05-22-2019, 12:10 PM
Nedavno kupim za neku sicu mini laptop emashines eM250 KAV60 .
Stanje ocuvan sve radi jos cak imam i punjac za njega ...
Procesor mu je intel atom N270 1.6 ghz 32bita jedno jezgro
ram 2gb ddr2 , hdd 80gb , ima 3 x usb , kameru ...
Na njemu je neko instalirao windows 7 32 , koji neradi nikako
moglo je da se radi fajlovima , da se kuca u ofisu , naravno da se pusti muzika za sta sam ga i uzeo , ali kada treba da pusti film pocinje da koci baguje , takodje kada treba da pokrene GoogleChrome ili mozilu , ili zabode skroz ili cekam celu vecnost da se jadnicak opasulji
O youtubu i da ne pricam gotovo pa ne izvodljivo .
Probao sam sa windows 7 lite ili ti fles verzijom , nista nisam dobio i dalje se vuce plus taj os mu ne prepoznaje wifi adapter kao ni zvuk.
Probao sam windows XP , on mozda i najbolje radi ali bez toga da se ide na internet ...
Onda sam instalirao Ubuntu ... ispostavilo se da je i on podjednako zahtevan kao i windows 7 , mozda ne generalno al na ovom krsu da .
I tako trazeci neki odgovarajuci os po netu naletim na https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/ sto je os za Rapsberry Pi zapravo , ali oni imaju varijantu os-a i za desktop pc .
Skinem taj os , preko rufusa napravim butabilni fles i instaliram , moglo je i da se pokrene sa flesa ali ja sam isao na full instalaciju .
Debian sa Rapsberry Pi desktopom ili Raspbian kako ga zovu radi odlicno
ne bas savrseno jer i dalje se konfiguracija muci za neke aplikacije ali za razliku gore pomenutih os koje sam probao ovo je sad 10 puta vise upotrebljivo nego npr na windowsu .
Na ovom sistemu laptopic bez problema pusti film , brze podize sistem , ima sve potrebno za rad kao npr u windowsu , odmah po instalaciji prepozna i zvucnu i wifi karticu ...
Malo se muci priliko pokretanja pretrazivaca sto je kod njega Chromius ali ga pokrene i kada ga pokrene radi najnormalnije cak uz malo strpljenja pusti i youtube , naravno mucci se dok ucita ali sto je interesantno kad pusti vise ne secka moze najnormalnije da se gleda .
Radi mu i auto detect , sta god se u medjuvremenu prikljuci on to vidi registruje , ima gomilu programa alata koji dodju po iinstalaciji i celu LibreOffice.
Jednom recju vrlo pouzdan mali os koji me prijatno iznedaio koliko je dobar
mozda gresim ali cini mi se da mi i baterija duze traje ...
Ovo mi je prvi susret sa Linuxom i za sada sam zadovoljan , naravno vasi predlozi su dobrodosli .
Stanje ocuvan sve radi jos cak imam i punjac za njega ...
Procesor mu je intel atom N270 1.6 ghz 32bita jedno jezgro
ram 2gb ddr2 , hdd 80gb , ima 3 x usb , kameru ...
Na njemu je neko instalirao windows 7 32 , koji neradi nikako
moglo je da se radi fajlovima , da se kuca u ofisu , naravno da se pusti muzika za sta sam ga i uzeo , ali kada treba da pusti film pocinje da koci baguje , takodje kada treba da pokrene GoogleChrome ili mozilu , ili zabode skroz ili cekam celu vecnost da se jadnicak opasulji
O youtubu i da ne pricam gotovo pa ne izvodljivo .
Probao sam sa windows 7 lite ili ti fles verzijom , nista nisam dobio i dalje se vuce plus taj os mu ne prepoznaje wifi adapter kao ni zvuk.
Probao sam windows XP , on mozda i najbolje radi ali bez toga da se ide na internet ...
Onda sam instalirao Ubuntu ... ispostavilo se da je i on podjednako zahtevan kao i windows 7 , mozda ne generalno al na ovom krsu da .
I tako trazeci neki odgovarajuci os po netu naletim na https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/ sto je os za Rapsberry Pi zapravo , ali oni imaju varijantu os-a i za desktop pc .
Skinem taj os , preko rufusa napravim butabilni fles i instaliram , moglo je i da se pokrene sa flesa ali ja sam isao na full instalaciju .
Debian sa Rapsberry Pi desktopom ili Raspbian kako ga zovu radi odlicno
ne bas savrseno jer i dalje se konfiguracija muci za neke aplikacije ali za razliku gore pomenutih os koje sam probao ovo je sad 10 puta vise upotrebljivo nego npr na windowsu .Na ovom sistemu laptopic bez problema pusti film , brze podize sistem , ima sve potrebno za rad kao npr u windowsu , odmah po instalaciji prepozna i zvucnu i wifi karticu ...
Malo se muci priliko pokretanja pretrazivaca sto je kod njega Chromius ali ga pokrene i kada ga pokrene radi najnormalnije cak uz malo strpljenja pusti i youtube , naravno mucci se dok ucita ali sto je interesantno kad pusti vise ne secka moze najnormalnije da se gleda .
Radi mu i auto detect , sta god se u medjuvremenu prikljuci on to vidi registruje , ima gomilu programa alata koji dodju po iinstalaciji i celu LibreOffice.
Jednom recju vrlo pouzdan mali os koji me prijatno iznedaio koliko je dobar
mozda gresim ali cini mi se da mi i baterija duze traje ...Ovo mi je prvi susret sa Linuxom i za sada sam zadovoljan , naravno vasi predlozi su dobrodosli .