje mora da se dobije ECHO, kako kuckaš na tastaturi tako se ispisuje u terminalu karakteri, kada se odkači/odspoji nema više ECHO i to potvrdjuje da je ceo taj kontroler u funkciji i da postoji razmena informacija u oba smera.
Ako radi ECHO onda je 95% stvari rešeno i ispravno
Preostalih 5% se tiču sad tih RTS/DTR linija koje su 100% ispravne i dostupne preko dravera a da li taj program u Python to koristi na ispravan način ili da li uopšte koristi te linije je drugo pitanje, zato treba ili pogledati Python program ili osciloskopom definitivno jel ima ili nema signala na svim spomenutim linijama!
03-26-2025, 11:58 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 12:17 AM by mikikg.)
Kada sam "prepravljao" ove Low-cost kineske ODB-2 interfejse, nabavljao ih po oglasima i lokalno samo zbog konektora i kutice i zbog ELM327 koji je meni pasavao "uskladjeno" sa mojim Trionic8 programima, stavio sam ovaj interfejsić sa FT232, bukvalno sam ga ugurao u kuticu sa sve USB kablom a interno mi je trebalo samo RX/TX dve linije i GND.
Ova verzija PCB (sa originalnim FTDI) je dobra jer imaju izvedene sve ostale linije, to su sve linije od starog RS-232 standarda (DB-9, sa MAX232 za +/-12V verziju za veću imunost/daljinu) koje su na fizičkom sloju definisane i uskladjene GENERALNO sa svim USB<>serial periferijama preko drajvera i mogu da se koriste preko programa za razne stvari koje nisu specifično vezane za RS-232 nego se koriste kao dodatne I/O linije da odrade tako neke pomoćne funkcije kada već postoje na kontroleru.
FT232 i cela serija tih kontrolera imaju finu API specifikaciju, može da se menjaju funkcije tih pinova u "letu" preko programa i bitno je da za njih ima DRAJVERA koji rade dobro na svim OS.
Postoje i veći kontroleri sa još više portova i nožica, FT4232H se na primer prijavi kao 4 posebna COM porta, ili jedan SPI i jedan I2C i tako razne kombinacije po USB protokolu:
FT4232H Quad High-Speed USB to Multi-Purpose UART/MPSSE IC
Quote:Nece esp32 da se detektuje, nesto ili nedostaje u shemi ili sam nezno ili nesto trece:
Code:
C:\Program Files (x86)\SL1 J2534>esptool.exe --chip esp32 --port COM10 --baud 115200 --before default_reset erase_flash
esptool.py v3.0-dev
Serial port COM10
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____
A fatal error occurred: Failed to connect to ESP32: Timed out waiting for packet header
C:\Program Files (x86)\SL1 J2534>
Ovde nije uspela konekcija na ESP32 jer cip nije u programming modu.
Quote:Za cega mu je SW dugme na shemi?
To SW dugme sluzi da rucno uradis ENABLE/DISABLE esp32 cipa i na taj nacin izvrsis reset samog. Nekad se zna desiti ako je losije napajanje 3.3V da u momentu butovanja cipa nemas minimalan napon na EN pinu i onda esp ne moze da udje u boot mode. To se zna desiti kad je recimo u sleep mode i treba da se probudi, a sve zbog loseg (slabijeg ili nizeg) napona.
tvoj problem, izmedju ostalog mogao bi biti i ovde oznaceno na slici dole.
Probaj da napravis ovako, mozes i sa komadom zice za probu ne moras ubacivati button sw. Spojis na GND i drzis pre nego sto sw sa kojim programiras ispise "Connecting" na taj nacin bi trebao da udje u programming mode i kad krene programiranje mozes da raskacis taj GND
03-27-2025, 02:17 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 02:17 PM by yugaja.)
Pogledaj iz terminala šta javlja esp32? Podesis115200 i pogledaj. Oni dolaze sa fabričkim kodom. Moguće da čak imaš i WiFi AP. Ono sto je jako važno je dobro i stabilno napajanje.. Ali sve će se to videti u terminalu. Esp32 je super moćna spravica. Ima svoje bubice, moglo bi da bude bolje ponešto ali... Mogli bi i mi da budemo bolji pa sta sad.. 😊
03-27-2025, 03:24 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 03:52 PM by savan.)
