02-27-2025, 10:11 PM
Konektor i raspored je za sve isti, univerzalan je. K i L linija su ti na PIN7 i PIN15.
ELM to mora da radi.
ELM to mora da radi.
Macchina A0
|
02-27-2025, 10:11 PM
Konektor i raspored je za sve isti, univerzalan je. K i L linija su ti na PIN7 i PIN15.
ELM to mora da radi. (02-27-2025, 09:45 PM)mikikg Wrote: Tako da "kuburim" sa majstorima debelo, jedino sam da popravljam svoje automobile ... Ili da jednostavno radiš ono u čemu najbolji i šta ti donosi novac, sa time kupiš nov auto i brineš samo o redovnim servisima (zamene ulja filtera i slicno) , a resto vremena se posvetis porodici, uživanju, druženju ![]()
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
02-28-2025, 11:14 AM
Kada smo već počekli općenito govoriti o autima i softveru, da li se netko igrao sa Mazdom 3 1.4 benzinac 2005 godište? Baš si razmišljam da uzmem nekakav interface za nju pa da barem mogu vidjeti što se dešava oko motora i sl. Baš se ne bi igrao sa "tweakanjem" da ne bi bilo izletanja klipova iz cilindara.
02-28-2025, 01:11 PM
(02-28-2025, 02:20 AM)ddanijel Wrote:(02-27-2025, 09:45 PM)mikikg Wrote: Tako da "kuburim" sa majstorima debelo, jedino sam da popravljam svoje automobile ... Problem je u tome što posle Saab 9-3 V6 2.8 Turbo NE POSTOJI trenutno nov auto koji bi sve te njegove funkcije od pre 20 godina i krajnji filing zamenio a da ne košta k'o opremljena vikendica na Zlatarskom jezeru sa sve borovom šumom! ![]()
02-28-2025, 04:47 PM
(02-28-2025, 11:14 AM)Khadgar2007 Wrote: Kada smo već počekli općenito govoriti o autima i softveru, da li se netko igrao sa Mazdom 3 1.4 benzinac 2005 godište? Baš si razmišljam da uzmem nekakav interface za nju pa da barem mogu vidjeti što se dešava oko motora i sl. Baš se ne bi igrao sa "tweakanjem" da ne bi bilo izletanja klipova iz cilindara. To je atmosferski motor, pa ni nemaš neke opcije da je elektronski "tvikuješ". Ne mogu da ti preporučim neku jeftinu dijagnostiku, ali mogu samo da ti kažem da kineske dijagnostike tipa ELM327 verovatno neće raditi na tom modelu, imao sam Mazdu 6 sličnog godišta, i praktično nije ništa mogla da očita...
Ovaj 9-3 2.0 koji spominjem mi je "experimentalno vozilo", i dalje ima raznih problema ali se iskreno ne nerviram zbog toga više, čak mi je i Cool kad upadne u SAFE-MODE, tada je limitirana snaga šta znam na recimo 20kW pod bilo kojim uslovima vožnje.
Vuče se po putu kada kreće jedva ide ali i dalje može da na otvorenom putu dostigne "normalne" brzine sa tim limitom. Ceo problem je možda vezan oko električne instalacije, klapna gasa, oni potenciometri koji se vide, naponi neki, šta znam. Elem, sve radi samo je limitirana snaga kada je u tom modu. Kada se "počiste" neke P2135 greške opet se vrati sve na normalno i radi neko vreme. Prestao sam da se nerviram kada upadne u taj mod, baš me briga, vuče se po ulici, ALI POSTOJE minimum dve zanimljive prednosti toga!!! ![]() Jedna je da mogu ćeri da dam da vozi taj auto i da njoj to potpuni ništa ne smeta, čak tako "lenj" i usporen joj više odgovara, lagano preko rupa i teraj ... Druga prednost je ta što Saab 2.0 sa TNG troš i duplo manje goriva (u novcu) nego pomenuta Škoda 1.4 MPI. Kada updane u Safe-mode onda troši još duplo manje od toga po gradu! Da ne verujete, to je smešna potrošnja za toliki auto! Meni lično ne treba bolje od toga ništa, uopšte mi ne smeta taj 2.0 što tako radi jer posle kada sednem u trenutno ispravan 2.8 kao da sam seo u AVION, ali bukvalno, pravi pravcati AVION, dugmići na tabli su iz aviona, boja i stil je kao iz aviona, signali "Pinggg" i slično su potpuno isti kao iz verovatno nekog njihovog aviona ![]() Saab automobili se trenutno ne proizvode više, firma nije prodata, firma je KONZERVIRANA i možda čeka neka bolja vremena. Saab trenutno jedino Gripene proizvodi ![]()
03-01-2025, 12:26 AM
@Progster
Baš sam sa prijateljem pričao o tome koji je nedavno kupio neku KIAu staru otprilike 10tak godina i sa time jeftinim ELM327 može da očita sve živo pa je i meni palo na pamet da si uzmem tog jeftinog kineza, ali evo prošlo je već preko 2 mjeseca od toga i dobro da nisam uzeo. Što se tiče "jeftino/skupo" ne smatram previše skupim i platiti oko 150€ za nešto što će dobro funkcionirati.
