06-27-2019, 08:24 PM
(06-27-2019, 06:23 PM)Khadgar2007 Wrote: Ja sam jednom smiješao nekakvu kombinaciju solne+peroksida za izradu PCBa.Bila nestašica feriklorida sa kojim sam inače a i još uvijek radim.Stavim ja pločicu a ono se stvorila tolika "pjena" da nisam prismrdio prstima blizu dok reakcija nije splasnula. Nikako mi nije sjela izrada PCBa tim postupkom.
Nikada nisam koristio taj "ferihlorid" ...
To kod mene ide ovako , uzmem sonu kiselinu za sanitarije Hlorovodonicna 16-18% , nju sipam u plasticni sud koliko je dovoljno da 1cm prekrije pcb plocu koju hocu da nagrizem.
Zatim u taj isti sud sipam 2 do 5 zatvaraca Vodonik peroxida 30% zavisi koliko velika je pcb ploca.
Izmesam to i onda uronim pcb , brzina nagrizanja bakra zavisi opet od jacine rastvora , povrsine golog bakra , dimenzije pcb-a , traje oko 10tak min po plocici , mora da se ljuska sud , nekad ubacim i po 3 , 4 , 5 manjih pcb plocki ...
Uvek nosim rukavice i gas masku jer sam smotan i seprtlja , otrovno je to isparenje , zadrzava se u organizmu , indikacija pocetka trovanja time vam je "slatkast ukus u ustima" , bese stvara i kataraktu , nimalo naivno za zezanje time.
Imam obicaj da obrnem jednu veliku slajfericu naopako i na njen radni deo postavim sud sa rastvorom a slajferici smanjim br obrtaja samo koliko da ljuska sud , pomerim se lepo u stranu ili to sve iznesem na terasu ...
Jednom mi se desilo kada sam otvarao novu flasu sone kiseline da mi ista prsne u oci !!! boga pitaj koji je razlog ??? dali nije bila cista ili od velike vrucine tada ili sam je ja stego levom ruko dok sam desnom odvijao poklopac ...
Nimalo prijatno iskustvo ... jos ja sam na spratu nezavrsene kuce ... pa dok napipah vrata pa stepenice pa jos jedna vrata pa stub pa spas cesma u dvoristu .
Treba mnogo voditi racuna , malo nepaznje i ...