Nebi verovali sta mi se desilo, na L7 stoji 3.3V, odmah milimer do C20 na C20 stoji 1.5V, sve se cudim kako je moguce, kad sam priblizio mikroskop vidim da lem nije probija iza L7 na pad a od gore kad se gleda izgleda kao da jeste, prelemim to i dobijem 3.3V na esp32, tj 3.27V to je sto je ne mrda odatle. Ali ni dalje ne funkcionise detekcija. Izvukao sam gpio2, gpio 0, gnd zice i spojio ih zajedno na gnd znaci sada su gpio0, gpio2 low, ne pomaze! Na osliloskopu EN pin i gpio0 pin funkcionisu preko RTS,DTS, znaci to je ok! St anije u redu ne znam! Sumnjam da nesto sa CP2014 na shemi nije dobro posto nista u teminalu ne prijavljuje kao da nema komunikacije sa esp32! Cak sam i kompilovao CP2014 kernel modul, insmod usbserial + cp2014, proradilo na RPI4, i evo sta kaze:
Code:
[ 4378.274457] usb 1-1.2: new full-speed USB device number 15 using xhci_hcd
[ 4378.411778] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=10c4, idProduct=ea60, bcdDevice= 1.00
[ 4378.411794] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 4378.411807] usb 1-1.2: Product: CP2104 USB to UART Bridge Controller
[ 4378.411820] usb 1-1.2: Manufacturer: Silicon Labs
[ 4378.411831] usb 1-1.2: SerialNumber: 02D88026
[ 8050.759812] usb 1-1.2: cp210x converter now attached to ttyUSB0
esptool takodje i dalje nikakve komunikacije nema:
Code:
root@rpi4:~/A0-Production/ESP32RET_Updater# python ./esptool.py --chip esp32 --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 --before default_reset erase_flash
esptool.py v3.0-dev
Serial port /dev/ttyUSB0
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____
Dali neko moze da baci pogled u shemu iz post #55 sta bi moglo da nedostaje, nesto mora da nije kako treba? Probao sam i da zalemim 22uF kondenzator na en pin nista nista nista.
03-27-2025, 04:28 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 04:48 PM by me[R]a.)
Tesko, brate da moze neko da ti resi problem tako sto ce da pogleda shemu koju si ti nacrtao (da ne ulazimo da nisi mozda negde pogresio pri crtanju) ili da znamo sta si i kako zalemio ali obicno kad ne znas sta je problam onda ides sistemom eliminacije.
Ja bi recimo raskacio rx i tx izmedju ESP32 i CP2104 i uzeo neki programator (ja bas imam ovakav za koji ti je @mikikg postavio sliku u postu #63) i spojio bi se na ESP32. Treba ti samo RX, TX i GND za vezu sa programatorom (pod uslovom da na ESP imas 3.3V ako nemas onda mu dovedes i Vcc za 3.3V sa programatora) izberi port programatora i programiras direktno ESP32. Samo trebas da imas taj GND i IO0 spojeni da bi esp32 usao u program mode (ne treba IO2 da spajas na GND radi programiranja).
Na ovaj nacin ces ustanoviti da li je do ESP32 ili nesto drugo. Ako operacija uspe onda trazi gde si pogresio na USB delu.
Ja sam ih dosta programirao na ovaj nacin i nisam nikad imao problema. Ne koristim USB cip gde god ne mora jer na gore objasnjen nacin programiram samo prvi put ESP32 a onda u softveru imam implementiran OTA i putem wifi-a vrsim update softvera preko web-a.
Evo jedan primer kakako je spojen u jednom od projekata koji smo pravili zajedno ja i @ddanijel :
p.s.
Inace ovo sto spominjes u postu iznad su termalni padovi i ne uticu na ispravnost rada ako nisu zalemljeni za GND. Mislim da su interno vezani na GND pa zbog toga su naznaceni kao GND. Ako ti znaci mislim da imam par ne zalemljenih modula pa mogu da ispitam to da li su interno spojeni sa GND...
03-27-2025, 05:43 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 05:46 PM by savan.)
Hvala! Jednostavno nece. Gledao sam osciloskopom na TX,RX, samo na TX imam neki signal tj i ocekivano je sa usb-a da stize neki signal ali na RX nema odgovora kao da je mrtav esp32. SKinuo sam ga i i usput unistio macchina pcb pa cu sad da spojim esp32 na eksterni programator da vidim dali ima zivota na njemu. Provericu kako su u spojeni gnd. Ovo stvarno nije norml;no sta se meni desava u poslednje vreme, moracu malo da oladim od elektronike na neko vreme.
03-27-2025, 06:02 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 06:09 PM by savan.)
Esp32 je ispravan! Sad ne znam dali mozda treba da criscross tx,rx pinove na mom pcb? Tako se ponasa i kad se spoji tx-tx, rx-rx, samo tx se vidi a sa rx nema odgovora, verovatno je to jedini problem na Macchina A0? Po semi je radjen, dali je moguce da su na shemi spojili kako ne treba rx,tx?