Safe-mode, ovako postane grafikon i tako radi !!!!
Kako se to sve tu lepo vidi i kako su to ljudi organizovali sve, posebno prikaz raznih parametara, za taj model ECU-a su svaki poznati registar adresirali i dali mu opis i komentare i default vrednosti, 100% pokriva sve funkcionalnosti na tom ECU. Firma Hirschmann prodaje ORIGINALNE ECU sa starog stock-a, imaju u ponudi DEVELOPERSKE ECU verzije sa Source Code od nekih tamo ni manje ni više nego Motorola 68xxx, ima dve unutra i sam JTAG bla-bla-busevi dostupni za dalje čakanje. Regularno to prodaju, bave se time, očigledno da to neko kupuje još uvek! ![]() Software se regualrno updejtuje, postoji ogroman Trionic forum, nekoga to sve veoma interesuje i ako ugašena firma i "nema delova" koji inače pasuju sa GM vozila, tako da i novih delova ima ... PS: Docrtao sam isprekidanim linijama grafikon po osećaju kako to trenutno radi. Dodatno vidim da sam čak i snagu pogodio, rekao sam 20kW, e baš je tu i tako radi i troši kao Zippo upaljač, meni je realno bolje sa tim ![]()
Interesantni ce biti brdski biciklovi sa ovakvim mehanizmom
https://www.youtube.com/watch?v=mWJHI7UHuys
03-03-2025, 10:52 AM
Ovo je originalni servisni interface, čuveni Tech 2
TECH2 GM/OPEL/SAAB/SUZUKI Diagnostic Tool https://autodiagnosticsolutions.com/product/tech2/ Ozbiljna sprava, ima sve potrebne funkcije + diagnostičke i servisne procedure za tu grupu automobila. Postoji kompletna servisna dokumentacija sa TIS2000, svaka greška i pozicija na šhemi ili konektoru je dokumentovana i pokrivena testnim procedurama i savetom šta da se proveri ili zameni. Taj uredjaj je bio oficialno korišćen u Saab-ovim servisima, sada ga ima u slobodnoj prodaji. Posotoji SW-klon varijanta, BT interface + isti taj software sa tog uredjaja prebačen na Windows u Virtualnu Mašinu, isto izgleda i isto radi. Verujem da je "profi" Saab/Opel serviser mogao tj i dalje može da sa tim diagnostiguje, testira i popravi svaku poziciju na tim automobilima!?
Stigli mi delovi pa sam polemio ovo sto ima term pad na sebi duvaljkom ovo ostalo je lako rucno, lep je beli pcb bas lep, moram da cekam obd2 konektor sa Aliexpress, tek u aprilu : (
03-25-2025, 08:48 PM
Možeš to sve da sklopiš i probaš do nivoa CAN protokola, treba da se vidi neki saobraćaj na CAN liniji, ne moraš da dekodiraš ali treba da se vidi nešto nalik tome.
