11-09-2024, 12:03 PM
Sve i svašta
|
11-09-2024, 01:14 PM
Nema gi...
11-09-2024, 05:11 PM
Ako neko ima iskustva sa stabilizatorima napona, trebala bi mi preporuka za jedan. Snizavanje napona je od interesa.
Jutros sam bio po televizor u zvanicnom LG servisu. Ukljucili su ga predamnom, da se uverim da radi. Donesem ga kuci, ukljucim, i ne radi. U poslednjem momentu, pre nego sto bih dohvatio sekirce, ukljucim ga u regulacioni trafo podesen na 220V, radi perfektno. Kod mene je u mrezi preko 250V, valjda mu je previse. Najlepse molim, postedite me saveta da se zalim distribuciji. Onaj kome je u interesu da ima tako visok napon ima vise para od mene i ledja u vlasti, pa nema vajde.
11-09-2024, 07:57 PM
Za koje snage i koliko komada?
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php
Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
11-09-2024, 08:18 PM
Samo jedan komad. Specifikacija TVa kaze "Typical power draw of 137w with 457w max."
Ne skodi ni da je vece snage, mogao bih i audio ukljuciti u njega. U svakom slucaju ispod 1kW.
11-09-2024, 08:50 PM
Nemas potrebe za klasicnim stabilizatorom jer tebi ne pada napon niti novijim televizorima smeta nizi napon (kao sto moze da smeta vislji). Komotno mozes autotransformator sistem i za to sta tebi treba motan tipa 250>220v tj sa 30v spustanjem napona i to mozes komotno na jezgru od 30VA da odradis, bice i odvise.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
(11-09-2024, 08:18 PM)Ebe Wrote: Samo jedan komad. Specifikacija TVa kaze "Typical power draw of 137w with 457w max." A ovako nesto, stepdown sa klasicnim transformatorom
11-09-2024, 08:59 PM
(11-09-2024, 08:50 PM)ddanijel Wrote: Nemas potrebe za klasicnim stabilizatorom jer tebi ne pada napon niti novijim televizorima smeta nizi napon (kao sto moze da smeta vislji). Komotno mozes autotransformator sistem i za to sta tebi treba motan tipa 250>220v tj sa 30v spustanjem napona i to mozes komotno na jezgru od 30VA da odradis, bice i odvise. Preduhitrio si me
11-09-2024, 09:18 PM
Moze i ta varijanta. U svakom slucaju, ne bih nista budzio, hocu da kupim proverenu stvar. Poslednje sto mi treba u sobi je trafo koji zuji.
11-09-2024, 10:06 PM
(This post was last modified: 11-09-2024, 10:09 PM by branko tod.)
Preduhitrili ste me, ja sam spor. Baš tako trafoom, samo
postoji moja mala rezerva zbog svičing opterećenja. Probaj da li će se grejati. Sve što kupiš imaće u sebi trafo, budi siguran.
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php
Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
11-10-2024, 09:30 AM
Recimo da narucim da se namota trafo, koja je razlika dal ce biti standardni, rastavni, ili autotrafo? Za ovu namenu, da li koristiti torus ili EI? Koga bi preporucili za izradu? Ja sam do sad sve radio u trafco.
Kod standardnog tj, rastavnog imas galvansku izolaciju ali u tom slucaju za prenos 300W treba ti jezgro od bar 350-400VA. Kod autotransformatora je skroz druga filozofija jer postoji prakticno samo 1 namotaj i u tom slucaju sa izvodom na odredjenom namotaju shodno tome koji manji napon zelis da imas. Snaga koju taj trafo prenosi je samo u ta razlika tako da bi prostim recima za tih 300W ako zelis da preneses i spustis napon sa 250 na 220V racunas prakticno samo onu razliku od 30V sa strujom koju prenosis i samim tim za tih 300W koje zelis mozes da zavrsis sa jezgrom od recimo 40-50VA, tako da ne vidim razlog uopste da radis klasicni rastavni trafo. Moje aproksimacije uzmi sa rezervom, za detaljni proracun :
https://wiraelectrical.com/ideal-autotra...culations/ Mozes da odradis kako ti je i iznad predsatavljeno sa vec gotovim klasicnim trafoom ako imas neki pri ruci 230>24V tako da vezes kako je predstavljeno na slikama, ali pre nego spojis uredjaj premeris izlaz jer ako povezes u kontri dobices povecan napon za onih 24v umesto smanjen. Za taj tv cenim da bi bio dovoljan klasican trafo 230>24v snage reda 15VA i povezan prema gornjim schemama, ali svakako proracunaj tacno.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
11-10-2024, 04:12 PM
Hvala na info. Narucicu da se namota jedan auto trafo vece snage, pa cu razdelnik za sve uredjaje povezati preko njega.
Nije baš elektronika, onako više elektrika, šmirglanje i farbanje. I češanje od mineralne vune.
Today, 10:56 AM
Termica,ha?
Ja sam imao jednu lijepu staru u svojoj radioni/stanu i riješio sam je se jer mi je jednostavno zauzimala prostor u malome hodniku,a ionako mi ne treba jer se grijem na klimu. Ostavio sam njezine grijače,cigle i ventilatore reda radi. Razmišljao sam da joj malo obnovim "limariju" pretvorim u nešto drugo,ali ipak mi je hodnik preuzak pa sam je se riješio. Kažeš od mineralne vune, ja sam u svojoj imao staklenu jer je termica stara sigurno 45+ godina i ipak se nisam nešto puno češao jer sam bome pažljivo maknuo vunu,stavio ju u najveću vreću za smeće i pravac reciklažno dvorište da se oni sa njome bakću.
Staklena ili mineralna, rezultat je isti. Ovo je privremeno rešenje, na brzinu, a videćemo sledećih godina šta i kako. Konkretno ovde je mineralna vuna stara, kao i ova nova dodatna.
Malo sam se odmalo od elektronike, za promenu.
10 hours ago
Bravo NIXIE, sezonski radovi na vreme obavljeni. Imam iste takve, i manju i veću. Manja totalno nova.
Staroj, većoj zaista potreban facelifting i medical refresh iznutrica. Još uvek radi perfektno i tiho pre svega. Nije za slikanje
Neću više nikad ovo da radim, nadam se. Zateko sam ih u stanu, i krenuo optimistično u reparaciju jer sam već to radio ranije. Potrajalo je duže od planiranog. Manju koja je bila monofazna sam preradio u trofaznu, kad već ima 3 grejača. Skupe su nove, manja je 50.000 veća 62.000 plus po svakoj isporuka i montaža 5-7.000. A ove će da rade još koliko oćeš, nadživeće me. Mogao sam da dam stare i uzmem nove remontovane, ali nisam siguran koliko je to kvalitetno urađeno. Ovako sam miran prilično. Sve novo, ofarbano i spolja i iznutra (gde je bilo korozije), a korozije ima tu i tamo jer Magnohrom i ne farba ljudski panele sa unutrašnje strane, ostaje sve neofarbano uz ivice. Ukupna cena za obe je oko 140-150eur za sve delove, farbu i žice.
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 8 Guest(s)