C:\Program Files (x86)\SL1 J2534>esptool.exe --chip esp32 --port COM11 --baud 115200 --before default_reset erase_flash
esptool.py v3.0-dev
Serial port COM11
Connecting........_
Chip is ESP32-D0WD-V3 (revision 3)
Features: WiFi, BT, Dual Core, 240MHz, VRef calibration in efuse, Coding Scheme None
Crystal is 40MHz
MAC: b0:a7:32:fe:26:00
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Erasing flash (this may take a while)...
Chip erase completed successfully in 2.2s
Hard resetting via RTS pin...
C:\Program Files (x86)\SL1 J2534>
Beli pcb sam sad radio i nikad vise! Nista se ne vidi ni gde je vod ni dal je negde prespojilo, krs nevidjeni! Samo zeleni pcb i nema greske sto se izbora boje tice, svaki vod,pad... se lepo vidi!
03-27-2025, 06:38 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 06:40 PM by me[R]a.)
Eto i meni to promaklo... Ako je na USB Tx(salje podatke) onda na ESP32 treba da ide na Rx (koji prima te podatke) i obrnuto. Nije greska na footprintu nego ti nisi dobro povezao. Kod tebe je sad rx-rx i tx-tx. Eto previd u crtanju sheme .
Sistemom eliminacije skoro pa uvek se dolazi do resenja.
03-27-2025, 07:06 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 07:10 PM by savan.)
Da zeznuo sam stvar, u originalnoj shemi je tx-rx, rx,tx samo ja nisam primetio pa spojio kako ne treba : ) Sad bi trebalo da proradi, vratio sam esp samo jos da izmenim ovo na pcb, moci ce.Jel vam se desilo nekad da drzite daljinski u ruci a da ga trazite po kuci? Tako i ovo, moze ono tri puta meri a jednom seci kad to tako hoce kako ne treba, mozes i da gledas 10 puta da prekontrolises jednostavno kao i daljinski previdi se, a meni se u poslednje vreme evo vec koji projekat sa nekom glupom greskom i dva dana maltretiranja i prelemljavanja, neverovatno.
03-27-2025, 07:34 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 07:40 PM by savan.)
Evo ga proradilo, savrseno radi RTS,DTR, ne mora gpio0 da se spaja na gnd. E samo jos da proverim regulator sa 12V na 5V i da stavim diodu pa cu proveri osciloskopom dali funkcionise CAN , to cu sutra.
Ovo je toliko maleno da sam jedva premostio, jos kap superlepka i to je to.
03-27-2025, 10:25 PM (This post was last modified: 03-27-2025, 10:27 PM by savan.)
Instalirao sam fw sa posta #8 v1.03, tu postoje dve verzije fw-a, jedna je wifi a druga bt, wifi verzija ima passwork i ne znam koji je, nije onaj sa linka, pa sam instalirao bt fw i on funkcionise vidi ga android aplikacija "SimosTools" i spajam se ali led indikacija na Macchina nije funkcionisala dok u aplikaciji nisam isao na update fw, pojavila se verzija 1.07, aplikacija je apgrejtovala fw na Macchina i sad radi kao sat, crvena led sija kad nisam spojen, zelena kad se spojim i plava kad valjda procesira nesto, pa cu sutra da probam dali ima komunikaciju sa CAN, trebalo bi da je sada sve ok. Nikakav problem sto je antena esp-a zaklonjena pcb-om, ima dobar domet od par metara sto je sasvim dovoljno!
Miki Simon Tools, kliko vidim tu je samo Golf 7 i Golf 8, ne vidim da ima za neki drugi auto. Ali softvare ima opciju da se salju custom komande, skrinshotovacu ti sutra ako ti treba?
Pošalji svakako, sve je manje više po istom principu samo su drugi programi u pitanju i kako oni hendluju te specifične komende za posebne ECU tipove, ovo je samo komunikacioni sloj a ostalo je sve do tih specifičnih programa.
WireShark može da pomogne da se uhvati saobraćaj na mreži, može i USB zaobraćaj da hvata i analizira ako su CAN frejmovi ekapsulirani u mrežni saobraćaj a po svemu sudeći jesu
03-28-2025, 02:50 PM (This post was last modified: 03-28-2025, 03:16 PM by savan.)
Probao sam 12V to 5V regulator na Macchina sve ok, zalemio preostalu diodu, sad je kompletno sve kako treba osim sto jos cekam obd2 konektor i da spojim na automobil. Gledao sam osciloskopom, slika dole, aktivira se kao neki 14.7kHz pwm kada android konektujem preko bt i krene pokusaj komunikacije machine sa can uredjajem koji nije zakacen sa druge strane, valjda ne moze bez can uredjaja na drugoj strani da se vidi nista specijalno? Probacu kad stigne konektor pa cemo znati. Evo par slikica i dole je ispravljena shema, gerber i bom, zakacio sam dve vrste ispravljenog pcb, ovog sto ja imam i onog sto ima stm32 antenicu van pcb pa ko kako voli da pravi.