Hocu i mislio sam, po sekcijama cu pustati jer nisam sa tim buck regulatorom radio sto mu fb ide direktno na 5V out, kao da je fiksni 5V, to mi sumnjivo a nisam gledao d.s. pa cu to prvo da pustim da ne bude vise od 5V na njegovom izlazu : ) I ako proradi sve instaliram fw i probam preko telefona dali ima komunikaciju a obd2 samo na kraju zalemim
Moram prepraviti shemu jer ovo ne valja ovako, kako su ovako blesavo nacrtali footprint da nisam ni primetio to sto je u sredini, ko bude lemio a narucio je pcb neka pazi na taster kako ga okrece!
Nece esp32 da se detektuje, nesto ili nedostaje u shemi ili sam nezno ili nesto trece:
Code: C:\Program Files (x86)\SL1 J2534>esptool.exe --chip esp32 --port COM10 --baud 115200 --before default_reset erase_flash Za cega mu je SW dugme na shemi? Probao sam i da ga drzim i da ga kliknem nece nikako ubacivnje fw-a. Usb to uart na macchina pcb je detektovan na PC, port takodje, drajver za uart instaliran, python instaliran... D2 diodu jedino nju nisam instalirao jer moram proveriti taj buck regulator sa 12V na 5V, ali napon se dobija preko VBUS i D3 diode tako da nesto tu nije kako treba, mozda na Q2,Q1 ??
Ili ne moze bez VFILT tacke na R7 tj tu na IO35 treba da dodje napon preko delitelja sa VFILT a ja nemam diodu jer jos uvek nemam napon 12V pa je nisam stavio, jel moguce da zbog IO35 nece da se pokrene esp32 ? Ne znam sta bi jos pogledao kad se prvi put srecem sa esp32! Ne znam ni kako se fleshuje rucno na primer.
Nemam reset dugme, to SW dugme je jedino dugme na pcb a radio sam po originalnoj shemi od Macchina A0 is prvog posta, ne znam ni kako radi ovaj RTS,DTR stvarno ne znam niti sam ikad to radio tako pa ni dali sme da kratkospajam bilo sta dok je aktivan RTS,DTR ? Da u startu ne zeznem nesto a nisam ni poceo : ) Proverio sam footprint na mmbt ok je. Da ne treba nesto na windowsu da podesim da bi radio RTS,DTR ?
E kad me ovako krene pa u startu ne ide odma mi se ne radi, sutra probam da dodam kondenzator malo veci na EN pin esp-a i ako ne bude proradilo mislim stvarno ne znam sta da mu uradim, opet da prespajam po pcb-u nemam zivaca, vidim po netu da nisam jedini sa ovim problemom i nemam volje da popravljam usb drajvere, cak nisam siguran ni dali je drajver u pitanju ili je esp32 u pitanju, kad nisam sa njim radio. Taj esp32 vise ne moze da se odvoji od tog pcb-a cak i da hocu da ga skinem i zakacim na neki eksterni uart, ne znam sta da mu radim, vec nemam volje.
03-26-2025, 10:49 PM
RTS,DTR su posebne linije i kontrolišu se preko programa, komandana linija ima opcije da se menja tip reseta pogledaj to, kada bi imao LED na te dve linije video bi da li se menja stanje, ili osciloskopom, mora da se te dve linije posle power-up da odrade sekvencu prelaska u UDF boot mode ili već preko svog bootlader čeka dalje progam preko seriske veze po njegovom internom protokolu.
Ako radi komunikacija RX/TX verovatno da radi i RTS i DTR preko programa i drajvera, samo da je sa HW sve u redu i da ima tu sekvencu za ulazak kako bi nastavio dalje konekciju sa MCU. Spominju se dva dugmeta kao generalno postavka kako se ulazi u taj mode ručno, bili nekad jumperi i/ili tasteri koji se drži kod power-up, sve je to isto i dalje samo su ta dva signala i te akcije rešili preko tih "slobodnih" RTS/DTR linija na USB<>Serial kontroleru (ima još nekih slobodnih) pa to ne mora više ručno da se pritiska i prebacuje nego program automatizovani bljuc-bljuc sve izresetuje i učita šta treba. |
« Next Oldest | Next Newest »
|