Yesterday, 11:36 PM
|
PCB Design Routing
|
|
8 hours ago
Pratimo sa velikom pažnjom svako novo pisanije na našem Forumu, pošto mi se "javlja", da je došlo blago rečeno do zasićenja drugara da pišu više o uradcima, kojima se bave, (nekada bi mi jutarnje čitanje postova trajalo duže nego lagano ispijanje čaja-kafe, sada mi čaj-kafa mnogo duže traje nego čitanje postova
) Ronovar, malko drugačiji pristup izradi PSU, u smislu smanjivanja preskočnih izobličenja ispravljačkih dioda, sam zapazio na velikom Forumu, u poznatoj temi, pogledaj malko pažljivije strane 4 i 5, Franz je objasnio njegovo viđenje udela PSU u izradi pojačivača... Imaju i izgledi pločica, a na strani 1 i šeme svega... Primećeno, da ne koriste snubere
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!"
7 hours ago
Braca je već napisao u temi da ako se koriste snubbleri na sekundarima toroida ne trebaju bypass kondovi preko svake ispravljacke diode u ispravljacu, jer svaku poluperiodu dvije diode provode i u paraleli su sa snubblerom koji ima 10nF u paralelli sa diodom i rc clan za smanjivanje ringinga toroida.
Temu sam prelisto u vezi psu i vidim da imaju nove shottky diode sa zero recovery time! Woow, to nisam ni znao da ima...20A su i idu do 400V....napon brutalno siguran, imaju positivni koeficijent i silicon carbite tehnologije izdrade su. Dolaze u to220 kucistu pa me zanima dali taj zero recovery time toliko utjece na zvuk kod audio pojacala? Jer vecinom svi stavljamo spore greze i diode koji imaju po 500ns recovery time sto znaci da kad ne vode njima tece mala struja curenja tih 500nsec. Sa ovim zero time recovery kad u poluperiodi dioda nevodi ona je tiha i nema struju ni napon curenja...sto bi trebalo znaciti cistiji napon na elektrolitima i bolja dinamika pojacala. Sad razmisljam da diode na postojecem pcb zamjenim sa tim to220 i stavim im mali hladnjak. I spoj obavezno full bridge rectifier jer tako su diode duplo manje opterecene. Radi se o diodi C6D20065A Zanimaju me misljenja o upotrebi ove diode u ispravljacu za pojacala po pitanju zvuka jer bi volio unaprijediti psu za sigma amp koji svira savrseno.
6 hours ago
BYW29-200 su savršene.
5 hours ago
(6 hours ago)Boban Wrote: BYW29-200 su savršene. SB1220 su jos bolje, imaju bolje hladenje preko nozica, 12A vs 8A jedino je napon kod BYW29-200 bolji 200V vs 100V, ali posto koristim dupli sekundar napon nije dupli (jer ne koristim CT trafo) pa je tih 100V taman na "pola napona". Za znatizeljne, ako koristimo CT trafo i poslije ispravljanja sa elektrolita imamo +/-50Vdc to znaci da na diodi imamo 100Vdc napon pa onda SB1220 nisu pozeljne jer ce probiti. Ako koristimo trafo sa duplim sekundarima i svaki sekundar poslije ispravljanja sa elektrolita ima +/-50VDC to znaci da na diodi imamo napon od 50Vdc (koristimo full bridge ispravljac) tako da tih 50Vdc po grecu/diodi od 100V je 50% rezerve i to ce da radi savrseno. Sto se tice amperze, nama treba 3Arms za pojacalo pa ako racunamo 3Arms x 1.4142 daje 4.24Apeak a dioda nam je projektirana za 12A sto znaci da je dioda 2,8x jaca nego nam treba. Startne struje koju prazni elektroliti povuku na desetine ampera kod paljenja napajanja necu usporedjivati jer ta dioda to podnese bez problema. Za hladjenje meni je duzina nozice od kucista SB1220 duga tocno 2,6mm pa prema DS za izracun K/W otpora dobijamo: SB1240-SemiKron-datasheet-8424849.pdf Dakle 2,6mm duzina nozice je 6.5K/W dakle ako kroz diodu pustamo 2A x 0,65Vdrop daje 1,3W disipacije po diodu x 6.5K/W daje 8.5C + 30C temperatura u kucistu daje 38.5C temperaturu diode koje se hlade preko nozica i preko bakrene fleke na PCB na koju cu dodati via da bude bolji termicki otpor i ventilacija zraka. Pogledom na gornji graf vidimo da cim su krace nozice to je bolji termicki otpor diode naspram disipaciji. Zato sam odabrao ovu diodu jer netrebamo hladnjak kao za TO220. A za recovery time nasao sam podatak da ta diode ima oko <35nsec sto je odlicno pa cu je ostaviti, jer su jeftinije i dostupne kod mousera.
5 hours ago
Ma sve je to OK... Na kraju lanca kutije zvučne naprave najviše problema.
|
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 2 Guest(s)

)