12-23-2021, 02:21 PM
(12-23-2021, 12:19 PM)npejcic Wrote: Apsolutno se slažem. Ja jedino vidim NUK kao rešenje za ekstremno povećane zahteve za energijom danas, a još esktremnije povećanje u budućnosti. Sećam se da je Nemačka imala velike planove sa NUK energijom, ali se tada desila nesreća sa Fukušimom i onda zbog smirivanja naroda rešila da odustane.
Nešto razmišljam, nakon Černobilja (veliki deo je ljudska greška) u Japanu se zvanično desila jedina velika katastrofa i to zbog zemljotresa i cunamija, a Japan je izuzetno sklon tome. Trenutno u svetu ima preko 400 reaktora... Da li sam u pravu ako kažem da NUK i nije toliko opasan kao što se to na prvi pogled čini? Možda i nemam dovoljno informacija, samo razmišljam na glas...
Imam prijatelja koji je redovni profesor energetike na Strojarskom fakultetu u Zagrebu. Pre nekih 20-25 godina sam ga pitao koja energija je najzdravija i on mi je rekao: "Sreća što smo u kafani, jer zvanično nikome ne smem naglas da kažem da je to nuklearna". Takva je tad bila politika, sad se menja. Na sledeće pitanje u vezi sa ispuštanjem radioaktivnih materija u atmosferu od strane nuklearki, on mi je rekao da je neuporedivo veća emisija radioaktivnih materija od strane TE "Nikola Tesla", nego od NE "Krško", jer termoelektrane spaljujući ugalj, usput spaljuju i mnoge radioaktivne supstance iz uglja i šalju ih u atmosferu kao dim ili lebdeći (leteći) pepeo. Pominjao mi je uradijum, radijum, torijum, radon, čak i neki radioaktivni kalijum. Od tog dana sam prestao da budem skeptik u vezi sa tom vrstom energije...