Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moderne komponente za preporuku
Goša, hvala za ispravku - pomešao sam BF862 sa Tošibinim FET-ovima kojih takođe više nema.
Reply
Imam jedno pitanjce. Kako sam naletio u zadnje vrijeme da dosta vintage uređaja koristi dvostruke tranzistore kao naprimjer 2sa798, naravno i dalje se daju nabaviti po relativno ok cijenama, ali gledam nekakve moderne zamjene koje su u proizvodnji.
Standardno riješenje je uparivanje ksa992, ali tražim baš dvostruke u jednom kućištu radi jednostavnosti montaže. Gledajući mouser nije da ih nema i recimo 2sa1618/1873 bi bili ok zamjena po većini parametara. Jedino što ne mogu naći je njihov šum. U teoriji oni su predviđeni za audio svrhe,tehnologija izrade se poboljšala u odnosu na prijašnja vremena i trebali bi odgovarati, ali googlajući nigdje ne vidim da ih itko koristi za zamjenu, uvijek se spominje diskretno riješenje i uparivanje dva tranzistora.

Ima li netko kakvih praktičnih iskustava/mjerenja sa novim dvostrukim tranzistorima?
Reply
Na Toshibinoj stranici pogledaj pod =22%7CLow%20Noise]BJT Low noise

HN4A/C51
HN4A/C06
ima i komplementarni PNP+NPN, common emmiter
HN4B06

Za te što si jih pomenuo nemam nikakvu informaciju u vezi šuma.
LP
Dragan
Reply
Baš sam sada pogledao u datasheetu šum i čini mi se dosta dobar. Ne mogu usporediti sa ksa992 jer mjerni parametri baš i nisu isti, ali recimo bc560 ima slične mjerne parametre i šum oba je manje više u istom rangu.
Također mi je baš čudno što recimo 2sa1618/1873 koji su od toshibe i proizvode se u njihovim datasheetovima nema podatka o šumu.
Reply
UCC33420, nov vrlo zanimljiv izolovan DC/DC pretvarač u čipu.
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ucc33420.pdf

[Image: attachment.php?aid=47765]

Quote:The UCC33420 is an industrial DC/DC power module with integrated transformer technology designed to provide 1.5W of isolated output power.
It can support an input voltage operation range of 4.5V to 5.5V and regulate 5.0V output voltage with a selectable headroom of 5.5V.

The UCC33420 features a proprietary transformer architecture that achieves a 3kVRMS isolation rating, while simultaneously supporting low EMI and excellent load regulation. 4.00mm × 5.00mm.

Applications
• Factory automation PLC modules
• EV charging infrastructure
• Isolated bias for E-mode GaN
• Isolated bias power for digital isolators
• Isolated bias power for RS-485, RS-422 and CAN

Attached Files
.png   Screenshot from 2026-03-06 20-36-29.png (Size: 129,25 KB / Downloads: 69)
Reply
Da, takve sam vidio u onim jeftinim VAW metrima od kineza koji mjere mrežni napon. Baš sam se začudio kako nema trafa već je sve riješeno tek sa par eksternih komponenti i takvim čipom. Ja mislim da sam već to objavio na forumu u jednoj temi. U mom slučaju radi se o nekoj no name kineskoj firmi koja ih štanca.
Općenito veoma zanimljivo riješenje koje izbacuje trafo iz igre i pojednostavljuje napajanje do maksimuma.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)